Ma harminc éve tartották a rendszerváltás utáni első választásokat, amikor még hallgattunk a szívünkre

ugytudjuk.hu 2020-03-25 06:47:00
Mindent vitt a megyében az SZDSZ a országgyűlési választásokon.

1990. március 25-én zárult le a rendszerváltás az első szabad választásokkal. A részvétel magas volt, meghaladta a 80 százalékot. Vas megyében 76,81 százalék volt ez a szám, a 206 ezer jogosultból 159 ezer ember járult az urnákhoz. Mivel nem született végleges eredmény, két hét múlva jött az ismétlés. Bombameglepetéssel.

Az országgyűlési választások idejére rendkívül feszült hangulat alakult ki a pártok között. A szocialisták hátrébb szorultak, a Fidesz gyenge volt, az MSZMP utódszervezetei pedig inkább alibiztek. Így két fő erő maradt az országban és Vas megyében is: az SZDSZ (Szabad Demokraták Szövetsége) és az MDF (Magyar Demokrata Fórum). Szombathelyen ekkorra kialakult a választási struktúra, a fórumosokat Ádám Károly mérnök, dr. Hende Csaba ügyvéd és Heckenast Gusztáv középiskolai tanár vezette a csatába. A szabaddemokratáknál egyértelműen Hankó Faragó Miklós jogász volt a vezéregyéniség, aki jó kapcsolatokat ápolt a fővárosi szervezettel és annak több vezetőjével, így Tölgyessy Péterrel, Pető Ivánnal, Fodor Gáborral.

A választási kampány stílusa merőben eltért a két párt esetében. Az MDF tartotta magát a higgadt hangnemhez, előadásokat, kisebb gyűléseket szerveztek és persze szórólapoztak, plakátoltak. A közismert szlogenjük, a Nyugodt erő ugyan sokaknak bejött, de mint a választásokon kiderült, nem bizonyult nyerőnek. Az SZDSZ fiatalos, megnyerőbb, lendületesebb, ugyanakkor jóval agresszívebb taktikát választott. „Soha többé kommunizmust!" című kampányukkal még az inkább konzervatív vidéki falvak lakóit is maguk mellé tudták állítani. De ez nem lett volna elég a nagy győzelemhez, ha nincs egy kiemelkedő kampányfőnökük. De volt.

Mégpedig a szombathelyi Méri Ferenc. Aki szinte naponta bombázta-sokkolta ötleteivel a társait. Hagyták dolgozni, így az akkori, felszabadult korszellemben meredek megoldásokat kezdett el alkalmazni. Jellemző epizód volt, amikor díszes hintót vontatott a Borostyánkő Áruház elé csúcsidőben úgy, hogy nem lehetett kikerülni. A hintóról szónokoltak a jelöltek. A kistelepülésekre személygépkocsis konvojokat szervezett, az autók után üres konzervdobozokat kötött, óriási hangzavart keltve az addig alvó falvakban. Ez a húzása nagyon bejött, főleg a körmendi körzetben. De stílusába belefért a művészi performance, a rockzene felhasználása is. 

Aztán eljött a nagy nap. Öt kerületben kellett képviselőt választani, Szombathely külön csatát ígért. Az 1. választókörzetben a következő eredmény alakult ki: 1., Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ, 30,82%) 2., Dr. Hende Csaba (MDF, 24,36%) 3., Dr. Németh Emma (KDNP, 10,45%) 4., Dr. Ipkovich György (MSZP, 8,93%) 5.,Kozma Gábor (független, 7,1%) 6., Hajnal Ágota (Fidesz, 5,25%). A további sorrend: Tóth Géza, Rápli Pál, Pék László és Heckenast János volt.

A 2. választókörzetet a szintén szabaddemokrata Rácskai Jenő vitte el (31%9), második Ádám Károly lett (MDF, 24%), míg a harmadik Haluskay Endre (KDNP, 10,2%). A további sorrend: Nemes Gyula, Németh Béla, Galavits Ferenc, Simon József, dr. Szabó László és Babos Sándor volt. A 3-as, kőszegi körzetben Horváth Vilmos (SZDSZ) futott be dr. Csapó Tamás (MDF) és dr. Kovács Árpád (KDNP) előtt. A 4-esben, Sárvár, Dr. Monostori Endre (SZDSZ) győzött szoros versenyben dr. Gömbös Ferenc (MDF) jelölt ellenében, harmadik lett dr. Dénes Tibor (FKgP). Az 5-ös, körmendi körzetben MDF-es győzelem született, itt a legtöbben dr. Für Lajosra szavaztak (29,45%). Második lett Mészáros Béla (SZDSZ, 28,72%), vagyis nagyon szoros volt a küzdelem. A harmadik helyre a Kisgazdák jelöltje, Balogh Dezső futott be.

