Hónapok óta nyeli a forgácsport egy molnaszecsődi család, de nem tudnak tenni ellene semmit

Farkas Bazsi 2018-10-31 17:34:00
Az ügy kísértetiesen hasonlít egy szombathelyi gyár és az annak szomszédságában élők helyzetéhez.

Egyik olvasónk, Balogh János keresett meg minket azzal, hogy koranyár óta keseríti meg az életét a vele szemben létesült telep, amin fa forcságot és fűrészport tárolnak. A Balogh család 2001 óta lakik Molnaszecsődön, a Kossuth utcában, a TSZ egykori irodaházát vették meg és alakították át családi használatra. A velük szemben lévő, egykori TSZ telep területe szinte elhagyatott volt. Volt ugyan egy autószerelő műhely de az nem zavarta őket. 

Idén, a nyár elején aztán új bérlő került a területre, és egy telephelyet létesített. Faforgácsot tárolnak, illetve fűrészport. Ottjártunkkor is nagy forgács dombok álltak a betonon, szabadon, fedetlenül. Balogh úr azt mondja, hogy folyamatosan kell takarítaniuk az ablakokat, a párkányokat, mert a szél áthozza a port. Májusban volt kint a Kormányhivatal, az akkori jegyzőkönyv szerint fél óra után szemmel látható fűrészpor rakódott le a hivatali dolgozók kocsijára. Kötelezték is a céget, hogy a fűrészpor tárolását zárt helyen folytasa. Az addig nyitott épület egyik oldalára vasajtót szereltek. 

A kosz csak az egyik dolog. A telepen komoly kamionforgalom van. Baloghék azt mondják, hogy volt olyan nap, amikor 60 kamiont számoltak meg. Most átlagban 20-30 teherautó közlekedik a fatelepen. János azt is megmutatta, hogy a nagy autók miatt a házán már repedések keletkeztek. 

Több hatósághoz is fordult, mivel a por-, és zajszennyezés zavarja a mindennapokban.

Beszéltem Molnaszecsőd polgármesterével, Szombathelyi Tamással, aki elmondta, hogy foglalkoztak Baloghék ügyével, próbáltak segíteni, ám a vizsgálatok során minden értéket megfelelőnek találtak, a por és a zaj is az egészségügyi határértéken belül van. Ennek ellenére a család azt mondja, hogy a szag és a por, na meg a közlekedési zaj továbbra is zavaró.


Ez egyébként kísértetiesen hasonlít, egy szombathelyi forgácslapgyártó és a környékén lakók helyzetére. Bár a gyár minden környezeti határértéknek megfelel, a lakók mégis arra panaszkodnak, hogy folyton száll a fűrészpor, és sokszor taknyuk, nyáluk összefolyik a gyárból jövő füsttől. 

A molnaszecsődi ügyben a  Zöldhatóság, és a Katasztrófavédelem is eljárt. Mind a két helyen azt ígérték, hogy később tudnak tájékoztatást adni.

Megpróbáltam elérni a telepet üzemeltető céget, ám telefonszámot nem találtam hozzájuk. 

Ottjártunkkor a közútról készítettünk fotókat a telepről, már éppen jártunk volna ki Baloghék vendég járdáról, amikor autónk mögé állt,a kanalát leengedve, a telep markológépe. A sofőrje pedig kérdően kopogott be a kocsink ablakán, hogy mi miért fotóztuk le a telepet. 
Amikor közöltük, hogy újságírók vagyunk, akkor csak annyit mondott: hogy akkor írjanak újságot - és utunkra engedett. 

Baloghék a bírósághoz fordultak, hogy birtokvédelmi eljárásban harcolják ki az igazukat. 

Ha van neked is olyan ügyed, amiben a hatóságoknak meg van kötve a keze, de neked megkeseríti a mindennapjaidat, akkor írj nekünk Facebookon, vagy emailben az ezittaz kukac ugytudjuk pont hu-ra. 

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.