Hónapok óta nyeli a forgácsport egy molnaszecsődi család, de nem tudnak tenni ellene semmit

Farkas Bazsi 2018-10-31 17:34:00
Az ügy kísértetiesen hasonlít egy szombathelyi gyár és az annak szomszédságában élők helyzetéhez.

Egyik olvasónk, Balogh János keresett meg minket azzal, hogy koranyár óta keseríti meg az életét a vele szemben létesült telep, amin fa forcságot és fűrészport tárolnak. A Balogh család 2001 óta lakik Molnaszecsődön, a Kossuth utcában, a TSZ egykori irodaházát vették meg és alakították át családi használatra. A velük szemben lévő, egykori TSZ telep területe szinte elhagyatott volt. Volt ugyan egy autószerelő műhely de az nem zavarta őket. 

Idén, a nyár elején aztán új bérlő került a területre, és egy telephelyet létesített. Faforgácsot tárolnak, illetve fűrészport. Ottjártunkkor is nagy forgács dombok álltak a betonon, szabadon, fedetlenül. Balogh úr azt mondja, hogy folyamatosan kell takarítaniuk az ablakokat, a párkányokat, mert a szél áthozza a port. Májusban volt kint a Kormányhivatal, az akkori jegyzőkönyv szerint fél óra után szemmel látható fűrészpor rakódott le a hivatali dolgozók kocsijára. Kötelezték is a céget, hogy a fűrészpor tárolását zárt helyen folytasa. Az addig nyitott épület egyik oldalára vasajtót szereltek. 

A kosz csak az egyik dolog. A telepen komoly kamionforgalom van. Baloghék azt mondják, hogy volt olyan nap, amikor 60 kamiont számoltak meg. Most átlagban 20-30 teherautó közlekedik a fatelepen. János azt is megmutatta, hogy a nagy autók miatt a házán már repedések keletkeztek. 

Több hatósághoz is fordult, mivel a por-, és zajszennyezés zavarja a mindennapokban.

Beszéltem Molnaszecsőd polgármesterével, Szombathelyi Tamással, aki elmondta, hogy foglalkoztak Baloghék ügyével, próbáltak segíteni, ám a vizsgálatok során minden értéket megfelelőnek találtak, a por és a zaj is az egészségügyi határértéken belül van. Ennek ellenére a család azt mondja, hogy a szag és a por, na meg a közlekedési zaj továbbra is zavaró.


Ez egyébként kísértetiesen hasonlít, egy szombathelyi forgácslapgyártó és a környékén lakók helyzetére. Bár a gyár minden környezeti határértéknek megfelel, a lakók mégis arra panaszkodnak, hogy folyton száll a fűrészpor, és sokszor taknyuk, nyáluk összefolyik a gyárból jövő füsttől. 

A molnaszecsődi ügyben a  Zöldhatóság, és a Katasztrófavédelem is eljárt. Mind a két helyen azt ígérték, hogy később tudnak tájékoztatást adni.

Megpróbáltam elérni a telepet üzemeltető céget, ám telefonszámot nem találtam hozzájuk. 

Ottjártunkkor a közútról készítettünk fotókat a telepről, már éppen jártunk volna ki Baloghék vendég járdáról, amikor autónk mögé állt,a kanalát leengedve, a telep markológépe. A sofőrje pedig kérdően kopogott be a kocsink ablakán, hogy mi miért fotóztuk le a telepet. 
Amikor közöltük, hogy újságírók vagyunk, akkor csak annyit mondott: hogy akkor írjanak újságot - és utunkra engedett. 

Baloghék a bírósághoz fordultak, hogy birtokvédelmi eljárásban harcolják ki az igazukat. 

Ha van neked is olyan ügyed, amiben a hatóságoknak meg van kötve a keze, de neked megkeseríti a mindennapjaidat, akkor írj nekünk Facebookon, vagy emailben az ezittaz kukac ugytudjuk pont hu-ra. 

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.