Hazatért az eltévedt fiú: Kormánybiztos lett Navracsics Tibor

Bazsó Bálint 2020-09-07 12:28:52
A korábbi uniós biztos, Navracsics Tibor lett az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa.

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg a négy, újonnan felállított gazdaságfejlesztési zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztosok névsora.

A zónák - így a Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala, valamint most már Fejér megyét magába foglaló északnyugati - felállítását még áprilisban rendelte el az Információs és Technológiai Minisztérium.

Egy hónappal később, május elején a győri Széchenyi Egyetem szervezésében meg is tartották az első, előkészítő megbeszélést is az öt (Fejér megye később került a zónába) megyei önkormányzat képviselőjével, a megyei ipari és kereskedelmi kamarák vezetőivel, nagyobb, a gazdaságélénkítésben szerepet játszó vállalatokkal, illetve Győr, Sopron, Veszprém, Komárom, Pápa, Kaposvár, Esztergom polgármestereivel - írja a Nyugat.hu tudósításában.

Látható tehát, hogy a régió ellenzéki vezetésű településeit, így Szombathelyt, Tapolcát, Ajkát, Tatabányát és Oroszlányt - hogy, hogy nem - már nem sikerült meghívni.

A kormányhatározat szerint a zónákat vezető kormánybiztosok "figyelemmel kísérik a Gazdaságfejlesztési Zónát érintő ágazati európai uniós és nemzeti forrásból megvalósuló fejlesztési koncepciók, tervek előkészítését és végrehajtását, tájékozódnak a gazdasági szereplők által megvalósítani tervezett beruházásokról és fejlesztési igényeikről, véleményezik a  Gazdaságfejlesztési Zónát érintő fejlesztési terveket – ideértve a  turisztikai fejlesztési térség tervezésével és a  tervezett turisztikai projektekkel kapcsolatos dokumentumokat is –, valamint a  Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséhez kapcsolódó, európai uniós és központi költségvetési források biztosítását szolgáló döntések tervezeteit. Végül a döntésre, illetve annak előkészítésére jogosultnak javaslatot tesznek fejlesztések megvalósítására és persze részt vesznek a feladataikhoz kapcsolódó kormányzati egyeztetéseken".

Palkovics László teherbírása továbbra is töretlen: az Információs és Technológiai Minisztérium vezetése mellett a jövőben ő irányítja az ésszakkeleti régió alá tartozó Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben zajló gazdaság  fejlesztéseket. A  Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyéket magába foglaló dél-alföldi régióért Nemesi Pál, korábbi független, de Fidesz támogatással elindult szegedi polgármester-jelölt felel majd. Végül a dél-dunántúli régiót Mikes Éva, Pécs korábbi fideszes alpolgármestere, korábbi országgyűlési képviselő vezeti majd.

Kiszorult, kibeszélt, hazatér

Navracsics Tibor az utóbbi években látványosan kiszorult a Fidesz vezetéséből. 2010-14 között miniszterelnök-helyettes, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszter, majd 2014-től az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Itthoni befolyása viszont teljesen megszűnt, később pedig látványos "kibeszéléseivel" az ellenzéki média egyik kedvence is lett.

Fotó: Fotó: MTI/Illyés Tibor

Legutóbb, augusztus elején a Népszavának adott interjújában a párt megváltozott ideológiájáról azt mondta:

„Nem én távolodtam el a Fidesz hatalmi centrámától, hanem a párt tolódott tőlem jelentősen jobbra. Az 1998-2002, de még a 2010-2014-es Fidesz is inkább jobbközép pozícióban volt – nemcsak a párt, a szavazói is"

Úgy tűnik, hogy azért mégsem távolodott el annyira, hogy pozíciót ne vállaljon. Navracsics a demokráciáért sem aggódik, mint mondta:

"A parlament működik, a jogállamiság alapvető szervei működnek, az igazságszolgáltatás független – ezt még az Európai Unió is elismeri, még ha időnként aggódik is"

Illetve:

„Hála a Jóistennek nem vagyok olyan pozícióban, hogy értékelnem kellene bármely szempontból a magyar sajtószabadságot.”

