Fertőzésveszély a konyhában? Mutatjuk a megoldást!

Székely Zoárd 2020-06-10 14:35:00
A sterilnek hitt felületeken is könnyen megtelepednek a baktériumok.

Általában úgy gondoljuk, a konyhánkban tisztaság uralkodik. Nem is lehet ez másképp, hiszen nap mint nap ez a főzés vagy az étkezések helyszíne. A hűtő, a konyhapult és a mosogató környékét is alaposan takarítjuk, és a legtöbben úgy véljük, ez elegendő is a fertőtenítéshez. A kutatások azonban sajnos rávilágítanak, hogy a kórokozók a konyhabútorainkon is nagy számban vannak jelen.

A baktériumok az olyan gyakran használatos, hétköznapi tárgyainkon is megtelepednek, mint például a mosogatószivacs vagy a konyhakés - innen pedig könnyedén kerülhetnek a kézzel, aztán szájjal való érintkezés útján az emberi szervezetbe.

Ilyen például a szalmonella, ami a gyakran hűtetlenül hagyott tojást támadja meg, annak elfogyasztásával könnyen kiváltva a több napig elhúzódó hasmenéses panaszokat.

A vágódeszka is jellemzően a fertőzések forrása lehet, ha nem ügyelünk rá, hogy például a nyers hús feldolgozása után elöblítsük, mielőtt zöldséget szeletelnénk rajta. A barázdákban baktériumok rejtőzhetnek, amik - különösen a sertés- vagy marhahússal való érintkezés után - súlyos bélrendszeri fertőzéseket okozhatnak.

Arról nem is beszélve, óvatlanságból hányszor felejtjük a romlandó termékeket a konyhapulton, ami különösen a meleg nyári hónapokban bír nagy kockázattal: a hús például tízszer olyan gyorsan romlik meg szobahőmérsékleten, mint fagyponton.

"Arról sem feledkezhetünk meg, hogy maga a konyhapult sem teljességgel steril felület, amire bevásárlás után és főzés közben is ráhelyezzük a termékeket"

- hívja fel rá a figyelmünket Czifra László az Akril Bútor Kft-től.

De még a megfelelő hűtés mellett sem tudhatjuk teljes biztonságban az élelmiszereinket: jó példa a lisztéria-baktérium, ami remekül érzi magát a hűtőnkben is, különösen a gyümölcsök felületén szaporodik. A kórokozók a száraz ételeinket sem kímélik, igaz, a lisztben, búzadarában inkább bogarakat találhatunk, ám ezekkel sem kellemes látvány a konyhánkban szembesülni.

Hogyan kerülhetjük el a fertőzéseket a konyhában?

Először is a járványidőszaktól függetlenül ügyeljünk az alapos, legalább 20 másodpercig tartó kézmosásra! Ha teljességgel nem is szabadít meg a baktériumoktól, jelentősen csökkenti a számukat. A hús kiolvasztásakor mindig használjunk külön tálat, aztán öblítsük le tiszta vízzel! Mielőtt elfogyasztanánk, melegítsük legalább 2 percig 70 fokon, ez a hőmérséklet ugyanis gyilkos a legtöbb kórokozó számára.

A vágódeszka esetében aranyszabály, hogy a hús és a zöldség feldolgozásához mindenféleképpen külön deszkát használjunk!

És természetesen épp ilyen fontos az is, hogy néhány naponta alaposan letisztítsuk a konyhapult felületét.

"Jó választás lehet az akrilból készült konyhapult"

- árulta el Czifra László. Az akril konyhapult nagy előnye, hogy teljességgel vízálló, de még a lúg, vagy a sav sem tesz kárt benne: évek elteltével is épp olyan esztétikus marad, mint a beépítéskor volt. A környezetbarát, újrahasznosítható anyag felületén nincsenek hézagok, így a kórokozók sem tudnak ezekben megtelepedni és szaporodni.

“Az akrilnak nem szivárog semmilyen folyadék a belsejébe, ezért jelentős antibakteriális tulajdonságokkal bír. Ráadásul olyan színek és formák is kivitelezhetőek vele, amelyek más alapanyagból nem lehetségesek. Itt olyan megoldásokra is gondolunk, amelyek a funkcionalitást segítik elő”

- tette hozzá a szakember.

Szólj hozzá!

SMS-ben fenyegették meg Ágh Ernőt, szombathelyi önkormányzati képviselőt

A feladó azt írta, hogy reméli áprilisban a fiával, az államtitkár Ágh Péterrel együtt bitófán fog lógni.

Váratlan családi élethelyzet miatt távozik az Egis Körmendtől Trevor Blondin

Már a holnapi, Kaposvár elleni meccsen sem lép pályára.

Számháború: A Fidesz szerint kétszer annyian voltak tegnap, mint a Tisza

Még ha a kutató számításai alapján a számok nem is ezt mutatják.

Szépen-lassan helyreállhat a vasúti közlekedés a győri fővonalon

Hegyi Zsolt közleménye szerint még nem tökéletes, de már jobb a helyzet. 

A test és a lélek egyensúlyának fontossága

Mai világunkban egyre többen keresik a testi-lelki egyensúly megteremtésének útját. Az egészséges életmód iránti igény nem csupán egy múló hóbort, hanem egyre több ember életének meghatározó részévé válik.

Az FTC-t és a Győrt is megbüntette a szövetség a drapériás eset miatt

Az FTC-Rail Cargo Hungaria elnézést kért a molinó tartalmáért, a testület előtt beszámolt arról, hogy belső döntéseket hozott a transzparenst kihelyezők kitiltására, annak érdekében, hogy hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő.

Új szegmens nyílhat az ingatlanpiacon a zártkerti ingatlanokkal

Elsőként azok az önkormányzatok léphetnek, ahol a zártkerti területek jelentős lakhatási alternatívát vagy rekreációs funkciót töltenek be.

Iskolaépületnek hajtott egy busz Szolnokon

Egy gyalogos és több utas megsérült.

Dróntilalommal próbálják jelentéktelenné tenni a Nemzeti Menetet – Magyar Péter szerint retteg a hatalom

A honvédelmi miniszter katonai műveletet tervez pont akkor és pont ott, amikor és amerre a tömeg halad majd csütörtökön. 

Mentőhelikopterrel szállítottak Győrbe egy 17 éves lányt

Súlyos baleset történt egy soproni iskolában.

Megszépül a Széchenyi híd alatti partszakasz Győrben

Faállomány-felújítás kezdődik a Dózsa György rakparton.

Illegálban bontotta az autókat egy csornai nő

Több mint 11 ezer kiló hulladékot halmozott fel az udvarán.

Több mint 30 millió forintot "keresett" egy szombathelyi biztosítási csaló

Több helyről is hamis orvosi iratokkal vett fel biztosítási pénzt.