Fotó: Vágvölgyi Bálint

A magyar kormány ahelyett, hogy megoldási javaslata lenne a szombathelyi Nagyszálló állagmegóvására, inkább visszautasítja a kérdést 

Farkas Bazsi
2019. június 24. hétfő, 19:26
Tizennégy éve már, hogy bezárt az épület.

Szombathelyen 2005 óta van zárva a Nagyszálló, régi nevén Kovács Szálló. A szálló a város központjában van sokaknak fűződnek hozzá kedves emlékei. Ám mivel 14 éve az épületet senki sem használja annak állapota annyira leromlott, hogy környezete életveszélyessé vált. Az épület most az ING Zrt. birtokolja, amely cég egyébként többszöri felszólításra sem volt hajlandó az életveszélyt felszámolni, ezért a napokban a Vas Megyei Kormányhivatal saját költségén, mintegy 2 millió forintból acélhálót húzott a tetőre, hogy a járókelőket megvédje a leszakadó tetődaraboktól és cseréptől. 

 

A Kormányhivatal úgy nyilatkozott, hogy a veszélyhelyzet elhárításának költségeit később megfizetteti a tulajdonossal.

 

Az épületet legutóbb 380 millió forintért próbálták meg eladni, sikertelenül.

 

Nemrég olyan videót kapott az Ugytudjuk.hu, amin egy az épületből kimászó majd oda visszabújó patkány látható. Ez is mutatja, hogy a belváros közepén álló épület milyen állapotban van.

 

Az épület több, mint 100 éves történelmével a város, az ott lakók életének része lett. Keserű látniuk, hogy hogyan megy tönkre Szombathely egy darabja. Mivel nemrég maga a Kormányhivatal intézkedett az épülettel kapcsolatban, így Ungár Péter az LMP országgyűlési képviselője megkérdezte a magyar kormányt, hogy milyen intézkedésekkel tudnak segíteni abban, hogy az épület állagának romlása megálljon, a Nagyszálló pedig visszakaphassa régi állapotát és funkcióját?

 

Ungár kérdésére Kövér László házelnök válaszolt, aki kihangsúlyozta, hogy a szombathelyi önkormányzatnak elővásárlási joga volt, de ezzel nem éltek. Így a kérdés se nem kormányzati, se nem önkormányzati ügy. Kövér kitért arra is, hogy a Nagyszálló a Modern Városok Programból tervezett fejlesztések között sem szerepel.

 

Az házelnök azzal zár, hogy mivel a kérdés semmilyen kormányzati jogkört nem érint, így visszautasítja azt.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás