Ebben a ciklusban 1 millió 300 ezer forintot kapott egy szombathelyi egyesület melynek elnöke Sátory Károly képviselőként ül bent a városi közgyűlésben

Farkas Bazsi 2019-02-15 16:10:00
A város támogatja a fideszes képviselő hobbiját?

2010 február 15-én alapították a szombathelyi Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesületet. Bár a honlapjukon kerestük, konkrét egyesületi bemutatót nem találtunk, a fejlécen néhány szóban foglalják össze az egyesület céjait: 

Túralovaglás népszerűsítése, a természet és a rend védelme, hagyományőrzés, bemutatók tartása, oktatás, oktatási anyagok szerkesztése, gyermektáborok és rendezvények szervezése, lovak bérbeadása, bértartása. 

Az egyesület elnöke Sátory Károly. Aki egyébként a Fidesz-KDNP színeiben 2014-ben választást nyert, így most önkormányzati képviselő. Jelenleg is a szombathelyi közgyűlés tagja. Az egyesület elnöki posztjáról azóta sem mondott le. Persze semmi nem akadályozza, hogy valaki egyszerre legyen képviselő és polgárőr egyesületi elnök, azt azonban már eléggé etikátlan, hogy egy egyesület úgy kapjon önkormányzati támogatást, hogy annak elnöke képviselőként mandátummal bír.

A Klapka György Lovas Egyesületnél azonban ez a helyzet. Közérdekű adatigényléssel kértük ki, hogy az elmúlt ciklusban melyik évben, mennyi támogatást kapott az egyesület az önkormányzattól, íme:

2015. 195 ezer 800 forint
2016. 367 ezer forint 
2017. 377 ezer forint
2018. 373 ezer forint 


A támogatási összegeket a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság ítélte meg, amelynek elnöke Ágh Ernő, Sátory frakció társa. 

De, hogy megtudjuk mire megy el ez a pénz, a tételek teljesítési igazolását is kikértük közérdekű adatigényléssel. Az egyesület egy lovas polgárőr és hagyományőrző egyesület így természetesen szükségük van lovakra. A közpénzt a lovak bértartására fizetik ki, amelyeket a szombathelyi Lovas Iskolában látnak el. 

Bár a beszámolókban kerestük a járőrözési naplót, vagy óraszámot, hogy mennyi időt töltött az egyesület polgárőrségi tevékenységgel ilyet nem találtunk. 

A Facebook-oldaluk tanulsága szerint a hagyományőrzést elég élénken ápolják. Szinte nincsen olyan szombathelyi esemény, ahol ne lennének ott a lovasok. 
 

Nemrég írtunk róla, hogy egy másik egyesület, a Polgári Egyesület Szombathely is érdekes körülmények között kap önkormányzati támogatást. Itt az egyesület elnöke az a Horváth Csaba, aki a Fidesz városi alelnöke, és a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság tagja. 

Ők az elmúlt ciklusban 1 millió 140 ezer forint közpénz kaptak támogatásként. 
 

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Így szabadulhat fel Szombathely közlekedése

Készül a város új közlekedési koncepciója, de azért mi is besegítünk ötleteinkkel.