Fertőzésveszély a konyhában? Mutatjuk a megoldást!

Székely Zoárd 2020-06-10 14:35:00
A sterilnek hitt felületeken is könnyen megtelepednek a baktériumok.

Általában úgy gondoljuk, a konyhánkban tisztaság uralkodik. Nem is lehet ez másképp, hiszen nap mint nap ez a főzés vagy az étkezések helyszíne. A hűtő, a konyhapult és a mosogató környékét is alaposan takarítjuk, és a legtöbben úgy véljük, ez elegendő is a fertőtenítéshez. A kutatások azonban sajnos rávilágítanak, hogy a kórokozók a konyhabútorainkon is nagy számban vannak jelen.

A baktériumok az olyan gyakran használatos, hétköznapi tárgyainkon is megtelepednek, mint például a mosogatószivacs vagy a konyhakés - innen pedig könnyedén kerülhetnek a kézzel, aztán szájjal való érintkezés útján az emberi szervezetbe.

Ilyen például a szalmonella, ami a gyakran hűtetlenül hagyott tojást támadja meg, annak elfogyasztásával könnyen kiváltva a több napig elhúzódó hasmenéses panaszokat.

A vágódeszka is jellemzően a fertőzések forrása lehet, ha nem ügyelünk rá, hogy például a nyers hús feldolgozása után elöblítsük, mielőtt zöldséget szeletelnénk rajta. A barázdákban baktériumok rejtőzhetnek, amik - különösen a sertés- vagy marhahússal való érintkezés után - súlyos bélrendszeri fertőzéseket okozhatnak.

Arról nem is beszélve, óvatlanságból hányszor felejtjük a romlandó termékeket a konyhapulton, ami különösen a meleg nyári hónapokban bír nagy kockázattal: a hús például tízszer olyan gyorsan romlik meg szobahőmérsékleten, mint fagyponton.

"Arról sem feledkezhetünk meg, hogy maga a konyhapult sem teljességgel steril felület, amire bevásárlás után és főzés közben is ráhelyezzük a termékeket"

- hívja fel rá a figyelmünket Czifra László az Akril Bútor Kft-től.

De még a megfelelő hűtés mellett sem tudhatjuk teljes biztonságban az élelmiszereinket: jó példa a lisztéria-baktérium, ami remekül érzi magát a hűtőnkben is, különösen a gyümölcsök felületén szaporodik. A kórokozók a száraz ételeinket sem kímélik, igaz, a lisztben, búzadarában inkább bogarakat találhatunk, ám ezekkel sem kellemes látvány a konyhánkban szembesülni.

Hogyan kerülhetjük el a fertőzéseket a konyhában?

Először is a járványidőszaktól függetlenül ügyeljünk az alapos, legalább 20 másodpercig tartó kézmosásra! Ha teljességgel nem is szabadít meg a baktériumoktól, jelentősen csökkenti a számukat. A hús kiolvasztásakor mindig használjunk külön tálat, aztán öblítsük le tiszta vízzel! Mielőtt elfogyasztanánk, melegítsük legalább 2 percig 70 fokon, ez a hőmérséklet ugyanis gyilkos a legtöbb kórokozó számára.

A vágódeszka esetében aranyszabály, hogy a hús és a zöldség feldolgozásához mindenféleképpen külön deszkát használjunk!

És természetesen épp ilyen fontos az is, hogy néhány naponta alaposan letisztítsuk a konyhapult felületét.

"Jó választás lehet az akrilból készült konyhapult"

- árulta el Czifra László. Az akril konyhapult nagy előnye, hogy teljességgel vízálló, de még a lúg, vagy a sav sem tesz kárt benne: évek elteltével is épp olyan esztétikus marad, mint a beépítéskor volt. A környezetbarát, újrahasznosítható anyag felületén nincsenek hézagok, így a kórokozók sem tudnak ezekben megtelepedni és szaporodni.

“Az akrilnak nem szivárog semmilyen folyadék a belsejébe, ezért jelentős antibakteriális tulajdonságokkal bír. Ráadásul olyan színek és formák is kivitelezhetőek vele, amelyek más alapanyagból nem lehetségesek. Itt olyan megoldásokra is gondolunk, amelyek a funkcionalitást segítik elő”

- tette hozzá a szakember.

Szólj hozzá!

Jótékonysági ételfőzés lesz pénteken a Győri Városháza előtt

Lelkes civilek főznek rászorulóknak, az ételosztás délelőtt zajlik a belvárosban.

December 20-án lezárul a sárga kukák kiosztása a GYHG térségében

A vidéki településeken befejeződik az otthoni csomagolóanyag-gyűjtéshez szükséges edények átadása.

Megvannak Kolossváry Balázs utódai a Győr Plusznál

Egyszerre ketten kellenek, hogy betöltsék a volt vezérigazgató hagyta űrt.

Édeshármas: hogyan válasszunk harmadik szereplőt?

Az édeshármas lehetősége felizzíthatja a mindennapok szürkeségét, és sokak fantáziáját megmozgatja. De hogyan is döntsük el, hogy ki legyen a harmadik személy?

Feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Sonkát és pénzt lopott a betörő. Elkapták.

V.Németh Zsolt szerint a TISZA jelölte csúfosan kikapott a nagykőrösi időközi választáson, pedig a párt nem is indított jelöltet

A világraszóló Fidesz győzelemmel megszerzett 371 szavazat a testület egyetlen mandátumát jelenti.

Nőtt a Tisza előnye, megtorpant a Fidesz

A 21 Kutatóközpont mérése szerint decemberre visszaállt a nyári állapot: a Tisza vezet, a kormánypárt viszont nem tudott előrelépni.

A hordozható energiaforrások új korszaka

Valószínűleg mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy hosszabb szabadtéri tevékenység vagy akár otthoni áramszünet közepette akadt meg az élet, mert nem állt rendelkezésre elegendő energia.

16 millió forint gyűlt össze a győri Bagolyvár karácsonyfája alá

Példás összefogással újulhat meg az otthon sivár udvara. 

Világátlag felett nőtt a magyar szabadalmi aktivitás

A friss nemzetközi adatok szerint egyre több hazai vállalkozás lát értéket a szellemi tulajdon védelmében.

Napelemes kiserőművel gazdagodott a győri jégkorong klub

A beruházás a klub fenntartható működését és gazdasági stabilitását erősíti.

Színes karácsony Győrben – több száz gyerekrajz érkezett az adventi pályázatra

Három korosztályban összesen több mint 370 alkotás született, a legjobbak díjat, a közönségkedvencek élményt nyertek.

Pintér Bence szerint „Győr nem fideszes fellegvár”  

A polgármester kifejezetten örülne egy időközi választásnak. 

Ismert kézilabdázó nőket zaklatott egy férfi Győrben

A két sértett el is költözött a vádlott miatt, de az új címen is megtalálta őket.  

84 millió forintért tervezik meg a 87-es főút Kám-Szombathely-Kőszeg közötti egy szakaszának felújítását

Felújítják a 86-ost a Rédics-Szombathely-Mosonmagyaróvár útvonalon, valamint Csepreg és Szombathely között is új aszfaltot kap a közút. Több vasi útszakasz is érintett.