Central Park helyett Reneszánsz kert: civil terv is készült a lebontott győri színház helyére

Pintér Bence 2020-07-10 09:40:00
Martini Gábor a Győri vár egykori falait is beleálmodta a látványtervébe.

Nemcsak a városháza, de a civil szféra is prezentált egy tervet arra az esetre, ha a győri, többek között a kormánypárti polgárok kétharmadának véleményével szembemenve a városvezetés mégis a Győri Nemzeti Színház belvárosi épületének lebontása mellett döntene. A Dézsi Csaba András által látványtervekben bemutatott „Central Park” fantázianevű koncepció után

most Martini Gábor győri polgár tervezett egy, a környék történelmi hagyományaira jobban reflektáló látványtervet Reneszánsz kert néven,

amit a városházához köthető Győriek Győrért oldal publikált. Az alkotó engedélyével mutatjuk mi is:

Fotók: Martini Gábor

Az Arrabona Városvédő Egyesülethez kötődő Martini Gábor szerint a kialakítás Győr történelmére, a reneszánsz várra, azon belül is a várfalra támaszkodik alapvetően, tehát hiteles. A zöldfelületek rendezése során alapvető szempont volt, hogy a fák és növények a talajból táplálkozhassanak, ne csupán egy vasbeton födémről. A koncepció emellett az élőlényekre, az emberekre (gyalogosokra, kerékpárosokra), illetve a városi-polgári életre épít, nem az autós forgalomra. Emellett a turizmus egyfajta új kapuja is lenne.

A terv alkotója abba a vitába nem akar beszállni, hogy le kell-e a bontani a színházat, csupán annyit mond, hogy ha ez a kérdés eldől, azt szeretné, hogy ne csak egyféle koncepció legyen az asztalon, ezért készítette el szabadidejében ezt a koncepciót.

Polgármester: Az ellenzék hergel

A polgármester a fenti koncepciót megosztva arról írt: a színház témájában az ellenzék hergeli a győri embereket. Ez azért érdekes, mert a győri ellenzék többnyire hallgatag a színház kérdésében, egy aláírásgyűjtésbe kezdtek pár hete a témában, de ezen túl bővebb mondanivalójuk, vagy akciójuk nem volt a kérdésben; ellenben a győri polgárok kétharmadának véleménye – miszerint az épületet nem kéne lebontani – már több felmérésből is kiderült, erre pedig azt reagálta a polgármester, hogy ez is egy vélemény, de a Facebook-oldalán érkező lájkokat hitelesebbnek tartja.

Dézsi Csaba András arról is ír, hogy szerinte „Győrben még soha nem folyt a rendszerváltás óta a polgármester által kezdeményezett nyilvános diskurzus egyetlen fontos kérdésben sem”, arról azonban nem ejtett szót, hogy a városháza és a színház május óta nem adja ki azt az energetikai tanulmányt, amely alapján a polgármester áprilisban azt mondta, hogy az épületet nem éri meg felújítani; sem azt a statikai tanulmányt, ami alátámaszthatná azt az állítást, hogy az épület veszélyes. Amíg ez nem történik meg, addig tények és adatok helyett tehát csak a fentihez hasonló csinos látványtervek alapján tud véleményt formálni a publikum a kérdésben.

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.

56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból most Szombathelyen

A vármegyeszékhelyek közül, az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás.