Az országút harcosa - gyermekkorom kedvence, amit járvány idején borzongató élmény újraolvasni

Papp László Tamás 2020-11-16 17:44:24
Feltétlenül érdemes kézbe venni most ezt a lapozgatós, dobókockás, „egyéni társasjátékos” sci-fit.

Aki a rendszerváltás idején volt 12-13 éves kiskamasz, tutira ismeri a Rakéta Könyveknél a Kaland Játék Kockázat-sorozatban megjelent lapozgatós könyveket. (Melyeknek időközben az online verziója is kijött.) A legtöbb mű a Steve Jackson-Ian Livingstone szerzőpáros közös alkotása, s a fantasy műfajába tartozik. Mint például a Tűzhegy varázslója, a Gyíkkirály szigete vagy Káosz fellegvára. A főhős - aki te magad vagy - egy rövid, bevezető háttértörténet után, a küldetés teljesítése során döntések elé kerül: merre induljon, melyik ajtón lépjen be, kiigya-e a serleget, amit felé nyújtanak, megbízhat-e a felé tartó idegenben, harcba bocsátkozzon vagy kitérjen előle? A különböző lényekkel, teremtményekkel vívott csaták kockadobással, az ügyesség-, életerő-, és szerencsepontok függvényében dőltek el.

A könyv hátsó borítója

Fotó: Papp László Tamás

Ám az Országút harcosa némiképp kilóg a sorból. Negatív utópia, a rendszerváltás idején a közeljövőben (ma már inkább a közeljelenben) zajló posztapokaliptikus, világjárványos sci-fi. Melynek szerzője Ian Livinstone, társszerzője nélkül. Nem haszontalan összevetni az 1985-ös mű jövőképét a 2020-as évek jelenének valóságával. Livingstone 2022. július 21-re teszi a világjárvány kitörését, tehát annyival nem lőtt mellé. De milyen az elképzelt világ, amelyben a betegség tizedelni kezdi az embereket? „Senki sem számított a katasztrófára. A harmadik világháborút sikerült elkerülniük a keleti és nyugati nagyhatalmaknak, amelyek közösen dolgoztak a világ békéje és egysége érdekében. A mezőgazdaság forradalmi átalakulása legyőzte az éhséget. Az utazási lehetőségek növekedésével az emberek jobban megismerték és megértették egymást” – írja.

Vagyis jól látta, hogy a hidegháború nemsokára véget fog érni, s többé nem a nukleáris világégés a legnagyobb fenyegetés. Abban is igaza lett, hogy senki nem számított a járványra, amit épp az utazási lehetőségek kitágulása gyorsított fel. Az éhség legyőzése viszont túl optimista víziónak bizonyult. Miként az is, hogy 2022-re a háztartások 99 százalékát és az ipar 70 százalékát napenergia látta el, s általánossá vált a háromnapos munkahét. 2022. július 21-én „ismeretlen betegség tört ki, és olyan hihetetlen sebességgel terjedt el, olyan végzetes kimenetelű volt, hogy mire a kormányok és a tudósok rádöbbentek, mi is történik, a népesség fele kihalt. A járvány végigsöpört az egész világon, és mindenütt megtizedelte a lakosságot. Hiába próbálkoztak karanténnal, négy nappal a járvány kitörése után a világ lakosságának 85 százaléka halott volt” – indul a cselekmény. 

Hát igen: a sci-fi írók legkevésbé olyan járványt képzelnek el, ami idén a valóságban kitört. A koronavírus nem söpört végig órák, napok alatt a világon: hetek, sőt hónapok kellettek, hogy egyszerre váljon tömegessé, halálossá és globálissá. Ténylegesen egy olyan vírus, mely pár óra alatt ledönti a lábáról, s egy-két nap alattt megöli az emberek többségét, nem tudna úgy terjedni, mint a COVID. Logikus, hogy miért: a fertőzöttnek nem volna ideje napokig utazgatni, bulizgatni, mászkálni, így a kórt elterjeszteni. Nagyon gyorsan kiderülne hogy beteg, méghozzá súlyosan. Ilyen tekintetben egy "gyilkosabb" vírus paradox módon akár kevésbé veszélyes is lehet. Az emberek jobban megijednek tőle, mint a többségnél nemhogy halált, de még tüneteket se nagyon okozó koronavírustól. Így sokkal hamarabb bevezetik és betartják az óvintézkedéseket. 

Hogy milyen vad elméletek terjednek a járványról, abba viszont beletrafált a szerző. „Nem maradt senki, aki kideríthette volna mi okozta a járványt. Talán valami mutáns vírus volt, talán valamely hadiipari laboratóriumból szabadult el a végzetes baktérium, de mindez puszta találgatás volt, és senki nem törődött igazán vele, már mindenkit csak az érdekelt, hogy túlélje a járványt.” – derül ki a műből. Az emberiség maradéka banditaként vagy potenciális áldozatként kóborol az utakon, illetve erődvárosok lakójaként próbál túlélni.  Ijesztő sebességgel dőlt romba a civilizáció. A túlélők nem tudták, minek köszönhetik életüket, sem azt, meddig tart számukra a haladék. A durva erőszak lett a törvény. Részeg zavargások, rombolás lett úrrá. Egy szelet kenyérért már gyilkoltak. A nagyvárosok az éhség és a járványveszély miatt hamar elnéptelenedtek” – mutatja be Livingstone a sötét jövőt. (Az országút harcosának van már képregényváltozata is.)

A képregényváltozat borítója

Fotó: Képregény Magyarul/YouTube

A főhős - vagyis te magad - egy ilyen erődváros, egy civilizációs oázis lakója. S útnak kell indulnia a barbárságba zuhant külvilágon át egy olajfinomítóba, hogy üzemanyagot szerezzen. Az út tele veszélyekkel, nem életbiztosítás még egy guruló erőddé felturbózott, rakétákkal, gépfegyverekkel és vasszögszóróval ellátott Dodge Interceptorral sem. Itt nemcsak életerő-, de tűzerő-, és páncélzatpontokkal is játszanak. Autós csaták is vannak, s ennek a posztapokaliptikus világnak fizetőeszköze is van: a Hitel. Érdemes belemerülni a játszmakönyv világába, melyhez képest a koronavírus realitása mindjárt nem tűnik annyira ijesztőnek. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.