Győri közgyűlés: Prédl Antal lett a Győr-Szol vezérigazgatója

Pintér Bence 2021-09-28 10:16:00
Elfogadták Győr klímastratégiáját, négylakásos társasházat építhet Ménfőcsanakon egy fideszes képviselő rokonsága, kiderült, miért nem szólalt meg még a városháza harangjátéka, és még az is megtörtént, hogy egyetértett valamiben Dézsi Csaba András polgármester és Pollreisz Balázs ellenzéki képviselő. Ilyen volt a szeptemberi közgyűlés Győrben!

Szerdán tartották 2021 második győri közgyűlését – az év első felében a pandémia, aztán a júniusi alkalom után a nyári szünet miatt nem ültek össze a képviselők. A szeptemberi közgyűlés azért is különleges, mert ez az első, ahol Dézsi Csaba András polgármester oldalán nem a közben közös megegyezéssel távozó Lipovits Szilárd ül a jegyzői székben, hanem az alig egy hónapja kijelölt új aljegyző, Bakonyi Bernadett.

Első napirendi pontként a főépítész javaslatára a településszerkezeti tervet és az építési szabályzatot módosították bizonyos pontokon. Az egyik tétel kapcsán Pollreisz Balázs (MSZP) emelkedett szólásra: egy olyan gyirmóti telekről van szó, amelyet a falusias övezetben egy négylakásos társasház építésére alkalmas telekké akar nyilvánítani a főépítész. Pollreisz azt kérdezte, hogy a beruházó ezzel kapcsolatban milyen jellegű közműépítésre tett felajánlást,

és az is kiderült, hogy azért érdeklődik eziránt, mert az egyik fideszes képviselő rokonaié a terület.

A főépítész azonban kijelentette, hogy az ügyben politikai nyomásgyakorlás nem történt.

Elfogadták Győr klímastratégiáját

A második napirendi pont egyes, már lejárt változtatási tilalmak eltörléséről szólt, a harmadik az önkormányzati működéssel összefüggő egyes rendeleteket módosította. A negyedik napirendi pontban a közgyűlés elfogadta Győr klímastratégiáját, amit az egyetem Környezetmérnöki tanszéke készített el. Ebből kiderül, hogy Győrben a 2018-as adatok alapján az erdők és zöldfelületek évente 3780 tonna széndioxidot kötnek meg, ami a város területén kibocsátott üvegházhatású gázoknak mindössze 0,49 százaléka – a dokumentum megjegyzi, hogy ez az érték jelentősen elmarad a megyében jellemző 5,1 százaléktól.

Az is kiderül egyébként a dokumentumból, hogy Győrben az energiafogyasztás bocsájtja ki a legtöbb üvegházhatású gázt: ez adja az összes kibocsátás 69 százalékát.

A közlekedés 24 százalékban felelős a kibocsátásért, a nagyipar, a mezőgazdaság és a hulladékkezelés felelős a fennmaradó 7 százalékért. Az ügyben Bárány István (független) szólalt fel, aki azt hangsúlyozta: az új fejlesztéseknél is nagy hangsúlyt kell fektetni az őj zöldfelületek létrehozására.

Ezután kisebb horderejű telek- és egyéb ügyekben döntött az önkormányzat. Döntés született arról, is, hogy új szobrot kap a Bem tér: a Szerelmespár nevű, padon ülő szerelmespárt ábrázoló köztéri alkotást Dr. Válki István és Dr. Válki Istvánné adományozza a városnak, fiatalon elhunyt lányuknak akarnak vele emléket állítani. Dézsi Csaba András polgármester köszönetet mondott nekik.

A bizottságok döntései kapcsán ismét Pollreisz Balázs szólalt fel, aki azt hozta fel, hogy a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság ülésén egyes önkormányzati cégvezetők nem jelentek meg. Ez ő problémásnak tartja.

Dézsi Csaba András polgármester jelezte, hogy ritka pillanat, de tökéletesen egyetért a szocialista képviselővel. Borsi Róbert (Fidesz), a bizottság vezetője elmondta, hogy ő is megkérte a cégvezetőket, hogy jelenjenek meg – az érintett cégeket érintő napirendi pontokat később tárgyalják majd. Balla Jenő (független, Összefogás Győrért) is felszólalt, megjegyezte: a bizottság ülésén olyan számok kerültek elő, például a GYHG kapcsán, amelyekkel kapcsolatos kérdéseikre nem kaptak válaszokat. Azt is kérte, hogy a cégek egységes formátumban mutassák be a számaikat.

Kinevezték a Győr-Szol új vezérigazgatóját. De miért nem szól a harangjáték?

