Győri közgyűlés: külön cégbe szervezik a városi hulladékkezelőt, Dézsi pedig növelte a hatásköreit

Pintér Bence 2020-06-26 14:22:00
A kórház mellett ingyenes parkolók lettek fizetősek a közgyűlés döntése nyomán, Dézsi Csaba András polgármester pedig kiterjesztette a hatáskörét. Glázer Tímea kijárt 164 ezer forintot egy nyugdíjasklubnak a Harley Davidson-tulajdonosok kárára, akik így csak 446 ezer forintot kapnak a civil keretből.

Február vége óta a járvány miatt nem ült össze a győri közgyűlés, a pénteki ülésen így tetemes mennyiségű ügyet tárgyaltak: harmincöt napirendi pont volt, amelynek egy jelentős részét csak az ülés előtt osztották ki a képviselőknek, akik mindezt rockzenei aláfestés kíséretében olvashatták át az ülés előtt. Az ülés nyitányaként a városrészek szolgálatáért járó díjakat adták át, erről részletesebben a GyőrPlusz írt.

Újdonság, hogy a közgyűlést négy kamerával, élőben közvetítik egyébként már élőben az interneten is,

amit utólag is vissza lehet nézni, és Dézsi Csaba András pár alkalommal lakossági észrevételeket, kérdéseket is felvetett az ülés során.

A közgyűlés meghallgatta és elfogadta a Győri Rendőrfőkapitányság éves beszámolóját, ami megállapította, hogy a bűnügyi helyzet az elmúlt évben kedvezően változott, csökkent a bűncselekmények száma – a megyében történt bűncselekmények fele azonban még mindig Győrben történik, bár ez az arány korábban 59 százalék volt. A teljes beszámoló itt érhető el.

Dézsi Csaba András (Fidesz) polgármester külön kérdést tett fel az illegális szemétlerakásról, amelyre Váczi Attila alezredes rendőrfőkapitány elmondta: az elmúlt évben 16 személyt értek ilyesmin, és folyamatosan dolgoznak rajta, hogy a várossal együttműködve dolgoznak a helyzet javításán, erről beszélt Radnóti Ákos (Fidesz) is. Kovács Tamás (Fidesz), a közrendvédelmi bizottság elnöke több gyalogos járőrt kért az utcákra, Takács Krisztián (Fidesz) Révfalu képviselője pedig felhozta a városrészben szervezett gyorsulási versenyek problémáját. Erre rácsatlakozva a polgármester megjegyezte, hogy saját szemükkel láttak egy ilyet, ahogy azt is, hogy az egy perccel később érkező rendőrautó nem foglalkozott vele.

Szintén referált a júniusi közgyűlésen a Közterület Felügyelet és a Mezei Őrszolgálat is, az ő beszámolójuk itt olvasható. Radnóti Ákos alpolgármester (Fidesz) itt is a hulladékügyi feladatait emelte ki a közterület-felügyeletnek. A közgyűlés mindkét beszámolót elfogadta.

Módosították az önkormányzat működésével összefüggő egyes rendeleteket. Ez a javaslat előre nem volt fenn az interneten, de sikerült vetnünk egy pillantást a szövegre, amelynek legérdekesebb pontja talán az, hogy – miután Borkai Zsolt tavaly szeptemberben már kiterjesztette a győri polgármester hatásköreit –,

Dézsi Csaba András most újabb hatáskörökkel bővítette eszköztárát, és gyakorlatilag minden olyan ügyet a saját hatáskörébe utalt, amit nem muszáj a közgyűlés kezében hagyni.

Ezután a a Győri Építési Szabályzatról és Győr Szabályozási Tervéről szóló 1/2006. (I. 25.) Ök. rendeletet módosította a közgyűlés. Ezzel lehetővé tették például a Kuopio parkban a parkolólemez építését, egyébként nagyrészt technikai változások történtek, amelyek a rendezési tervet igazítják ki.

