Az egy éve botrányos körülmények között lecserélt szombathelyi közvilágítás után érdeklődtünk, mi is meglepődtünk a válaszokon

Nagy Donát 2020-03-11 06:29:00
Tavaly nagy port kavartak a LED-es fényforrások, de mi történt azóta?

Az Elios-ügy vagy Tiborc-ügy a magyar politikai élet egyik nagy port kavart korrupciógyanús ügye. Több városban ugyanaz a cég végezte a közvilágítás korszerűsítését, melynek egyik célja az energiatakarékos, LED alapú utcai lámpák használata volt. A lakosság azonban országszerte azt érzékelte, hogy a projekt végén az utcák jóval sötétebbek, így kevésbé biztonságosak lettek, mint előtte.

A korszerűsítés jelentős EU-támogatással történt. Magyarországgal szemben több ügyben felmerült a gyanú, hogy a pénzeket a Fidesz nem megfelelően használja fel, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatokat indított. Ezek egyike lett a 35 közvilágítási projekt. Az OLAF által vizsgált 35 pályázatból 17-nél úgy találták, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki a pályázatok kiírásánál: a 2012-es csomagba tartozó pályázatokat úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios Innovatív Zrt. vagy konzorciuma feleljen meg.

Az OLAF szerint ezzel az egész módszerrel eleve baj volt, mert a pályázatokat így nem a piaci körülményekre vagy ajánlatokra hivatkozva írták meg, hanem pont fordítva. Minden pályázatnál az volt a lényeg, hogy még éppen megfeleljenek az elvárt feltételeknek, de a lehető legnagyobb költséget fizesse értük az önkormányzat. Az országos botrányról külön Wikipedia oldal is megemlékezik.

Fura, de egy bank cseréli a szombathelyi közvilágítást - Az Elios partnerei az alvállalkozók

Unyatyinszki György Bármennyire is szokatlan, de a K&H Bank nyerte el a szombathelyi közvilágítás cseréjére kiírt uniós pályázatot - szúrta ki az EU hivatalos értesítőjében az Alfahír. A portál megjegyzi, hogy persze nem a bank irodistái fogják mind az 9516 új LED világítótestet felhelyezni a régiek helyére, hanem egy hírhedt társaság bújik meg a bank alvállalkozói között.

Mivel Szombathelyen ebben az időszakban szintén fideszes volt a városvezetés, itt is belevágtak a "nagy kalandba", ám nálunk egy kis csavarral a K&H Bank nyerte el a szombathelyi közvilágítás cseréjére kiírt uniós pályázatot. Több, mint 1 milliárd forintról volt szó, de ebben az időszakban a közbeszerzési bíráló bizottságban nem volt ellenzéki kontroll és rálátás sem, miért és menyit fizet ki a város. A beruházás lízingből, azaz hitelből valósult meg.

Közben országosan kiderült, hogy hiába ígérte a közvilágításra fordított kiadások jelentős csökkenését a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios, mégsem sikerült a LED-lámpákkal pénzt megtakarítaniuk a régi lámpatesteket lecserélő önkormányzatoknak. Ugyan valóban csökkentek a közvilágításra fordított kiadások a településeken, ám az nem az Elios által telepített technológiának, hanem a villamosenergia árának 38 százalékos korábbi mérséklésének volt köszönhető.

Vácon sem sikerült spórolni a Tiborcz-lámpákkal, amit Szombathelyre is telepítenek

Unyatyinszki György Vácon még 2012-ben kezdték meg felmérni, hogy mekkora költségcsökkentést eredményezne, ha a városban átállnának energiatakarékos LED-világításra, ezt a felmérést az Elios-botrányban is érintett Sistrade Kft. végezte el. A cég vezetője az a Hamar Endre volt, aki az Eliosban is tulajdonostársa volt Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor miniszterelnök vejének.

A botrányok miatt egyébként Szombathelyen a K&H Bank alvállalkozójaként kilépett az együttműködésből az Elios, azonban helyére a sok milliárdos botrányban is nevesített többi cég lépett be.

A szombathelyi közvilágítás cseréje elkezdődött, és ekkor derült ki, hogy több helyen sokkal sötétebb lett, mint előtte. Ennek rendkívül egyszerű oka van, mivel a hagyományos izzók körben, minden irányban világítanak, a LED-es fényforrások azonban csak egy irányba. Így ha túl távol vannak az oszlopok, akkor azok között sötétségbe borul a járda vagy útszakasz. A megkezdett munka leállítását anno az Éljen Szombathely Egyesület is kérte az akkori városvezetéstől.

"Polgármester úr, ha ez az új, gyönyörű Szombathely, akkor ebből nem kérek!"

ugytudjuk.hu Pénzért sötétséget, tök megéri. "A legnagyobb titokban elkezdődött a szombathelyi közvilágítás cseréje" - írja Horváth Attila, az oladi választókörzet képviselője Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében. Videójában beszámol arról, hogy több fideszes városhoz hasonlóan Szombathelyen is elkezdődhetett a lámpatestek cseréje, azonban akad probléma ezekkel a tenderekkel.

Tavaly mindkét politikai oldal rengeteget posztolt a kérdéssel kapcsolatban, és készültek a videók, hogy hol, mennyire van sötét.

Közben országosan kvázi elismerte a gigantikus csalást a Fidesz, és inkább visszafizette az EU-nak a milliárdokat a magyar közpénzből, csak ne kezdjenek el vizsgálódni a kérdésben. 13 milliárd forintunk bánta az egész mutyit. "Természetesen" idehaza semmilyen valós vizsgálat nem indult az ügyben.

