Fideszes egyesületekhez vándorolnak Szombathelyen a közpénzek

ugytudjuk.hu 2019-02-21 08:49:00
Egy bizottsági tag és egy képviselő elnökölte szervezetek közel 3 millió forint közpénzt tehettek el ebben a ciklusban.

Lótartásra is kaptak önkormányzati támogatást fideszes kötődésű szombathelyi egyesületek

A szombathelyi rabszolgatörvény kapcsán összehívott rendkívüli közgyűlést követően került reflektorfénybe a Polgári Egyesület Szombathelyért. Az egyesület akkor azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Vas Népében nyílt levelet jelentetett meg, amiben felszólította Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármestert a lemondásra - írja cikkében az Átlátszó.  


A birosag.hu adatai szerint szervezetet 2002-ben alapították. Képviselője Horváth Csaba, a bírósági adatbázis szerint korábban az volt Pap Hunor is.


Pap korábban volt fideszes városi képviselőjelölt, és volt Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének titkára is. Egy időben az önkormányzati tulajdonú Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjeként is dolgozott.


Horváth Csaba szintén Fidesz-tag, a párt városi alelnöke, 2010 és 2014 között önkormányzati képviselő. 2014-ben ugyan indult az önkormányzati választáson, ám a körzetben végül nem ő, hanem Horváth Soma (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) nyert. 

További érdekesség az egyesületről, hogy bár a bírósági adatbázis szerint nem közhasznú, mégis volt rá példa, hogy önkormányzati támogatást kapott. Kaptak uniós pénzt is, 2017-ben 787 ezer forintot, a két támogatás összege majdnem a teljes, 1,6 milliós árbevételüket lefedi. Ezen kívül 1% is jutott nekik a velük rokonszenvező adózóktól, ez 18 ezer forintot tett ki mindössze 2017-ben, tagdíjból pedig 163 ezer folyt be.
2017-ben összesen 122 civil szervezet fordult a szombathelyi önkormányzat Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságához támogatásért. 92 kapott is, köztük a Polgári Egyesület Szombathelyért, 200 ezer forintos támogatással.


Miközben az egyesület működéséről alig lehet valamit tudni. Weboldalukon 2014-ben megállt az élet, az utolsó bejegyzések ekkor kerültek fel, Facebook-oldalt ezen a néven nem találni.
Az egyesület elnöke, Horváth Csaba jelenleg is bent ül Szombathely Gazdasági és Városstratégiai Bizottságában, ennek ellenére ebben a ciklusban eddig összesen 1 millió 140 ezer forintot vettek fel önkormányzati támogatásként. 


De nem Horváth az egyetlen fideszes, akinek egyesületéhez önkormányzati pénzek kerülnek. 


Sátory Károly jelenleg a szombathelyi közgyűlés fideszes tagja és a Klapka György Lovas Polgrőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke. 
Egy közérdekű adatigénylésből kiderül, hogy Sátory egyesülete ebben a ciklusban eddig 1 millió 300 ezer forintot vett fel az önkormányzatól. Ez éves bontásban így néz ki:

2015. 195 ezer 800 forint
2016. 367 ezer forint 
2017. 377 ezer forint
2018. 373 ezer forint 

Az adatigénylésből az is kiderül, hogy ezt a pénzt az egyesület egy, később két lovának a bértartására fordították.


Bár a beszámolókban Sátory említi, hogy folyamatosan járőröznek a lovakkal és számtalan bejelentést tettek a Közterület-felügyeletre illegális szemétlerakók miatt, járőrözési napló csatolva nem lett. A szombathelyi Közterület-felügyelet pedig úgy nyilatkozott, hogy mivel nincsen olyan jogszabályi kötelezettségük, amely előírná a magánszemélyek vagy szervezetek bejelentéseiről készült nyilvántartások vezetését, így ilyen jellegű adatokkal nem rendelkeznek. 


Az tehát sajnos nem derül ki, hogy mennyi is a “számtalan” eset, mivel az egyesület nem részletezte, a Közterület-felügyelet pedig, mint írtuk, nem vezet ilyen statisztikát.


Az szintén az adatigénylésből derül ki, hogy a támogatói szerződést kedvezményezetti oldalról a képviselőként a közgyűlésben ülő Sátory, míg a másik fél részéről a közgyűlést vezető polgármester, a fideszes Puskás Tivadar írta alá. 


 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.