Dézsi Csaba András: A Győrben illegálisan szemetelők több mint fele vidéki

Pintér Bence 2020-07-23 16:49:00
A győri polgármester napi jelentést kér a szeméthelyzetről, ebből derült ki, hogy többségében nem a helyiek szemetelnek illegálisan a városban.

Szokás szerint a GyőrPlusz Rádió vendége volt csütörtök reggel Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz). A polgármestert a viharról, ezzel kapcsolatban a csatornahálózatról és a beteg fákról kérdezték, de szóba került

A vihar kapcsán a polgármester elmondta: egyrészt az biztos, hogy a csatornalefolyókat ennél jóval alaposabban és rendszeresebben kell takarítani. Ehhez karbantartási tervet kért minden olyan szervezettől, amelyik érintett az ügyben.

„Győrben a csatornahálózat karbantartása elégtelen” – mondta Dézsi Csaba András.

Emellett beszélt arról is, hogy vannak olyan részei Győrnek, amelyek az utóbbi években sűrűn beépültek, de a csatornahálózat nem érte utol az építkezéseket; szerinte jelentős túlépítések történtek a városban. Ennek kapcsán kiemelte: változtatási tilalmat rendelt el hét területre a városban, így nem lesz például 16 emeletes ház a Mosoni-Duna partján.

„Ezek az emberek most duzzognak kicsit és mondanak mindenfélét jobbra-balra, de nemet kell mondani ezekre a dolgokra. Nem lehet az, hogy építési vállalkozók határozzák meg Győr város építésének struktúráját” – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy ezek a vállalkozók egyébként nem veszik ki a részüket a járdaépítésből és a csatornaépítésből, hanem pusztán a haszonszerzésből.

A fákról is kérdezték a műsorban a polgármester, amelyek közül sok kidőlt a vihar során. Dézsi Csaba András elmondta: a fákat már korábban elkezdték felmérni, tehát a munka folyamatosan halad. Szerinte a beteg fáktól – bár a fakivágás mindig fájdalmas – meg kell szabadulni.

A polgármester szerint a „vidékiek” szemetelnek illegálisan

A polgármester röviden kitért a szeméthelyzetre – külön kiemelve egy illetőt, aki rendszeresen egy-egy zöld szemeteszsákot helyez el egy villanyoszlopnál, megígérve, hogy őt el fogja kapni. „Vannak ilyen bunkók Győr városában” – mondta. Ugyanakkor

a polgármester szerint kiderült, hogy a városban illegálisan lerakott szemét több mint felét „vidékiek” rakják le.

Az egyetem kapcsán elmondta: az új rendszertől azt várják, hogy az egyetem nemzetközi elismertsége növekszik, neki pedig polgármesterként az a feladata, hogy a fiatalok magukénak érezzék a várost, ezen dolgozik.

Színház, strand, fémcsúszda

Szóba került a győri civilek által készített látványterv, arról a parkról, ami a színház helyén lehetne, ha azt végül valóban lebontanák. Ennek kapcsán Dézsi Csaba András elmondta: szerinte nem jó meglátás, hogy a lebontás kapcsán a szakemberek véleménye fontos, mert itt nagyon sok szakmát fel lehetne sorolni, szerinte például ugyanolyan fontos a színház ügyében a nézők véleménye, mint a művészeké és az építészeké.

A polgármester szerint nem csak a színház épületéről van szó, hanem a győri kultúra következő ötven évéről.

Felelevenítette, hogy egy hónappal amegválasztása után járta be az épületet, és ott Forgács Péter igazgató kérdezte meg tőle, hogy ennyi pénzből már nem lehetne-e újat építeni, ezért kezdett el gondolkodni a dolgon. (Emellé érdemes megemlíteni, hogy a színházigazgató legutóbb a rádió műsorán azt hangsúlyozta, hogy ő szereti az épületet.) Hozzátette: Füke Géza, a Győri Filharmonikusok vezetője elmondta neki, hogy a színház akusztikája pocsék.

A győri strand pár év alatt kétszeresére dráguló, 19 milliárdos felújítása, illetve a győri LMP tegnapi vonatkozó felvetése kapcsán elmondta: legszívesebben leállította volna ezt a fejlesztést is, mint ahogy a színház felújítását, de akkor ez is csak elhúzódott volna, és már ki volt írva a pályázat. Tehát ha nem is teljesen szája íze szerint való az élményfürdő terve, de így biztos lesz állami beruházás a városban.

Végül arról esett szó, hogy a győri játszótereken a fémcsúszdákat műanyagokra cserélik, és már kértek árajánlatot napvitorlákra olyan játszóterekre, ahol kevés a fa, de egyelőre egy 23 és egy 26 milliós ajánlatot kapnak, amit sokallnak, de keresik a megoldást.

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.