Elég volt! Tüntetést szervez a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport a tűrhetetlen állapotok miatt

VPP 2019-09-11 16:00:00
Végleg betelt a pohár a szeméttelep mellett uralkodó mocsok miatt.

Szeptember 21-én a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport békés,figyelemfelkeltő demonstrációt tart a szombathelyi Fő téren. Így szeretnének elkeseredettségüknek hangot adni, amiért az Erdei iskola úton működő szeméttelepet körülvevő irdatlan állapotokat mindenki magasról letojja, legyen szó az Erdészetről, az önkormányzatról vagy a politikusokról.

"Szeretnénk az embereknek bemutatni mi is zajlik "hulladékkezelés" címszó alatt és újra és újra, nyomatékosan felhívni az illetékesek figyelmét, hogy amit az emberek leadnak pénzért, a nem megfelelő hulladékkezelés miatt a fákon landol és kilométereken át borítja be az erdőt." - árulta el Kapy Anita, a Csoport egyik alapítója.

Az már biztos, hogy békés, zenés tüntetést fognak lebonyolítani hatásos látványelemekkel, de egyelőre többet nem árulhatunk el, a részleteket később közzétesszük.

NÉZZÜK AZ ELŐZMÉNYEKET

Nem csoda, hogy az önkéntesek kiborultak, hisz már szinte minden illetékest felkerestek az ügyben, hogy megoldást találjanak, de mindenhol pofonba futottak. A nagy önkéntes szemétszedés után sokan annyira felháborodtak a látványtól, hogy feljelentést tettek telep üzemeltetője, a SZOVA Zrt. ellen.

Annyira kiborultak az önkéntesek a parkerdei szemétszedésen, hogy többen is feljelentést akarnak tenni a SZOVA ellen - Videó!

VPP Az Erdei iskola úti hulladéklerakó telep környékén uralkodó borzalom sokakat zaklatott fel. Szombaton a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport által szervezett szemétszedésen ismét rengeteg természetszerető szombathelyi gyűlt össze, hogy saját szabadidejüket feláldozva megtisztítsák a városi Parkerdőt a temérdek mennyiségű hulladéktól. Körülbelül 80 önkéntes 300 zsákot töltött meg illegálisan lerakott szeméttel.

Az eset után megkerestük a SZOVA Zrt-t az üggyel kapcsolatos kérdéseinkkel:
 

  • Hogy mi a véleményük a feljelentésekkel kapcsolatban, jogosnak tartják-e a szombathelyiek felháborodását?
  • Jelenleg mit tesznek a kihordott hulladék problémájának megakadályozása érdekében? Mikor és hogyan számolják fel a zacskótengert?
  • Szerintük mi jelenthetné a megoldást a kihordott szemét problémájára és van-e tervben bármi is a megelőzés érdekében?

Az üzemeltető szerint mindent próbálnak megtenni az ügy érdekében, időnként daruval próbálják megtisztítani a fákat a zacskóktól. Tervezik a mobil fóliafogó háló kibővítését, amit sajnos a mai napig nem sikerült kivitelezni. Szerintük a naponta beérkező 100 tonna szemétből - melynek nagy része műanyagzacskó - arányaiban elenyésző az a darabszám, amit nem tudnak a kerítésen belül tartani.

Mint írták: "A város köztisztaságáért felelős szolgáltatóként missziónk a környezetünk tisztán tartása és a természet védelme. A Parkerdő nejlonzacskókkal való szennyezése ellen viszont a fent leírtak miatt egyelőre nincs tökéletes eszközünk."

A teljes levelet itt tudjátok elolvasni:

Megérkezett a SZOVA válasza a parkerdei szeméttelep-ügyre: Missziónk a környezetünk tisztán tartása és a természet védelme

VPP Az embereknek elege lett az erdőben uralkodó állapotokból, fel akarják jelenteni a céget. Néhány napja számoltunk be róla, hogy a március 30-án, a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport által megszervezett parkerdei szemétszedésen többen annyira kiborultak az Erdei úti hulladéklerakó környékén lévő állapotoktól, hogy feljelentést akarnak tenni a telep üzemeltetője (SZOVA Zrt.)

Megtörtént a feljelentés áprilisban, júliusban pedig le is zárta a rendőrség azzal, hogy ők mindent rendben találtak.


"A feljelentés időszakában az extrém szeles időjárás okozta az ilyen típusú hulladékok nagyobb mennyiségű kijutását a telepen kívülre, melyet az előírások szerint a SZOVA Zrt. dolgozói azóta visszaszállítottak a telepre." - írták levelükben.

Ez azért volt érdekes, mivel Kapy Ancsa az áprilisi feljelentés után egy hónappal dokumentálta, hogy még mindig csurig van szeméttel a szeméttelep környéke.

A rendőrség szerint is minden oké a szombathelyi Parkerdőnél lévő szeméttelep működésével

ugytudjuk.hu Lezárult a nyomozás a szombathelyi Erdei Iskola úton található hulladéklerakó ügyével kapcsolatban. Már sokszor foglalkoztunk a szombathelyi Parkerdővel, ahova a szél rendszeresen hordja a szemetet a közeli szeméttelepről. Az erdőben a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport önkéntesei folyamatosan próbálnak rendet tartani, de szélmalomharcot vívnak.

