A rejtélyesen áthelyezett virágláda esete: hétvége óta egy fokkal könnyebb biciklizni a győri Dunakapu téren

Pintér Bence 2020-09-07 15:45:00
Már épp elkezdtek dolgozni a civilek és a város a korábbi helyzet megoldásán, amikor valaki áthelyezte a biciklisek útjában lévő virágládákat. Közben kiderült, ki intézkedett!

Aki kerekezett már a Dunakapu tér környékén, netán épp oda szeretett volan lekanyarodni a Révfalusi (Kossuth) hídról, az találkozhatott a három virágládával, ami mindezt jelentősen megnehezítette.

Aki azonban vasárnap tekert itt, az már könnyedén lefordulhatott a hídról, mivel a virágládákat valaki (cikkünk végén a frissítésből az is kiderül, ki) áthelyezte.

Ez engem személy szerint azért lepett meg, mert pont hétfő egy órára hivatalos voltam egy bejárásra, amit a Magyar Kerékpárosklub győri tagozatát vezető Tömböly Tamás kezdeményezésére Marsovszky Adrien, a győri belváros fejlődéséért felelős tanácsadó szervezett pont ide, a virágládákhoz Takács Krisztiánnal, a kerület képviselőjével (Fidesz), a kerékpáros civilekkel és a Győr-Szol, illetve az útkezelő szakértő munkatársaival.

Ezek Győr biciklis gondjai: a Dunakapu tértől a Reptéri útig!

Hónap elején arra kértük olvasóinkat: segítsenek nekünk összeszedni, hol van probléma a győri kerékpáros közlekedéssel. A legkisebb kátyútól kezdve a legveszélyesebb pontokig minden érdekelt minket, és kaptunk is sok választ. A győri biciklis közlekedés, mint azt írtuk is, nem jár gyerekcipőben, az azonban a válaszokból is világos, hogy van hová fejlődni.

A problémát megénekeltük februári, biciklis gondokat gyűjtő cikkünkben is. Ekkor a városi útkezelő szóvivője azt írta: a három virágláda tapasztalatuk szerint nincsen útjában a kerékpározóknak, sőt: a Dunakapu tér keleti oldala (Teleki út felől) irányából és a Kossuth hídon átkerekezők konfliktushelyzetbe kerülnek szerintük a virágládás helyszínen, nem látják egymást – a három virágláda közreműködésével a kerékpárosok kitérésre vannak kényszerítve, így azonban jobban észlelhetik egymást.

A tapasztalat azonban inkább azt mutatta, hogy kifejezetten a virágládák miatt lett balesetveszélyes az itt közlekedés, legalábbis a kerékpáros civilek szerint.

A bejáráson kiderült, hogy a ládák kihelyezésének nem ez az eredeti oka: azért kerültek ki, hogy rendezvény esetén a terrorveszélytől védjék a Dunakapu teret, gondolva az áthajtásos terrortámadásokra. Ezt máshol betonakadályokkal oldják meg, amiket aztán a rendezvény végével beszednek, itt azonban az a megoldás született, hogy a betonakadálynál csinosabb virágosládák maradjanak kint állandó jelleggel.

De ki helyezte át a virágládát?

Mint említettem: a bejárás idejére a probléma egy része rejtélyes körülmények megoldódott.

A jelenlévők közül senki sem tudott róla, hogy a Győr-Szol képviselői szerint egyébként csak targoncával mozgatható ládákat akár a Győr-Szol, akár az útkezelő áthelyezte volna a hétvége folyamán,

persze ez nem zárja ki, hogy a rendőrség, a katasztrófavédelem, vagy gerillaakcióban egy targoncával rendelkező polgár intézkedett pont azelőtt, hogy az illetékesek megvitatták volna a problémát.

A lényeg mindenesetre az, hogy a probléma részlegesen megoldódott, a városi szervek és a civilek pedig a bejáráson nagyjából belőtték, hogy hova lenne ideális elhelyezni a ládákat, illetve a nyáron üzemelő párakaput, hogy azok tényleg senkit se zavarjanak a közlekedésben. Ugyanígy volt alkalom, hogy a kerékpárosok megvitassák az útkezelővel, hogy milyen táblákkal, felfestésekkel lehetne elérni, hogy a biciklisek lassabban haladjanak a szeptember elsejétől újra egész nap végigkerekezhető Jedlik utcán, illetve azt, hogy a gyalogosok ne használják a Révfalusi (Kossuth) híd biciklis oldalát.

Emellett, ha már ott jártunk így sokan, vetettünk egy pillantást a Jedlik utcai közlekedési problémahalmazra is, amelynek megoldása nyilván jóval bonyolultabb, mint targoncával áthelyezni egy virágládát, mindenesetre már ez utóbbitól is egy fokkal kellemesebb a környéken kerékpározni. Hogy mi sül ki mindebből, azt a következő hónapokban megfigyelhetjük.

Szerda reggel pedig pont itt tart Bringás Reggelit a Magyar Kerékpárosklub, tehát minden munkába igyekvő megcsodálhatja az áthelyezett virágládákat.

FRISSÍTÉS: Kiderült, ki volt a rejtélyes városrendező

Marsovszky Adrien hívott minket az imént telefonon, mivel kiderült, mi történt a virágládával. Történt ugyanis, hogy a belvárosért felelő tanácsadó éppen megtekintette a helyzetet Tömböly Tamással, és visszafelé sétálva találkozott Szabó Ervinnel, a Pálffy Étterem tulajdonosával, akinek elmesélte a problémát.

A vállalkozó is kerekezik erre, ezért nem volt ismeretlen előtte a helyzet, így szombat este, mikor rakodtak a Kreszta házba, a megfelelő eszközzel arrébb tették a virágládákat.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.