Elég volt! Tüntetést szervez a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport a tűrhetetlen állapotok miatt

VPP 2019-09-11 16:00:00
Végleg betelt a pohár a szeméttelep mellett uralkodó mocsok miatt.

Szeptember 21-én a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport békés,figyelemfelkeltő demonstrációt tart a szombathelyi Fő téren. Így szeretnének elkeseredettségüknek hangot adni, amiért az Erdei iskola úton működő szeméttelepet körülvevő irdatlan állapotokat mindenki magasról letojja, legyen szó az Erdészetről, az önkormányzatról vagy a politikusokról.

"Szeretnénk az embereknek bemutatni mi is zajlik "hulladékkezelés" címszó alatt és újra és újra, nyomatékosan felhívni az illetékesek figyelmét, hogy amit az emberek leadnak pénzért, a nem megfelelő hulladékkezelés miatt a fákon landol és kilométereken át borítja be az erdőt." - árulta el Kapy Anita, a Csoport egyik alapítója.

Az már biztos, hogy békés, zenés tüntetést fognak lebonyolítani hatásos látványelemekkel, de egyelőre többet nem árulhatunk el, a részleteket később közzétesszük.

NÉZZÜK AZ ELŐZMÉNYEKET

Nem csoda, hogy az önkéntesek kiborultak, hisz már szinte minden illetékest felkerestek az ügyben, hogy megoldást találjanak, de mindenhol pofonba futottak. A nagy önkéntes szemétszedés után sokan annyira felháborodtak a látványtól, hogy feljelentést tettek telep üzemeltetője, a SZOVA Zrt. ellen.

Annyira kiborultak az önkéntesek a parkerdei szemétszedésen, hogy többen is feljelentést akarnak tenni a SZOVA ellen - Videó!

VPP Az Erdei iskola úti hulladéklerakó telep környékén uralkodó borzalom sokakat zaklatott fel. Szombaton a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport által szervezett szemétszedésen ismét rengeteg természetszerető szombathelyi gyűlt össze, hogy saját szabadidejüket feláldozva megtisztítsák a városi Parkerdőt a temérdek mennyiségű hulladéktól. Körülbelül 80 önkéntes 300 zsákot töltött meg illegálisan lerakott szeméttel.

Az eset után megkerestük a SZOVA Zrt-t az üggyel kapcsolatos kérdéseinkkel:
 

  • Hogy mi a véleményük a feljelentésekkel kapcsolatban, jogosnak tartják-e a szombathelyiek felháborodását?
  • Jelenleg mit tesznek a kihordott hulladék problémájának megakadályozása érdekében? Mikor és hogyan számolják fel a zacskótengert?
  • Szerintük mi jelenthetné a megoldást a kihordott szemét problémájára és van-e tervben bármi is a megelőzés érdekében?

Az üzemeltető szerint mindent próbálnak megtenni az ügy érdekében, időnként daruval próbálják megtisztítani a fákat a zacskóktól. Tervezik a mobil fóliafogó háló kibővítését, amit sajnos a mai napig nem sikerült kivitelezni. Szerintük a naponta beérkező 100 tonna szemétből - melynek nagy része műanyagzacskó - arányaiban elenyésző az a darabszám, amit nem tudnak a kerítésen belül tartani.

Mint írták: "A város köztisztaságáért felelős szolgáltatóként missziónk a környezetünk tisztán tartása és a természet védelme. A Parkerdő nejlonzacskókkal való szennyezése ellen viszont a fent leírtak miatt egyelőre nincs tökéletes eszközünk."

A teljes levelet itt tudjátok elolvasni:

Megérkezett a SZOVA válasza a parkerdei szeméttelep-ügyre: Missziónk a környezetünk tisztán tartása és a természet védelme

VPP Az embereknek elege lett az erdőben uralkodó állapotokból, fel akarják jelenteni a céget. Néhány napja számoltunk be róla, hogy a március 30-án, a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport által megszervezett parkerdei szemétszedésen többen annyira kiborultak az Erdei úti hulladéklerakó környékén lévő állapotoktól, hogy feljelentést akarnak tenni a telep üzemeltetője (SZOVA Zrt.)

Megtörtént a feljelentés áprilisban, júliusban pedig le is zárta a rendőrség azzal, hogy ők mindent rendben találtak.


"A feljelentés időszakában az extrém szeles időjárás okozta az ilyen típusú hulladékok nagyobb mennyiségű kijutását a telepen kívülre, melyet az előírások szerint a SZOVA Zrt. dolgozói azóta visszaszállítottak a telepre." - írták levelükben.

Ez azért volt érdekes, mivel Kapy Ancsa az áprilisi feljelentés után egy hónappal dokumentálta, hogy még mindig csurig van szeméttel a szeméttelep környéke.

A rendőrség szerint is minden oké a szombathelyi Parkerdőnél lévő szeméttelep működésével

ugytudjuk.hu Lezárult a nyomozás a szombathelyi Erdei Iskola úton található hulladéklerakó ügyével kapcsolatban. Már sokszor foglalkoztunk a szombathelyi Parkerdővel, ahova a szél rendszeresen hordja a szemetet a közeli szeméttelepről. Az erdőben a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport önkéntesei folyamatosan próbálnak rendet tartani, de szélmalomharcot vívnak.