Értékelte viszont a Mandinernek még áprilisban a magyar jogállamot, amikor azt mondta:

„Óriási eredménynek tartom, hogy sikerült meggyőzni a biztostársaimat: a magyar demokráciával nincsenek alapvető és rendszerszintű problémák”.

Ugyanakkor hozzátette:

„Úgy látom, a mostani időszakhoz nem illek, nem a magamfajta karaktert keresik, a politikai szereplők, a közírók hangvétele, a köznyelv egyaránt radikális. Én más mentalitásúnak tartom magam, nem vagyok radikális ember"

Orbán Viktor elhíresült libernyákozásáról szólva pedig csak annyit mondott:

"Most már egykedvűen hallgatom. Nem úgy, mint amikor azok között ültem, akikre ezt mondta a miniszterelnök."

Szólj hozzá!

Újra lesz Schumacher a Forma-1-ben

A Hass bejelentette a legendás hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick leigazolását.

Az SZKKA edzője elárulta, hogy mire számít az Európa-bajnokságon

Marosán György beszélt Tomasevicsről és Agbabáról és a magyar válogatott esélyeiről is.

Erről szólt a legutóbbi győri COVID-híradó

Dézsi Csaba András vírusműsora az alábbiakról tájékoztatott.

Meghátrál a főváros: Nem kötnek szerződést az offshore hátterű céggel

Karácsony: "Az én csapatomnak csak megvesztegethetetlen, makulátlan emberek lehetnek a tagjai."

Nagy-Britanniában engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

Trokán Péter felépült a koronavírusból

Két hétig feküdt kórházban a színész.

Duplájára emelte Győrben az építményadót Dézsi polgármester, de lehet, hogy túl későn

900 forintról 2000 forintra nőtt a négyzetméterenkénti összeg, pont egy nappal azelőtt, hogy a kormány befagyasztotta az önkormányzati adók emelését. Lehet, hogy így sem lesz már érvényes az emelés.

Két és félmillió kilométert balesetmentesen?

Igen, lehetséges. A Volánbusz 1065 autóbusz-vezetőjének többéves, évtizedes munkáját, megbízhatóságát, elhivatottságát és példaértékű teljesítményét ismerte el a közelmúltban a balesetmentes közlekedésért járó jutalommal.

Újból jár a kisfiú, akit tavaly dobtak ki a Tate Modern 10. emeletéről

Ugyan még segítségre van szüksége, de a zuhanás óta már sokat javult az állapota.

A Csepel nyerte a MOL Bubi megújítására kiírt tendert

A Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. nyerte el a Budapesti Közlekedési Központ által a MOL Bubi megújítására kiírt tendert. Sikeres szerződéskötés esetén a fővárosban közlekedők jövő tavasztól használhatják a megújult szolgáltatást - áll a BKK közleményében.

Borongós szerdánk lesz

Emellett meg is fagyunk.

Szombathelyen nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

A járvány terjedése folyamatos, a tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma az ország egész területén jelentős.

Bezárt a hévízi tófürdő

Az országos tisztifőorvos állásfoglalása alapján keddtől bezárt a hévízi tófürdő, a reumakórház betegeit azonban - a medencés kezeléseket kivéve - továbbra is ellátják - tájékoztatta a hévízi önkormányzat kedden.

SZFE: Dokumentumfilm készül az egyetemfoglalásról

Kíváncsian várjuk a végeredményt.

van még itt cikk a témában:

Újabb frontot nyit a kormány az önkormányzatok ellen: most az adóemelést tiltotta meg

A Magyar Közlönyben kedd késő este megjelent rendelet szerint az önkormányzatok nem emelhetik a helyi és települési adókat, megtiltják az új adók kivetését és hogy eltöröljék az eddigi adókedvezményeket.

Jakab Péternek kéthavi fizetésébe, vagyis 4,4 millió forintba fájt a krumplizás

Hiába kérte a Jobbik elnöke a büntetés hatályon kívül helyezését, a kormánypártok nem kegyelmeztek.