A rendőrség szerint is minden oké a szombathelyi Parkerdőnél lévő szeméttelep működésével

ugytudjuk.hu 2019-07-25 14:01:00
Lezárult a nyomozás a szombathelyi Erdei Iskola úton található hulladéklerakó ügyével kapcsolatban.

Már sokszor foglalkoztunk a szombathelyi Parkerdővel, ahova a szél rendszeresen hordja a szemetet a közeli szeméttelepről. Az erdőben a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport önkéntesei folyamatosan próbálnak rendet tartani, de szélmalomharcot vívnak.

A Parkerdőt több kilométernyi területen lepi be az egyszer már pénzért a szeméttelepen leadott nejlon. A Csoport egyszer már tett feljelentést mind a rendőrségen, mind a Zöldhatóságnál, de sajnos hiábavaló volt. A rendőrségtől akkor azt a választ kapták, hogy nem bizonyítható, hogy a szeméttelepről származik a hulladék.

A csoportból Kapy Anita idén újra feljelentés tett a SZOVA ellen, miután a tavaszi önkéntes szemétszedésen rengetegen kiborultak a telep mellett uralkodó állapotoktól, volt aki elkeseredettségében inkább hazament.

Anita szerdán kapta meg a levelet a rendőrségtől, melyben az áll, hogy "a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének vétsége miatt folyamatban lévő eljárást - mivel a cselekmény nem bűncselekmény - megszüntetik."

Anita a vallomásában is és az Ugytudjuknak is elmondta, hogy azért tett feljelentést, mert a Erdei Iskola úton lévő hulladéklerakó mellé rengeteg nejlonzacskót és szemetet hordott ki a szél az erdőbe több száz méteres sávban , "valamint 80-100 méteren a talajon és a fákon, melyek a szemétlerakó telepről kerültek ki az erdőbe."

A nyomozás lezárult, az indoklás szerint a szeméttelep működésével minden rendben van:

"Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a SZOVA Zrt. a VA/KTF01/17-13/2016. számú egységes környezethasználati engedély alapján a 26.2017 Nytsz. Szabályzatban előírtak szerint üzemelteti a hulladéklerakó telepet. A védőerdő területet rendszeres takarítással tartja karban és a begyűjtött hulladékot visszaszállítja a telepre. A telepen belül fix és mobil hulladékhálókkal, egyéb technikákkal védekeznek a könnyű frakciójú hulladékok kijutása ellen.

A feljelentés időszakában az extrém szeles időjárás okozta az ilyen típusú hulladékok nagyobb mennyiségű kijutását a telepen kívülre, melyet az előírások szerint a SZOVA Zrt. dolgozói azóta visszaszállítottak a telepre."

Ez két dolog miatt is érdekes. Az indoklás szerint az az állapot, amely a feljelentés idejében uralkodott, csak egyszeri, az extrém szél miatt kialakult alkalom volt, holott annak idején, mikor a SZOVA Zrt-hez fordultunk a hulladéklerakóval kapcsolatos kérdéseinkkel, válaszukban ők is belátták, hogy több probléma is van, amire hiába próbálnak, nem igazán tudnak megfelelő megoldást kitalálni. De nézzük meg pontosan, mit írtak ők:

"Sokszor azonban már a gépjárművek ürítésekor, a tömörítés előtt felkapja a szél a nejlonhulladékot. Nagy részük fennakad a Hulladéklerakó telepet határoló magas kerítésen, de sajnos nem mind. A hulladékdomb pedig magasabb, mint a szomszédos erdő lombkoronaszintje, így a fák tetején landolnak a zacskók, ahonnan nem könnyű begyűjteni őket.

Segédmunkásaink folyamatosan tisztítják a telep melletti erdős területet kézi erővel, a magasabb fákon lévő zacskókat darus kocsikból szedik össze. Munkájuk azonban nem túl hatékony és látványos, mert a nejlonhulladék utánpótlása folyamatos."

Olyan ígéret is elhangzott, hogy a mobil fóliafogó hálót ki fogják bővíteni, de szerintük ez sem lesz az igazi: 

"Tervezzük a mobil fóliafogó háló bővítését, ami megakadályozza a mostani kerítés felett 2-3 méterrel szálló nejlonhulladék telepről való kijutását. Használatával kevesebb zacskó kerül majd az erdőbe, de tökéletes megoldást sajnos az sem jelent."

Megérkezett a SZOVA válasza a parkerdei szeméttelep-ügyre: Missziónk a környezetünk tisztán tartása és a természet védelme

VPP Az embereknek elege lett az erdőben uralkodó állapotokból, fel akarják jelenteni a céget. Néhány napja számoltunk be róla, hogy a március 30-án, a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport által megszervezett parkerdei szemétszedésen többen annyira kiborultak az Erdei úti hulladéklerakó környékén lévő állapotoktól, hogy feljelentést akarnak tenni a telep üzemeltetője (SZOVA Zrt.)

