A rendőrség szerint is minden oké a szombathelyi Parkerdőnél lévő szeméttelep működésével

ugytudjuk.hu 2019-07-25 14:01:00
Lezárult a nyomozás a szombathelyi Erdei Iskola úton található hulladéklerakó ügyével kapcsolatban.

Már sokszor foglalkoztunk a szombathelyi Parkerdővel, ahova a szél rendszeresen hordja a szemetet a közeli szeméttelepről. Az erdőben a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport önkéntesei folyamatosan próbálnak rendet tartani, de szélmalomharcot vívnak.

A Parkerdőt több kilométernyi területen lepi be az egyszer már pénzért a szeméttelepen leadott nejlon. A Csoport egyszer már tett feljelentést mind a rendőrségen, mind a Zöldhatóságnál, de sajnos hiábavaló volt. A rendőrségtől akkor azt a választ kapták, hogy nem bizonyítható, hogy a szeméttelepről származik a hulladék.

A csoportból Kapy Anita idén újra feljelentés tett a SZOVA ellen, miután a tavaszi önkéntes szemétszedésen rengetegen kiborultak a telep mellett uralkodó állapotoktól, volt aki elkeseredettségében inkább hazament.

Anita szerdán kapta meg a levelet a rendőrségtől, melyben az áll, hogy "a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének vétsége miatt folyamatban lévő eljárást - mivel a cselekmény nem bűncselekmény - megszüntetik."

Anita a vallomásában is és az Ugytudjuknak is elmondta, hogy azért tett feljelentést, mert a Erdei Iskola úton lévő hulladéklerakó mellé rengeteg nejlonzacskót és szemetet hordott ki a szél az erdőbe több száz méteres sávban , "valamint 80-100 méteren a talajon és a fákon, melyek a szemétlerakó telepről kerültek ki az erdőbe."

A nyomozás lezárult, az indoklás szerint a szeméttelep működésével minden rendben van:

"Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a SZOVA Zrt. a VA/KTF01/17-13/2016. számú egységes környezethasználati engedély alapján a 26.2017 Nytsz. Szabályzatban előírtak szerint üzemelteti a hulladéklerakó telepet. A védőerdő területet rendszeres takarítással tartja karban és a begyűjtött hulladékot visszaszállítja a telepre. A telepen belül fix és mobil hulladékhálókkal, egyéb technikákkal védekeznek a könnyű frakciójú hulladékok kijutása ellen.

A feljelentés időszakában az extrém szeles időjárás okozta az ilyen típusú hulladékok nagyobb mennyiségű kijutását a telepen kívülre, melyet az előírások szerint a SZOVA Zrt. dolgozói azóta visszaszállítottak a telepre."

Ez két dolog miatt is érdekes. Az indoklás szerint az az állapot, amely a feljelentés idejében uralkodott, csak egyszeri, az extrém szél miatt kialakult alkalom volt, holott annak idején, mikor a SZOVA Zrt-hez fordultunk a hulladéklerakóval kapcsolatos kérdéseinkkel, válaszukban ők is belátták, hogy több probléma is van, amire hiába próbálnak, nem igazán tudnak megfelelő megoldást kitalálni. De nézzük meg pontosan, mit írtak ők:

"Sokszor azonban már a gépjárművek ürítésekor, a tömörítés előtt felkapja a szél a nejlonhulladékot. Nagy részük fennakad a Hulladéklerakó telepet határoló magas kerítésen, de sajnos nem mind. A hulladékdomb pedig magasabb, mint a szomszédos erdő lombkoronaszintje, így a fák tetején landolnak a zacskók, ahonnan nem könnyű begyűjteni őket.

Segédmunkásaink folyamatosan tisztítják a telep melletti erdős területet kézi erővel, a magasabb fákon lévő zacskókat darus kocsikból szedik össze. Munkájuk azonban nem túl hatékony és látványos, mert a nejlonhulladék utánpótlása folyamatos."

Olyan ígéret is elhangzott, hogy a mobil fóliafogó hálót ki fogják bővíteni, de szerintük ez sem lesz az igazi: 

"Tervezzük a mobil fóliafogó háló bővítését, ami megakadályozza a mostani kerítés felett 2-3 méterrel szálló nejlonhulladék telepről való kijutását. Használatával kevesebb zacskó kerül majd az erdőbe, de tökéletes megoldást sajnos az sem jelent."

Megérkezett a SZOVA válasza a parkerdei szeméttelep-ügyre: Missziónk a környezetünk tisztán tartása és a természet védelme

VPP Az embereknek elege lett az erdőben uralkodó állapotokból, fel akarják jelenteni a céget. Néhány napja számoltunk be róla, hogy a március 30-án, a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport által megszervezett parkerdei szemétszedésen többen annyira kiborultak az Erdei úti hulladéklerakó környékén lévő állapotoktól, hogy feljelentést akarnak tenni a telep üzemeltetője (SZOVA Zrt.)

De van itt még egy apróság is. A rendőrségi levél szerint a SZOVA munkatársai az eset után eltakarították a szemetet a telep körül, ennek ellenére az áprilisi feljelentés után, Anita szerint kb. egy hónappal így nézett ki a környék:

És egy pár hetes helyzetjelentést is nézzünk meg, július 6-án ezeket a képeket osztották meg a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoportban:

Trembóczki Gábor

A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport has 1,275 members. A csoport célja az emberek figyelmének felkeltése a Szombathelyi Parkerdő tisztaságának...

Mindenesetre bízunk benne, hogy az illetékesek betartva ígéretüket valóban magasítanak a hulladékfogó hálón és abban is, hogy folyamatosan gondolkoznak a probléma megoldásán.

Szólj hozzá!

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.