Előbb át-, majd majdnem megverték az egyik szombathelyi plébánia papját

Farkas Bazsi 2020-09-12 11:45:55
Egy főtevékenységként zöldterület-kezeléssel foglalkozó cég kezdett építési felújításba a parókián. Az egymillió forintról indult renoválás időközben 7 milliósra duzzadt.

Olvasónk, aki ezúttal az egyik szombathelyi plébánia papja, keresett meg minket történetével. Az atya azt kérte, hogy a nevét ne adjuk közzé és az általa lakott plébániát se nevezzük meg egyszerűen azért, mert fél. Fél azoktól a - nevezzük egyszerűen - vállalkozóktól, akik kihasználták a jóhiszeműségét, és a végén már a fizikai erőszaktól sem riadtak vissza, amikor nyakukon szorulni kezdett a hurok.

Közel egy hónapja történt, hogy Szombathely egyik városrészében szórólapozni kezdett az All In One Service Kft. Hirdetésük szerint teljeskörül építőipari munkákat vállalnak. Az atyának kapóra is jött a postaládában talált szórólap, a plébánián ugyanis fürdőszobát kellett felújítani. A cég kiszállt, felmért, árajánlatot adott, megegyeztek és el is végezték a munkát, amiért nagyjából 700 ezer forintot kértek el.

Az atya örült is neki, hogy ilyen könnyen megvolt a felújítás. A plébániák vezetőinek van arra jogosítványa, hogy az egyházmegyét kihagyva az ilyen apróbb építkezésnél saját maguk járjanak el. Ez azért is gyorsabb, mert így kihagyhatják az amúgy is leterhelt egyházmegyei építészirodát. 

A vállalkozók azonban “szagot fogtak”, és ajánlatot tettek az atyának, hogy körbejárják az épületet és megnézik, hogy mi egyéb halaszthatatlan felújítás lenne. Nem meglepő módon találtak is problémát, szerintük ugyanis az épület lábazata annyira vizesedni kezdett, hogy ha nem avatkoznak be gyorsan, akkor bizony nagy baj lehet. Írtak is erről egy kézzel írott szakvéleményt, amit aláírtak és lepecsételtek. 

Ennél a pontnál érdemes ránézni a cégre az Opten cégnyilvántartásában. Az All In One Service Kft. egy Nardára bejegyzett cég, ami 2018 októberében alakult. A fellelhető adatok alapján a cég eddig csak veszteséget termelt. A Kft-t személygépjármű-, könnyűgépjármű kereskedelem főtevékenységgel jegyezték be, 2019-ben aztán profilt váltottak, zöldterület-kezelés lett a főtevékenységük. A cég 1 fő bejelentett munkaerővel dolgozik.

Na de vissza a szakvéleményhez. A vállalkozók első körben azt ajánlották, hogy egymillió forintért elvégzik a munkát. Az atya rábólintott, hiszen jó gazdája akart lenni a rábízott plébániának. A szakik pedig neki is láttak bontani. 

Az idő előrehaladtával aztán egyre kezdett nőni a kivitelezés végösszege. Előbb 2 millió forintra, majd 5-re, végül pedig már 7-re. 

Ekkor döntött úgy a plébános, hogy az egyházmegyéhez fordul.

Az egyházmegye szakembere amikor megérkezett a helyszínre, akkor azzal kezdte, hogy szeretne bekérni minden dokumentációt. Árajánlatot, anyagkalkulációt, munkadíj kalkulációt és nem mellesleg azt a szakértői véleményt, amire alapozva a munkát megkezdték. A vállakozók semmit sem tudtak felmutatni. Az építkezéseknél szigorúan vezetendő e-naplóban sem volt nyoma semminek. A cég be sincsen jegyezve a kamara építész tagozatába. Az általuk szükségesnek vélt és egyébként már előlegben kifizetett anyagok egy része meg sem érkezett az építkezés helyszínére.

A szakember aztán azt kérte, hogy üljenek le, nézzék meg az ő előzetes papírokat, majd ha ez megvan egyeztessenek és így haladjon tovább a munka. Na ez már nem tetszett a vállalkozóknak.

Az atya arról számolt be, hogy a vállalkozók gyorsan összetéptek minden korábban neki adott papírt, és fenyegetni kezdték, sőt rá is ijesztettek, majdnem tettlegességig fajult a dolog.

