Ma harminc éve tartották a rendszerváltás utáni első választásokat, amikor még hallgattunk a szívünkre

ugytudjuk.hu 2020-03-25 06:47:00
Mindent vitt a megyében az SZDSZ a országgyűlési választásokon.

1990. március 25-én zárult le a rendszerváltás az első szabad választásokkal. A részvétel magas volt, meghaladta a 80 százalékot. Vas megyében 76,81 százalék volt ez a szám, a 206 ezer jogosultból 159 ezer ember járult az urnákhoz. Mivel nem született végleges eredmény, két hét múlva jött az ismétlés. Bombameglepetéssel.

Az országgyűlési választások idejére rendkívül feszült hangulat alakult ki a pártok között. A szocialisták hátrébb szorultak, a Fidesz gyenge volt, az MSZMP utódszervezetei pedig inkább alibiztek. Így két fő erő maradt az országban és Vas megyében is: az SZDSZ (Szabad Demokraták Szövetsége) és az MDF (Magyar Demokrata Fórum). Szombathelyen ekkorra kialakult a választási struktúra, a fórumosokat Ádám Károly mérnök, dr. Hende Csaba ügyvéd és Heckenast Gusztáv középiskolai tanár vezette a csatába. A szabaddemokratáknál egyértelműen Hankó Faragó Miklós jogász volt a vezéregyéniség, aki jó kapcsolatokat ápolt a fővárosi szervezettel és annak több vezetőjével, így Tölgyessy Péterrel, Pető Ivánnal, Fodor Gáborral.

A választási kampány stílusa merőben eltért a két párt esetében. Az MDF tartotta magát a higgadt hangnemhez, előadásokat, kisebb gyűléseket szerveztek és persze szórólapoztak, plakátoltak. A közismert szlogenjük, a Nyugodt erő ugyan sokaknak bejött, de mint a választásokon kiderült, nem bizonyult nyerőnek. Az SZDSZ fiatalos, megnyerőbb, lendületesebb, ugyanakkor jóval agresszívebb taktikát választott. „Soha többé kommunizmust!" című kampányukkal még az inkább konzervatív vidéki falvak lakóit is maguk mellé tudták állítani. De ez nem lett volna elég a nagy győzelemhez, ha nincs egy kiemelkedő kampányfőnökük. De volt.

Mégpedig a szombathelyi Méri Ferenc. Aki szinte naponta bombázta-sokkolta ötleteivel a társait. Hagyták dolgozni, így az akkori, felszabadult korszellemben meredek megoldásokat kezdett el alkalmazni. Jellemző epizód volt, amikor díszes hintót vontatott a Borostyánkő Áruház elé csúcsidőben úgy, hogy nem lehetett kikerülni. A hintóról szónokoltak a jelöltek. A kistelepülésekre személygépkocsis konvojokat szervezett, az autók után üres konzervdobozokat kötött, óriási hangzavart keltve az addig alvó falvakban. Ez a húzása nagyon bejött, főleg a körmendi körzetben. De stílusába belefért a művészi performance, a rockzene felhasználása is. 

Aztán eljött a nagy nap. Öt kerületben kellett képviselőt választani, Szombathely külön csatát ígért. Az 1. választókörzetben a következő eredmény alakult ki: 1., Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ, 30,82%) 2., Dr. Hende Csaba (MDF, 24,36%) 3., Dr. Németh Emma (KDNP, 10,45%) 4., Dr. Ipkovich György (MSZP, 8,93%) 5.,Kozma Gábor (független, 7,1%) 6., Hajnal Ágota (Fidesz, 5,25%). A további sorrend: Tóth Géza, Rápli Pál, Pék László és Heckenast János volt.

A 2. választókörzetet a szintén szabaddemokrata Rácskai Jenő vitte el (31%9), második Ádám Károly lett (MDF, 24%), míg a harmadik Haluskay Endre (KDNP, 10,2%). A további sorrend: Nemes Gyula, Németh Béla, Galavits Ferenc, Simon József, dr. Szabó László és Babos Sándor volt. A 3-as, kőszegi körzetben Horváth Vilmos (SZDSZ) futott be dr. Csapó Tamás (MDF) és dr. Kovács Árpád (KDNP) előtt. A 4-esben, Sárvár, Dr. Monostori Endre (SZDSZ) győzött szoros versenyben dr. Gömbös Ferenc (MDF) jelölt ellenében, harmadik lett dr. Dénes Tibor (FKgP). Az 5-ös, körmendi körzetben MDF-es győzelem született, itt a legtöbben dr. Für Lajosra szavaztak (29,45%). Második lett Mészáros Béla (SZDSZ, 28,72%), vagyis nagyon szoros volt a küzdelem. A harmadik helyre a Kisgazdák jelöltje, Balogh Dezső futott be.