Beáldoz 13 milliárd forintot a kormány, csak hogy ne kelljen az EU-val pereskedni az Elios-ügy miatt

Unyatyinszki György Igen, ez felér egy beismeréssel. Inkább feladja a kormány azoknak a számláknak a benyújtását az Európai Unió felé, amelyeket a miniszterelnök veje, Tiborcz István cége által elvégzett közvilágítási programok fedezetére szántak volna - hívta fel az ügyre a figyelmet uniós döntéshozókra hivatkozva Jávor Benedek európai parlamenti képviselő, a döntést a hvg.hu-nak a kormány is megerősített.

Az Ugytudjuknál most arra gondoltunk, rákérdezünk az új városvezetésnél, hogy a közgyűlési többséggel, és a hivatali apparátussal hogyan látják a jelenlegi helyzetet, kidobott pénz volt-e az egész, vagy van arra remény, hogy nullásra kihozzuk a végét.

A Károlyi Ákos jegyző által szignózott válaszok minket is megleptek.

Fél év telt el a projekt megvalósítása / műszaki átadása óta, az eltelt időben a lakossági panaszok száma csökkent a kivitelezési időszakhoz képest.

- kezdi válaszát a jegyző.

A panaszok egyébként valóban azokra a sötét helyekre vonatkoztak, ahol a villanyoszlopok túl messze találhatóak egymástól.

Kíváncsi voltam arra is, hogy az ígért energia-megtakarítás valóban elég-e a hitel visszatörlesztéséhez. Károlyi Ákos szerint a viszonyítási időszak még nem érte el a kérdés szerinti időszakot, mivel a korábbi közgyűlési döntés értelmébe egy éves időszakot kell majd vizsgálniuk a gyakorlati tapasztalatokra fókuszálva.

Az eltelt időszak adataiból az következtethető, hogy a jelenlegi kondíciók mellett - ami a közvilágítás áramának díja, illetve a lízing (hitel) díj - a megtakarításból kitermelhető a beruházás költsége.


A lízing szerződést 12 évre kötötte a város, vagyis ezen idő alatt a számítások szerint megtérül a beruházás.


A jegyző azt is elmondta, hogy a LED-es lámpatestek megbízhatóbban működnek az eddigi tapasztalatok szerint, mint a régi hagyományosak. Azt már csak én teszem hozzá, hogy még szerencse, hiszen csak egy évesek. 
 

Kíváncsian várjuk, hogy az egy éves időtartam letelte után a gyakorlati tapasztalatok tükrözni fogják-e az elvégzett számításokat.

Szólj hozzá!

Árokba hajtott egy autó Halászi és Darnózseli között

Árokba hajtott és a tetejére borult egy személyautó a Halászi és Darnózseli közötti úton.

Még mindig nem érti mindenki, hogy a buszsáv a buszoké

A buszsávok szabálytalan használata ellen küzdenek Budapesten.

Még Dévai sem tudja, hogy milyen sérülése van, jogi lépéseket fontolgat a személyiségi jogai megsértése miatt

A szombathelyi tornász nem érti, Sóvágó Lajos volt szövetségi kapitány miért írta azt, hogy az elszakadt a keresztszalagja.

Ismét megpróbálják kiadni a szombathelyi víztorony kávézóját

Egyszer már sikertelenül próbálták hasznosítani.

A zebrán előzte a sort a nap tahója Győrben

A magyar utak viszonyait nap mint nap megtapasztalók jól ismerik a piros lámpánál feltorlódó sor elejére tévedő, magát bekönyörgő autósokat.

Jövő márciusban tér vissza a piac a Dunakapu térre Győrben

A polgármester szerint március elseje lesz a nagy nap.

Új gyorstesztet használnak a mentők

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik - közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel a köztévében.

Háton haraptak egy nőt a mosonmagyaróvári vasútállomáson

Egy pár férfi tagja nyomatékosította a véleményét.

A NASA-nak sikerült a nagy találkozás a Bennu aszteroidával

A naprendszerünk keletkezését vizsgálják az amerikai űrkutatók.

Meghalt a nyíregyházi kórház koronavírusos főigazgatója

Elhunyt Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója szerda hajnalban.

Ilyen sem volt még: Müller Cecília nélkül tájékoztat az operatív törzs

Mindenki nyugodjon meg, bokros teendői miatt hagyta ki az országos tiszt főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóját.

A fiúk a vágányban dolgoznak – ismét vágányzár lesz Csorna felé

Ismét vonatpótlózásra készülhet az utazóközönség.

Bill Gates könyvet írt arról, hogyan lehetne megállítani a globális felmelegedést

A milliárdos szerint 2100-ra a klímaváltozás ötször halálosabb lesz, mint a koronavírus-járvány.

Koronavírus: 1423 új fertőzött, 48 halott az elmúlt 24 órában

2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is házaltak olcsó paplanokkal a csalók

Nyugdíjasokat csaptak be, a rendőrök elkapták őket.

Az amerikai titkosszolgálat akár erővel is eltávolíthatja Trumpot a Fehér Házból, ha a jelenlegi elnök veszít Biden ellen

Donald Trump nem hajlandó azt mondani, hogy békés lesz a hatalomátadás, ha ő veszít.

van még itt cikk a témában:

Családi látványosság lett a szombathelyi aszfaltozásból

Most pár napig ne menjen autóval a Kodály Zoltán és Kassák Lajos utca kereszteződése felé.

Idén már biztosan nem ültetnek 1000 fát Szombathelyen

Leghamarabb jövőre kezdődhet meg a város fásítási programja.

Megkapta a Haladás a 37 és fél millió forintos önkormányzati támogatást

A jövőben a felek a minisztériumhoz fordulnak azért, hogy a Sportkomplexum fenntartása zökkenőmentes legyen.