Győri közgyűlés: Prédl Antal lett a Győr-Szol vezérigazgatója

Pintér Bence 2021-09-28 10:16:00
Elfogadták Győr klímastratégiáját, négylakásos társasházat építhet Ménfőcsanakon egy fideszes képviselő rokonsága, kiderült, miért nem szólalt meg még a városháza harangjátéka, és még az is megtörtént, hogy egyetértett valamiben Dézsi Csaba András polgármester és Pollreisz Balázs ellenzéki képviselő. Ilyen volt a szeptemberi közgyűlés Győrben!

Szerdán tartották 2021 második győri közgyűlését – az év első felében a pandémia, aztán a júniusi alkalom után a nyári szünet miatt nem ültek össze a képviselők. A szeptemberi közgyűlés azért is különleges, mert ez az első, ahol Dézsi Csaba András polgármester oldalán nem a közben közös megegyezéssel távozó Lipovits Szilárd ül a jegyzői székben, hanem az alig egy hónapja kijelölt új aljegyző, Bakonyi Bernadett.

Első napirendi pontként a főépítész javaslatára a településszerkezeti tervet és az építési szabályzatot módosították bizonyos pontokon. Az egyik tétel kapcsán Pollreisz Balázs (MSZP) emelkedett szólásra: egy olyan gyirmóti telekről van szó, amelyet a falusias övezetben egy négylakásos társasház építésére alkalmas telekké akar nyilvánítani a főépítész. Pollreisz azt kérdezte, hogy a beruházó ezzel kapcsolatban milyen jellegű közműépítésre tett felajánlást,

és az is kiderült, hogy azért érdeklődik eziránt, mert az egyik fideszes képviselő rokonaié a terület.

A főépítész azonban kijelentette, hogy az ügyben politikai nyomásgyakorlás nem történt.

Elfogadták Győr klímastratégiáját

A második napirendi pont egyes, már lejárt változtatási tilalmak eltörléséről szólt, a harmadik az önkormányzati működéssel összefüggő egyes rendeleteket módosította. A negyedik napirendi pontban a közgyűlés elfogadta Győr klímastratégiáját, amit az egyetem Környezetmérnöki tanszéke készített el. Ebből kiderül, hogy Győrben a 2018-as adatok alapján az erdők és zöldfelületek évente 3780 tonna széndioxidot kötnek meg, ami a város területén kibocsátott üvegházhatású gázoknak mindössze 0,49 százaléka – a dokumentum megjegyzi, hogy ez az érték jelentősen elmarad a megyében jellemző 5,1 százaléktól.

Az is kiderül egyébként a dokumentumból, hogy Győrben az energiafogyasztás bocsájtja ki a legtöbb üvegházhatású gázt: ez adja az összes kibocsátás 69 százalékát.

A közlekedés 24 százalékban felelős a kibocsátásért, a nagyipar, a mezőgazdaság és a hulladékkezelés felelős a fennmaradó 7 százalékért. Az ügyben Bárány István (független) szólalt fel, aki azt hangsúlyozta: az új fejlesztéseknél is nagy hangsúlyt kell fektetni az őj zöldfelületek létrehozására.

Ezután kisebb horderejű telek- és egyéb ügyekben döntött az önkormányzat. Döntés született arról, is, hogy új szobrot kap a Bem tér: a Szerelmespár nevű, padon ülő szerelmespárt ábrázoló köztéri alkotást Dr. Válki István és Dr. Válki Istvánné adományozza a városnak, fiatalon elhunyt lányuknak akarnak vele emléket állítani. Dézsi Csaba András polgármester köszönetet mondott nekik.

A bizottságok döntései kapcsán ismét Pollreisz Balázs szólalt fel, aki azt hozta fel, hogy a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság ülésén egyes önkormányzati cégvezetők nem jelentek meg. Ez ő problémásnak tartja.

Dézsi Csaba András polgármester jelezte, hogy ritka pillanat, de tökéletesen egyetért a szocialista képviselővel. Borsi Róbert (Fidesz), a bizottság vezetője elmondta, hogy ő is megkérte a cégvezetőket, hogy jelenjenek meg – az érintett cégeket érintő napirendi pontokat később tárgyalják majd. Balla Jenő (független, Összefogás Győrért) is felszólalt, megjegyezte: a bizottság ülésén olyan számok kerültek elő, például a GYHG kapcsán, amelyekkel kapcsolatos kérdéseikre nem kaptak válaszokat. Azt is kérte, hogy a cégek egységes formátumban mutassák be a számaikat.

Kinevezték a Győr-Szol új vezérigazgatóját. De miért nem szól a harangjáték?

Az ülés végén döntött arról a közgyűlés, hogy 

a Győr-Szol élére vezérigazgatóként Prédl Antal, az Útkezelő szervezet vezetője érkezik október elsejétől,

ahogy arról lapunk már korábban beszámolt. Bár ez a változás tudomásunk szerint csak október végén lett volna esedékes, úgy értesültünk, hogy a Győr-Szolt most vezető Szabó Ákossal és Szabó Jenő fideszes képviselővel kapcsolatos cikkünk nyomán – amelyből kiderült, hogy mindketten saját rokonságukat szervezték be alvállalkozónak a városi közszolgáltató céghez – sürgette meg a polgármester a kinevezést. A közgyűlés ezzel párhuzamosan kiherélte a stratégiai igazgatói pozíciót. Önálló cégjegyzésre Szabó Ákos nem jogosult továbbá, illetve a munkáltatói jogokat sem ő gyakorolja.

Az ülés végén Pollreisz Balázs kérdezett arról, hogy miért késik a városháza harangjátékának átadása, amit augusztus végérte terveztek. A polgármester elmondta: azért nem szólalt még meg szeptember második hetén, amikor ő valójában tervezte, mert egyelőre nem választották ki a dalokat, ez hamarosan megtörténik majd. Később azt is megemlítette, hogy a harangjáték beállítása még hátravan.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.