Ma harminc éve tartották a rendszerváltás utáni első választásokat, amikor még hallgattunk a szívünkre

ugytudjuk.hu 2020-03-25 06:47:00
Mindent vitt a megyében az SZDSZ a országgyűlési választásokon.

1990. március 25-én zárult le a rendszerváltás az első szabad választásokkal. A részvétel magas volt, meghaladta a 80 százalékot. Vas megyében 76,81 százalék volt ez a szám, a 206 ezer jogosultból 159 ezer ember járult az urnákhoz. Mivel nem született végleges eredmény, két hét múlva jött az ismétlés. Bombameglepetéssel.

Az országgyűlési választások idejére rendkívül feszült hangulat alakult ki a pártok között. A szocialisták hátrébb szorultak, a Fidesz gyenge volt, az MSZMP utódszervezetei pedig inkább alibiztek. Így két fő erő maradt az országban és Vas megyében is: az SZDSZ (Szabad Demokraták Szövetsége) és az MDF (Magyar Demokrata Fórum). Szombathelyen ekkorra kialakult a választási struktúra, a fórumosokat Ádám Károly mérnök, dr. Hende Csaba ügyvéd és Heckenast Gusztáv középiskolai tanár vezette a csatába. A szabaddemokratáknál egyértelműen Hankó Faragó Miklós jogász volt a vezéregyéniség, aki jó kapcsolatokat ápolt a fővárosi szervezettel és annak több vezetőjével, így Tölgyessy Péterrel, Pető Ivánnal, Fodor Gáborral.

A választási kampány stílusa merőben eltért a két párt esetében. Az MDF tartotta magát a higgadt hangnemhez, előadásokat, kisebb gyűléseket szerveztek és persze szórólapoztak, plakátoltak. A közismert szlogenjük, a Nyugodt erő ugyan sokaknak bejött, de mint a választásokon kiderült, nem bizonyult nyerőnek. Az SZDSZ fiatalos, megnyerőbb, lendületesebb, ugyanakkor jóval agresszívebb taktikát választott. „Soha többé kommunizmust!" című kampányukkal még az inkább konzervatív vidéki falvak lakóit is maguk mellé tudták állítani. De ez nem lett volna elég a nagy győzelemhez, ha nincs egy kiemelkedő kampányfőnökük. De volt.

Mégpedig a szombathelyi Méri Ferenc. Aki szinte naponta bombázta-sokkolta ötleteivel a társait. Hagyták dolgozni, így az akkori, felszabadult korszellemben meredek megoldásokat kezdett el alkalmazni. Jellemző epizód volt, amikor díszes hintót vontatott a Borostyánkő Áruház elé csúcsidőben úgy, hogy nem lehetett kikerülni. A hintóról szónokoltak a jelöltek. A kistelepülésekre személygépkocsis konvojokat szervezett, az autók után üres konzervdobozokat kötött, óriási hangzavart keltve az addig alvó falvakban. Ez a húzása nagyon bejött, főleg a körmendi körzetben. De stílusába belefért a művészi performance, a rockzene felhasználása is. 

Aztán eljött a nagy nap. Öt kerületben kellett képviselőt választani, Szombathely külön csatát ígért. Az 1. választókörzetben a következő eredmény alakult ki: 1., Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ, 30,82%) 2., Dr. Hende Csaba (MDF, 24,36%) 3., Dr. Németh Emma (KDNP, 10,45%) 4., Dr. Ipkovich György (MSZP, 8,93%) 5.,Kozma Gábor (független, 7,1%) 6., Hajnal Ágota (Fidesz, 5,25%). A további sorrend: Tóth Géza, Rápli Pál, Pék László és Heckenast János volt.

A 2. választókörzetet a szintén szabaddemokrata Rácskai Jenő vitte el (31%9), második Ádám Károly lett (MDF, 24%), míg a harmadik Haluskay Endre (KDNP, 10,2%). A további sorrend: Nemes Gyula, Németh Béla, Galavits Ferenc, Simon József, dr. Szabó László és Babos Sándor volt. A 3-as, kőszegi körzetben Horváth Vilmos (SZDSZ) futott be dr. Csapó Tamás (MDF) és dr. Kovács Árpád (KDNP) előtt. A 4-esben, Sárvár, Dr. Monostori Endre (SZDSZ) győzött szoros versenyben dr. Gömbös Ferenc (MDF) jelölt ellenében, harmadik lett dr. Dénes Tibor (FKgP). Az 5-ös, körmendi körzetben MDF-es győzelem született, itt a legtöbben dr. Für Lajosra szavaztak (29,45%). Második lett Mészáros Béla (SZDSZ, 28,72%), vagyis nagyon szoros volt a küzdelem. A harmadik helyre a Kisgazdák jelöltje, Balogh Dezső futott be.

Mivel az első forduló nem hozott végleges eredményt, jött az ismétlés. Két helyen történt markáns változás: a sárvári körzetben fordított Gömbös Ferenc fogorvos (MDF), megelőzte Monostori Endrét (ő is bejutott a Parlamentbe, listáról). A másik fordítás bombameglepetés volt, az országos sajtó is felkapta. Az addig a politikában szinte ismeretlen erdőmérnök, Mészáros Béla (SZDSZ) a körmendi körzetben legyőzte Für Lajos későbbi honvédelmi minisztert. Für Lajos listáról bejutott a Parlamentbe, a nagy csatát az SZDSZ így 5-2 arányban nyerte az első szabad választásokon.

Az országban egészen másként alakultak a dolgok. A választást az MDF nyerte, dr. Antall József lett a miniszterelnök, aki kényelmes többséggel alakíthatott koalíciós kormányt. Második lett az SZDSZ, míg harmadiknak némi meglepetésre a Kisgazdák futottak be. Negyedik helyen az MSZP végzett, valamivel megelőzve a Fideszt. A nem sokkal korábban még 800 ezres tagsággal bíró MSZMP elbukott, csupán 180 ezer szavazatot szerzett. Eltűntek a szociáldemokraták (Petrasovits Anna, Ruttner György), a Hazafias Népfront és mások.

Szombathelyen az MDF-nél nem voltak személyi konzekvenciák, de a párt jobb eredményre számított. Igaz volt ez az egész megyére is. Ahogy múlt az idő, úgy élesedtek a viták, a „kamikaze kormány" elkerülhetetlen intézkedései pedig helyben is további népszerűségvesztéssel jártak. Vita alakult ki az alkalmazandó választási kampányról, technikákról. A vitát nem sikerült lezárni az őszi önkormányzati választások idejére és ez meg is látszott a szereplésen. Az SZDSZ viszont lendületben maradt, olyannyira, hogy két teljes ciklust is behúzott: 1998-ig Szombathely és a megye meghatározó politikai ereje maradt. 

Szólj hozzá!

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.