"Azért valahol vicces felfedezni a budapesti dugókat 2020-ban"

Bazsó Bálint 2020-09-09 18:07:01
A Magyar Kerékpárosklub szervezésében és az Aktív Magyarország támogatásával ismét reggelivel, majd uzsonnával várják a kerékpárosokat országszerte. 

A Bringázz a Munkába kampány részét képező eseményen Budapesten 25 helyszínen, vidéken pedig 13 településen - Barcson, Békéscsabán, Egerben, Érden, Fertőszentmiklóson, Gödöllőn, Győrben, Kaposváron, Sopronban, Szegeden, Székesfehérváron, Szentendrén és Vácon -  várják reggelivel és uzsonnával a kerékpárosokat - tudtuk meg Halász Árontól, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettesétől és szóvivőjétől. 

Több száz biciklis vett részt a Bringás Reggelin Győrben

Az ország több pontján szerveztek szerda reggel Bringás Reggelit, például Győrben is, ahol a Dunakapu téren legalább hatszáz kerékpáros fordult meg a reggeli időszakban 6:30 és 9 óra között a Magyar Kerékpárosklub győri szervezetét vezető Tömböly Tamás elmondása szerint, de nem csak ők osztottak reggelit, hanem két másik szervezet is, így a szám magasabb.

Mint kiderült, volt ahol a helyi kerékpárosklub, volt ahol a helyi könyvtár vagy éppen egy helyi kávézó szervezte meg az eseményt.

Happy mass - felavatták a nagykörúti kerékpársávot

"Eredetileg az volt a célunk, hogy az Oktogontól a Podmaniczky utcáig álljunk. Nem számoltuk meg, de sokan voltunk" 

- mondta Halász Áron a hétfőn megrendezett Happy Mass kapcsán, ahol felavatták az évek óta szorgalmazott nagykörúti kerékpársávokat. Mint ismert, a forgalmi változást gyorsan felfedezte magának a nagypolitika is, a kormánypárt szerint ugyanis "káoszhoz" vezetett a sávok felfestése, sőt, Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára már egyenesen - a magyar internet nem kis derültségére - "autósüldözésről" beszélt.

"Érdekes, a Fidelitas 2016-ban még a Bartók Béla úti kerékpársávért állt ki, persze akkor még ezzel nem lehetett Karácsony Gergelyt ütni"

- mondta Halász, aki szerint igen zavaró, hogy egy politikai vitát akarnak belőle csinálni, miközben elvileg Fürjes Balázsnak is fontos ez a téma. Azért érthetetlen az egész - folytatta - mert a fideszes szavazók között is ugyanolyan arányban vannak a biciklisek.

"Azért valahol vicces felfedezni a budapesti dugókat 2020-ban, mintha eddig nem lett volna"

- mondja Halász, aki úgy vélte, már nagyon sokan elkerülik a körutat, hiszen azzal számolnak, hogy ott jóval lassabb lesz az átjutás. Ugye a távlati cél pont az, hogy a Nagykörútra ne jöjjön be az átmenő forgalom. Persze, közlekedjenek sokan, csak ne autóval. Rengeteg tanulmány mutatta ki, hogy a zaj és szmog miatt az emberek elkerülik a körutat is - tette hozzá.

Fotó: Fotó: Magyar Kerékpárosklub

"Még azért nincs kész, hiszen a Szent István körúton még nincs kerékpársáv, pedig ígéret már van rá"

- mondta a szóvivő a további tervekre vonatkozó kérdésünk kapcsán. Mint kiderült, szeretnék befejezni a Tétényi úti kerékpársávot a Dohány és Wesselényi utca Dózsa György útig tartó szakaszát, vagy épp a Gázgyár utcai sávot.

A Váci úti kerékpársávra van ígéret, de meg kell oldani Kelet- és Dél-Pest kerékpáros kapcsolatát, az Üllői úton ugyan megszűnik a sáv a metrópótló buszok miatt, ám egy felújítás után oda is kerékpársávot szeretnénk - mondta.

