Egy állami cég és a kormányhivatal cicaharca nehezíti az M85-ös autóút további építését

Nagy Donát 2020-02-10 09:40:00
Kisajátítanának földterületet, de nincs megegyezés, mennyit fizessenek a tulajdonosnak.

Perben áll az állami útépítő cég a kormányhivatallal, mert az többet fizettetne az autóút nyomvonalába eső telkekért - írja a Népszava.

A lap szerint lassan és drágán épül a Győrtől – Sopron elkerülésével – az osztrák határig húzódó M85-ös autóút.

A vita kezdeti fázisában a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal is  – mint hatóság – bekapcsolódik, de az állami Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. a hivatal döntéseivel sem elégedett, már többször beperelte azt.

Első alkalommal azért támadta meg a hivatal határozatát, mert az az M85-ös gyorsforgalmi út megépítéséhez szükséges két soproni magáningatlan kisajátításánál nem az állami cég árajánlatát fogadta el, és a NIF ajánlatánál magasabb összeget állapított meg. Ebben a helyzetben a megyei kormányhivatal azt tartotta helyesnek, hogy amíg a vitatott kérdésben nincs bírósági határozat, addig felfüggeszti az eljárást – állította a lap informátora.

Az útépítő cégnek azonban ez sem tetszett, mert így nem folytathatta egy újabb, és ugyancsak korábban birtokba vett belterületi telek elidegenítését, ezért másodszor is pert indított az állami intézmény ellen. A NIF elkerülhette volna ezt a tortúrát, ha közvetlen a tulajdonosokkal megegyezik az árban, hiszen akkor nincs kisajátítási eljárás sem. Csakhogy, mint már annyiszor, most is, alacsony, 2000 forintos négyzetméterárat ajánlott, ami nagyjából a fele a piaci értéknek, és ezt nem fogadta el az másik fél. A kényszereladás kárvallottjai egy harminchektáros területből körülbelül három és fél hektárt veszítenek el az útépítés miatt. Ez már akkora tétel, hogy vállalták, fellebbeznek, illetve kifizetik a kormányhivatal által kijelölt értékbecslő százezer forintos díját, sőt ha kell az újabbakét is.

A többszöri időpont-módosítás után a két érintett telek kisajátítási árának megállapítása ügyében indított bírósági perek első tárgyalását megtartották. Az egyik ingatlantulajdonos ügyvédje egyszerűen érthetetlennek tartja a NIF Zrt. kötözködését a kormányhivatallal.

Állítólag csak most kérte be a bíróság a két árajánlatot, amire hivatkozva az állami cég a kormányhivatal ellen pert indított, a következő tárgyalásnak azonban még nincs időpontja.

Pedig a kisajátítási törvény értelmében a károsultat teljes körű és azonnali kártérítés illeti meg – emelte ki a Sopron környéki mezőgazdasági vállalkozás ügyvezetője, majd elmondta, hogy a szakvélemény miért nem felel meg a jogszabályban leírtaknak. Hiszen a tényleges piaci értéken felül figyelembe kellene venni azt, hogy a tulajdonosnak nem állt szándékában eladni az ingatlant, de kötelezték rá.

A lap megírja, hogy az agrárvállalkozók helyzete különösen bonyolult kérdés, hiszen nekik a szántóföld a megélhetést jelenti, aminek elég csak bizonyos részeit elvenni, abból máris igen komoly veszteségek származhatnak. Nem mindegy ugyanis, hogy a csonkolt terület megmaradt része milyen alakú, és hogyan lehet azt megközelíteni. Ennek megakadályozására szegélyhatás-vizsgálatot, hozamszámítást, és az elmaradt haszon megállapítását kellene elvégezni, mivel ezek az eredményre vezető tudományos módszerek, és a törvényben előírt teljes körű és azonnali kártalanítás feltételei is.

Ehelyett a kárszakértő tíz tetszőlegesen kiválasztott földadásvételt kér le a NAV adatbázisából, ebből ötnek a számtani átlagát veszik, és az lesz a kisajátítási ár.

Szólj hozzá!

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

Ilyenek az advent fényei Győrben - képgaléria

Érdemes megnézni ezeket a fotókat!

Kollégiumban keletkezett tűzhöz riasztották a tűzoltókat Sopronban

A Baross úti épület alagsorában tapasztaltak füstképződést a lakók.

Az orosz vakcináról és Sorosról beszélt Kásler Miklós

A miniszter szerint elegendő a szakemberek létszáma járványfronton.

A Cápák Nyúlon fogadják a Zúzókat

Győr vagy Szombathely? Szombaton kiderül, ki nyeri a Divízió I-es amerikaifoci-bajnokságot.

van még itt cikk a témában:

Alagutat építenek a britek a Stonehenge alá

Két mérföld hosszan vezetnék el a forgalmat a látványosság alatt.

A Balaton után a Fertő-tó is a NER játszótere lesz

Négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya épül az eddig békés Fertő-tó partjára. Napi háromszáz teherautóval kebelezik be a Fidesz-közeli vállalkozók a környéket.

Nem feltétlen jó üzenet az építőipar számára az 5 százalékos áfa

A kedvezményes lakásáfa hosszú távon nem feltétlen jó üzenet az ágazat szereplőinek, mert bár természetesen fontos lökést ad, ami kiemelten fontos válsághelyzetben, a környezet hosszú távú kiszámíthatósága viszont jelentősen sérül - derül ki az Opten legfrissebb elemzéséből.