Előbb át-, majd majdnem megverték az egyik szombathelyi plébánia papját

Farkas Bazsi 2020-09-12 11:45:55
Egy főtevékenységként zöldterület-kezeléssel foglalkozó cég kezdett építési felújításba a parókián. Az egymillió forintról indult renoválás időközben 7 milliósra duzzadt.

Olvasónk, aki ezúttal az egyik szombathelyi plébánia papja, keresett meg minket történetével. Az atya azt kérte, hogy a nevét ne adjuk közzé és az általa lakott plébániát se nevezzük meg egyszerűen azért, mert fél. Fél azoktól a - nevezzük egyszerűen - vállalkozóktól, akik kihasználták a jóhiszeműségét, és a végén már a fizikai erőszaktól sem riadtak vissza, amikor nyakukon szorulni kezdett a hurok.

Közel egy hónapja történt, hogy Szombathely egyik városrészében szórólapozni kezdett az All In One Service Kft. Hirdetésük szerint teljeskörül építőipari munkákat vállalnak. Az atyának kapóra is jött a postaládában talált szórólap, a plébánián ugyanis fürdőszobát kellett felújítani. A cég kiszállt, felmért, árajánlatot adott, megegyeztek és el is végezték a munkát, amiért nagyjából 700 ezer forintot kértek el.

Az atya örült is neki, hogy ilyen könnyen megvolt a felújítás. A plébániák vezetőinek van arra jogosítványa, hogy az egyházmegyét kihagyva az ilyen apróbb építkezésnél saját maguk járjanak el. Ez azért is gyorsabb, mert így kihagyhatják az amúgy is leterhelt egyházmegyei építészirodát. 

A vállalkozók azonban “szagot fogtak”, és ajánlatot tettek az atyának, hogy körbejárják az épületet és megnézik, hogy mi egyéb halaszthatatlan felújítás lenne. Nem meglepő módon találtak is problémát, szerintük ugyanis az épület lábazata annyira vizesedni kezdett, hogy ha nem avatkoznak be gyorsan, akkor bizony nagy baj lehet. Írtak is erről egy kézzel írott szakvéleményt, amit aláírtak és lepecsételtek. 

Ennél a pontnál érdemes ránézni a cégre az Opten cégnyilvántartásában. Az All In One Service Kft. egy Nardára bejegyzett cég, ami 2018 októberében alakult. A fellelhető adatok alapján a cég eddig csak veszteséget termelt. A Kft-t személygépjármű-, könnyűgépjármű kereskedelem főtevékenységgel jegyezték be, 2019-ben aztán profilt váltottak, zöldterület-kezelés lett a főtevékenységük. A cég 1 fő bejelentett munkaerővel dolgozik.

Na de vissza a szakvéleményhez. A vállalkozók első körben azt ajánlották, hogy egymillió forintért elvégzik a munkát. Az atya rábólintott, hiszen jó gazdája akart lenni a rábízott plébániának. A szakik pedig neki is láttak bontani. 

Az idő előrehaladtával aztán egyre kezdett nőni a kivitelezés végösszege. Előbb 2 millió forintra, majd 5-re, végül pedig már 7-re. 

Ekkor döntött úgy a plébános, hogy az egyházmegyéhez fordul.

Az egyházmegye szakembere amikor megérkezett a helyszínre, akkor azzal kezdte, hogy szeretne bekérni minden dokumentációt. Árajánlatot, anyagkalkulációt, munkadíj kalkulációt és nem mellesleg azt a szakértői véleményt, amire alapozva a munkát megkezdték. A vállakozók semmit sem tudtak felmutatni. Az építkezéseknél szigorúan vezetendő e-naplóban sem volt nyoma semminek. A cég be sincsen jegyezve a kamara építész tagozatába. Az általuk szükségesnek vélt és egyébként már előlegben kifizetett anyagok egy része meg sem érkezett az építkezés helyszínére.

A szakember aztán azt kérte, hogy üljenek le, nézzék meg az ő előzetes papírokat, majd ha ez megvan egyeztessenek és így haladjon tovább a munka. Na ez már nem tetszett a vállalkozóknak.

Az atya arról számolt be, hogy a vállalkozók gyorsan összetéptek minden korábban neki adott papírt, és fenyegetni kezdték, sőt rá is ijesztettek, majdnem tettlegességig fajult a dolog.

- Abban maradtunk, hogy adok nekik kétmillió forintot és levonulnak a munkaterületről. A pénzt megkapták, rám pedig akkora hatással volt ez az egész hercehurca, és annyira rámijesztettek, hogy pár napra a hazaköltöztem a szülői házba, ami egyébként egy Szombathely melletti településen van - mondta az Ugytudjuknak a pap. 

Természetesen megkerestük a céget is, hogy nyilatkozzanak a történtekről. A kft.-t arra kértük, hogy a későbbi viták elkerülése végett írásban válaszoljanak. A cég pedig ragaszkodott hozzá, hogy válaszlevelüket ügyvédi jóváhagyás után juttassák el. 

A cég azt írta, hogy a köztük és a megbízó között létrejött írásbeli szerződést jelenleg nem kívánják a nyilvánosság elé tárni, ugyanakkor azt megjegyezik, hogy az épület vizesedését a rendelkezésünkre álló fényképek egyértelműen alátámasztják. A cég ennek alapján kezdte meg –  a megrendelő kérésére – szerződésben rögzített munkakezdési határidő előtt a munkavégzést.

A munkadíjra vonatkozó kalkuláció a Kft. szerint üzleti titoknak minősül, így erről nem nyilatkoztak.

A cég szerint a munka befejezése azért maradt el, és azért vonultak le a munkaterületről, mert a megbízó a szerződéstől – írásbeli, saját kezével aláírt nyilatkozatával – elállt. 

A plébánia jelenleg félig szétbontott állapotban várja, hogy - most már az egyházmegyei építész segítségével - a szakemberek helyreállítsák. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.