Eddig ingyenes parkolóhelyek lesznek fizetősek a kórháznál

Szavazott a közgyűlés a fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól: ezt szintén nem láthatta a publikum az ülés előtt, de Pollreisz Balázs kérdése kapcsán kiderült, hogy különféle parkolási övezetek módosításáról volt szó, például a kórház körüli eddig ingyenes parkolók fizetőssé tételéről. A polgármester elmondta: azért lettek ezek fizetősek, hogy ne a környéken lakók parkoljanak itt hosszú távon, hanem a kórházba érkezők.

Következő napirendi pontként a közgyűlés elfogadta azt az eredetileg Pollreisz Balázs szocialista képviselő által javasolt megoldást, amely nyomán a város bizonyos feltételek mellett átvállalja a munkanélkülivé váló győriek tb-jének fizetését három hónapra. Egyúttal módosultak a lakásrendelet különböző pontjai is.

A közgyűlés ezután szavazott a költségvetés első negyedéves módosulásairól, ezeket megszavazta, majd a Gyárvárosi Iskoláért Alapítvány számára ítélt meg 160 ezer forint támogatást, amivel az iskolai csíkszeredai útját támogatják. Ezután a Győri Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság fennállásának 150. évfordulójához szavaztak meg két és félmillió forintos hozzájárulást a polgármesteri keret terhére.

A közgyűlés ezután elfogadta Győr Megyei Jogú Város Levéltára tavalyi évi beszámolóját, majd a Kulturális Pénzügyi-Gazdasági Szolgáltató Központ és a kulturális ágazat intézményei közötti munkamegosztási megállapodások jóváhagyásáról döntött. Ezután módosították a Generációk Művelődési Háza és a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ alapító okiratát – előbbit azért, mert annak Aradi vértanúk utcai épületét felújítják, ennek idejére pedig költöznie kell, utóbbit pedig azért, mert a szentiváni művház kezelésébe kerül a Kincsesház néven ismert ingatlan. Technikai okokból módosult a Közterület Felügyelet és Mezei Őrszolgálat Győr alapító okirat is.

Külön cég lett a győri hulladékkezelő, Glázer Tímea nyugdíjasoknak járt ki pénzt a civil keretből

Komolyabb beszélgetés az ellenzéki és kormánypárti képviselők között annak mentén alakult ki, hogy a a Győr-Szoltól külön cég lett a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság. Ennek mentén a lomtalanítás intézményének visszahozásáról alakult ki vita többek között, amit Glázer Tímea és Pollreisz Balázs szerint sok győri szeretne, a városvezetés szerint azonban nem igazán hatékony megoldás. Kiderült az is, hogy a GYHG májusban kinevezett vezetője két hét után, miután áttekintette a feladatokat, lemondott. A GYHG cégvezetője Szerdahelyi Máté lett, a felügyelőbizottság tagjait is megszavazták.

Civil szervezetek támogatásáról is szavaztak, ezek listája elég hosszú és szintén nem volt publikus az ülés előtt, de ezt sikerült megszereznünk, hamarosan írunk róla. Ezt az éves 25 milliós keretet egy bizottság szokta szétosztani, de a járvány miatt Dézsi Csaba András polgármester maga döntött róla. Az ügyben Pollreisz Balázs szólalt fel a közgyűlésen:

a szocialista képviselő elmondta: a nyugdíjasszervezetek közül sokan pályáztak, de csak kettő kapott támogatást 180 ezer forint értékben, viszont például a Harley Davidson tulajdonosok klubja 600 ezer forintot, a Győr és környéke motorosok baráti köre szintén 600 ezer forint, az Arrabona Díszmadár- és Kisállattenyésztők Köre 500 ezer forintot kapott.

Pollreisz elmondta: nem tőlük sajnálja a pénzt, de látszanak a súlypontok. Dézsi Csaba András elmondta: a javaslat benyújtója nem ő, hanem Radnóti Ákos, így ő válaszolt. Elmondta: a nyugdíjasok például autóbuszos kirándulásra pályáztak, amire most inkább nem adnak pénzt, és szerinte érdekes, hogy pont a kisállatok zavarják Pollreiszt, aki a kampányban kiskutyákkal pózolt.

