A rejtélyesen áthelyezett virágláda esete: hétvége óta egy fokkal könnyebb biciklizni a győri Dunakapu téren

Pintér Bence 2020-09-07 15:45:00
Már épp elkezdtek dolgozni a civilek és a város a korábbi helyzet megoldásán, amikor valaki áthelyezte a biciklisek útjában lévő virágládákat. Közben kiderült, ki intézkedett!

Aki kerekezett már a Dunakapu tér környékén, netán épp oda szeretett volan lekanyarodni a Révfalusi (Kossuth) hídról, az találkozhatott a három virágládával, ami mindezt jelentősen megnehezítette.

Aki azonban vasárnap tekert itt, az már könnyedén lefordulhatott a hídról, mivel a virágládákat valaki (cikkünk végén a frissítésből az is kiderül, ki) áthelyezte.

Ez engem személy szerint azért lepett meg, mert pont hétfő egy órára hivatalos voltam egy bejárásra, amit a Magyar Kerékpárosklub győri tagozatát vezető Tömböly Tamás kezdeményezésére Marsovszky Adrien, a győri belváros fejlődéséért felelős tanácsadó szervezett pont ide, a virágládákhoz Takács Krisztiánnal, a kerület képviselőjével (Fidesz), a kerékpáros civilekkel és a Győr-Szol, illetve az útkezelő szakértő munkatársaival.

Ezek Győr biciklis gondjai: a Dunakapu tértől a Reptéri útig!

Hónap elején arra kértük olvasóinkat: segítsenek nekünk összeszedni, hol van probléma a győri kerékpáros közlekedéssel. A legkisebb kátyútól kezdve a legveszélyesebb pontokig minden érdekelt minket, és kaptunk is sok választ. A győri biciklis közlekedés, mint azt írtuk is, nem jár gyerekcipőben, az azonban a válaszokból is világos, hogy van hová fejlődni.

A problémát megénekeltük februári, biciklis gondokat gyűjtő cikkünkben is. Ekkor a városi útkezelő szóvivője azt írta: a három virágláda tapasztalatuk szerint nincsen útjában a kerékpározóknak, sőt: a Dunakapu tér keleti oldala (Teleki út felől) irányából és a Kossuth hídon átkerekezők konfliktushelyzetbe kerülnek szerintük a virágládás helyszínen, nem látják egymást – a három virágláda közreműködésével a kerékpárosok kitérésre vannak kényszerítve, így azonban jobban észlelhetik egymást.

A tapasztalat azonban inkább azt mutatta, hogy kifejezetten a virágládák miatt lett balesetveszélyes az itt közlekedés, legalábbis a kerékpáros civilek szerint.

A bejáráson kiderült, hogy a ládák kihelyezésének nem ez az eredeti oka: azért kerültek ki, hogy rendezvény esetén a terrorveszélytől védjék a Dunakapu teret, gondolva az áthajtásos terrortámadásokra. Ezt máshol betonakadályokkal oldják meg, amiket aztán a rendezvény végével beszednek, itt azonban az a megoldás született, hogy a betonakadálynál csinosabb virágosládák maradjanak kint állandó jelleggel.

De ki helyezte át a virágládát?

Mint említettem: a bejárás idejére a probléma egy része rejtélyes körülmények megoldódott.

A jelenlévők közül senki sem tudott róla, hogy a Győr-Szol képviselői szerint egyébként csak targoncával mozgatható ládákat akár a Győr-Szol, akár az útkezelő áthelyezte volna a hétvége folyamán,

persze ez nem zárja ki, hogy a rendőrség, a katasztrófavédelem, vagy gerillaakcióban egy targoncával rendelkező polgár intézkedett pont azelőtt, hogy az illetékesek megvitatták volna a problémát.

A lényeg mindenesetre az, hogy a probléma részlegesen megoldódott, a városi szervek és a civilek pedig a bejáráson nagyjából belőtték, hogy hova lenne ideális elhelyezni a ládákat, illetve a nyáron üzemelő párakaput, hogy azok tényleg senkit se zavarjanak a közlekedésben. Ugyanígy volt alkalom, hogy a kerékpárosok megvitassák az útkezelővel, hogy milyen táblákkal, felfestésekkel lehetne elérni, hogy a biciklisek lassabban haladjanak a szeptember elsejétől újra egész nap végigkerekezhető Jedlik utcán, illetve azt, hogy a gyalogosok ne használják a Révfalusi (Kossuth) híd biciklis oldalát.