Mivel az első forduló nem hozott végleges eredményt, jött az ismétlés. Két helyen történt markáns változás: a sárvári körzetben fordított Gömbös Ferenc fogorvos (MDF), megelőzte Monostori Endrét (ő is bejutott a Parlamentbe, listáról). A másik fordítás bombameglepetés volt, az országos sajtó is felkapta. Az addig a politikában szinte ismeretlen erdőmérnök, Mészáros Béla (SZDSZ) a körmendi körzetben legyőzte Für Lajos későbbi honvédelmi minisztert. Für Lajos listáról bejutott a Parlamentbe, a nagy csatát az SZDSZ így 5-2 arányban nyerte az első szabad választásokon.

Az országban egészen másként alakultak a dolgok. A választást az MDF nyerte, dr. Antall József lett a miniszterelnök, aki kényelmes többséggel alakíthatott koalíciós kormányt. Második lett az SZDSZ, míg harmadiknak némi meglepetésre a Kisgazdák futottak be. Negyedik helyen az MSZP végzett, valamivel megelőzve a Fideszt. A nem sokkal korábban még 800 ezres tagsággal bíró MSZMP elbukott, csupán 180 ezer szavazatot szerzett. Eltűntek a szociáldemokraták (Petrasovits Anna, Ruttner György), a Hazafias Népfront és mások.

Szombathelyen az MDF-nél nem voltak személyi konzekvenciák, de a párt jobb eredményre számított. Igaz volt ez az egész megyére is. Ahogy múlt az idő, úgy élesedtek a viták, a „kamikaze kormány" elkerülhetetlen intézkedései pedig helyben is további népszerűségvesztéssel jártak. Vita alakult ki az alkalmazandó választási kampányról, technikákról. A vitát nem sikerült lezárni az őszi önkormányzati választások idejére és ez meg is látszott a szereplésen. Az SZDSZ viszont lendületben maradt, olyannyira, hogy két teljes ciklust is behúzott: 1998-ig Szombathely és a megye meghatározó politikai ereje maradt. 

Szólj hozzá!

Kövér László elutasította Ungár Péter a Mazsihisz prémiumáról szóló kérdését

Nem kapott választ a 93 millió forintos prémiummal kapcsolatos kérdésére az LMP-s politikus.

Putyin jóváhagyta az orosz nukleáris elrettentési politikát

Moszkva rögtön atomfegyverrel válaszolna az ellene hagyományos fegyverrel végrehajtandó csapásra is.

Településfásítási programot hirdet az Agrárminisztérium

Azért nem egy zöld fordulatról van szó a kormány hozzáállásában: maximum 10 ezer fős települések kérhetnek fát, ők is csak 30 darabot.

25 migránst fogtak el a rendőrök Szilsárkánynál

A külföldiek az út melletti búzatáblában akartak elbújni.

Részeg gyorshajtót fogtak a rendőrök Nemeskeresztúrnál

A siófoki sofőr ráadásul jogosítvány nélkül vezetett.

Napi pusztulat: Itt az Ámokfutók legújabb "dala"

És ezzel el egy egyidejűleg elindult az Ámokfutók Official youtube-csatorna is.

Kigyulladt egy családi ház Sopronban

A tetőszerkezetben keletkezett tűz.

Ráfutásos baleset történt Győrben

Hat autó érintett a karambolban.

Meghalt az NBA-történet egyik legjobb játékosa

Tüdőgyulladás okozta az egykori center halálát.

LMP: Itt az ideje a zöld fordulatnak!

A fenntartható gazdaság érdekében minden akadályt el kellene hárítani a zöldberuházások elől.

Mávinform: helyreállt a vonatközlekedés a Győr-Hegyeshalom vonalon

Korábban egy megsérült felsővezeték-hálózat miatt késtek a szerelvények.

Elítélte a bíróság Lovasi Andrást

Egy évre eltiltják a vezetéstől, fellebbezett az énekes.

van még itt cikk a témában:

Hende Csaba egyedül maradt a Fideszben a mogyorózással

Vagyis azzal, aminek minősítette a Szombathelytől elvont 570 millió forintot.

Ungár Péter költségvetés-módosító javaslatot fog benyújtani, hogy Szombathely gazdálkodása ne kerüljön veszélybe

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője azt mondta, Hende Csaba nem a szombathelyieket képviseli, hanem a Fidesz érdekeit szolgálja ki.

Újra Soros Györgyről fog minden magyar kampánylevelet kapni

A pandémiának vége, migráns nincsen, kénytelenek visszanyúlni a gyökerekhez.