Balla Jenő független képviselő elmondta: ő több civil egyesület vezetője, öt pályázatot is beadott, és egyik szervezet sem kapott pénzt összeférhetetlenség miatt – de Balla szerint ő nem vett részt ebben a döntéshozatalban, ezért igazságtalannak érzi, hogy az ő szervezetei – a korábbi évekkel ellentétben – nem kaptak támogatást. Radnóti Ákos válaszul elmondta: Balla dönt a kérdésben, hiszen most szavazni fog, és arra is felszólította, hogy ne használja a Győri Kofaszövetség nevet, mivel erre nincs joga. Balla erre megkérte őket, hogy akkor minden, a Győr nevet használó csoport, oldal nevét vizsgálják meg – Dézsi Csaba András ezt úgy keretezte, hogy Balla Facebook-oldalak betiltását kéri (bár Balla hangsúlyozta, hogy nem erről van szó), és ezt meg fogják vizsgálni.

Glázer Tímea (DK) szóbeli módosító javaslatot tett, hogy az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület kapja meg az általuk kért 164 ezer forintot, és ezt vegyék el a Harley Davidson tulajdonosok klubjától. Radnóti Ákos beterjesztőként befogadta a javaslatot, így szavazta meg a közgyűlés.

Nem volt idő elolvasni a járvány alatt polgármesterként hozott határozatokat – mintegy száz oldalt

A közgyűlés kibővítette a környezetvédelmi bizottságot, annak új képviselő tagjai Laczkovits-Takács Tímea és Borsi Róbert, a Fidesz képviselői lettek, nem képviselő tag lett Torma András és Nagykutasi Viktor lett. Létrehozták a kitüntető címek adományozását előkészítő munkacsoportot, amelynek elnöke Radnóti Ákos lett, és amelybe ellenzéki tag nem került. Pollreisz Balázs javasolta, hogy Glázer Tímea is legyen tagja a munkacsoportnak, de ezt a fideszes többség leszavazta: abba Szeles Szabolcs alpolgármester (Fidesz), Rózsavölgyi László (Fidesz), Bárány István (ellenzéki színekben bejutó, de független), dr. Sík Sándor (Fidesz) és Kovács László (Civilek Győrért) került. Jogszabályváltozás miatt harminc forinttal emelkedett Dézsi Csaba András polgármester illetménye.

Az utolsó napirendi pontok között szavaztak a járvány ideje alatt hozott polgármesteri döntésekről, ezt a száz oldalas dokumentumot azonban minden képviselő az ülés előtt kapta meg, tehát egyáltalán nem volt lehetőségük átnézni. Pollreisz Balázs pedig ezért elmondta, hogy bár sok döntést támogat ebben a paksamétában, mivel nem tudta átnézni, ezért nem tudja megszavazni – és szerinte a közgyűlés sem dönthet róla felelősen. Pollreisz hozzátette: ő a vészhelyzet elején felajánlotta a segítségét a polgármesternek, de ezt ő nem vette igénybe.

A polgármester megköszönte a segítség felajánlását, de hozzátette, kár, hogy ez ennyiben kimerült, és utána nem kereste többet a szocialista képviselő, valamint sérelmezte, hogy Pollreisz szerinte örömködött a Facebookon, amikor ő elkapta a vírust – bár ilyen jellegű posztot Pollreisz nem rakott, ki, és erre válaszában fel is hívta a polgármester figyelmét, határozottan visszautasította a vádat. Elmondta azt is, hogy alpolgármester asszonnyal többször egyeztetett, ennek eredménye az a javaslat a tb-fizetés támogatásával kapcsolatban, amit ma elfogadott a város.

Balla Jenő a nyugdíjasoknak juttatott termálfürdő-bérletekről kérdezte a polgármestert, amelyekre idén nem lesz keret. Dézsi erre felsorolta, hogy milyen sok módon segítették a győrieket a járványhelyzet nyomán – ezeket fedezni kellett valahonnan, ennek estek áldozatul a fürdőbérletek. Viszont a fürdőben új kedvezményeket vezettek be, amelyekről korábban már írtunk, és ami – szemben a korábbi megoldással – semmibe sem kerül a városnak. A polgármester kifejtette, hogy az előző megoldás fölöslegesen került közpénzbe, és csak egyes nyugdíjasoknak volt jó, a mostani pedig minden nyugdíjasnak jó.

