Hatalmas zuhanásnak indult a kínai tőzsde a koronavírus miatt

Fehér Buda 2020-02-03 19:37:00
Legutoljára 2015-ben estek ekkorát a részvények.

Öt éve nem látott zuhanásnak indultak a kínai részvények, írja a Guardian. A tőzsdei kereskedők ugyanis hétfőn nekiálltak megszabadulni a részvényektől, mert attól tartanak, hogy a koronavírus miatt negatív hatások érik a globális gazdaságot. 

A kínai tőzsdék a kínai újév miatt tíz napos kihagyás után nyitottak újból, a sanghaji tőzsdeindex pedig kapásból 8,7 százalékot zuhant. A sencseni index 9,1 százalékkal állt a földbe, közben veszélyesen közel került a maximális, 10 százalékos zuhanáshoz, ami után mindenféle kereskedelmet meg kellett volna szüntetni. Közben a kínai jüan is zuhanásnak indult, december óta először fordult elő, hogy egy amerikai dollárért 7 jüant kérjenek el a kereskedők.

A kínai piac legutoljára 2015-ben esett ekkorát, habár a nap végére már megerősödött a kínai tőzsde, és nyolc százalékos zuhanásokat jelentettek. A kínai hatóságok közben többfajta intézkedéssel próbálták meg puhítani a tőzsde zuhanását, már vasárnap bejelentették, hogy a kínai pénzügyi rendszert 170 milliárd jüannal dúsítják, ezzel akarták biztosítani, hogy felvásárolják azokat az értékpapírokat, amitől a befektetők meg akartak válni. 

Emellett hétfőn a Kínai Központi Bank csökkentette a kamatlábat a rövid távú hitelein, ami több kínai bank számára is létkérdés. A londoni székhelyű Capital Economics tőzsde kutató intézet erre azt regálta, habár a lépés levesz egy kis terhet a bankok válláról, ahhoz nem lesz elég, hogy ellensúlyozza a gazdaságot hátráltató erőket, tehát további csökkentések várhatók.

A zuhanás hátterében a vuhani koronavírus terjedése áll, ami már 361 életet követelt, és több mint 17 ezer embert megfertőzött. A vírus már több mint 20 országra átterjedt, ami miatt több országban, például az USA-ban, Ausztráliában és Új-Zélandon is megtiltották a kínai állampolgárok belépését.
 

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.