Mivel az első forduló nem hozott végleges eredményt, jött az ismétlés. Két helyen történt markáns változás: a sárvári körzetben fordított Gömbös Ferenc fogorvos (MDF), megelőzte Monostori Endrét (ő is bejutott a Parlamentbe, listáról). A másik fordítás bombameglepetés volt, az országos sajtó is felkapta. Az addig a politikában szinte ismeretlen erdőmérnök, Mészáros Béla (SZDSZ) a körmendi körzetben legyőzte Für Lajos későbbi honvédelmi minisztert. Für Lajos listáról bejutott a Parlamentbe, a nagy csatát az SZDSZ így 5-2 arányban nyerte az első szabad választásokon.

Az országban egészen másként alakultak a dolgok. A választást az MDF nyerte, dr. Antall József lett a miniszterelnök, aki kényelmes többséggel alakíthatott koalíciós kormányt. Második lett az SZDSZ, míg harmadiknak némi meglepetésre a Kisgazdák futottak be. Negyedik helyen az MSZP végzett, valamivel megelőzve a Fideszt. A nem sokkal korábban még 800 ezres tagsággal bíró MSZMP elbukott, csupán 180 ezer szavazatot szerzett. Eltűntek a szociáldemokraták (Petrasovits Anna, Ruttner György), a Hazafias Népfront és mások.

Szombathelyen az MDF-nél nem voltak személyi konzekvenciák, de a párt jobb eredményre számított. Igaz volt ez az egész megyére is. Ahogy múlt az idő, úgy élesedtek a viták, a „kamikaze kormány" elkerülhetetlen intézkedései pedig helyben is további népszerűségvesztéssel jártak. Vita alakult ki az alkalmazandó választási kampányról, technikákról. A vitát nem sikerült lezárni az őszi önkormányzati választások idejére és ez meg is látszott a szereplésen. Az SZDSZ viszont lendületben maradt, olyannyira, hogy két teljes ciklust is behúzott: 1998-ig Szombathely és a megye meghatározó politikai ereje maradt. 

Szólj hozzá!

Ilyenek az advent fényei Győrben - képgaléria

Érdemes megnézni ezeket a fotókat!

Kollégiumban keletkezett tűzhöz riasztották a tűzoltókat Sopronban

A Baross úti épület alagsorában tapasztaltak füstképződést a lakók.

Az orosz vakcináról és Sorosról beszélt Kásler Miklós

A miniszter szerint elegendő a szakemberek létszáma járványfronton.

A Cápák Nyúlon fogadják a Zúzókat

Győr vagy Szombathely? Szombaton kiderül, ki nyeri a Divízió I-es amerikaifoci-bajnokságot.

Családi drogbiznisz bukott meg Sopronban

40 éves anya és 19 éves fia terjesztette a kábítószert.

Megtámadott nőt védelmező biztonsági őrt tüntettek ki Győrben

Dr. Urbán Zoltán László rendőr dandártábornok Szent György emlékplakettet adományozott a férfinek.

Fenntartotta a Kúria a Mal Zrt. három egykori vezetőjének jogerős ítéletét

A tíz évvel ezelőtti, tíz halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőeljárásban eredetileg 15 ember ellen emeltek vádat, letöltendő szabadságvesztéssel jogerősen a három vezetőt sújtották, ők kérték az ügyben a felülvizsgálatot.

Operatív törzs: az elmúlt 24 órában 235-en szegték meg a közterületi maszkviselés szabályait

Ezzel szeptember 21. óta az összes rendőri intézkedés száma 8994-re emelkedett - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.

Lerövidült, s ezentúl csak hetente kétszer jelentkezik a győri COVID-híradó

Parkolás, óvoda-, és bölcsődebezárások, piaci idősávváltozás.

Ungár Péter a szociális dolgozókon segítene, a kormány inkább csak kioktat

Az egészségügyben dolgozók ideiglenesen ingyen buszozhatnak, a szintén túlterhelt szociális dolgozóknak azonban ez a segítség sem jár. Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője a minisztériumtól indokok helyett csak félrebeszélést kapott.

A véradók segíthetnek a járvány legyőzésében is

A véradás és a vérplazmaadás fontosságára hívták fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Betiltották a szőrmék árusítását a fővárosi önkormányzat vásárain

Az állatvédelemre hivatkozva kiszorulnak a budapesti vásárokról a szőrmeárusok.

Kiraboltak egy illegális pénzváltót Nagykanizsán

A szerzett pénzzel azonnal nagy költekezésbe kezdtek az elkövetők.

Lenyúlta az Azonnali cikkét a Kisalföld, és az interjúalany szájába adta, amit írtak

A Vas Népe Győr-Moson-Sopron megyei testvéroldala nem fektetett bele sok energiát.

Elhunyt Balázs Fecó

Nyugodjék békében!

van még itt cikk a témában:

Ungár: "Aki az önkormányzatoktól vesz el pénzt, az az ott élőktől vesz el pénzt"

Az LMP Vas megyei képviselője szerint Szombathely kifosztását jelentené az iparűzési adó elvonása.