Fertőzésveszély a konyhában? Mutatjuk a megoldást!

Székely Zoárd 2020-06-10 14:35:00
A sterilnek hitt felületeken is könnyen megtelepednek a baktériumok.

Általában úgy gondoljuk, a konyhánkban tisztaság uralkodik. Nem is lehet ez másképp, hiszen nap mint nap ez a főzés vagy az étkezések helyszíne. A hűtő, a konyhapult és a mosogató környékét is alaposan takarítjuk, és a legtöbben úgy véljük, ez elegendő is a fertőtenítéshez. A kutatások azonban sajnos rávilágítanak, hogy a kórokozók a konyhabútorainkon is nagy számban vannak jelen.

A baktériumok az olyan gyakran használatos, hétköznapi tárgyainkon is megtelepednek, mint például a mosogatószivacs vagy a konyhakés - innen pedig könnyedén kerülhetnek a kézzel, aztán szájjal való érintkezés útján az emberi szervezetbe.

Ilyen például a szalmonella, ami a gyakran hűtetlenül hagyott tojást támadja meg, annak elfogyasztásával könnyen kiváltva a több napig elhúzódó hasmenéses panaszokat.

A vágódeszka is jellemzően a fertőzések forrása lehet, ha nem ügyelünk rá, hogy például a nyers hús feldolgozása után elöblítsük, mielőtt zöldséget szeletelnénk rajta. A barázdákban baktériumok rejtőzhetnek, amik - különösen a sertés- vagy marhahússal való érintkezés után - súlyos bélrendszeri fertőzéseket okozhatnak.

Arról nem is beszélve, óvatlanságból hányszor felejtjük a romlandó termékeket a konyhapulton, ami különösen a meleg nyári hónapokban bír nagy kockázattal: a hús például tízszer olyan gyorsan romlik meg szobahőmérsékleten, mint fagyponton.

"Arról sem feledkezhetünk meg, hogy maga a konyhapult sem teljességgel steril felület, amire bevásárlás után és főzés közben is ráhelyezzük a termékeket"

- hívja fel rá a figyelmünket Czifra László az Akril Bútor Kft-től.

De még a megfelelő hűtés mellett sem tudhatjuk teljes biztonságban az élelmiszereinket: jó példa a lisztéria-baktérium, ami remekül érzi magát a hűtőnkben is, különösen a gyümölcsök felületén szaporodik. A kórokozók a száraz ételeinket sem kímélik, igaz, a lisztben, búzadarában inkább bogarakat találhatunk, ám ezekkel sem kellemes látvány a konyhánkban szembesülni.

Hogyan kerülhetjük el a fertőzéseket a konyhában?

Először is a járványidőszaktól függetlenül ügyeljünk az alapos, legalább 20 másodpercig tartó kézmosásra! Ha teljességgel nem is szabadít meg a baktériumoktól, jelentősen csökkenti a számukat. A hús kiolvasztásakor mindig használjunk külön tálat, aztán öblítsük le tiszta vízzel! Mielőtt elfogyasztanánk, melegítsük legalább 2 percig 70 fokon, ez a hőmérséklet ugyanis gyilkos a legtöbb kórokozó számára.

A vágódeszka esetében aranyszabály, hogy a hús és a zöldség feldolgozásához mindenféleképpen külön deszkát használjunk!

És természetesen épp ilyen fontos az is, hogy néhány naponta alaposan letisztítsuk a konyhapult felületét.

"Jó választás lehet az akrilból készült konyhapult"

- árulta el Czifra László. Az akril konyhapult nagy előnye, hogy teljességgel vízálló, de még a lúg, vagy a sav sem tesz kárt benne: évek elteltével is épp olyan esztétikus marad, mint a beépítéskor volt. A környezetbarát, újrahasznosítható anyag felületén nincsenek hézagok, így a kórokozók sem tudnak ezekben megtelepedni és szaporodni.

“Az akrilnak nem szivárog semmilyen folyadék a belsejébe, ezért jelentős antibakteriális tulajdonságokkal bír. Ráadásul olyan színek és formák is kivitelezhetőek vele, amelyek más alapanyagból nem lehetségesek. Itt olyan megoldásokra is gondolunk, amelyek a funkcionalitást segítik elő”

- tette hozzá a szakember.

Szólj hozzá!

Gyurka János lesz az SZKKA vezetőedzője

A szakember kettő plusz egyéves szerződést írt alá.

A pénz őre lesz a polgármester Győrben

Sokadszor volt téma a vármegyeszékhely költségvetése, most a polgármester és stábja válaszolt a kérdésekre egy lakossági fórumon.

A tinédzserek szerint félelmetes a TikTok-algoritmus pontossága

Már 8 évesen nekiállnak tiktokozni a gyerekek.

Repülőrajt árrésstoppal

A vártnál rosszabb inflációs adatok javítására régi módszeréhez nyúl a kormány: árstopot vezet be.

Tavaszi nagy takarítottak a szombathelyi Domusnál

Ezután rendszeresebben jár majd arra a takarító brigád.

Országos képregény alkotói pályázatot hirdet a szombathelyi könyvtár

Az idei CONnathely-Savaria képregényfesztivál nulladik napján nyitják meg az alkotásokból készült kiállítást.

Együttműködési megállapodás született a Király SE és az Eötvös Loránd Tudományegyetem között

A megállapodás értelmében a felek közösen dolgoznak tovább a sportszakos, kiemelten a labdarúgó edzőképzésben résztvevő hallgatók szakmai fejlődésének érdekében.

Hétfőn engedték szabadon a Kaposváron balhézó körmendi szurkolókat

Csoportosan elkövetett garázdaság elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kell felelniük.

30 alapvető élelmiszerre vet ki árrésstoppot a magyar kormány

Itt az újabb csodafegyver az inflációval szemben.

Válaszokat ígér a győri költségvetéssel kapcsolatban a polgármester

A nagy nehezen kicsikart költségvetési konszenzussal kapcsolatban kapnak lehetőséget a város polgárai: lakossági fórumon kérdezhetik Pintér Bencét mire mennyi pénz jut idén.

Panaszkodnak a körmendi Városgondnokság dolgozói, nehezen élnek meg a bérükből

Most azt vizsgálja az önkormányzat, hogy adhat-e kedvezményt az önkormányzati bérlakások bérleti díjából.

1 milliárd 259 millió forintért újítják fel az MCC szombathelyi épületét

Januárban jelentették be, hogy megújul a Takáts-ház.

Letartóztattak egy álrendőrt

Egy balesetnél bírságolt a kamuzsaru.

Kisbajcson járt Orbán Viktor

Aztán Nagybajcson betűtészta levest evett, és találkozott Simon Róbert Balázzsal, a térség országgyűlési képviselőjével.

Újabb tárolófeltörőket fogtak a győri rendőrök

A győri nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a két 28 éves férfit.