Dézsi Csaba András: A Győrben illegálisan szemetelők több mint fele vidéki

Pintér Bence 2020-07-23 16:49:00
A győri polgármester napi jelentést kér a szeméthelyzetről, ebből derült ki, hogy többségében nem a helyiek szemetelnek illegálisan a városban.

Szokás szerint a GyőrPlusz Rádió vendége volt csütörtök reggel Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz). A polgármestert a viharról, ezzel kapcsolatban a csatornahálózatról és a beteg fákról kérdezték, de szóba került

A vihar kapcsán a polgármester elmondta: egyrészt az biztos, hogy a csatornalefolyókat ennél jóval alaposabban és rendszeresebben kell takarítani. Ehhez karbantartási tervet kért minden olyan szervezettől, amelyik érintett az ügyben.

„Győrben a csatornahálózat karbantartása elégtelen” – mondta Dézsi Csaba András.

Emellett beszélt arról is, hogy vannak olyan részei Győrnek, amelyek az utóbbi években sűrűn beépültek, de a csatornahálózat nem érte utol az építkezéseket; szerinte jelentős túlépítések történtek a városban. Ennek kapcsán kiemelte: változtatási tilalmat rendelt el hét területre a városban, így nem lesz például 16 emeletes ház a Mosoni-Duna partján.

„Ezek az emberek most duzzognak kicsit és mondanak mindenfélét jobbra-balra, de nemet kell mondani ezekre a dolgokra. Nem lehet az, hogy építési vállalkozók határozzák meg Győr város építésének struktúráját” – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy ezek a vállalkozók egyébként nem veszik ki a részüket a járdaépítésből és a csatornaépítésből, hanem pusztán a haszonszerzésből.

A fákról is kérdezték a műsorban a polgármester, amelyek közül sok kidőlt a vihar során. Dézsi Csaba András elmondta: a fákat már korábban elkezdték felmérni, tehát a munka folyamatosan halad. Szerinte a beteg fáktól – bár a fakivágás mindig fájdalmas – meg kell szabadulni.

A polgármester szerint a „vidékiek” szemetelnek illegálisan

A polgármester röviden kitért a szeméthelyzetre – külön kiemelve egy illetőt, aki rendszeresen egy-egy zöld szemeteszsákot helyez el egy villanyoszlopnál, megígérve, hogy őt el fogja kapni. „Vannak ilyen bunkók Győr városában” – mondta. Ugyanakkor

a polgármester szerint kiderült, hogy a városban illegálisan lerakott szemét több mint felét „vidékiek” rakják le.

Az egyetem kapcsán elmondta: az új rendszertől azt várják, hogy az egyetem nemzetközi elismertsége növekszik, neki pedig polgármesterként az a feladata, hogy a fiatalok magukénak érezzék a várost, ezen dolgozik.

Színház, strand, fémcsúszda

Szóba került a győri civilek által készített látványterv, arról a parkról, ami a színház helyén lehetne, ha azt végül valóban lebontanák. Ennek kapcsán Dézsi Csaba András elmondta: szerinte nem jó meglátás, hogy a lebontás kapcsán a szakemberek véleménye fontos, mert itt nagyon sok szakmát fel lehetne sorolni, szerinte például ugyanolyan fontos a színház ügyében a nézők véleménye, mint a művészeké és az építészeké.

A polgármester szerint nem csak a színház épületéről van szó, hanem a győri kultúra következő ötven évéről.

Felelevenítette, hogy egy hónappal amegválasztása után járta be az épületet, és ott Forgács Péter igazgató kérdezte meg tőle, hogy ennyi pénzből már nem lehetne-e újat építeni, ezért kezdett el gondolkodni a dolgon. (Emellé érdemes megemlíteni, hogy a színházigazgató legutóbb a rádió műsorán azt hangsúlyozta, hogy ő szereti az épületet.) Hozzátette: Füke Géza, a Győri Filharmonikusok vezetője elmondta neki, hogy a színház akusztikája pocsék.

A győri strand pár év alatt kétszeresére dráguló, 19 milliárdos felújítása, illetve a győri LMP tegnapi vonatkozó felvetése kapcsán elmondta: legszívesebben leállította volna ezt a fejlesztést is, mint ahogy a színház felújítását, de akkor ez is csak elhúzódott volna, és már ki volt írva a pályázat. Tehát ha nem is teljesen szája íze szerint való az élményfürdő terve, de így biztos lesz állami beruházás a városban.

Végül arról esett szó, hogy a győri játszótereken a fémcsúszdákat műanyagokra cserélik, és már kértek árajánlatot napvitorlákra olyan játszóterekre, ahol kevés a fa, de egyelőre egy 23 és egy 26 milliós ajánlatot kapnak, amit sokallnak, de keresik a megoldást.

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni.

Szólj hozzá!

9 millió forintot fizet PR-cikkekért a győri önkormányzat a Kisalföldnek

A PR-cikkeken kívül nem sokszor szerepel a győri polgármester a kormányközeli napilapban.

A rábízott idős ápoltat lopta meg egy nő Sopronban

Ékszereket, ezer eurót és 2 millió forintot lopott el.

A kormány a Közútra mutogat a lassan teljesen széteső bucsui határátkelő ügyében

2021-es határozat szerint rendbe kellene tenni az átkelőt és környezetét.

Összebalhézott két sofőr Szombathelyen

Egyikük ököllel verte szét a másik autóját.

Hazudott a debreceni önkormányzat az akkumulátorgyár vízigényéről?

Szerintük csak 25 ezer köbméter víz kell majd, egy általuk megrendelt tanulmány szerint viszont akár 60 ezer is.

Tablettáit reklámozta a rádióban a győri polgármester

Érdekesen használta fel a város ügyeinek megvitatására szánt időt Dézsi Csaba András.

Audi-bértárgyalás: Egyelőre nincs megegyezés

Túl magasak a dolgozói elvárások a cég szerint, és szerintük több ponton nincsenek összhangban a közösen kialakított stratégiai célokkal.

Autó nélkül maradt Illés Károly

És a havi jövedelme is 100 ezer forinttal csappant meg.

Hajtó Péter 87 felújítandó útszakasz listáját küldte meg a polgármesternek

Dézsi Csaba András ismét beszólt a gyárvárosi fideszes képviselőnek, nem maradt el a válasz.

A kor előrehaladtával változik az idő érzékelése

A felnőttek és a gyermekek különböző módon ítélik meg az idő hosszát - derült ki az ELTE kutatásából.

Ahogy Banglades sem ruhagyártó nagyhatalom, Magyarország sem lesz akkumulátorgyártó nagyhatalom

Máris reagált az LMP a kormány akkumulátorgyár építési könnyítésére.