"Azért valahol vicces felfedezni a budapesti dugókat 2020-ban"

Bazsó Bálint 2020-09-09 18:07:01
A Magyar Kerékpárosklub szervezésében és az Aktív Magyarország támogatásával ismét reggelivel, majd uzsonnával várják a kerékpárosokat országszerte. 

A Bringázz a Munkába kampány részét képező eseményen Budapesten 25 helyszínen, vidéken pedig 13 településen - Barcson, Békéscsabán, Egerben, Érden, Fertőszentmiklóson, Gödöllőn, Győrben, Kaposváron, Sopronban, Szegeden, Székesfehérváron, Szentendrén és Vácon -  várják reggelivel és uzsonnával a kerékpárosokat - tudtuk meg Halász Árontól, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettesétől és szóvivőjétől. 

Több száz biciklis vett részt a Bringás Reggelin Győrben

Az ország több pontján szerveztek szerda reggel Bringás Reggelit, például Győrben is, ahol a Dunakapu téren legalább hatszáz kerékpáros fordult meg a reggeli időszakban 6:30 és 9 óra között a Magyar Kerékpárosklub győri szervezetét vezető Tömböly Tamás elmondása szerint, de nem csak ők osztottak reggelit, hanem két másik szervezet is, így a szám magasabb.

Mint kiderült, volt ahol a helyi kerékpárosklub, volt ahol a helyi könyvtár vagy éppen egy helyi kávézó szervezte meg az eseményt.

Happy mass - felavatták a nagykörúti kerékpársávot

"Eredetileg az volt a célunk, hogy az Oktogontól a Podmaniczky utcáig álljunk. Nem számoltuk meg, de sokan voltunk" 

- mondta Halász Áron a hétfőn megrendezett Happy Mass kapcsán, ahol felavatták az évek óta szorgalmazott nagykörúti kerékpársávokat. Mint ismert, a forgalmi változást gyorsan felfedezte magának a nagypolitika is, a kormánypárt szerint ugyanis "káoszhoz" vezetett a sávok felfestése, sőt, Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára már egyenesen - a magyar internet nem kis derültségére - "autósüldözésről" beszélt.

"Érdekes, a Fidelitas 2016-ban még a Bartók Béla úti kerékpársávért állt ki, persze akkor még ezzel nem lehetett Karácsony Gergelyt ütni"

- mondta Halász, aki szerint igen zavaró, hogy egy politikai vitát akarnak belőle csinálni, miközben elvileg Fürjes Balázsnak is fontos ez a téma. Azért érthetetlen az egész - folytatta - mert a fideszes szavazók között is ugyanolyan arányban vannak a biciklisek.

"Azért valahol vicces felfedezni a budapesti dugókat 2020-ban, mintha eddig nem lett volna"

- mondja Halász, aki úgy vélte, már nagyon sokan elkerülik a körutat, hiszen azzal számolnak, hogy ott jóval lassabb lesz az átjutás. Ugye a távlati cél pont az, hogy a Nagykörútra ne jöjjön be az átmenő forgalom. Persze, közlekedjenek sokan, csak ne autóval. Rengeteg tanulmány mutatta ki, hogy a zaj és szmog miatt az emberek elkerülik a körutat is - tette hozzá.

Fotó: Fotó: Magyar Kerékpárosklub

"Még azért nincs kész, hiszen a Szent István körúton még nincs kerékpársáv, pedig ígéret már van rá"

- mondta a szóvivő a további tervekre vonatkozó kérdésünk kapcsán. Mint kiderült, szeretnék befejezni a Tétényi úti kerékpársávot a Dohány és Wesselényi utca Dózsa György útig tartó szakaszát, vagy épp a Gázgyár utcai sávot.

A Váci úti kerékpársávra van ígéret, de meg kell oldani Kelet- és Dél-Pest kerékpáros kapcsolatát, az Üllői úton ugyan megszűnik a sáv a metrópótló buszok miatt, ám egy felújítás után oda is kerékpársávot szeretnénk - mondta.

"Eközben van egy csomó olyan infrastrukturális elem, ami már nem bírja a meglévő forgalmat. Így például a budai rakparton az Erzsébet-híd alatti szűkület is nagy gondot okoz."

Emellett folyamatban vannak a nagyobb, forgalomcsillapítási projektek is. Ilyen volt például az erzsébetvárosi forgalomcsillapítás is, aminek a sikerét jól jelzi, hogy már Ferencváros is ráugrott a témára - mondta Halász.

"Nyilván mindenhol vannak viták, de biztos vagyok benne, hogy maradni fognak ezek a változások, megszokják és megszeretik az emberek".

A külvárosi-belvárosi bevezető utak kiemelt témánk most, szeretnénk, ha a főútvonalak mentén megoldás születne - folytatta a Kerékpárosklub szóvivőja, majd hozzátette: Célunk, hogy legyen egy összefüggő hálózat, hogy ha valaki nem mer a forgalomban tekerni, az is el tudja érni a különböző városrészeket kerékpárral"

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.