Emellett, ha már ott jártunk így sokan, vetettünk egy pillantást a Jedlik utcai közlekedési problémahalmazra is, amelynek megoldása nyilván jóval bonyolultabb, mint targoncával áthelyezni egy virágládát, mindenesetre már ez utóbbitól is egy fokkal kellemesebb a környéken kerékpározni. Hogy mi sül ki mindebből, azt a következő hónapokban megfigyelhetjük.

Szerda reggel pedig pont itt tart Bringás Reggelit a Magyar Kerékpárosklub, tehát minden munkába igyekvő megcsodálhatja az áthelyezett virágládákat.

FRISSÍTÉS: Kiderült, ki volt a rejtélyes városrendező

Marsovszky Adrien hívott minket az imént telefonon, mivel kiderült, mi történt a virágládával. Történt ugyanis, hogy a belvárosért felelő tanácsadó éppen megtekintette a helyzetet Tömböly Tamással, és visszafelé sétálva találkozott Szabó Ervinnel, a Pálffy Étterem tulajdonosával, akinek elmesélte a problémát.

A vállalkozó is kerekezik erre, ezért nem volt ismeretlen előtte a helyzet, így szombat este, mikor rakodtak a Kreszta házba, a megfelelő eszközzel arrébb tették a virágládákat.

Szólj hozzá!

Oszlopnak ütközött egy autó Győrben

A tűzoltók egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki.

Óvatlan volt egy sárvári edzőterem zsebtolvaja

Lebukása után mindent megtett, hogy egérutat nyerjen.

Összeütközött két autó Rábapatynál

A 84-es főúton történt a baleset.

85 millió forint értékben kapott autókat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal

Agrárminiszter szerint csakis minőségi munkaeszközökkel lehet minőségi munkát végezni.

Összeütközött két gépkocsi Belednél

A tűzoltók áramtalanítják az egyik járművet.

Öt győri játékos is helyet kapott a magyar női kosárlabda-válogatottban

Dombai Réka, Dubei Debóra, Török Ágnes, Weninger Virág és Barnai Judit is a csapat tagja.

Férjhez ment Scarlett Johansson

A hírt különleges módon vitték a nyilvánosság elé.

Már negyven koronavírus-fertőzöttről tudnak Sárváron

Közel hetvenen pedig járványügyi megfigyelés alatt vannak.

840 ezret vert el egy önjelölt kőműves Vas megyében, csak az nem látszott, mire

Egy istálló falát kellett volna megjavítania, kontárkodás miatt áll bíróság elé.

Gáz van, azaz nincs

Több, mint egy hete képtelenek megjavítani az osztrák-magyar gázcsövet Lébénynél.

Németh Szilárd tankot mászott

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára az újonnan érkezett Leopard harckocsik számára épült hangárok átadásán szemlézett.

Kanadai lesz a Rubik-kocka

15 milliárd forintot adtak a tulajdonjogokért.

Hétfő hajnaltól újra járható lesz a győri Jókai utca

Hétfőre elkészül a felújítás a belvárosi utcában.

Önként bezárkózott Szentpéterfa

Kritikus a járvány a vasi településen, de több helyi szerint nincs is akkora baj.

van még itt cikk a témában:

Oszlopnak ütközött egy autó Győrben

A tűzoltók egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki.

85 millió forint értékben kapott autókat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal

Agrárminiszter szerint csakis minőségi munkaeszközökkel lehet minőségi munkát végezni.

Győri egyetem: Hatékonyak a járványügyi intézkedéseink

Az győri egyetem Ugytudjuk.hu kérdésére közölt adatai szerint 13 ezer hallgató közül csak 11 van karanténban, és kettejüknek van pozitív tesztje. Több forrás szerint azonban októberben már az egyetem vezetésében is voltak megbetegedések.