HIRDETÉS

fotó: Népszava

Fel kell készülnünk a decemberi hosszú sorbanállásokra

Nagy Donát
2019. december 6. péntek, 17:05
Ördögi kör: a vásárlók a hosszú sorok láttán inkább otthagyják az áruval telepakolt kosarat, amit a dolgozóknak kell visszahordani. Emiatt viszont nincs elég ember a kasszához, ami aztán hosszú sorokat eredményez.

Folyamatosan nő a kiskereskedelmi üzletek forgalma, az ott dolgozók viszont a létszámhiány miatt egyre kevésbé bírják a tempót - jelent meg cikk a Népszaván.

 

Mint írják, a megnövekedett igényeket egyre nehezebben tudják kiszolgálni a bolti dolgozók, pedig még csak most veszi majd igazán kezdetét az ünnepi bevásárlási szezon. A munkaerőhiány egyes üzletekben már olyan jelentős, hogy mérhető veszteségeket okoz a forgalomban is.

 

"A tavalyi aranyvasárnapon az egyik élelmiszeráruházban több, mint 60 telepakolt, majd magára hagyott bevásárlókocsit szedtek össze a dolgozók, benne mintegy 4 millió forint értékű áruval"

 

– említ egy példát Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a lapnak.

 

De nemcsak az ünnepek előtt, hanem egy sima hétköznapon is számtalan magára hagyott kosarat és bevásárlókocsit, illetve benne rejlő árut kénytelenek visszapakolni a dolgozók.

 

A vásárlók egy része ugyanis nem hajlandó kivárni a hosszúra nyúlt sorokat.

 

A szakszervezet ezért már egy ideje ezeken a példákon keresztül is igyekszik bemutatni a munkáltatóknak: nem csak a dolgozók számára jelent tarthatatlan állapotokat a munkaerőhiány.

 

Karsai Zoltán azt is elmondta, hogy azok az áruházláncok vannak most nehéz helyzetben, amelyek nem látták be, hogy a régi dolgozóikat meg kell becsülniük, és ezt anyagiakban is ki kell fejezniük. Ezek a kereskedelmi szakmában jártas dolgozók ugyanis fölálltak, és átmentek a magasabb fizetéseket kínáló üzletekbe. Helyükre pedig hiába hoznak most már új munkaerőt, azok zöme nem a kereskedelemből érkezik, így fogalma sincs, mire vállalkozik, s rövid idő után a valóságot megtapasztalva odébb is állnak.

 

A munkaadók egyébként úgy 6 ezer főre becsülik a kiskereskedelemből hiányzó munkaerő létszámát, ami a mintegy 250 ezres foglalkoztatotti létszámnak csupán a 2,4 százaléka. A szakszervezet azonban vitatja a számítás alapját képező hatékonysági modelleket - olvasható a cikkben.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás