Ha Kínában vásárolnál SIM kártyát, nem csak az adataidat kérnék el

Nagy Donát 2019-12-04 10:35:00
Már az arcszkennelés is kötelező egy új telefonszámhoz.

A hivatkozási alap a biztonság és a technológiai fejlődés, ám a központi rendszer kialakulása jogos aggodalmakat vet fel - olvasható az ITCafe cikkében.

 

A riport arra hívja fel a figyelmet, hogy a már idén szeptemberben elfogadott rendelkezés tegnap hatályba lépett, így minden kínai állampolgárnak, aki új mobiltelefonos szolgáltatást vesz igénybe, át kell esnie egy arcszkennelési procedúrán – vagyis egy újabb biometrikus azonosítóhoz jut a kínai állam: a SIM kártyák ezek után a fényképek mellett digitálisan rögzített arcjellemzőkhöz is hozzá vannak rendelve.

A rendelkezés természetesen arra hivatkozik indoklásában, hogy a polgárok érdekeit szolgálja az új intézkedés, őket kívánják megvédeni a kibertérben található veszélyektől.

Ám ez az indoklás keveseket győz meg, hiszen a kínai állam jó ideje törekszik egy „totális megfigyelési rendszer” kiépítésére, ennek érdekében kamerák tízmillióit telepítik folyamatosan az ország területén (becslések szerint ezek száma 2020-ra meghaladja majd a félmilliárdot), egyre fejlettebb algoritmusokat használnak a személyazonosításra, törekszenek a real-time ellenőrzésre, hatalmas adatbázisokat építenek fel a gomba mód szaporodó adatközpontokban – és mindezt igyekeznek egységes, központi irányítás alatt álló rendszerben megteremteni.

E folyamat része az is, hogy minden erővel, törvényi szinten is próbálják felszámolni az internetes anonimitást, gyakran erővel kényszerítik a felhasználókat a valós személyi adatokkal történő online kommunikációra.

Magát az intézkedés hírét az országon belül nemigen propagálják, csak minimális tartalmú híradások jelentek meg arról, hogy egy újabb elemmel bővültek az állami lehetőségek.

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Vallási és etnikai kisebbségek üldöztetése Kínában

A Kínai Kommunista Párt továbbra is súlyos emberijog-sértéseket követ el, üldözi a keresztényeket, muszlim ujgurokat, illetve más vallási és etnikai kisebbségeket.

Kínai vakcinamintát kaphatunk

Egy ottani gyártótól kapja Magyarország bevizsgálásra.