Csak ezután jött az a bizonyos "utolsó csepp", ami nem más, mint Puskás Tivadar polgármester válaszlevele, ugyanis a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport tagjai nyílt levélben tették fel kérdéseiket a városvezetésnek. Természetesen Puskás szerint is minden a legnagyobb rendben van a szeméttelep működésével, a környéket pedig hetente tisztítják. Ez bizony arra enged következtetni, hogy polgármester úr valószínűleg még sosem tekintette meg személyesen az érintett területet, hisz így néz ki az a bizonyos "normális működés". 


Az önkéntesek persze eléggé kiakadtak a válaszon, szerintük egyáltalán nem igaz, hogy heti rendszerességgel tisztítják mellette az erdőt a szeméttelep dolgozói. 


"Az emelőkosarassal max. az út melletti fákról lehet leszedni a nejlon egy részét, az erdőből nem. Ez amúgy is vicc. Az erdő mélyén is "csupa zacskó" minden fa. A megelőzésről nem sikerült semmit írniuk / írnia... Én amikor pár hete ott jártam sok helyütt megdőlt, hiányos kerítés volt, nem pedig hulladékfogó háló. (Ha azóta odakerült - hát éljen!)." - nyilatkozta Wiktora Krisztián, a csoport alapítója.

A csoport kérdéseit és Puskás Tivadar válaszlevelét itt tudjátok teljes terjedelmében elolvasni: 

Kiverte a biztosítékot a szombathelyi önkénteseknél a polgármester Parkerdővel kapcsolatos válaszlevele

VPP Puskás Tivadar szerint minden rendben van a szeméttelep működésével. Már többször beszámoltunk a szombathelyi Parkerdőről, ahova a szél rendszeresen hordja a szemetet a közeli szeméttelepről. Az erdőben az önkéntesek már rengetegszer próbáltak rendet tenni, de szélmalomharcot vívnak az időjárással, a városvezetéssel, az Erdészettel és a szeméttelep üzemeltetőjével.

A tüntetés részleteivel hamarosan jelentkezünk. 

Szólj hozzá!

Schmuck Erzsébet: azonnal kezdjen hozzá a kormány az idősek biztonságos beoltásához!

Az LMP társelnöke szerint a kormánynak fel kell számolnia az oltással kapcsolatos bizonytalanságot.

Globális alkatrészhiány miatt két hétig csak egy műszakban pörög az Audi

Szórakoztató cikkeket gyártottak tavaly autóalkatrészek helyett a beszállítók, hiány alakult ki.

Rétvári Bence szerint a Gyurcsány-bagázs rácsap a matchboxért nyúló kisfiúk kezére

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Ungár Péter kérdésére válaszolva azt írta, hogy a nemek közti egyenjogúság csupán egy a divatos gender express.

A demokrata ellenzéki szövetség tiltakozik az önkormányzatokat érintő büntetőhadjárat ellen

A szövetség szerint az Orbán-kormány az önkormányzatok kivéreztetésére játszik.

Ismét 100 fölött a koronavírusban elhunytak száma

573 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek.

Már több mint 95 millió embert fertőzött meg a koronavírus a világban

A halálos áldozatok száma pedig átlépte a 2 milliót.

Győr 750: ezt kell tudni a győri folyókról

A Vaskakas bábszínház első ünnepi videója: első alkalommal Győr folyóiról.

Elütötte az útkarbantartót az M15-ös úton, Győrben emeltek vádat az ügyben

A vádirat szerint a 75 éves férfi figyelmetlensége miatt és a megengedett sebességet túllépve ütötte el az úttest felújításán dolgozó munkást.

A hó helyett ma esőt és még ónos esőt is kaphatunk

Az ország északi felén viszont még hó várható.

Ez a cég újíthatja fel a Lánchídat

Csaknem 19 milliárd forintba kerül majd a rekonstrukció.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a táplánszentkereszti halálos baleset okozója

Nem adta meg az elsőbbséget, az áldozat pedig nem kötötte be magát. A tavalyi baleset után most hoztak jogerős ítéletet.

Ezt a villanyoszlopot fordítva szerelték fel Ménfőcsanakon

Az ég felé néző lámpával talán a győri Batmant lehet hívni.

Farkas Balázs és a Szombathelyi Haladás útjai különváltak

Kicsivel kevesebb, mint egy évet töltött a csapatnál.

Most éppen szállítmányozási céget alapított Rogán-Gaál Cecília

Korábban a Sarka Katával közös államilag is dotált, szépségversenyben és fitneszrendezvényekben utazó cége busás osztalékot fizetett.

Messi akár brutálisan hosszú, 12 meccses eltiltást is kaphat

A Barca sztárja a spanyol Szuperkupa döntőjében ütötte tarkón az ellenfél játékosát.

Ismét letartóztatták M. Richárdot

Fennáll a bűnismétlés és a szökés-elrejtőzés veszélye.

Megszületett Léna, Odett és Hunor

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

van még itt cikk a témában:

Változott a szennyvízelszállítás menete Szombathelyen

A szombathelyi önkormányzat tájékoztatja a lakosságot.

Egy békéscsabai tanyáról irányítják majd a szombathelyi Nagyszállót?

Saját bevétel nélkül vette meg a Nagyszállót, jóval a becsült érték felett a Krosnow Property Kft. A céget azonban sem az önkormányzat, sem a sajtó nem éri el, budapesti telephelyükön nincs nyomuk, a cég idős ügyvezetője pedig egy békéscsabai tanyán él, utolérhetetlenül.