Hazatért az eltévedt fiú: Kormánybiztos lett Navracsics Tibor

Bazsó Bálint 2020-09-07 12:28:52
A korábbi uniós biztos, Navracsics Tibor lett az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa.

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg a négy, újonnan felállított gazdaságfejlesztési zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztosok névsora.

A zónák - így a Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala, valamint most már Fejér megyét magába foglaló északnyugati - felállítását még áprilisban rendelte el az Információs és Technológiai Minisztérium.

Egy hónappal később, május elején a győri Széchenyi Egyetem szervezésében meg is tartották az első, előkészítő megbeszélést is az öt (Fejér megye később került a zónába) megyei önkormányzat képviselőjével, a megyei ipari és kereskedelmi kamarák vezetőivel, nagyobb, a gazdaságélénkítésben szerepet játszó vállalatokkal, illetve Győr, Sopron, Veszprém, Komárom, Pápa, Kaposvár, Esztergom polgármestereivel - írja a Nyugat.hu tudósításában.

Látható tehát, hogy a régió ellenzéki vezetésű településeit, így Szombathelyt, Tapolcát, Ajkát, Tatabányát és Oroszlányt - hogy, hogy nem - már nem sikerült meghívni.

A kormányhatározat szerint a zónákat vezető kormánybiztosok "figyelemmel kísérik a Gazdaságfejlesztési Zónát érintő ágazati európai uniós és nemzeti forrásból megvalósuló fejlesztési koncepciók, tervek előkészítését és végrehajtását, tájékozódnak a gazdasági szereplők által megvalósítani tervezett beruházásokról és fejlesztési igényeikről, véleményezik a  Gazdaságfejlesztési Zónát érintő fejlesztési terveket – ideértve a  turisztikai fejlesztési térség tervezésével és a  tervezett turisztikai projektekkel kapcsolatos dokumentumokat is –, valamint a  Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséhez kapcsolódó, európai uniós és központi költségvetési források biztosítását szolgáló döntések tervezeteit. Végül a döntésre, illetve annak előkészítésére jogosultnak javaslatot tesznek fejlesztések megvalósítására és persze részt vesznek a feladataikhoz kapcsolódó kormányzati egyeztetéseken".

Palkovics László teherbírása továbbra is töretlen: az Információs és Technológiai Minisztérium vezetése mellett a jövőben ő irányítja az ésszakkeleti régió alá tartozó Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben zajló gazdaság  fejlesztéseket. A  Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyéket magába foglaló dél-alföldi régióért Nemesi Pál, korábbi független, de Fidesz támogatással elindult szegedi polgármester-jelölt felel majd. Végül a dél-dunántúli régiót Mikes Éva, Pécs korábbi fideszes alpolgármestere, korábbi országgyűlési képviselő vezeti majd.

Kiszorult, kibeszélt, hazatér

Navracsics Tibor az utóbbi években látványosan kiszorult a Fidesz vezetéséből. 2010-14 között miniszterelnök-helyettes, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszter, majd 2014-től az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Itthoni befolyása viszont teljesen megszűnt, később pedig látványos "kibeszéléseivel" az ellenzéki média egyik kedvence is lett.

Fotó: Fotó: MTI/Illyés Tibor

Legutóbb, augusztus elején a Népszavának adott interjújában a párt megváltozott ideológiájáról azt mondta:

„Nem én távolodtam el a Fidesz hatalmi centrámától, hanem a párt tolódott tőlem jelentősen jobbra. Az 1998-2002, de még a 2010-2014-es Fidesz is inkább jobbközép pozícióban volt – nemcsak a párt, a szavazói is"

Úgy tűnik, hogy azért mégsem távolodott el annyira, hogy pozíciót ne vállaljon. Navracsics a demokráciáért sem aggódik, mint mondta:

"A parlament működik, a jogállamiság alapvető szervei működnek, az igazságszolgáltatás független – ezt még az Európai Unió is elismeri, még ha időnként aggódik is"

Illetve:

„Hála a Jóistennek nem vagyok olyan pozícióban, hogy értékelnem kellene bármely szempontból a magyar sajtószabadságot.”

Értékelte viszont a Mandinernek még áprilisban a magyar jogállamot, amikor azt mondta:

„Óriási eredménynek tartom, hogy sikerült meggyőzni a biztostársaimat: a magyar demokráciával nincsenek alapvető és rendszerszintű problémák”.

Ugyanakkor hozzátette:

„Úgy látom, a mostani időszakhoz nem illek, nem a magamfajta karaktert keresik, a politikai szereplők, a közírók hangvétele, a köznyelv egyaránt radikális. Én más mentalitásúnak tartom magam, nem vagyok radikális ember"

Orbán Viktor elhíresült libernyákozásáról szólva pedig csak annyit mondott:

"Most már egykedvűen hallgatom. Nem úgy, mint amikor azok között ültem, akikre ezt mondta a miniszterelnök."

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.

56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból most Szombathelyen

A vármegyeszékhelyek közül, az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás.