Fertőzésveszély a konyhában? Mutatjuk a megoldást!

Székely Zoárd 2020-06-10 14:35:00
A sterilnek hitt felületeken is könnyen megtelepednek a baktériumok.

Általában úgy gondoljuk, a konyhánkban tisztaság uralkodik. Nem is lehet ez másképp, hiszen nap mint nap ez a főzés vagy az étkezések helyszíne. A hűtő, a konyhapult és a mosogató környékét is alaposan takarítjuk, és a legtöbben úgy véljük, ez elegendő is a fertőtenítéshez. A kutatások azonban sajnos rávilágítanak, hogy a kórokozók a konyhabútorainkon is nagy számban vannak jelen.

A baktériumok az olyan gyakran használatos, hétköznapi tárgyainkon is megtelepednek, mint például a mosogatószivacs vagy a konyhakés - innen pedig könnyedén kerülhetnek a kézzel, aztán szájjal való érintkezés útján az emberi szervezetbe.

Ilyen például a szalmonella, ami a gyakran hűtetlenül hagyott tojást támadja meg, annak elfogyasztásával könnyen kiváltva a több napig elhúzódó hasmenéses panaszokat.

A vágódeszka is jellemzően a fertőzések forrása lehet, ha nem ügyelünk rá, hogy például a nyers hús feldolgozása után elöblítsük, mielőtt zöldséget szeletelnénk rajta. A barázdákban baktériumok rejtőzhetnek, amik - különösen a sertés- vagy marhahússal való érintkezés után - súlyos bélrendszeri fertőzéseket okozhatnak.

Arról nem is beszélve, óvatlanságból hányszor felejtjük a romlandó termékeket a konyhapulton, ami különösen a meleg nyári hónapokban bír nagy kockázattal: a hús például tízszer olyan gyorsan romlik meg szobahőmérsékleten, mint fagyponton.

"Arról sem feledkezhetünk meg, hogy maga a konyhapult sem teljességgel steril felület, amire bevásárlás után és főzés közben is ráhelyezzük a termékeket"

- hívja fel rá a figyelmünket Czifra László az Akril Bútor Kft-től.

De még a megfelelő hűtés mellett sem tudhatjuk teljes biztonságban az élelmiszereinket: jó példa a lisztéria-baktérium, ami remekül érzi magát a hűtőnkben is, különösen a gyümölcsök felületén szaporodik. A kórokozók a száraz ételeinket sem kímélik, igaz, a lisztben, búzadarában inkább bogarakat találhatunk, ám ezekkel sem kellemes látvány a konyhánkban szembesülni.

Hogyan kerülhetjük el a fertőzéseket a konyhában?

Először is a járványidőszaktól függetlenül ügyeljünk az alapos, legalább 20 másodpercig tartó kézmosásra! Ha teljességgel nem is szabadít meg a baktériumoktól, jelentősen csökkenti a számukat. A hús kiolvasztásakor mindig használjunk külön tálat, aztán öblítsük le tiszta vízzel! Mielőtt elfogyasztanánk, melegítsük legalább 2 percig 70 fokon, ez a hőmérséklet ugyanis gyilkos a legtöbb kórokozó számára.

A vágódeszka esetében aranyszabály, hogy a hús és a zöldség feldolgozásához mindenféleképpen külön deszkát használjunk!

És természetesen épp ilyen fontos az is, hogy néhány naponta alaposan letisztítsuk a konyhapult felületét.

"Jó választás lehet az akrilból készült konyhapult"

- árulta el Czifra László. Az akril konyhapult nagy előnye, hogy teljességgel vízálló, de még a lúg, vagy a sav sem tesz kárt benne: évek elteltével is épp olyan esztétikus marad, mint a beépítéskor volt. A környezetbarát, újrahasznosítható anyag felületén nincsenek hézagok, így a kórokozók sem tudnak ezekben megtelepedni és szaporodni.

“Az akrilnak nem szivárog semmilyen folyadék a belsejébe, ezért jelentős antibakteriális tulajdonságokkal bír. Ráadásul olyan színek és formák is kivitelezhetőek vele, amelyek más alapanyagból nem lehetségesek. Itt olyan megoldásokra is gondolunk, amelyek a funkcionalitást segítik elő”

- tette hozzá a szakember.

Szólj hozzá!

Rétvári Bence lerázta a Szőlő utcai pedofil-botrány kapcsán parlamenti vizsgálóbizottságot követelő DK-t

Szerinte ha Dobrev Klárának lennének is bizonyítékai, azokkal a hatóságokhoz kellene fordulnia.

Cica örökbefogadó napot tart szombaton a Puha Praclik Egyesület Győrben, az ETO Parkban

Mentsünk együtt cicaéleteket, örökbefogadással vagy adományokkal!

Természetes támogatás az izmok és ízületek számára

Az aktív életvitel gyakran együtt jár kisebb-nagyobb mozgásszervi panaszokkal. A rendszeres sport, a sok ülőmunka vagy akár az időskori ízületi merevség mind olyan helyzet, amikor a test extra figyelmet igényel.

Újabb szombathelyi étterem zár be

Búcsúzik a Józsi bácsi.

Taxisokat ellenőrzött a kormányhivatal

2 szombathelyi sofőrnél hiányosságokat találtak.

Hogyan ünnepel egy fiatal a felnőttek között? Biztos nem társasjátékozni fogunk!

A szombathelyi Szabados Ármin nem csak dobásával, de a vb-döntő utáni nyilatkozatával is kitűnt.

A TISZA jelöltállítási folyamata kétlépcsős lesz

Applikációval lehet részt venni a folyamatban.

Elhunyt Robert Redford

A filmsztár Utah állambeli otthonában, szerettei körében halt meg.

Rendelkezésre áll a távhőszolgáltatás Győrben

Szeptember 15-től bármikor indítható a fűtés, ha hidegre fordul az időjárás. 

228 ezer forint Győrben a havi lakbér átlaga

Csúcstartó a budapesti II. kerület, itt 485 ezer forint egy havi albérleti díj.

Már a harmadik bőrt húzta a le a Győr+ a városnak belengetett 700 milliárdos fejlesztési csomagról

Színes-szagos hosszú cikkben elemzik a feltételes jövőt, arról sajnos nem szól a fáma, hogy: miből?!

Munkacsoportot alapított a kormány, hogy méltó módon legyen megünnepelve a kőszegi sikertelen török ostrom 500. évfordulója

Igaz az évforduló majd csak 2032-ben lesz, de a munkacsoport már 2026-ban megkezdi működését.

Extrém ajándékok pároknak

Ha közeleg a párod születésnapja, névnapja, és nem tudod, mivel lepd meg, akkor most hozunk pár ötletet. Ezek nem elcsépelt tippek lesznek, hanem egészen egyediek! A feliratos póló, bögre vagy az unalmas zokni és nyakkendő helyett valami mást mutatunk most be…

Egekben Nemény András népszerűsége

Egy friss felmérés szerint a szombathelyi polgármester 80%-os a támogatottsága.