Elég volt! Tüntetést szervez a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport a tűrhetetlen állapotok miatt

VPP 2019-09-11 16:00:00
Végleg betelt a pohár a szeméttelep mellett uralkodó mocsok miatt.

Szeptember 21-én a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport békés,figyelemfelkeltő demonstrációt tart a szombathelyi Fő téren. Így szeretnének elkeseredettségüknek hangot adni, amiért az Erdei iskola úton működő szeméttelepet körülvevő irdatlan állapotokat mindenki magasról letojja, legyen szó az Erdészetről, az önkormányzatról vagy a politikusokról.

"Szeretnénk az embereknek bemutatni mi is zajlik "hulladékkezelés" címszó alatt és újra és újra, nyomatékosan felhívni az illetékesek figyelmét, hogy amit az emberek leadnak pénzért, a nem megfelelő hulladékkezelés miatt a fákon landol és kilométereken át borítja be az erdőt." - árulta el Kapy Anita, a Csoport egyik alapítója.

Az már biztos, hogy békés, zenés tüntetést fognak lebonyolítani hatásos látványelemekkel, de egyelőre többet nem árulhatunk el, a részleteket később közzétesszük.

NÉZZÜK AZ ELŐZMÉNYEKET

Nem csoda, hogy az önkéntesek kiborultak, hisz már szinte minden illetékest felkerestek az ügyben, hogy megoldást találjanak, de mindenhol pofonba futottak. A nagy önkéntes szemétszedés után sokan annyira felháborodtak a látványtól, hogy feljelentést tettek telep üzemeltetője, a SZOVA Zrt. ellen.

Annyira kiborultak az önkéntesek a parkerdei szemétszedésen, hogy többen is feljelentést akarnak tenni a SZOVA ellen - Videó!

VPP Az Erdei iskola úti hulladéklerakó telep környékén uralkodó borzalom sokakat zaklatott fel. Szombaton a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport által szervezett szemétszedésen ismét rengeteg természetszerető szombathelyi gyűlt össze, hogy saját szabadidejüket feláldozva megtisztítsák a városi Parkerdőt a temérdek mennyiségű hulladéktól. Körülbelül 80 önkéntes 300 zsákot töltött meg illegálisan lerakott szeméttel.

Az eset után megkerestük a SZOVA Zrt-t az üggyel kapcsolatos kérdéseinkkel:
 

  • Hogy mi a véleményük a feljelentésekkel kapcsolatban, jogosnak tartják-e a szombathelyiek felháborodását?
  • Jelenleg mit tesznek a kihordott hulladék problémájának megakadályozása érdekében? Mikor és hogyan számolják fel a zacskótengert?
  • Szerintük mi jelenthetné a megoldást a kihordott szemét problémájára és van-e tervben bármi is a megelőzés érdekében?

Az üzemeltető szerint mindent próbálnak megtenni az ügy érdekében, időnként daruval próbálják megtisztítani a fákat a zacskóktól. Tervezik a mobil fóliafogó háló kibővítését, amit sajnos a mai napig nem sikerült kivitelezni. Szerintük a naponta beérkező 100 tonna szemétből - melynek nagy része műanyagzacskó - arányaiban elenyésző az a darabszám, amit nem tudnak a kerítésen belül tartani.

Mint írták: "A város köztisztaságáért felelős szolgáltatóként missziónk a környezetünk tisztán tartása és a természet védelme. A Parkerdő nejlonzacskókkal való szennyezése ellen viszont a fent leírtak miatt egyelőre nincs tökéletes eszközünk."

A teljes levelet itt tudjátok elolvasni:

Megérkezett a SZOVA válasza a parkerdei szeméttelep-ügyre: Missziónk a környezetünk tisztán tartása és a természet védelme

VPP Az embereknek elege lett az erdőben uralkodó állapotokból, fel akarják jelenteni a céget. Néhány napja számoltunk be róla, hogy a március 30-án, a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport által megszervezett parkerdei szemétszedésen többen annyira kiborultak az Erdei úti hulladéklerakó környékén lévő állapotoktól, hogy feljelentést akarnak tenni a telep üzemeltetője (SZOVA Zrt.)

Megtörtént a feljelentés áprilisban, júliusban pedig le is zárta a rendőrség azzal, hogy ők mindent rendben találtak.


"A feljelentés időszakában az extrém szeles időjárás okozta az ilyen típusú hulladékok nagyobb mennyiségű kijutását a telepen kívülre, melyet az előírások szerint a SZOVA Zrt. dolgozói azóta visszaszállítottak a telepre." - írták levelükben.

Ez azért volt érdekes, mivel Kapy Ancsa az áprilisi feljelentés után egy hónappal dokumentálta, hogy még mindig csurig van szeméttel a szeméttelep környéke.

A rendőrség szerint is minden oké a szombathelyi Parkerdőnél lévő szeméttelep működésével

ugytudjuk.hu Lezárult a nyomozás a szombathelyi Erdei Iskola úton található hulladéklerakó ügyével kapcsolatban. Már sokszor foglalkoztunk a szombathelyi Parkerdővel, ahova a szél rendszeresen hordja a szemetet a közeli szeméttelepről. Az erdőben a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport önkéntesei folyamatosan próbálnak rendet tartani, de szélmalomharcot vívnak.

Csak ezután jött az a bizonyos "utolsó csepp", ami nem más, mint Puskás Tivadar polgármester válaszlevele, ugyanis a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport tagjai nyílt levélben tették fel kérdéseiket a városvezetésnek. Természetesen Puskás szerint is minden a legnagyobb rendben van a szeméttelep működésével, a környéket pedig hetente tisztítják. Ez bizony arra enged következtetni, hogy polgármester úr valószínűleg még sosem tekintette meg személyesen az érintett területet, hisz így néz ki az a bizonyos "normális működés". 


Az önkéntesek persze eléggé kiakadtak a válaszon, szerintük egyáltalán nem igaz, hogy heti rendszerességgel tisztítják mellette az erdőt a szeméttelep dolgozói. 


"Az emelőkosarassal max. az út melletti fákról lehet leszedni a nejlon egy részét, az erdőből nem. Ez amúgy is vicc. Az erdő mélyén is "csupa zacskó" minden fa. A megelőzésről nem sikerült semmit írniuk / írnia... Én amikor pár hete ott jártam sok helyütt megdőlt, hiányos kerítés volt, nem pedig hulladékfogó háló. (Ha azóta odakerült - hát éljen!)." - nyilatkozta Wiktora Krisztián, a csoport alapítója.

A csoport kérdéseit és Puskás Tivadar válaszlevelét itt tudjátok teljes terjedelmében elolvasni: 

Kiverte a biztosítékot a szombathelyi önkénteseknél a polgármester Parkerdővel kapcsolatos válaszlevele

VPP Puskás Tivadar szerint minden rendben van a szeméttelep működésével. Már többször beszámoltunk a szombathelyi Parkerdőről, ahova a szél rendszeresen hordja a szemetet a közeli szeméttelepről. Az erdőben az önkéntesek már rengetegszer próbáltak rendet tenni, de szélmalomharcot vívnak az időjárással, a városvezetéssel, az Erdészettel és a szeméttelep üzemeltetőjével.

A tüntetés részleteivel hamarosan jelentkezünk. 

Szólj hozzá!

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.