Ma harminc éve tartották a rendszerváltás utáni első választásokat, amikor még hallgattunk a szívünkre

ugytudjuk.hu 2020-03-25 06:47:00
Mindent vitt a megyében az SZDSZ a országgyűlési választásokon.

1990. március 25-én zárult le a rendszerváltás az első szabad választásokkal. A részvétel magas volt, meghaladta a 80 százalékot. Vas megyében 76,81 százalék volt ez a szám, a 206 ezer jogosultból 159 ezer ember járult az urnákhoz. Mivel nem született végleges eredmény, két hét múlva jött az ismétlés. Bombameglepetéssel.

Az országgyűlési választások idejére rendkívül feszült hangulat alakult ki a pártok között. A szocialisták hátrébb szorultak, a Fidesz gyenge volt, az MSZMP utódszervezetei pedig inkább alibiztek. Így két fő erő maradt az országban és Vas megyében is: az SZDSZ (Szabad Demokraták Szövetsége) és az MDF (Magyar Demokrata Fórum). Szombathelyen ekkorra kialakult a választási struktúra, a fórumosokat Ádám Károly mérnök, dr. Hende Csaba ügyvéd és Heckenast Gusztáv középiskolai tanár vezette a csatába. A szabaddemokratáknál egyértelműen Hankó Faragó Miklós jogász volt a vezéregyéniség, aki jó kapcsolatokat ápolt a fővárosi szervezettel és annak több vezetőjével, így Tölgyessy Péterrel, Pető Ivánnal, Fodor Gáborral.

A választási kampány stílusa merőben eltért a két párt esetében. Az MDF tartotta magát a higgadt hangnemhez, előadásokat, kisebb gyűléseket szerveztek és persze szórólapoztak, plakátoltak. A közismert szlogenjük, a Nyugodt erő ugyan sokaknak bejött, de mint a választásokon kiderült, nem bizonyult nyerőnek. Az SZDSZ fiatalos, megnyerőbb, lendületesebb, ugyanakkor jóval agresszívebb taktikát választott. „Soha többé kommunizmust!" című kampányukkal még az inkább konzervatív vidéki falvak lakóit is maguk mellé tudták állítani. De ez nem lett volna elég a nagy győzelemhez, ha nincs egy kiemelkedő kampányfőnökük. De volt.

Mégpedig a szombathelyi Méri Ferenc. Aki szinte naponta bombázta-sokkolta ötleteivel a társait. Hagyták dolgozni, így az akkori, felszabadult korszellemben meredek megoldásokat kezdett el alkalmazni. Jellemző epizód volt, amikor díszes hintót vontatott a Borostyánkő Áruház elé csúcsidőben úgy, hogy nem lehetett kikerülni. A hintóról szónokoltak a jelöltek. A kistelepülésekre személygépkocsis konvojokat szervezett, az autók után üres konzervdobozokat kötött, óriási hangzavart keltve az addig alvó falvakban. Ez a húzása nagyon bejött, főleg a körmendi körzetben. De stílusába belefért a művészi performance, a rockzene felhasználása is. 

Aztán eljött a nagy nap. Öt kerületben kellett képviselőt választani, Szombathely külön csatát ígért. Az 1. választókörzetben a következő eredmény alakult ki: 1., Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ, 30,82%) 2., Dr. Hende Csaba (MDF, 24,36%) 3., Dr. Németh Emma (KDNP, 10,45%) 4., Dr. Ipkovich György (MSZP, 8,93%) 5.,Kozma Gábor (független, 7,1%) 6., Hajnal Ágota (Fidesz, 5,25%). A további sorrend: Tóth Géza, Rápli Pál, Pék László és Heckenast János volt.

A 2. választókörzetet a szintén szabaddemokrata Rácskai Jenő vitte el (31%9), második Ádám Károly lett (MDF, 24%), míg a harmadik Haluskay Endre (KDNP, 10,2%). A további sorrend: Nemes Gyula, Németh Béla, Galavits Ferenc, Simon József, dr. Szabó László és Babos Sándor volt. A 3-as, kőszegi körzetben Horváth Vilmos (SZDSZ) futott be dr. Csapó Tamás (MDF) és dr. Kovács Árpád (KDNP) előtt. A 4-esben, Sárvár, Dr. Monostori Endre (SZDSZ) győzött szoros versenyben dr. Gömbös Ferenc (MDF) jelölt ellenében, harmadik lett dr. Dénes Tibor (FKgP). Az 5-ös, körmendi körzetben MDF-es győzelem született, itt a legtöbben dr. Für Lajosra szavaztak (29,45%). Második lett Mészáros Béla (SZDSZ, 28,72%), vagyis nagyon szoros volt a küzdelem. A harmadik helyre a Kisgazdák jelöltje, Balogh Dezső futott be.

