Érdemes 10-15 éves Playstation-t venni 2020-ban?

Nagy Donát 2020-12-12 16:25:00
Érkezik a karácsony, de a legtöbb új konzol méregdrága. Szerencsére van alternatíva, harmadáron.

A világsajtó az elmúlt hónapokban a Playstation 5 és az Xbox Series X beszerzési nehézségeivel van tele. De aki mégsem követné a híreket, annak röviden elmondom: a koronavírus miatt sokkal kevesebb játékkonzolt tudott legyártani a Sony (Playstation) és a Microsoft (Xbox), emiatt pedig aki mégis hozzájut a 150-180 ezer forintos gépekhez, az a másodlagos piacon akár 300 ezerért is tovább tudja adni. Egyszerűen akkora hype övezi a konzolokat és akkora rájuk az igény, hogy ugyanaz történik a masinákkal, mint anno a szocializmusban a Merkúr telepről kihozott autókkal: a kereslet-kínálat elcsúszása miatt jóval többet is megérnek gyári áruknál azok számára, akik rögtön szeretnének egy ilyent.

Pedig ha valaki egyszerűen csak videójátékozni szeretne, akár egyedül a téli leállás és szabadságolás alatt, vagy családdal a tűzijáték bámulása helyett, az jóval olcsóbban is beszerezhet egy konzolt, még az ünnepek előtt.

A használt cikkek adás-vétele egyébként meglepően sokat változott az elmúlt években. Kezdetben persze az apróhirdetések és konzolos boltok játszották a főszerepet, az internet korának beköszöntével viszont a kifejezetten erre épülő adás-vételi oldalakra helyeződött át a hangsúly.

Manapság pedig - mint minden - ez is átköltözött a Facebookra.

A Marketplace-en mindent, de tényleg mindent találni. Pedig a keresője borzasztó, idegesítő, és egyszerűen nem tudni, mi alapján listázza ki a keresőszóra adott találatokat.

Ami a legkiborítóbb, hogy a hirdetések jó része szinte érthetetlen.

Eladnm PS2 emet mer másik veszek csk kp telefon

- olvasható egy tipikus hirdetés, ami mellé egy "kaputelefonnal" lőtt fotó is társul. Az, hogy a telefont cserére, vagy a kontaktfelvételre érti az eladó, már nem derül ki, ellenben telefonszámot nem is tartalmaz a hirdetés.

Visszatérve a Playstation-re, szemezzünk egy kicsit:

A Playstation első változata 1995-ben jelent meg. Nekem is fűződnek hozzá személyes élmények, bár sajátom sosem volt. A konzol a használtpiacon elérhető, azonban egyszerűen annyira régi, hogy játékot már nagyon nehezen fogunk hozzá találni. Átlagár: 10-15 ezer forint.

Fotó: Wikipedia

A Playstation 2-es már jóval reálisabb beszerzés. Egyébként a mai napig ebből a konzolból adtak el a legtöbbet, a 2000-ben indult gyártásától kezdve több, mint 155 millió darabot! És ehhez már a mai napig ismert játékszériák kicsit régebbi darabjai is elérhetőek. A régebbi Fat és az újabb Slim változat között játszhatóság szempontjából nagy különbségek nincsenek. Átlagár: 15-20 ezer forint.

Fotó: Wikipedia

A Playstation 3 a következő a sorban, ennek karriere 2006-től indult. Anno a programozók rémálma volt a Cell processzor, de ez ne a mi bajunk legyen. Alig pár éve nem készül rá új játék, de egyszerűen minden beszerezhető hozzá. Három verziója létezik, a legelső Fat széria még a karcokat vonzó zongoralakkos felülettel bír, a vékonyabb Slim és a legutolsó SuperSlim viszont egész jól néz ki. Átlagár: 25-40 ezer forint.

Fotó: Wikipedia

A Playstation 4 2013-ban robbant be a konzol piacra, azaz már 7 évvel ezelőtt. Később készült belőle egy jóval erősebb, Pro verzió is. Ezeket a gépeket akár még újan is meg lehet vásárolni, és a mai napig érkeznek rá a legújabb játékot! A használt piacon 65-85 ezer forint körül adják, de 100 ezerért még újan is megvehetjük.

Fotó: Wikipedia

Mindenki imádja az újdonság varázsát, és egyszerűen szeretjük is birtokolni a legújabb kütyüket. Azonban amikor egy új játékkonzol közel annyiba kerül, mint egy havi fizetésünk, minimum átgondolandó, van-e rá szükségünk, annyiért.

A Playstation 2-t nem temetném egyelőre, partizni, egy fél órát fifázni a haverokkal teljesen jó, de akár egy kisgyermektől sem kell félteni a gépet.

Ha valóban, nyugodtan leülve szeretnénk játszani, de nem fontosak a legújabb játékot, akkor egy Playstation 3 tökéletes választás lehet. Ha viszont eléggé geek-ek vagyunk, és frissen szeretnénk a gamer világ felhozatalát végigjátszani, akkor a Playstation 4 is teljesen okés.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.