Balázs Fecó és Benkő László most már a sitkei rockfesztivál halhatatlanjai

ugytudjuk.hu 2020-12-01 11:41:34
A magyar rockzene két meghatározó személyisége távozott rövid időn belül körünkből.

Különösen fájó, hogy Balázs Ferenc és Benkő László, a két vasi kötődésű alkotóművész – mert azok voltak – a járványnak esett áldozatul.

Balázs Ferenc, Fecó, változatos zenei pályát futott be. Számos együttesben játszott, dallamos, de mégis ütős zenei stílusa a hetvenes években nagy feltűnést keltett. Rajongótábora a Taurus idején formálódott, Radics Bélával és egy ideig Zoránnal kőkemény rockot játszottak. 

Az igazi népszerűséget a Korál hozta el. Ekkor derült ki, hogy remek zeneszerző, Horváth Attila szövegíróval zsinórban szülték a slágereket. Majd eljutott Sitkére, köszönhetően a helyi fogadósnak, Kovács Ferencnek, akivel életre szóló barátságot kötött. 

Ő vetette fel először egy „nagyobb rendezvény" ötletét, megmentendő a már régóta romos kápolnát a Hercseg hegyen. Aztán egyik alapítója lett az azóta is működő sitkei rockfesztiválnak. Nem szak szervezett, de fel is lépett, hol a Korállal, hol szólóban, hol alkalmi formációval.

Benkő László, az Omega alapítója és mindenese Szombathelyen született, imádta a várost. Tőle származik a sokat emlegetett mondás a hetvenes évekből, miszerint „Szombathely rockfellegvár". Mindig is támogatta a feltörekvő együtteseket és számos jótékonysági akcióban vett részt. 

Az Omegával is így jutott el Sitkére, ahol jelentős pénzt sikerült gyűjteniük a felújításra. Többször szerepelt az együttes a vasi megyeszékhelyen, utoljára az emlékmű alatt adtak nagyszabású koncertet.

Sajnos, mindez már a múlt, „vége az utolsó dalnak is". Azonban mind a Korál, mind az Omega zenészei kötődtek egy kultikus helyhez, a sitkei tájhoz. Így történhetett meg, hogy egy alkalommal a két együttes vezetője közös jótékonysági akcióban vett részt. Ma már örök jelkép (és rocktörténeti kuriózum), ahogy a két zenész egy fotón fogja a kápolna javára felajánlott festményt. 

Az emlékezetes fotó, ami mára rocktörténelem. A két zenész bemutatja és felajánlja a sitkei festményt

Fotó: Kozma Gábor

Az időben vissza utazva 1986-tól követhetjük nyomon Balázs Fecó sitkei történetét. Először fővárosi zenész barátaival (Lippényi Gábor és Herrer Pál) házi koncertet ad a romos templom belsőben, majd felveti: miért nem lehetne itt egy „nagy buli?" 

Az ötlet tetszik Kovács Ferencnek, majd elkezdik a szervezést. Egy szombathelyi sörözőben ülnek le az akkor roppant népszerű Lord együttes vezetőjével, Vida Ferenccel és a Vas Népe ismert újságírójával, Kozma Gáborral. Mire párszor körbe jár a korsó, megszületik a döntés: sínre teszik a sitkei rockfesztivált.

Balázs Fecó és Vida Ferenc (2017) halálával az alapítók ketten maradtak. Kovács Ferencet arról kérdeztük, hogy barátja elvesztése mennyiben hat ki a fesztivál jövőjére?

Balra Vida Ferenc, a Lord vezetője jóbarátjával, jobbra Balázs Fecó a sitkei backstage-ben

„Fecó igaz barát volt, még pár napja is telefonon beszéltünk, nagyon bizakodott. Tervezett, Sitkével kapcsolatban is. Bíztam a felépülésében, mondtam neki, minket a „szív-esség" is összeköt, mielőbb jönnie kell hozzánk... 

Nehéz ez most, nagyon nehéz. Fecó rengeteg értéket hozott ebbe a megyébe. Azok a meghatározó közösségi és zenei élmények, amiket megélhettünk és megélhetünk már évtizedek óta a hegyen, alapvetően neki köszönhető.

Nem tudjuk, hogy alakul a járvány, de azzal számolunk, hogy a rockfesztivál megy tovább. Benkő Lacit is jól ismertem, sokszor volt nálunk, segített a kápolna ügyében. Ha eljutunk a 2021-es rockfesztiválig, akkor meg fogunk emlékezni róluk, méltó módon".

Kozma Gábor szerint a két zenész váratlan halála megrázta a szakmát és pótolhatatlan a veszteség. Mivel, mint mondja, mindkét zenész egyben zenekarvezető is volt. Nélkülük „már nem ugyanaz a dal sem a Korálban, sem az Omegában, mint ami előtte volt".

Sitke emlékezni fog a két nagyszerű zenészre

„Balázs Fecóval a fesztivál első időszakában sokat dolgoztam, jó barátságban voltunk. Először a Taurusban láttam, talán '72-ben a Radiccsal. Lenyűgöző volt, ahogy a Lesliet bepörgette... Ma is azt mondom, itthon ő volt az egyik legjobb a Hammondon. Na és a hang, amitől a „kőfalak leomlottak". Úgy vélem, hogy az egyik legműveltebb magyar rockzenész volt, aki hatalmas érzelmeket volt képes felszabadítani.  

Benkő Lacival több interjút készítettem, az egyik Sitkéhez fűződik. Különleges helyzetbe csöppentem a backstage-ben. Kovács Feri ugyan jelezte, lesz egy meglepetés, de azt nem hittem volna, hogy Benkő Laci és Balázs Fecó egy festményt hoz és mutat be, majd a kápolna javára felajánlja... Hát, egy picit meg is hatódtunk... 

Utána beszéltem Benkővel, aki elmondta, hogy nagyon megérintette a hely szakralitása. Szerinte folyamatosan áradt feléjük koncert közben a szeretet".  

Balázs Fecó és Benkő László már az égben koncerteznek. Dalaik azonban velünk maradnak, így emlékük fényesen ragyog.  

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.