Előbb át-, majd majdnem megverték az egyik szombathelyi plébánia papját

Farkas Bazsi 2020-09-12 11:45:55
Egy főtevékenységként zöldterület-kezeléssel foglalkozó cég kezdett építési felújításba a parókián. Az egymillió forintról indult renoválás időközben 7 milliósra duzzadt.

Olvasónk, aki ezúttal az egyik szombathelyi plébánia papja, keresett meg minket történetével. Az atya azt kérte, hogy a nevét ne adjuk közzé és az általa lakott plébániát se nevezzük meg egyszerűen azért, mert fél. Fél azoktól a - nevezzük egyszerűen - vállalkozóktól, akik kihasználták a jóhiszeműségét, és a végén már a fizikai erőszaktól sem riadtak vissza, amikor nyakukon szorulni kezdett a hurok.

Közel egy hónapja történt, hogy Szombathely egyik városrészében szórólapozni kezdett az All In One Service Kft. Hirdetésük szerint teljeskörül építőipari munkákat vállalnak. Az atyának kapóra is jött a postaládában talált szórólap, a plébánián ugyanis fürdőszobát kellett felújítani. A cég kiszállt, felmért, árajánlatot adott, megegyeztek és el is végezték a munkát, amiért nagyjából 700 ezer forintot kértek el.

Az atya örült is neki, hogy ilyen könnyen megvolt a felújítás. A plébániák vezetőinek van arra jogosítványa, hogy az egyházmegyét kihagyva az ilyen apróbb építkezésnél saját maguk járjanak el. Ez azért is gyorsabb, mert így kihagyhatják az amúgy is leterhelt egyházmegyei építészirodát. 

A vállalkozók azonban “szagot fogtak”, és ajánlatot tettek az atyának, hogy körbejárják az épületet és megnézik, hogy mi egyéb halaszthatatlan felújítás lenne. Nem meglepő módon találtak is problémát, szerintük ugyanis az épület lábazata annyira vizesedni kezdett, hogy ha nem avatkoznak be gyorsan, akkor bizony nagy baj lehet. Írtak is erről egy kézzel írott szakvéleményt, amit aláírtak és lepecsételtek. 

Ennél a pontnál érdemes ránézni a cégre az Opten cégnyilvántartásában. Az All In One Service Kft. egy Nardára bejegyzett cég, ami 2018 októberében alakult. A fellelhető adatok alapján a cég eddig csak veszteséget termelt. A Kft-t személygépjármű-, könnyűgépjármű kereskedelem főtevékenységgel jegyezték be, 2019-ben aztán profilt váltottak, zöldterület-kezelés lett a főtevékenységük. A cég 1 fő bejelentett munkaerővel dolgozik.

Na de vissza a szakvéleményhez. A vállalkozók első körben azt ajánlották, hogy egymillió forintért elvégzik a munkát. Az atya rábólintott, hiszen jó gazdája akart lenni a rábízott plébániának. A szakik pedig neki is láttak bontani. 

Az idő előrehaladtával aztán egyre kezdett nőni a kivitelezés végösszege. Előbb 2 millió forintra, majd 5-re, végül pedig már 7-re. 

Ekkor döntött úgy a plébános, hogy az egyházmegyéhez fordul.

Az egyházmegye szakembere amikor megérkezett a helyszínre, akkor azzal kezdte, hogy szeretne bekérni minden dokumentációt. Árajánlatot, anyagkalkulációt, munkadíj kalkulációt és nem mellesleg azt a szakértői véleményt, amire alapozva a munkát megkezdték. A vállakozók semmit sem tudtak felmutatni. Az építkezéseknél szigorúan vezetendő e-naplóban sem volt nyoma semminek. A cég be sincsen jegyezve a kamara építész tagozatába. Az általuk szükségesnek vélt és egyébként már előlegben kifizetett anyagok egy része meg sem érkezett az építkezés helyszínére.

A szakember aztán azt kérte, hogy üljenek le, nézzék meg az ő előzetes papírokat, majd ha ez megvan egyeztessenek és így haladjon tovább a munka. Na ez már nem tetszett a vállalkozóknak.

Az atya arról számolt be, hogy a vállalkozók gyorsan összetéptek minden korábban neki adott papírt, és fenyegetni kezdték, sőt rá is ijesztettek, majdnem tettlegességig fajult a dolog.

