A rejtélyesen áthelyezett virágláda esete: hétvége óta egy fokkal könnyebb biciklizni a győri Dunakapu téren

Pintér Bence 2020-09-07 15:45:00
Már épp elkezdtek dolgozni a civilek és a város a korábbi helyzet megoldásán, amikor valaki áthelyezte a biciklisek útjában lévő virágládákat. Közben kiderült, ki intézkedett!

Aki kerekezett már a Dunakapu tér környékén, netán épp oda szeretett volan lekanyarodni a Révfalusi (Kossuth) hídról, az találkozhatott a három virágládával, ami mindezt jelentősen megnehezítette.

Aki azonban vasárnap tekert itt, az már könnyedén lefordulhatott a hídról, mivel a virágládákat valaki (cikkünk végén a frissítésből az is kiderül, ki) áthelyezte.

Ez engem személy szerint azért lepett meg, mert pont hétfő egy órára hivatalos voltam egy bejárásra, amit a Magyar Kerékpárosklub győri tagozatát vezető Tömböly Tamás kezdeményezésére Marsovszky Adrien, a győri belváros fejlődéséért felelős tanácsadó szervezett pont ide, a virágládákhoz Takács Krisztiánnal, a kerület képviselőjével (Fidesz), a kerékpáros civilekkel és a Győr-Szol, illetve az útkezelő szakértő munkatársaival.

Ezek Győr biciklis gondjai: a Dunakapu tértől a Reptéri útig!

Hónap elején arra kértük olvasóinkat: segítsenek nekünk összeszedni, hol van probléma a győri kerékpáros közlekedéssel. A legkisebb kátyútól kezdve a legveszélyesebb pontokig minden érdekelt minket, és kaptunk is sok választ. A győri biciklis közlekedés, mint azt írtuk is, nem jár gyerekcipőben, az azonban a válaszokból is világos, hogy van hová fejlődni.

A problémát megénekeltük februári, biciklis gondokat gyűjtő cikkünkben is. Ekkor a városi útkezelő szóvivője azt írta: a három virágláda tapasztalatuk szerint nincsen útjában a kerékpározóknak, sőt: a Dunakapu tér keleti oldala (Teleki út felől) irányából és a Kossuth hídon átkerekezők konfliktushelyzetbe kerülnek szerintük a virágládás helyszínen, nem látják egymást – a három virágláda közreműködésével a kerékpárosok kitérésre vannak kényszerítve, így azonban jobban észlelhetik egymást.

A tapasztalat azonban inkább azt mutatta, hogy kifejezetten a virágládák miatt lett balesetveszélyes az itt közlekedés, legalábbis a kerékpáros civilek szerint.

A bejáráson kiderült, hogy a ládák kihelyezésének nem ez az eredeti oka: azért kerültek ki, hogy rendezvény esetén a terrorveszélytől védjék a Dunakapu teret, gondolva az áthajtásos terrortámadásokra. Ezt máshol betonakadályokkal oldják meg, amiket aztán a rendezvény végével beszednek, itt azonban az a megoldás született, hogy a betonakadálynál csinosabb virágosládák maradjanak kint állandó jelleggel.

De ki helyezte át a virágládát?

Mint említettem: a bejárás idejére a probléma egy része rejtélyes körülmények megoldódott.

A jelenlévők közül senki sem tudott róla, hogy a Győr-Szol képviselői szerint egyébként csak targoncával mozgatható ládákat akár a Győr-Szol, akár az útkezelő áthelyezte volna a hétvége folyamán,

persze ez nem zárja ki, hogy a rendőrség, a katasztrófavédelem, vagy gerillaakcióban egy targoncával rendelkező polgár intézkedett pont azelőtt, hogy az illetékesek megvitatták volna a problémát.

A lényeg mindenesetre az, hogy a probléma részlegesen megoldódott, a városi szervek és a civilek pedig a bejáráson nagyjából belőtték, hogy hova lenne ideális elhelyezni a ládákat, illetve a nyáron üzemelő párakaput, hogy azok tényleg senkit se zavarjanak a közlekedésben. Ugyanígy volt alkalom, hogy a kerékpárosok megvitassák az útkezelővel, hogy milyen táblákkal, felfestésekkel lehetne elérni, hogy a biciklisek lassabban haladjanak a szeptember elsejétől újra egész nap végigkerekezhető Jedlik utcán, illetve azt, hogy a gyalogosok ne használják a Révfalusi (Kossuth) híd biciklis oldalát.

Emellett, ha már ott jártunk így sokan, vetettünk egy pillantást a Jedlik utcai közlekedési problémahalmazra is, amelynek megoldása nyilván jóval bonyolultabb, mint targoncával áthelyezni egy virágládát, mindenesetre már ez utóbbitól is egy fokkal kellemesebb a környéken kerékpározni. Hogy mi sül ki mindebből, azt a következő hónapokban megfigyelhetjük.

Szerda reggel pedig pont itt tart Bringás Reggelit a Magyar Kerékpárosklub, tehát minden munkába igyekvő megcsodálhatja az áthelyezett virágládákat.

FRISSÍTÉS: Kiderült, ki volt a rejtélyes városrendező

Marsovszky Adrien hívott minket az imént telefonon, mivel kiderült, mi történt a virágládával. Történt ugyanis, hogy a belvárosért felelő tanácsadó éppen megtekintette a helyzetet Tömböly Tamással, és visszafelé sétálva találkozott Szabó Ervinnel, a Pálffy Étterem tulajdonosával, akinek elmesélte a problémát.

A vállalkozó is kerekezik erre, ezért nem volt ismeretlen előtte a helyzet, így szombat este, mikor rakodtak a Kreszta házba, a megfelelő eszközzel arrébb tették a virágládákat.

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is