Győrben két önkormányzati projektre és a Harley Motorosok klubházára is jutott az EU-s civil pénzekből

Pintér Bence 2020-10-02 16:31:26
A Nefelejcs köz és a Bezerédj kastély felújítására, valamint a Harley Motorosok klubházában egy terasz kialakítására jutott a legtöbb pénz Győrben a közösségvezérelt helyi fejlesztéseknek járó pályázati keretből (CLLD).

Tavaly Győrben is lefutott a friss CLLD-pályázatok egy része: a betűszó a „közösségvezérelt helyi fejlesztés” kifejezést takarja, keretében pedig civil szervezetek, illetve különféle közösségszervezési céllal maguk az önkormányzatok pályázhatnak. Bár a pályázatok indulásáról beszámolt az önkormányzati média, azok eredményéről nem igazán számolt be senki.

A kisebb pályázati kategóriákban különböző célok, programok megvalósítására 8-8 millió forintot nyert a Győri Egyetemért Közhasznú Egyesület, a Karzat Színház Nonprofit Kft., a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Terasz Csoport Egyesület; a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgári Védelmi Szövetség 5,3, a Győri Ipartestület 5,7 millió forintot nyert.

A nagyobb összegek nyilván az ingatlan- és infrastruktúrafejlesztéseknél mozogtak.

Itt két önkormányzati projekt jutott egyenként 180 millió forinthoz: egyrészről a ménfőcsanak Bezerédj-kastély fejlesztésére jut pénz ebből a kalapból, másrészről pedig a Rómer-ház melleti Nefelejcs köz felújítására. Hatvan milló forintot pedig a Harley Tulajdonosok Klubja kapott klubházuk teraszának kialakítására.

A Bezerédj-kastély esetében „a fejlesztés célja a Bezerédj-kastély pinceszintjének, mint közösségi befogadó térnek felújítása a helyi közösségek részvételének és tudatosságának fokozása, a helyi társadalom, közösségi és társadalmi életének megújítása érdekében. A fejlesztés által megújuló közösségi tér helyszínt biztosít majd a közösségi élet szereplőinek, hogy interakcióba léphessenek egymással, továbbá alkalmat teremt az egymással való kapcsolatteremtésre, a helyi közösségek felé történő nyitásra, a kívülállók közösségi életbe történő integrálására”.

A Nefelejcs közből „egy innovatív, kulturális-közösségi funkciójú kültéri befogadó tér” lesz. „A Nefelejcs utca, köznyelvi használatban Nefelejcs köz felújításával, egy közösségi befogadó tér korszerűsítésével fokozható a helyi közösségek tudatossága, a közösségi életben való részvétele, fejleszthető a helyi és közösségi alapú gazdaság. A tér felújításával megújul majd a Belváros kulturális és közösségi élete, egy új környezettel, egy megújult helyszínnel biztosítva a közösségek számára elérhető lehetőségteremtő környezetet” – áll a projekt leírásában.

Lapunk úgy értesült, hogy a pályázaton szintén indult a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér és a Rómer Múzeumhoz tartozó Magyar Ispita is egy-egy projekttel – ezek részleteit nem ismerjük –, de ezek a projektek végül nem nyertek támogatást.

És mit csinálnak a pénzzel a motorosok?

A Pannon-Víz és a Győr-Szol igazgatóságában is tag Virág Krisztián által vezetett Harley Tulajdonosok Klubja győri központú országos szervezet, amelynek kapcsán korábban érintőlegesen arról írtunk, mennyi támogatást kapott a szintén Harley-tulajdonos Dézsi Csaba András vezette önkormányzattól az egyébként sok karitatív tevékenységet végző civil szervezet a civil alapból. (Eredetileg 600 ezer forintot, ebből aztán az ülés folyamán a DK-s Glázer Tímea javaslatára a polgármester valamennyit átcsoportosított egy nyugdíjasklub javára.)

Miközben a civil alap során osztott pénzekre már sok ráhatása lehetett a polgármesternek, meg kell jegyeznünk, hogy a CLLD-keretről az előtt határoztak, hogy Dézsi Csaba András megnyerte volna a választást, és hogy Virág-Adorján Andrea – Virág Krisztián felesége – polgármesteri biztos lett. A helyi támogatási kérelmek benyújtására 2019.05.15. és 2019.07.17. napja között volt lehetőség – ekkor még jóval a Borkai-botrány előtt jártunk –, döntés pedig decemberben született a kérelmekről, amikor Borkai Zsolt lemondása után hivatalosan Fekete Dávid akkori alpolgármester irányította a várost. (Igaz viszont, hogy a később megválasztott polgármester már ekkor is szeretett intézkedni.)

A pénz segítségével – a projektleírás szerint – „egy olyan, motoros szubkultúrát képviselő közösségi tér létrehozása valósul meg, ami teret ad a győri fiatal motorosok, motorozás iránt érdeklődők szabadidős tevékenységeinek, a motoros szubkultúrát megtestesítő művészetek bemutatásának. A felújított klubház aktiválhatja a motoros kultúrkör iránt érdeklődő fiatalok közösséghez tartozás igényét, és a városrész speciális innovatív kulturális központjává válhat. A kialakításra kerülő többfunkciós terasz egy bemutatkozó teret biztosít majd a motorozás társadalmi elfogadásának növeléséhez, többgenerációs programok megtartásához, férfiaknak és nőknek, gyermekeknek és időseknek is egyaránt szórakozást nyújtó programok megtartásának.”

Beszéltünk telefonon Virág Krisztiánnal is, aki lapunknak elmondta: a pályázatot évekkel ezelőtt látta a GyőrPlusz hetilapban, és azelőtt pályáztak erre a szervezettel, hogy bármi köze lett volna az önkormányzathoz vagy önkormányzati cégekhez; a motorosklub pedig alapvetően politikamentes, valamint komoly karitatív, civil tevékenységet végez.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.