Az év, amikor tönkre vertük a labancokat

ugytudjuk.hu 2020-10-25 17:12:23
Eke Máté fél kézzel lenyomta a bécsi udvart.

A mostani népnemzeti buzgalom/mozgalom egyik reménye volt Ausztria 20 éves előnyének gyors behozása, majd a jóindulatúan sógoroknak, kevésbé barátságosan labancoknak titulált osztrákok lehagyása. Mármint életszínvonalban. Matolcsy György bankár konkrét fordulatot vizionált, ám egy ideje beszédesen hallgat. Hát igen, a „labancok" már 30 évvel húztak el a magyar rögvalóságtól.

Azért mindig elő lehet valamit húzni a varázsdobozból. Mondjuk a rettenthetetlen Eke Mátét, aki úgy elpüföli a gaz labancokat, hogy azt öröm látni! Nem is csoda, hogy folyamatosan műsoron tartja a közszolgálatinak nevezett médiatér a Tenkes kapitányát, most éppen a Dunán fut. Hősünk a legnagyobb és legteljesebb magyar győzelmet aratja már 57 éve a labancság felett.

Fotó: Magyar Televízió

Ezt még az sem homályosítja el, hogy mindez annyira igaz, mint Matolcsy jóslata. Vagyis sehogy. De maradjunk az alternatív valóságban, ami, lám-lám, már 1963-ban, a Tenkes forgatásakor is létezett. Nem sokkal vagyunk ötvenhat után, a Magyar Televízió múltja nyúlfarknyi. Pénzt nem ad neki a munkáshatalom, mert a mozi sokkal hatásosabb propaganda eszköz. Nem mellesleg az is.

De kell valami biztató az éhes népnek, ha üres a krumplileves. Valami, ami büszkeséggel tölti majd el dagadó keblét és elfelejti napi gondjait. Persze, csak módjával, semmiképp nem érintve a tabukat, a szocialista tábor érzékenységét.

Fotó: Magyar Televízió

Mint minden rendszer, a kádári is pontosan látta, hogy a nacionalizmus nyerő kártya. Még akkor is, ha inter az előtagja. A tévések aztán megkapták a feladatot: készítsenek kevés pénzből egy olyan sorozatot, amely szórakoztat és nevel. Olyat, amely a népből jött hősökkel operál és benne megvalósul a munkás-paraszt egység (az értelmiség Kádáréknak sem kellett).

Örsi Ferenc forgatókönyvíró nem kevés éjszakán át töprenghetett, mígnem felragyogott a megoldás: - Üssünk oda a labancoknak! Az ötlet több szempontból is nyerőnek bizonyult. Az akkori politikai irányvonal szerint Ausztria kapitalista, ellenséges ország, ahol elnyomják a munkásokat. A nyugati határt aknazárral és katonákkal kell tőlük védeni. Ráadásul 200 ezer ellenforradalmárt fogadtak be 56 után és még azt hazudták, hogy menekültek.

Fotó: Magyar Televízió

Szempont volt még a történelmi mező. 1848-al nem volt mit kezdeni, mert azt végső soron az oroszok verték le. Viszont kapóra jött a Rákóczi szabadságharc. Régen volt, a Rákóczi hadnagya című film sikeres előzmény és a fejedelem számos csatát nyert. A végén az orosz cárhoz fordult segítségért (persze nem kapott).

Így minden együtt állt egy ideológiailag feddhetetlen sorozathoz. Ez lett a 13. részes Tenkes kapitánya, ami Dél-Baranyában játszódott. A parasztságot, amely ekkor már a téesz-tagság el nem múló előnyeit élvezte államosított és elkobzott javaival, Buga Jakab hozta (Szabó Gyula). A kapitány Eke Máté (Zenthe Ferenc) státuszát lebegtették, így simán elment akár munkásnak is. A zene viszont nem ismert határokat: Vujicsics Tihamér aranyrögöt dobott a szellemi laposföldre.

Fotó: Magyar Televízió

Örsiék a kötelezőkkel terhelten is népszerű filmet forgattak. Olyat, amelyben a mindig találékony, nagyivó és zsíros bajszú magyar túljár a vasalt nadrágos, parókás, több nyelven karattyoló labancok eszén. Különösen Eberstein ezredesén (Ungvári László), aki maga a megtestesült balfácán, bár a feleségét, Amáliát azért fekete-fehérben is irigyeltük (Krencsey Marianne). Meg persze Eke (micsoda nyelvi lelemény!) szerelmét, Veronikát (Vajda Márta). Ő az akkori hivatalos nőideált jelenítette meg: kevés beszéd, azt is halkan, duzzadó szőkeséggel.

A Tenkes kapitánya rejtett nacionalizmusa okán lett internacionalista, példakép a testvéri szocialista országokban. Megihlette például az NDK-s A lelkiismeret lázadása, vagy a szovjet Tavasz 17 pillanata sorozatokat, aztán jött Surda, a Négy páncélos és a többiek. Egyedül a románok mondták ki nyíltan azt, amit mi bohózatba csomagoltunk: ők a legjobb, legokosabb nemzet. A Dákok és a Traianus oszlopa filmes eposzokkal az amúgy nem létező közös római gyökerekig mentek vissza...

Ma is jót derülünk azon, amidőn Eberstein ezredest iszappal kenik, liszttel hintik, gatyára fosztják. Még fel is robbantja magát, hős kapitányunk pedig gyakran fenéken billenti. Amúgy a történelem sokkal inkább minket billentett fenéken, mintsem a „labancokat". Ma Ausztria jóval gazdagabb és a demokráciája is kiérleltebb, mint a miénk. Akár egy Ebersteint is megengedhet magának.

 

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Tenkes kapitánya című táncjátéka a MÜPÁ-ban
Fotó: Várady Levente

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.