De van itt még egy apróság is. A rendőrségi levél szerint a SZOVA munkatársai az eset után eltakarították a szemetet a telep körül, ennek ellenére az áprilisi feljelentés után, Anita szerint kb. egy hónappal így nézett ki a környék:

És egy pár hetes helyzetjelentést is nézzünk meg, július 6-án ezeket a képeket osztották meg a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoportban:

Trembóczki Gábor

A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport has 1,275 members. A csoport célja az emberek figyelmének felkeltése a Szombathelyi Parkerdő tisztaságának...

Mindenesetre bízunk benne, hogy az illetékesek betartva ígéretüket valóban magasítanak a hulladékfogó hálón és abban is, hogy folyamatosan gondolkoznak a probléma megoldásán.

Szólj hozzá!

Schmuck Erzsébet: azonnal kezdjen hozzá a kormány az idősek biztonságos beoltásához!

Az LMP társelnöke szerint a kormánynak fel kell számolnia az oltással kapcsolatos bizonytalanságot.

Globális alkatrészhiány miatt két hétig csak egy műszakban pörög az Audi

Szórakoztató cikkeket gyártottak tavaly autóalkatrészek helyett a beszállítók, hiány alakult ki.

Rétvári Bence szerint a Gyurcsány-bagázs rácsap a matchboxért nyúló kisfiúk kezére

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Ungár Péter kérdésére válaszolva azt írta, hogy a nemek közti egyenjogúság csupán egy a divatos gender express.

A demokrata ellenzéki szövetség tiltakozik az önkormányzatokat érintő büntetőhadjárat ellen

A szövetség szerint az Orbán-kormány az önkormányzatok kivéreztetésére játszik.

Ismét 100 fölött a koronavírusban elhunytak száma

573 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek.

Már több mint 95 millió embert fertőzött meg a koronavírus a világban

A halálos áldozatok száma pedig átlépte a 2 milliót.

Győr 750: ezt kell tudni a győri folyókról

A Vaskakas bábszínház első ünnepi videója: első alkalommal Győr folyóiról.

Elütötte az útkarbantartót az M15-ös úton, Győrben emeltek vádat az ügyben

A vádirat szerint a 75 éves férfi figyelmetlensége miatt és a megengedett sebességet túllépve ütötte el az úttest felújításán dolgozó munkást.

A hó helyett ma esőt és még ónos esőt is kaphatunk

Az ország északi felén viszont még hó várható.

Ez a cég újíthatja fel a Lánchídat

Csaknem 19 milliárd forintba kerül majd a rekonstrukció.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a táplánszentkereszti halálos baleset okozója

Nem adta meg az elsőbbséget, az áldozat pedig nem kötötte be magát. A tavalyi baleset után most hoztak jogerős ítéletet.

Ezt a villanyoszlopot fordítva szerelték fel Ménfőcsanakon

Az ég felé néző lámpával talán a győri Batmant lehet hívni.

Farkas Balázs és a Szombathelyi Haladás útjai különváltak

Kicsivel kevesebb, mint egy évet töltött a csapatnál.

Most éppen szállítmányozási céget alapított Rogán-Gaál Cecília

Korábban a Sarka Katával közös államilag is dotált, szépségversenyben és fitneszrendezvényekben utazó cége busás osztalékot fizetett.

Messi akár brutálisan hosszú, 12 meccses eltiltást is kaphat

A Barca sztárja a spanyol Szuperkupa döntőjében ütötte tarkón az ellenfél játékosát.

Ismét letartóztatták M. Richárdot

Fennáll a bűnismétlés és a szökés-elrejtőzés veszélye.

Megszületett Léna, Odett és Hunor

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

van még itt cikk a témában:

Változott a szennyvízelszállítás menete Szombathelyen

A szombathelyi önkormányzat tájékoztatja a lakosságot.

Ledarálják a karácsony jelképét Szombathelyen

Az összegyűjtött fenyőkre évről-évre ugyanaz a sors vár.

Egy békéscsabai tanyáról irányítják majd a szombathelyi Nagyszállót?

Saját bevétel nélkül vette meg a Nagyszállót, jóval a becsült érték felett a Krosnow Property Kft. A céget azonban sem az önkormányzat, sem a sajtó nem éri el, budapesti telephelyükön nincs nyomuk, a cég idős ügyvezetője pedig egy békéscsabai tanyán él, utolérhetetlenül.