- Abban maradtunk, hogy adok nekik kétmillió forintot és levonulnak a munkaterületről. A pénzt megkapták, rám pedig akkora hatással volt ez az egész hercehurca, és annyira rámijesztettek, hogy pár napra a hazaköltöztem a szülői házba, ami egyébként egy Szombathely melletti településen van - mondta az Ugytudjuknak a pap. 

Természetesen megkerestük a céget is, hogy nyilatkozzanak a történtekről. A kft.-t arra kértük, hogy a későbbi viták elkerülése végett írásban válaszoljanak. A cég pedig ragaszkodott hozzá, hogy válaszlevelüket ügyvédi jóváhagyás után juttassák el. 

A cég azt írta, hogy a köztük és a megbízó között létrejött írásbeli szerződést jelenleg nem kívánják a nyilvánosság elé tárni, ugyanakkor azt megjegyezik, hogy az épület vizesedését a rendelkezésünkre álló fényképek egyértelműen alátámasztják. A cég ennek alapján kezdte meg –  a megrendelő kérésére – szerződésben rögzített munkakezdési határidő előtt a munkavégzést.

A munkadíjra vonatkozó kalkuláció a Kft. szerint üzleti titoknak minősül, így erről nem nyilatkoztak.

A cég szerint a munka befejezése azért maradt el, és azért vonultak le a munkaterületről, mert a megbízó a szerződéstől – írásbeli, saját kezével aláírt nyilatkozatával – elállt. 

A plébánia jelenleg félig szétbontott állapotban várja, hogy - most már az egyházmegyei építész segítségével - a szakemberek helyreállítsák. 

Szólj hozzá!

Sorra fertőződnek meg az intenzíves orvosok a győri kórház főigazgatója szerint

Tamás László János hozzátette: emellett jelentősen emelni kell a koronavírusos betegek intenzív ágyainak a számát.

Hajszálon múlt a SZKKA sikere az MTK otthonában

A második félidő derekán még egál volt a részeredmény.

A Falco nyerte a Krasznai-emlékmeccset

A szombathelyiek győztek a Sopron ellen.

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:

Családi házak napelemeire is lesz támogatási program

Az a cél, hogy "magyar tulajdonú, zöld és high-tech" legyen az energiagazdaság.

A Dunaújváros ellen próbál meg javítani a Crushers

Idegenben kéne megszerezni az első győzelmet.

Hamar lebukott a győri tolvaj a lopott szerszámgéppel

24 órán belül elfogták a gépkocsifeltörőt.

A Lokál hazudott Czeglédyről

Rosszul zárult a hét a NER-média számára a Fővárosi Törvényszéken. Két nap alatt három esetben kötelezték őket sok százezres sérelemdíj megfizetésére.

Müller Cecília: a szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs ülése után arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi terjedés jellemzi a járványt.

Bő SZEKUND komolyzenei standup - Bősze Ádám önálló estje az AGORA-Savaria Filmszínházban

A Bartók Rádió és a Virtuózok tehetségkutató műsorvezetője lép fel.

Győri Jobbik: a Dézsi által két hónapja átadott nyilvános WC máris bedöglött

A Bem téri illemhely meghibásodását kéri számon a polgármesteren a párt helyi szervezete.

Tudta, hogy a patkány milyen jó csapatjátékos?

A kutatás sokat segíthet a megfelelő mesterséges intelligencia kifejlesztésében.

A fertőzöttek száma 32,5 millió, a halálos áldozatoké 988 ezer világszerte

A Földön 32 472 766 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 987 679, a gyógyultaké pedig 22 377 620 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

Széllel, esővel, hidegfronttal köszönt az ősz

A nap első felében zivatarok is várhatóak.

Cserbenhagyót keres a rendőrség Sopronban

Sérülten otthagyta áldozatát Kópháza és Nagycenk között.

Aranyérmet kapott Magawa, a kambodzsai taposóaknakereső patkány

A rágcsáló lassan már nyugdíjba vonul, a karrierje alatt 39 robbanószerkezetet fedezett fel.

60 éves a Megáll az idő

Az örökzöld slágerből most új felvétel készült.

van még itt cikk a témában:

Harminc éve lettek a szovjet mintájú tanácsokból önkormányzatok

Évfordulós anyagunk a taxisblokád előestéjén zajló 1990-es helyhatósági választások tiszteletére.

Kerek egy éve, hogy utoljára hangzott el a szombathelyi közgyűlésben, hogy: bevándorláspárti szivárványkoalíció

A fideszes képviselők szinte minden felszólalásukban elnyomták ezt a jelzőt, az akkori városvezető új többségre. Később kiderült, hogy központi utasításnak engedelmeskedtek.