Fertőzésveszély a konyhában? Mutatjuk a megoldást!

Székely Zoárd 2020-06-10 14:35:00
A sterilnek hitt felületeken is könnyen megtelepednek a baktériumok.

Általában úgy gondoljuk, a konyhánkban tisztaság uralkodik. Nem is lehet ez másképp, hiszen nap mint nap ez a főzés vagy az étkezések helyszíne. A hűtő, a konyhapult és a mosogató környékét is alaposan takarítjuk, és a legtöbben úgy véljük, ez elegendő is a fertőtenítéshez. A kutatások azonban sajnos rávilágítanak, hogy a kórokozók a konyhabútorainkon is nagy számban vannak jelen.

A baktériumok az olyan gyakran használatos, hétköznapi tárgyainkon is megtelepednek, mint például a mosogatószivacs vagy a konyhakés - innen pedig könnyedén kerülhetnek a kézzel, aztán szájjal való érintkezés útján az emberi szervezetbe.

Ilyen például a szalmonella, ami a gyakran hűtetlenül hagyott tojást támadja meg, annak elfogyasztásával könnyen kiváltva a több napig elhúzódó hasmenéses panaszokat.

A vágódeszka is jellemzően a fertőzések forrása lehet, ha nem ügyelünk rá, hogy például a nyers hús feldolgozása után elöblítsük, mielőtt zöldséget szeletelnénk rajta. A barázdákban baktériumok rejtőzhetnek, amik - különösen a sertés- vagy marhahússal való érintkezés után - súlyos bélrendszeri fertőzéseket okozhatnak.

Arról nem is beszélve, óvatlanságból hányszor felejtjük a romlandó termékeket a konyhapulton, ami különösen a meleg nyári hónapokban bír nagy kockázattal: a hús például tízszer olyan gyorsan romlik meg szobahőmérsékleten, mint fagyponton.

"Arról sem feledkezhetünk meg, hogy maga a konyhapult sem teljességgel steril felület, amire bevásárlás után és főzés közben is ráhelyezzük a termékeket"

- hívja fel rá a figyelmünket Czifra László az Akril Bútor Kft-től.

De még a megfelelő hűtés mellett sem tudhatjuk teljes biztonságban az élelmiszereinket: jó példa a lisztéria-baktérium, ami remekül érzi magát a hűtőnkben is, különösen a gyümölcsök felületén szaporodik. A kórokozók a száraz ételeinket sem kímélik, igaz, a lisztben, búzadarában inkább bogarakat találhatunk, ám ezekkel sem kellemes látvány a konyhánkban szembesülni.

Hogyan kerülhetjük el a fertőzéseket a konyhában?

Először is a járványidőszaktól függetlenül ügyeljünk az alapos, legalább 20 másodpercig tartó kézmosásra! Ha teljességgel nem is szabadít meg a baktériumoktól, jelentősen csökkenti a számukat. A hús kiolvasztásakor mindig használjunk külön tálat, aztán öblítsük le tiszta vízzel! Mielőtt elfogyasztanánk, melegítsük legalább 2 percig 70 fokon, ez a hőmérséklet ugyanis gyilkos a legtöbb kórokozó számára.

A vágódeszka esetében aranyszabály, hogy a hús és a zöldség feldolgozásához mindenféleképpen külön deszkát használjunk!

És természetesen épp ilyen fontos az is, hogy néhány naponta alaposan letisztítsuk a konyhapult felületét.

"Jó választás lehet az akrilból készült konyhapult"

- árulta el Czifra László. Az akril konyhapult nagy előnye, hogy teljességgel vízálló, de még a lúg, vagy a sav sem tesz kárt benne: évek elteltével is épp olyan esztétikus marad, mint a beépítéskor volt. A környezetbarát, újrahasznosítható anyag felületén nincsenek hézagok, így a kórokozók sem tudnak ezekben megtelepedni és szaporodni.

“Az akrilnak nem szivárog semmilyen folyadék a belsejébe, ezért jelentős antibakteriális tulajdonságokkal bír. Ráadásul olyan színek és formák is kivitelezhetőek vele, amelyek más alapanyagból nem lehetségesek. Itt olyan megoldásokra is gondolunk, amelyek a funkcionalitást segítik elő”

- tette hozzá a szakember.

Szólj hozzá!

Fiatal lány halt meg egy Győr-Moson-Sopron vármegyei diszkóbalesetben

Buli után ittasan vezetett a sofőr, felborultak, de a társai nem hívtak megfelelő segítséget, tragédia lett a vége. 

Folyamatosan zaklatta volt barátnőjét egy szombathelyi férfi, most a bíróság dönt a további sorsáról

600 alkalommal hívogatta telefonon, majdnem 200 szöveges üzenettel háborgatta.

Megint nem használható a körmendi tanuszoda

Tavaly a kampányidőszak alatt egy varázsütésre hozták helyre, de azóta már másodszor van gond a létesítménnyel.

Sárásiak figyelem! Szerdán lakossági fórum!

Fókuszban a győri városrész szennyvízhálózata. 

Növényi Norbert Jr. varázslatra készül a szombat esti küzdősport gálán, Győrben

Az Audi Arénában az MMA krémje csap össze, stábunk a mérlegelésen járt. 

Több mint hatezer gyorshajtót mértek be egy nap alatt

Az akció ideje alatt 1300 helyszínen 333 ezer 321 járművet ellenőriztek.

Emléktáblát kap a Haladás örökös kapitánya Halmosi Zoltán

Sétányt is elneveznek a nemrég elhunyt legendáról.

Kósa Roland visszautasította a vádakat, hogy a Polgármesteri Hivatal lassította a fideszes programokat Győrben!

Az alpolgármester a sport, a kultúra az egyház - és a civil élet működése kapcsán tartott sajtótájékoztatót. 

Visszatér a tavaszi idő a hétvégén

20-24 fok lehet a legmelegebb pillanatokban.

Útlezárásokkal támad a szombat Szombathelyen

A Spartan futóverseny miatt kell korlátozásra számítani, mutatjuk az érintett útszakaszokat!

Csődvédelmet kért Homlok Zsolt cége

Az ideiglenes fizetési haladék a Homlok Építő Zrt.-t is megilleti.