Győrben két önkormányzati projektre és a Harley Motorosok klubházára is jutott az EU-s civil pénzekből

Pintér Bence 2020-10-02 16:31:26
A Nefelejcs köz és a Bezerédj kastély felújítására, valamint a Harley Motorosok klubházában egy terasz kialakítására jutott a legtöbb pénz Győrben a közösségvezérelt helyi fejlesztéseknek járó pályázati keretből (CLLD).

Tavaly Győrben is lefutott a friss CLLD-pályázatok egy része: a betűszó a „közösségvezérelt helyi fejlesztés” kifejezést takarja, keretében pedig civil szervezetek, illetve különféle közösségszervezési céllal maguk az önkormányzatok pályázhatnak. Bár a pályázatok indulásáról beszámolt az önkormányzati média, azok eredményéről nem igazán számolt be senki.

A kisebb pályázati kategóriákban különböző célok, programok megvalósítására 8-8 millió forintot nyert a Győri Egyetemért Közhasznú Egyesület, a Karzat Színház Nonprofit Kft., a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Terasz Csoport Egyesület; a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgári Védelmi Szövetség 5,3, a Győri Ipartestület 5,7 millió forintot nyert.

A nagyobb összegek nyilván az ingatlan- és infrastruktúrafejlesztéseknél mozogtak.

Itt két önkormányzati projekt jutott egyenként 180 millió forinthoz: egyrészről a ménfőcsanak Bezerédj-kastély fejlesztésére jut pénz ebből a kalapból, másrészről pedig a Rómer-ház melleti Nefelejcs köz felújítására. Hatvan milló forintot pedig a Harley Tulajdonosok Klubja kapott klubházuk teraszának kialakítására.

A Bezerédj-kastély esetében „a fejlesztés célja a Bezerédj-kastély pinceszintjének, mint közösségi befogadó térnek felújítása a helyi közösségek részvételének és tudatosságának fokozása, a helyi társadalom, közösségi és társadalmi életének megújítása érdekében. A fejlesztés által megújuló közösségi tér helyszínt biztosít majd a közösségi élet szereplőinek, hogy interakcióba léphessenek egymással, továbbá alkalmat teremt az egymással való kapcsolatteremtésre, a helyi közösségek felé történő nyitásra, a kívülállók közösségi életbe történő integrálására”.

A Nefelejcs közből „egy innovatív, kulturális-közösségi funkciójú kültéri befogadó tér” lesz. „A Nefelejcs utca, köznyelvi használatban Nefelejcs köz felújításával, egy közösségi befogadó tér korszerűsítésével fokozható a helyi közösségek tudatossága, a közösségi életben való részvétele, fejleszthető a helyi és közösségi alapú gazdaság. A tér felújításával megújul majd a Belváros kulturális és közösségi élete, egy új környezettel, egy megújult helyszínnel biztosítva a közösségek számára elérhető lehetőségteremtő környezetet” – áll a projekt leírásában.

Lapunk úgy értesült, hogy a pályázaton szintén indult a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér és a Rómer Múzeumhoz tartozó Magyar Ispita is egy-egy projekttel – ezek részleteit nem ismerjük –, de ezek a projektek végül nem nyertek támogatást.

És mit csinálnak a pénzzel a motorosok?

A Pannon-Víz és a Győr-Szol igazgatóságában is tag Virág Krisztián által vezetett Harley Tulajdonosok Klubja győri központú országos szervezet, amelynek kapcsán korábban érintőlegesen arról írtunk, mennyi támogatást kapott a szintén Harley-tulajdonos Dézsi Csaba András vezette önkormányzattól az egyébként sok karitatív tevékenységet végző civil szervezet a civil alapból. (Eredetileg 600 ezer forintot, ebből aztán az ülés folyamán a DK-s Glázer Tímea javaslatára a polgármester valamennyit átcsoportosított egy nyugdíjasklub javára.)

Miközben a civil alap során osztott pénzekre már sok ráhatása lehetett a polgármesternek, meg kell jegyeznünk, hogy a CLLD-keretről az előtt határoztak, hogy Dézsi Csaba András megnyerte volna a választást, és hogy Virág-Adorján Andrea – Virág Krisztián felesége – polgármesteri biztos lett. A helyi támogatási kérelmek benyújtására 2019.05.15. és 2019.07.17. napja között volt lehetőség – ekkor még jóval a Borkai-botrány előtt jártunk –, döntés pedig decemberben született a kérelmekről, amikor Borkai Zsolt lemondása után hivatalosan Fekete Dávid akkori alpolgármester irányította a várost. (Igaz viszont, hogy a később megválasztott polgármester már ekkor is szeretett intézkedni.)

A pénz segítségével – a projektleírás szerint – „egy olyan, motoros szubkultúrát képviselő közösségi tér létrehozása valósul meg, ami teret ad a győri fiatal motorosok, motorozás iránt érdeklődők szabadidős tevékenységeinek, a motoros szubkultúrát megtestesítő művészetek bemutatásának. A felújított klubház aktiválhatja a motoros kultúrkör iránt érdeklődő fiatalok közösséghez tartozás igényét, és a városrész speciális innovatív kulturális központjává válhat. A kialakításra kerülő többfunkciós terasz egy bemutatkozó teret biztosít majd a motorozás társadalmi elfogadásának növeléséhez, többgenerációs programok megtartásához, férfiaknak és nőknek, gyermekeknek és időseknek is egyaránt szórakozást nyújtó programok megtartásának.”

Beszéltünk telefonon Virág Krisztiánnal is, aki lapunknak elmondta: a pályázatot évekkel ezelőtt látta a GyőrPlusz hetilapban, és azelőtt pályáztak erre a szervezettel, hogy bármi köze lett volna az önkormányzathoz vagy önkormányzati cégekhez; a motorosklub pedig alapvetően politikamentes, valamint komoly karitatív, civil tevékenységet végez.

Szólj hozzá!

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása: miből válogathatunk?

Általában minden ház esetében a legfontosabb rész az alap és a tető. Ennek a két elemnek a minősége, elkészítési módja és a használt alapanyagok nagymértékben befolyásolják majd az ingatlan élettartamát, problémamentességét és még a megjelenését is.