- Abban maradtunk, hogy adok nekik kétmillió forintot és levonulnak a munkaterületről. A pénzt megkapták, rám pedig akkora hatással volt ez az egész hercehurca, és annyira rámijesztettek, hogy pár napra a hazaköltöztem a szülői házba, ami egyébként egy Szombathely melletti településen van - mondta az Ugytudjuknak a pap. 

Természetesen megkerestük a céget is, hogy nyilatkozzanak a történtekről. A kft.-t arra kértük, hogy a későbbi viták elkerülése végett írásban válaszoljanak. A cég pedig ragaszkodott hozzá, hogy válaszlevelüket ügyvédi jóváhagyás után juttassák el. 

A cég azt írta, hogy a köztük és a megbízó között létrejött írásbeli szerződést jelenleg nem kívánják a nyilvánosság elé tárni, ugyanakkor azt megjegyezik, hogy az épület vizesedését a rendelkezésünkre álló fényképek egyértelműen alátámasztják. A cég ennek alapján kezdte meg –  a megrendelő kérésére – szerződésben rögzített munkakezdési határidő előtt a munkavégzést.

A munkadíjra vonatkozó kalkuláció a Kft. szerint üzleti titoknak minősül, így erről nem nyilatkoztak.

A cég szerint a munka befejezése azért maradt el, és azért vonultak le a munkaterületről, mert a megbízó a szerződéstől – írásbeli, saját kezével aláírt nyilatkozatával – elállt. 

A plébánia jelenleg félig szétbontott állapotban várja, hogy - most már az egyházmegyei építész segítségével - a szakemberek helyreállítsák. 

Szólj hozzá!

Nagyon kikapott az ETO a Vasastól

Az Illovszky Rudolf Stadionban fogadta a pesti csapat a győrieket

Megverte a Győr a Debrecent

A Veszprém Arénában találkozott a debreceni és győri kézilabdacsapat.

Ezek szerint mégiscsak van helye a kamerának a kórházban

Az orosházi kórház dolgozóit és betegeit a jelek szerint nem zavarta, hogy felvétel készült ott. De akkor a kormányfüggetlen sajtó miért van kitiltva az egészségügyi intézményekből? Illetve a dolgozóknak miért van megtiltva, hogy nekünk nyilatkozzanak?

Németh Zsolt: a nagy kérdés, lesz-e Sárváron új munkásszálló?

A Híd a Jövőnkért Egyesület képviselője szerint a városba érkező külföldi munkavállalók hatással lesznek a sárvári munkavállalók keresetére.

Hármas karambol az M1-esen Ikrénynél

Lezárták az érintett útszakaszt Hegyeshalom felé.

Újabb 1,2 millió Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra

Ezzel már 4,5 millióra nőtt a leszállított kínai vakcinák száma - mondta Szijjártó Péter.

Ez komoly? Az EMMI két munkanapot adott a kórházak számának meghatározására

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége ráadásul csak a médiahírekből értesült erről.

Rusvai Miklós: május végére lecsenghet a harmadik hullám

Javulnak a járványügyi mutatók, a legutóbbi adatok alapján csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége - mondta a virológus a közmédiának.

Ausztriában feloldották az éjszakai kijárási korlátozást

Hétfőtől nyitnak az általános iskolák, szerdától pedig általános nyitás lép érvénybe, azaz újra látogathatók lesznek az éttermek, hotelek, valamint a kulturális és sportrendezvények.

Két autó karambolozott Celldömölkön

Forgalmi akadály van a baleset miatt.

Fának csapódott egy autó Mezőörsnél

A jármű ezt követően felborult, forgalmi akadályt okoz.

718 új fertőzött, 61 halott

A beoltottak száma 4 600 012 fő, közülük 2 701 789 fő már a második oltását is megkapta.

Lenullázta ellenfelét a Crushers

Nézők, eső, sok szombathelyi pont.

Dézsi: az oltásnál kapott papír nem igazolja a védettséget!

A győri polgármester ezt Facebook-posztjában írta.

Holnaptól könnyebben jutunk el vonattal a Balatonhoz

Május 17-én, hétfőtől a nyári menetrend kezdetéig, június 19-ig előszezoni menetrend szerint, sűrűbben közlekednek a vonatok Budapest és a Balaton között.

Az ég is megdörrenhet

Felhős-napos idő mellett újabb záporokra, zivatarokra készülhetünk.

Király Gábor volt Norbi, a fővárosi állatkert elaltatott tigrisének nevelőszülője

Gyászolja az elhunyt állatot, amit a 2016-os EB emlékére fogadott örökbe egy évre.

van még itt cikk a témában: