Fertőzésveszély a konyhában? Mutatjuk a megoldást!

Székely Zoárd 2020-06-10 14:35:00
A sterilnek hitt felületeken is könnyen megtelepednek a baktériumok.

Általában úgy gondoljuk, a konyhánkban tisztaság uralkodik. Nem is lehet ez másképp, hiszen nap mint nap ez a főzés vagy az étkezések helyszíne. A hűtő, a konyhapult és a mosogató környékét is alaposan takarítjuk, és a legtöbben úgy véljük, ez elegendő is a fertőtenítéshez. A kutatások azonban sajnos rávilágítanak, hogy a kórokozók a konyhabútorainkon is nagy számban vannak jelen.

A baktériumok az olyan gyakran használatos, hétköznapi tárgyainkon is megtelepednek, mint például a mosogatószivacs vagy a konyhakés - innen pedig könnyedén kerülhetnek a kézzel, aztán szájjal való érintkezés útján az emberi szervezetbe.

Ilyen például a szalmonella, ami a gyakran hűtetlenül hagyott tojást támadja meg, annak elfogyasztásával könnyen kiváltva a több napig elhúzódó hasmenéses panaszokat.

A vágódeszka is jellemzően a fertőzések forrása lehet, ha nem ügyelünk rá, hogy például a nyers hús feldolgozása után elöblítsük, mielőtt zöldséget szeletelnénk rajta. A barázdákban baktériumok rejtőzhetnek, amik - különösen a sertés- vagy marhahússal való érintkezés után - súlyos bélrendszeri fertőzéseket okozhatnak.

Arról nem is beszélve, óvatlanságból hányszor felejtjük a romlandó termékeket a konyhapulton, ami különösen a meleg nyári hónapokban bír nagy kockázattal: a hús például tízszer olyan gyorsan romlik meg szobahőmérsékleten, mint fagyponton.

"Arról sem feledkezhetünk meg, hogy maga a konyhapult sem teljességgel steril felület, amire bevásárlás után és főzés közben is ráhelyezzük a termékeket"

- hívja fel rá a figyelmünket Czifra László az Akril Bútor Kft-től.

De még a megfelelő hűtés mellett sem tudhatjuk teljes biztonságban az élelmiszereinket: jó példa a lisztéria-baktérium, ami remekül érzi magát a hűtőnkben is, különösen a gyümölcsök felületén szaporodik. A kórokozók a száraz ételeinket sem kímélik, igaz, a lisztben, búzadarában inkább bogarakat találhatunk, ám ezekkel sem kellemes látvány a konyhánkban szembesülni.

Hogyan kerülhetjük el a fertőzéseket a konyhában?

Először is a járványidőszaktól függetlenül ügyeljünk az alapos, legalább 20 másodpercig tartó kézmosásra! Ha teljességgel nem is szabadít meg a baktériumoktól, jelentősen csökkenti a számukat. A hús kiolvasztásakor mindig használjunk külön tálat, aztán öblítsük le tiszta vízzel! Mielőtt elfogyasztanánk, melegítsük legalább 2 percig 70 fokon, ez a hőmérséklet ugyanis gyilkos a legtöbb kórokozó számára.

A vágódeszka esetében aranyszabály, hogy a hús és a zöldség feldolgozásához mindenféleképpen külön deszkát használjunk!

És természetesen épp ilyen fontos az is, hogy néhány naponta alaposan letisztítsuk a konyhapult felületét.

"Jó választás lehet az akrilból készült konyhapult"

- árulta el Czifra László. Az akril konyhapult nagy előnye, hogy teljességgel vízálló, de még a lúg, vagy a sav sem tesz kárt benne: évek elteltével is épp olyan esztétikus marad, mint a beépítéskor volt. A környezetbarát, újrahasznosítható anyag felületén nincsenek hézagok, így a kórokozók sem tudnak ezekben megtelepedni és szaporodni.

“Az akrilnak nem szivárog semmilyen folyadék a belsejébe, ezért jelentős antibakteriális tulajdonságokkal bír. Ráadásul olyan színek és formák is kivitelezhetőek vele, amelyek más alapanyagból nem lehetségesek. Itt olyan megoldásokra is gondolunk, amelyek a funkcionalitást segítik elő”

- tette hozzá a szakember.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.