Az ülés végén döntött arról a közgyűlés, hogy 

a Győr-Szol élére vezérigazgatóként Prédl Antal, az Útkezelő szervezet vezetője érkezik október elsejétől,

ahogy arról lapunk már korábban beszámolt. Bár ez a változás tudomásunk szerint csak október végén lett volna esedékes, úgy értesültünk, hogy a Győr-Szolt most vezető Szabó Ákossal és Szabó Jenő fideszes képviselővel kapcsolatos cikkünk nyomán – amelyből kiderült, hogy mindketten saját rokonságukat szervezték be alvállalkozónak a városi közszolgáltató céghez – sürgette meg a polgármester a kinevezést. A közgyűlés ezzel párhuzamosan kiherélte a stratégiai igazgatói pozíciót. Önálló cégjegyzésre Szabó Ákos nem jogosult továbbá, illetve a munkáltatói jogokat sem ő gyakorolja.

Az ülés végén Pollreisz Balázs kérdezett arról, hogy miért késik a városháza harangjátékának átadása, amit augusztus végérte terveztek. A polgármester elmondta: azért nem szólalt még meg szeptember második hetén, amikor ő valójában tervezte, mert egyelőre nem választották ki a dalokat, ez hamarosan megtörténik majd. Később azt is megemlítette, hogy a harangjáték beállítása még hátravan.

Szólj hozzá!

Bayer Zsolt: Ha Pintér Sándor és Kásler Miklós melegek, én is az vagyok

Nem mindennapi logikát láthatunk megcsillanni a képernyőn.

Igen előkelő helyen szerepel a Falco az európai kosárklubok ranglistáján

A szombathelyiek mind a három BL-ellenfelüket megelőzik.

Jövő héten vasúti átjárók lezárására kell számítani Vas megyében

Szombathely-Szőlős megállóhelynél, valamint Körmenden a Mátyás király utcánál a kijelölt kerülő úton lehet közlekedni.

Másfél millió forintért ad tanácsot Dézsinek Győr kertvárosairól a választáson kétszer is elbukó bácsai fideszes

Morvay László már nem csak a Gazdasági Bizottságban való részvételéért kap pénzt a várostól: a kertvárosokat kell felmérnie Dézsi polgármesternek.

Szalmabála-gyújtogatót fogtak a vasi rendőrök

A férfi miatt hatszáz szalmabála égett le Duka közelében múlt héten.

A nyáron 13,1 százalékkal nőtt a beoltottak száma - na, nem nálunk: Ausztriában

„Az oltás megy az emberekhez” :Buszon, hajón, cirkuszban, templomban is oltanak, regisztráció nélkül.

Az ellenzék szerint a bebetonozás a cél, így nem vesznek részt a médiahatóság új elnökének kiválasztásában

Szerintük a lépés egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az NMHH vezetőjét.

Egy egész család élt a katalizátor-lopásokból Szombathelyen

Az ügyészség szerint itt az ideje bemenni a börtönbe egy kis gondolkodásra.

Minden-mindegy alapon motorozott egy fiatal férfi Szombathelyen

Egyedül az ittasság nem merült fel, de ezenkívül kimaxolta a Mad-max élményt.

Tűz ütött ki egy győri lakásban

A tűzoltókat a Kovács Margit utcába riasztották.

Fidesz Márki-Zaynak: Mondjon le!

Szerintük a közeledő kampány alatt úgysem lenne ideje Hódmezővásárhelyre.

Mészáros Lőrinc exfelesége most Joshi Bharattal jár

Beatrixot 36 év házasság után cserélte le Andreára Magyarország leggazdagabb embere.

A Fidesz reakciója Márki-Zay vasárnapi győzelmére: Gyurcsány, Brüsszel, Soros, migráns!

Valószínűleg folytatódik a megszokott gyűlölködés a kormánypropagandában.

Nemény András is gratulált Márki-Zay Péternek

A szombathelyi polgármester szerint Dobrev Klára és a DK is kellett az előválasztás sikeréhez.

Napsütéses, időnként felhős idő lesz

Délután 12 és 17 fok között alakul a hőmérséklet.

van még itt cikk a témában:

Másfél millió forintért ad tanácsot Dézsinek Győr kertvárosairól a választáson kétszer is elbukó bácsai fideszes

Morvay László már nem csak a Gazdasági Bizottságban való részvételéért kap pénzt a várostól: a kertvárosokat kell felmérnie Dézsi polgármesternek.

Mindenki nyugodjon meg, Szombathelyen nem fog drágulni a parkolás

Ugyanakkor továbbra is csak egy lakossági bérlet jár a belvárosi lakosoknak.

Tűz ütött ki egy győri lakásban

A tűzoltókat a Kovács Margit utcába riasztották.