Évi 190 millió forintot kell majd fizetnie 12 évig Szombathelynek a közvilágítás megújításáért

Farkas Bazsi Unyatyinszki György 2018-11-14 11:22:00
Kétmilliárd helyett, 1,2 milliárdot kell kiperkálni.

Kétmilliárd forint helyett most 1,2 milliárdból lesz megoldva a szombathelyi közvilágítás korszerűsítése - hangzott el egy mai sajtótájékoztatón Balassa Péter (Jobbik), önkormányzati képviselőtől. A politikus a tájékoztató elején döbbenetét fejezte ki, hogy egy ilyen horderejű ügyben csupán szerkesztőségünk képviselte magát a helyi médiumok közül, szerinte ez azt mutatja, hogy a politikai akarat felülírja a helyi média működését. 


Balassa elmondta, hogy másfél éve dolgozik azon, hogy ne születhessen egy, a szombathelyiek számára kedvezőtlen politikai döntés a közvilágítás korszerűsítésével kapcsolatban. Emlékeztet, hogy 2015-ben egy közgyűlési határozatot követően láttak neki a közvilágítás korszerűsítését célzó beruházás előkészítésének. A képviselő azt mondta, hogy az ő politikai torpedójának köszönhetően nem fizetettek ki a szombathelyiek plusz 800 millió forintot az Eliosnak, ami ellen egyébként idő közben OLAF eljárás is indult .

Balassa hangsúlyozta, hogy aránytalan a közbeszerzési bíráló bizottság működése, amíg korábban volt ellenzéki kontroll és rálátás, addig ez mára teljesen eltűnt. A politikus kifogásolta, hogy a tendert elnyerő K&H Bank nem helyi alvállakozókkal kíván dolgozni. Korábban ugyanis a szombathelyi Kárpáti Kelemen utca világítás korszerűsítését a helyi Villkász Kft végezte, ráadásul kiválóan. 


A Jobbikos képviselő azt mondta, úgy látszik ezentúl pénzintézetekkel kell majd az önkormányzatnak tárgyalni, ez lett a Fideszes strómanok legújabb játszótere.

Szombathely a közvilágítást teljesen önkormányzati pénzből újítja meg. Az 1,2 milliárdos beruházást 12 évig, évi 190 millió forintos törlesztővel rendezi a város. 


Balassa azt mondta, hogy olyan adatok jutottak el, hozzá, hogy a korszerűsítés után 57%-os áramszámla megtakarítás jelentkezik a városnál. 
 

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz István korábbi üzlettársai nyerték el a szombathelyi közvilágítás cseréjére kiírt uniós pályázatot. Korábban felmerült, hogy a Tiborczhoz köthető Elios pályázik a K&H Bank alvállalkozójaként, ám az Elios-botrány kirobbanása után ebből kihátráltak a felek. Az Elios helyére azonban a 13 milliárd forintos botrányban is nevesített cégek léptek be.

Szólj hozzá!

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.

Egy csoport blokkolja a forgalmat az Erzsébet-hídon

Rendőrök intézkednek a helyszínen.