Csak ezután jött az a bizonyos "utolsó csepp", ami nem más, mint Puskás Tivadar polgármester válaszlevele, ugyanis a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport tagjai nyílt levélben tették fel kérdéseiket a városvezetésnek. Természetesen Puskás szerint is minden a legnagyobb rendben van a szeméttelep működésével, a környéket pedig hetente tisztítják. Ez bizony arra enged következtetni, hogy polgármester úr valószínűleg még sosem tekintette meg személyesen az érintett területet, hisz így néz ki az a bizonyos "normális működés". 


Az önkéntesek persze eléggé kiakadtak a válaszon, szerintük egyáltalán nem igaz, hogy heti rendszerességgel tisztítják mellette az erdőt a szeméttelep dolgozói. 


"Az emelőkosarassal max. az út melletti fákról lehet leszedni a nejlon egy részét, az erdőből nem. Ez amúgy is vicc. Az erdő mélyén is "csupa zacskó" minden fa. A megelőzésről nem sikerült semmit írniuk / írnia... Én amikor pár hete ott jártam sok helyütt megdőlt, hiányos kerítés volt, nem pedig hulladékfogó háló. (Ha azóta odakerült - hát éljen!)." - nyilatkozta Wiktora Krisztián, a csoport alapítója.

A csoport kérdéseit és Puskás Tivadar válaszlevelét itt tudjátok teljes terjedelmében elolvasni: 

Kiverte a biztosítékot a szombathelyi önkénteseknél a polgármester Parkerdővel kapcsolatos válaszlevele

VPP Puskás Tivadar szerint minden rendben van a szeméttelep működésével. Már többször beszámoltunk a szombathelyi Parkerdőről, ahova a szél rendszeresen hordja a szemetet a közeli szeméttelepről. Az erdőben az önkéntesek már rengetegszer próbáltak rendet tenni, de szélmalomharcot vívnak az időjárással, a városvezetéssel, az Erdészettel és a szeméttelep üzemeltetőjével.

A tüntetés részleteivel hamarosan jelentkezünk. 

Szólj hozzá!

Árokba hajtott egy autó Halászi és Darnózseli között

Árokba hajtott és a tetejére borult egy személyautó a Halászi és Darnózseli közötti úton.

Még mindig nem érti mindenki, hogy a buszsáv a buszoké

A buszsávok szabálytalan használata ellen küzdenek Budapesten.

Még Dévai sem tudja, hogy milyen sérülése van, jogi lépéseket fontolgat a személyiségi jogai megsértése miatt

A szombathelyi tornász nem érti, Sóvágó Lajos volt szövetségi kapitány miért írta azt, hogy az elszakadt a keresztszalagja.

Ismét megpróbálják kiadni a szombathelyi víztorony kávézóját

Egyszer már sikertelenül próbálták hasznosítani.

A zebrán előzte a sort a nap tahója Győrben

A magyar utak viszonyait nap mint nap megtapasztalók jól ismerik a piros lámpánál feltorlódó sor elejére tévedő, magát bekönyörgő autósokat.

Jövő márciusban tér vissza a piac a Dunakapu térre Győrben

A polgármester szerint március elseje lesz a nagy nap.

Új gyorstesztet használnak a mentők

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik - közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel a köztévében.

Háton haraptak egy nőt a mosonmagyaróvári vasútállomáson

Egy pár férfi tagja nyomatékosította a véleményét.

A NASA-nak sikerült a nagy találkozás a Bennu aszteroidával

A naprendszerünk keletkezését vizsgálják az amerikai űrkutatók.

Meghalt a nyíregyházi kórház koronavírusos főigazgatója

Elhunyt Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója szerda hajnalban.

Ilyen sem volt még: Müller Cecília nélkül tájékoztat az operatív törzs

Mindenki nyugodjon meg, bokros teendői miatt hagyta ki az országos tiszt főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóját.

A fiúk a vágányban dolgoznak – ismét vágányzár lesz Csorna felé

Ismét vonatpótlózásra készülhet az utazóközönség.

Bill Gates könyvet írt arról, hogyan lehetne megállítani a globális felmelegedést

A milliárdos szerint 2100-ra a klímaváltozás ötször halálosabb lesz, mint a koronavírus-járvány.

Koronavírus: 1423 új fertőzött, 48 halott az elmúlt 24 órában

2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is házaltak olcsó paplanokkal a csalók

Nyugdíjasokat csaptak be, a rendőrök elkapták őket.

Az amerikai titkosszolgálat akár erővel is eltávolíthatja Trumpot a Fehér Házból, ha a jelenlegi elnök veszít Biden ellen

Donald Trump nem hajlandó azt mondani, hogy békés lesz a hatalomátadás, ha ő veszít.

van még itt cikk a témában:

Családi látványosság lett a szombathelyi aszfaltozásból

Most pár napig ne menjen autóval a Kodály Zoltán és Kassák Lajos utca kereszteződése felé.

Idén már biztosan nem ültetnek 1000 fát Szombathelyen

Leghamarabb jövőre kezdődhet meg a város fásítási programja.

Megkapta a Haladás a 37 és fél millió forintos önkormányzati támogatást

A jövőben a felek a minisztériumhoz fordulnak azért, hogy a Sportkomplexum fenntartása zökkenőmentes legyen.