"Eközben van egy csomó olyan infrastrukturális elem, ami már nem bírja a meglévő forgalmat. Így például a budai rakparton az Erzsébet-híd alatti szűkület is nagy gondot okoz."

Emellett folyamatban vannak a nagyobb, forgalomcsillapítási projektek is. Ilyen volt például az erzsébetvárosi forgalomcsillapítás is, aminek a sikerét jól jelzi, hogy már Ferencváros is ráugrott a témára - mondta Halász.

"Nyilván mindenhol vannak viták, de biztos vagyok benne, hogy maradni fognak ezek a változások, megszokják és megszeretik az emberek".

A külvárosi-belvárosi bevezető utak kiemelt témánk most, szeretnénk, ha a főútvonalak mentén megoldás születne - folytatta a Kerékpárosklub szóvivőja, majd hozzátette: Célunk, hogy legyen egy összefüggő hálózat, hogy ha valaki nem mer a forgalomban tekerni, az is el tudja érni a különböző városrészeket kerékpárral"

Szólj hozzá!

Oszlopnak ütközött egy autó Győrben

A tűzoltók egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki.

Óvatlan volt egy sárvári edzőterem zsebtolvaja

Lebukása után mindent megtett, hogy egérutat nyerjen.

Összeütközött két autó Rábapatynál

A 84-es főúton történt a baleset.

85 millió forint értékben kapott autókat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal

Agrárminiszter szerint csakis minőségi munkaeszközökkel lehet minőségi munkát végezni.

Összeütközött két gépkocsi Belednél

A tűzoltók áramtalanítják az egyik járművet.

Öt győri játékos is helyet kapott a magyar női kosárlabda-válogatottban

Dombai Réka, Dubei Debóra, Török Ágnes, Weninger Virág és Barnai Judit is a csapat tagja.

Férjhez ment Scarlett Johansson

A hírt különleges módon vitték a nyilvánosság elé.

Már negyven koronavírus-fertőzöttről tudnak Sárváron

Közel hetvenen pedig járványügyi megfigyelés alatt vannak.

840 ezret vert el egy önjelölt kőműves Vas megyében, csak az nem látszott, mire

Egy istálló falát kellett volna megjavítania, kontárkodás miatt áll bíróság elé.

Gáz van, azaz nincs

Több, mint egy hete képtelenek megjavítani az osztrák-magyar gázcsövet Lébénynél.

Németh Szilárd tankot mászott

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára az újonnan érkezett Leopard harckocsik számára épült hangárok átadásán szemlézett.

Kanadai lesz a Rubik-kocka

15 milliárd forintot adtak a tulajdonjogokért.

Hétfő hajnaltól újra járható lesz a győri Jókai utca

Hétfőre elkészül a felújítás a belvárosi utcában.

Önként bezárkózott Szentpéterfa

Kritikus a járvány a vasi településen, de több helyi szerint nincs is akkora baj.

van még itt cikk a témában:

„A közlekedésben hűen tükröződik az emberek személyisége” – Interjú a Győrben közlekedünk csapatával!

Interjút készítettünk a Győrben közlekedünk csapatával, akik a város közlekedésének visszásságait, Achilles-sarkait feltáró videóikkal egyre nagyobb figyelmet keltenek, aktuális, velünk élő problémákat mutatva be. Felvételeiket olvasóink is láthatják szinte mindennap.

Újraélesztenek egy balesetet szenvedett sofőrt Szombathelyen

Jelenleg is küzdenek az életéért, nagy a torlódás a 86-os főúton a vépi körforgalomnál.

Mindent meg lehet oldani: Még több szelektív szigetet kameráznak be

Véget érhet egy korszak: drága mulatság lehet a jövőben lomtalanításra használni a szelektív kukákat.