Illusztráció

Elkészült a PISA jelentés, a magyar diákok a régió sereghajtói között

Nagy Donát
2019. december 3. kedd, 11:05
Megkaptuk a magyar közoktatás bizonyítványát.

Megérkeztek a 2018-as PISA felmérés eredményei, amely sok-sok éve három fő területen vizsgálja a 15 éves tanulók képességét:

  • alkalmazott matematikai műveltség
  • alkalmazott természettudományi műveltség
  • szövegértés

 

A programot a kilencvenes évek végén hívta életre a legfejlettebb államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), melynek Magyarország 1996 óta tagja.

 

A PISA teszt célja elsősorban a mindennapi életben használható tudás vizsgálata. A mérés az iskolai tanulás során elsajátított ismeretekből és készségekből felépülő, az adott tudományterületen érvényes tudásra összpontosít.

 

Vagyis azt méri, hogy a tanulók milyen mértékben alkalmazzák szövegértési képességüket a hétköznapi helyzetekben, illetve vagy mennyire képesek megérteni, és persze megoldani egy matematikai vagy természettudományi jellegű problémát, ha a való életben ilyennel találkoznak.

 

No, de akkor lássuk a magyar bizonyítványt! Hát...

 

Ha röviden akarnánk leírni, akkor egy jó indulattal adott 3-as alá.

 

Hosszabban pedig:

A mostani jelentés szerint a magyar diákok összességében nem állnak túl jól olvasási képességekben. Az a kisebbik gond, hogy sokaknak az alapmegértés is problémát okoz, de kevesen képesek az olvasmányukból valós tudást építeni, mivel nagyon nehezen ismernek fel összefüggéseket. További gond jellemzően a kritikus gondolkodás hiánya, azaz a szövegből nem tudnak megalapozott ítéleteket alkotni. A tesztben részt vevő országokban átlagosan a felmérésen átesett 15 évesek 90%-a nem tudja megkülönböztetni a tényeket a véleményektől.

 

Mi a régiónkban egyedül Szlovákiát előztük; a csehek, az osztrákok, a szlovénok mind előttünk, a lengyel diákok pedig fényévekkel jobban teljesítettek a sajátjainknál.

 

Egyébként a "szokásoknak megfelelően" most is a délkelet-ázsiai, és a skandináv országok végeztek az élen.

 

A teljes lista:


kép: www.oecd.org/pisa

 

A legutóbbi, 2016-os felmérés után egyébként Palkovics László, akkori oktatásért felelős államtitkár azt nyilatkozta, hogy ugyan fontosak a mérések, de nem a PISA teszt miatt kell tanulni az iskolában.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás