Felmérés: A nyugat-dunántúliak pénzügyi helyzete romlott leginkább

Bazsó Bálint 2020-11-19 17:01:41
Az ausztriai munkavállalás korlátozása és az autóipar válsága megtette a hatását.

Az Intrum követeléskezelő és a GKI Gazdaságkutató közös felmérése szerint a nyugat-dunántúliak pénzügyi helyzete romlott leginkább.

Kiemelték: Bár javult a háztartások fizetőképessége a harmadik negyedévben, de jelentős az országrészek közötti eltérés, és mindenütt elmarad a tavalyi szinttől.

A követeléskezelő társaság szerint a Nyugat-Dunántúl helyzete a legkedvezőtlenebb. Ezt a térséget érintette a leginkább a válság, és a nyári fellendüléssel sem nyert sokat - írták. A gazdaságilag legfejlettebb térségekben mindenütt sokat romlott a fizetőképesség, de a nyugati megyéktől eltérően az ország középső része, és főképp a Közép-Dunántúl az év közepén vissza tudott erősödni.

Egyre kevésbé bízunk a magyar gazdaság sikerében

A GKI fogyasztói bizalmi indexe az áprilisi zuhanást követően három hónapon át lassuló ütemben, de emelkedett, augusztusban és szeptemberben viszont a várakozások kissé romlottak: az augusztusi mínusz 29,6 pontról mínusz 31,1 pontra süllyedt a mutató szeptemberben - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A nyári fellendülés főképp a belföldi idegenforgalomnak köszönhető - véli az Intrum kereskedelmi és fejlesztési igazgatója. Deszpot Károly a közlemény szerint a külföldi vendégek hiányával magyarázza, hogy Közép-Magyarország a Balaton térségénél kisebb javulást ért el.

Nyugat-Dunántúl elsősorban az autóipar válsága miatt került nehéz helyzetbe, de az Ausztriába átjáró munkavállalók is megszenvedték a korlátozásokat - tette hozzá.

A gazdasági visszaesést eddig az alföldi és az északi megyék érezték meg a legkevésbé. Az Intrum összesítése szerint az itt élők pénzügyi helyzete nem sokat romlott tavalyhoz képest, bár egyes térségek itt is nagymértékben függenek a kivitelre termelő beruházásoktól.
    
A közlemény kiemelte, hogy a vizsgált időszak végére a járvány második hulláma ismét visszavetette a fizetőképességet, de messze nem annyira, mint tavasszal. Becslésük szerint az év végéig kisebb visszaesés várható, a tavalyi szint 2022-re érhető el újra.
    
Az Intrum a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen készítette el a magyar háztartások fizetőképességét bemutató felmérést. Az összegzés fizetőképességi indexekkel számszerűsíti a háztartások pénzügyi helyzetét. Az indexet az Intrum adatbázisából kinyert arányszám, a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérései, valamint az MNB kamatokra vonatkozó adatai alapján számolják.

Mint ismert, a magyar gazdaság már a járvány első hullámát is rendkívül megszenvedte: a bruttó hazai terméke a második negyedévében 13,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

A vártnál is nagyobbat zuhant a magyar gazdaság

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatsora szerint a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához. A nemzetgazdaság teljesítménye az első félévben 6,1%-kal csökkent a nyers adatok szerint, az előző negyedévhez mérten pedig 14,5 százalékkal zuhant a bruttó hazai termék volumene a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint.

Szólj hozzá!

4604 új fertőzött, 217 halott

A beoltottak száma 3 213 837 fő, közülük 1 371 702 fő már a második oltását is megkapta.

Elektromos kábelek égtek egy szombathelyi pincében

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói eloltották a tüzet.

Borongós idő, kevés napsütés

Időnkénti erős széllökések is várhatóak.

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb mikroműanyag a légkörbe

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb műanyag a légkörbe - tárták fel egy új modellezéssel a Utahi Állami Egyetem kutatói.

Van, ahol a könyvtáros ült be a háziorvos mellé segíteni

A járvány elleni védekezés során kiváló helyi megoldások születtek.

Elképesztő simán hozta az olaszok elleni vb-selejtező első meccsét a magyar női kéziválogatott

27 gól lett közte, a vasárnapi visszavágó szinte csak formalitás lesz.

Sebastian Kurz: Lehetséges a májusi nyitás

Az osztrák kancellár pénteken bejelentette: Mivel az oltások terén jól halad Ausztria, ezért biztosnak tartja a májusi enyhítést.

Hétfőtől újraindulnak a közlekedési vizsgák

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához, az erről szóló jogszabályokhoz igazodva április 19-én újraindítja vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken.

Ha vezetés közben tilos mobilozni, akkor a zebrán gyalogosként miért oké?

Romániában megbüntetnék azokat a gyalogosokat, akik mobiloznak az átkelőhelyen.

Jordán Tamás: a közönség rajongott Törőcsik Mariért

A szombathelyi színház volt igazgatója szerint igazi barátság volt közöttük.

NNK: Mindenkit boncolni kell, aki az oltást követő egy hónapon belül halt meg

Újabb pluszteher az egészségügyi dolgozók számára.

Kezd körvonalazódni, hogy milyen szabályok mentén nyithatnak majd a vendéglátók teraszai és kerthelyiségei

Pontos dátumot azonban még továbbra sem tudni arról, hogy ténylegesen mikor nyithatnak a vendéglátók.

Jelentősen csökkent a magyarok várható élettartama

60 éves negatív rekord dőlt meg a járványhelyzet miatt.

Iránytűt küldött a Momentum Orbán Viktornak

Fekete-Győr András szerint ahol a keleti maffiákkal összenőt korrupt fideszes elit nyer, ott Magyarország csak veszít.

Ellenzéki összefogás: Orbán Viktor a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia!

Az ellenzéki pártok szerint nem teltházas focimeccseket kergető álmok miatt, hanem az aktuális járványadatok alapján kéne dönteni az óvodás és iskolák nyitásáról.

van még itt cikk a témában:

4604 új fertőzött, 217 halott

A beoltottak száma 3 213 837 fő, közülük 1 371 702 fő már a második oltását is megkapta.

Van, ahol a könyvtáros ült be a háziorvos mellé segíteni

A járvány elleni védekezés során kiváló helyi megoldások születtek.

Sebastian Kurz: Lehetséges a májusi nyitás

Az osztrák kancellár pénteken bejelentette: Mivel az oltások terén jól halad Ausztria, ezért biztosnak tartja a májusi enyhítést.