Végül pedig Dézsi bejelentette, hogy Győr városa visszavásárolna egy szentiváni sportpályát, ahol korábban házakat akartak építeni, de erre nincs lehetőség, a helyiek viszont szeretnék használni a sportpályát, ezért tárgyalásba kezdenek a visszavásárlásról.

Ennyi, röpke négy és fél óra volt mára a közgyűlés: az előre nem publikált, honlapra később felkerülő anyagokkal természetesen később foglalkozunk majd.

Szólj hozzá!

Távozik Győrből Artner Tamás

A futball szakember másfél évig irányította a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiát.

Schmuck Erzsébet: azonnal kezdjen hozzá a kormány az idősek biztonságos beoltásához!

Az LMP társelnöke szerint a kormánynak fel kell számolnia az oltással kapcsolatos bizonytalanságot.

Globális alkatrészhiány miatt két hétig csak egy műszakban pörög az Audi

Szórakoztató cikkeket gyártottak tavaly autóalkatrészek helyett a beszállítók, hiány alakult ki.

Rétvári Bence szerint a Gyurcsány-bagázs rácsap a matchboxért nyúló kisfiúk kezére

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Ungár Péter kérdésére válaszolva azt írta, hogy a nemek közti egyenjogúság csupán egy a divatos gender express.

A demokrata ellenzéki szövetség tiltakozik az önkormányzatokat érintő büntetőhadjárat ellen

A szövetség szerint az Orbán-kormány az önkormányzatok kivéreztetésére játszik.

Ismét 100 fölött a koronavírusban elhunytak száma

573 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek.

Már több mint 95 millió embert fertőzött meg a koronavírus a világban

A halálos áldozatok száma pedig átlépte a 2 milliót.

Győr 750: ezt kell tudni a győri folyókról

A Vaskakas bábszínház első ünnepi videója: első alkalommal Győr folyóiról.

Elütötte az útkarbantartót az M15-ös úton, Győrben emeltek vádat az ügyben

A vádirat szerint a 75 éves férfi figyelmetlensége miatt és a megengedett sebességet túllépve ütötte el az úttest felújításán dolgozó munkást.

A hó helyett ma esőt és még ónos esőt is kaphatunk

Az ország északi felén viszont még hó várható.

Ez a cég újíthatja fel a Lánchídat

Csaknem 19 milliárd forintba kerül majd a rekonstrukció.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a táplánszentkereszti halálos baleset okozója

Nem adta meg az elsőbbséget, az áldozat pedig nem kötötte be magát. A tavalyi baleset után most hoztak jogerős ítéletet.

Ezt a villanyoszlopot fordítva szerelték fel Ménfőcsanakon

Az ég felé néző lámpával talán a győri Batmant lehet hívni.

Farkas Balázs és a Szombathelyi Haladás útjai különváltak

Kicsivel kevesebb, mint egy évet töltött a csapatnál.

Most éppen szállítmányozási céget alapított Rogán-Gaál Cecília

Korábban a Sarka Katával közös államilag is dotált, szépségversenyben és fitneszrendezvényekben utazó cége busás osztalékot fizetett.

Messi akár brutálisan hosszú, 12 meccses eltiltást is kaphat

A Barca sztárja a spanyol Szuperkupa döntőjében ütötte tarkón az ellenfél játékosát.

Ismét letartóztatták M. Richárdot

Fennáll a bűnismétlés és a szökés-elrejtőzés veszélye.

van még itt cikk a témában:

Távozik Győrből Artner Tamás

A futball szakember másfél évig irányította a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiát.

Globális alkatrészhiány miatt két hétig csak egy műszakban pörög az Audi

Szórakoztató cikkeket gyártottak tavaly autóalkatrészek helyett a beszállítók, hiány alakult ki.

Meglepő: a győri Városrendészetet Dézsi Csaba András sofőrje irányítja

Két éve még a Dézsi-féle étrendkiegészítő tablettákat is reklámozta a nyugalmazott rendőr.