Ebben a ciklusban 1 millió 300 ezer forintot kapott egy szombathelyi egyesület melynek elnöke Sátory Károly képviselőként ül bent a városi közgyűlésben

Farkas Bazsi 2019-02-15 16:10:00
A város támogatja a fideszes képviselő hobbiját?

2010 február 15-én alapították a szombathelyi Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesületet. Bár a honlapjukon kerestük, konkrét egyesületi bemutatót nem találtunk, a fejlécen néhány szóban foglalják össze az egyesület céjait: 

Túralovaglás népszerűsítése, a természet és a rend védelme, hagyományőrzés, bemutatók tartása, oktatás, oktatási anyagok szerkesztése, gyermektáborok és rendezvények szervezése, lovak bérbeadása, bértartása. 

Az egyesület elnöke Sátory Károly. Aki egyébként a Fidesz-KDNP színeiben 2014-ben választást nyert, így most önkormányzati képviselő. Jelenleg is a szombathelyi közgyűlés tagja. Az egyesület elnöki posztjáról azóta sem mondott le. Persze semmi nem akadályozza, hogy valaki egyszerre legyen képviselő és polgárőr egyesületi elnök, azt azonban már eléggé etikátlan, hogy egy egyesület úgy kapjon önkormányzati támogatást, hogy annak elnöke képviselőként mandátummal bír.

A Klapka György Lovas Egyesületnél azonban ez a helyzet. Közérdekű adatigényléssel kértük ki, hogy az elmúlt ciklusban melyik évben, mennyi támogatást kapott az egyesület az önkormányzattól, íme:

2015. 195 ezer 800 forint
2016. 367 ezer forint 
2017. 377 ezer forint
2018. 373 ezer forint 


A támogatási összegeket a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság ítélte meg, amelynek elnöke Ágh Ernő, Sátory frakció társa. 

De, hogy megtudjuk mire megy el ez a pénz, a tételek teljesítési igazolását is kikértük közérdekű adatigényléssel. Az egyesület egy lovas polgárőr és hagyományőrző egyesület így természetesen szükségük van lovakra. A közpénzt a lovak bértartására fizetik ki, amelyeket a szombathelyi Lovas Iskolában látnak el. 

Bár a beszámolókban kerestük a járőrözési naplót, vagy óraszámot, hogy mennyi időt töltött az egyesület polgárőrségi tevékenységgel ilyet nem találtunk. 

A Facebook-oldaluk tanulsága szerint a hagyományőrzést elég élénken ápolják. Szinte nincsen olyan szombathelyi esemény, ahol ne lennének ott a lovasok. 
 

Nemrég írtunk róla, hogy egy másik egyesület, a Polgári Egyesület Szombathely is érdekes körülmények között kap önkormányzati támogatást. Itt az egyesület elnöke az a Horváth Csaba, aki a Fidesz városi alelnöke, és a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság tagja. 

Ők az elmúlt ciklusban 1 millió 140 ezer forint közpénz kaptak támogatásként. 
 

Szólj hozzá!

Önkéntes tűzoltónak állt az Ocho Macho dobosa

Egy 24 órás szolgálat hatására döntött így.

Felhős, szeles vasárnapra számíthatunk

Akár 25 fok is lehet napközben.

Kutatók Éjszakája Győrben: egyedül a SZTAKI szervezett programot

Szerelj közösen robotokkal a győri egyetemen jövő pénteken!

Kikapott az SZKKA a Debrecentől

A DVSC Schaeffler 29–25-re nyert az SZKKA vendégeként a női kézilabda NB I 2. fordulójában.

Hármat rúgott a Győr a Mosonmagyaróvárnak a kupában

Az NB III-as csapat otthonában mérkőzött a két csapat.

Szombathelyi ellenzéki jelöltek: Ne veszítsük el a lelkesedésünket!

Az előválasztás informatikai rendszerének összeomlása után kér elnézést, illetve buzdít kitartásra Czeglédy Csaba, Ungár Péter és Koczka Tibor.

Nem fért bele az ellenzéki előválasztás rajtja az M1 híradóba

Migránsok, oltás, Gyurcsány - ezek voltak délben a fő témák.

140 milliót költ az MTVA a dolgozói utaztatására

A Mauri Utazási Kft. idén meglehetősen sikeres volt a közbeszerzéseken.

Ezért nem tanúskodhat elgázolt gyermeke ügyében L.L. Junior

L.L. Junior kizárták elhunyt kisfia ügyéből, csak a hallgatóság soraiban foglalhat helyet a tárgyaláson.

A Dunántúlon szombaton lesz pár erős széllökés

Az északnyugati szelet napközben sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben helyenként erős lökések kísérik.

Novembertől folytatódik a Balaton kotrása

Az egész térség vízellátórendszere felújításra és fejlesztésre szorul.

Szászhúszezer éves múltra nyúlhat vissza a ruhakészítés

Megtalálhatták a kutatók a ruhakészítés legrégebbi régészeti leleteit.

Hangoskodó juhok miatt költözött el Cristiano Ronaldo 6 millió fontos házából

A portugál sztár csupán néhány hetet töltött családjával az ingatlanban.

Ausztriában újra lehet telefonon beteget jelenteni

A már ismert korábbi, de júliusban hatályát vesztett intézkedés újbóli bevezetésére a koronavírusos megbetegedések gyorsan emelkedő száma miatt került sor.

van még itt cikk a témában:

Nyögvenyelősen indul az ellenzéki előválasztás, lehalt a rendszer

Már a pénteki teszt során összeomlott az ellenzéki előválasztás informatikai rendszere, mégis elkezdődött a szavazás szombat reggel, de a rendszer ismét leállt. Egyelőre a rendszer újraindulására várnak.