Mivel az első forduló nem hozott végleges eredményt, jött az ismétlés. Két helyen történt markáns változás: a sárvári körzetben fordított Gömbös Ferenc fogorvos (MDF), megelőzte Monostori Endrét (ő is bejutott a Parlamentbe, listáról). A másik fordítás bombameglepetés volt, az országos sajtó is felkapta. Az addig a politikában szinte ismeretlen erdőmérnök, Mészáros Béla (SZDSZ) a körmendi körzetben legyőzte Für Lajos későbbi honvédelmi minisztert. Für Lajos listáról bejutott a Parlamentbe, a nagy csatát az SZDSZ így 5-2 arányban nyerte az első szabad választásokon.

Az országban egészen másként alakultak a dolgok. A választást az MDF nyerte, dr. Antall József lett a miniszterelnök, aki kényelmes többséggel alakíthatott koalíciós kormányt. Második lett az SZDSZ, míg harmadiknak némi meglepetésre a Kisgazdák futottak be. Negyedik helyen az MSZP végzett, valamivel megelőzve a Fideszt. A nem sokkal korábban még 800 ezres tagsággal bíró MSZMP elbukott, csupán 180 ezer szavazatot szerzett. Eltűntek a szociáldemokraták (Petrasovits Anna, Ruttner György), a Hazafias Népfront és mások.

Szombathelyen az MDF-nél nem voltak személyi konzekvenciák, de a párt jobb eredményre számított. Igaz volt ez az egész megyére is. Ahogy múlt az idő, úgy élesedtek a viták, a „kamikaze kormány" elkerülhetetlen intézkedései pedig helyben is további népszerűségvesztéssel jártak. Vita alakult ki az alkalmazandó választási kampányról, technikákról. A vitát nem sikerült lezárni az őszi önkormányzati választások idejére és ez meg is látszott a szereplésen. Az SZDSZ viszont lendületben maradt, olyannyira, hogy két teljes ciklust is behúzott: 1998-ig Szombathely és a megye meghatározó politikai ereje maradt. 

Szólj hozzá!

Napi cuki: a kutya, aki birtokba vette a trambulint gazdája elől

Egy kis ugrálás négylábú barátainknak sem árt.

Hivatalosan is elítéli Orbán végső határidő nélküli teljhatalmát az Egyesült Államok

Azt írják, a magyar vezető saját polgárainak szenvedését személyes céljai érdekében használja ki.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust

A földgázban gazdag közép-ázsiai országot államfője, Gurbanguly Berdimukhammedow vaskézzel irányítja immár 14 éve, személyi kultuszt teremtve maga körül.

Nyírkarászi szeszfőző ükunokája a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó

Mark Spitz szívesen ellátogatna a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis faluba.

A koronavírus miatt Grúziában egyáltalán nem lehet alkohol tartalmú italt venni

'Apokalipszis' közeli állapot alakult ki tegnaptól az eurázsiai országban.

Gázpisztollyal ütötte vitapartnerét egy férfi Töltéstaván

Korábban lövése sem volt róla, hogy eddig fajulnak a dolgok.

Egy autó motortere füstölt a 86-oson Vasegerszegnél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Ungár: A kormány emelje meg az otthongondozási díjat!

Jelenleg 38 és 58 ezer forintot kapnak az otthonápolók havonta.

Hallelujah! Kezdődik a délutáni műszak

Kezdésnek hallgassunk egy kis zenét.

„Nincs elég védőfelszerelés” – Nyílt levelet írtak a háziorvosok Müller Cecíliának

Az ötven sebészeti szájmaszk és a három FFP1 típusú maszk nem elég a biztonságos betegellátáshoz.

Krumplivá változott a főnök egy online megbeszélgetésen

Sokan még csak ismerkednek az otthoni munka veszélyeivel.

Soha nem látott mélységekben a forint árfolyama

Szerda reggel megint a tegnap elért történelmi mélypont közelében van a magyar valuta euróval szembeni árfolyama.

van még itt cikk a témában:

Ünnepeljük együtt a Fidesz születésnapját!

Talán csasztuska pályázatot is hirdet az EMMI.

Játék - Ismerd fel a szombathelyi politikust arcmaszkban!

Kis játék a szürke otthonülős mindennapokra az Ugytudjukon.

Tényleg elvenné a polgármesterek döntési jogát a kormány a veszélyhelyzet idejére?

Az Index szerint a katasztrófavédelmi törvényt úgy változtatnák meg, hogy a választott önkormányzatok, polgármesterek ne dönthessenek önállóan addig, amíg a vészhelyzet tart. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű.