Évi 190 millió forintot kell majd fizetnie 12 évig Szombathelynek a közvilágítás megújításáért

Farkas Bazsi Unyatyinszki György 2018-11-14 11:22:00
Kétmilliárd helyett, 1,2 milliárdot kell kiperkálni.

Kétmilliárd forint helyett most 1,2 milliárdból lesz megoldva a szombathelyi közvilágítás korszerűsítése - hangzott el egy mai sajtótájékoztatón Balassa Péter (Jobbik), önkormányzati képviselőtől. A politikus a tájékoztató elején döbbenetét fejezte ki, hogy egy ilyen horderejű ügyben csupán szerkesztőségünk képviselte magát a helyi médiumok közül, szerinte ez azt mutatja, hogy a politikai akarat felülírja a helyi média működését. 


Balassa elmondta, hogy másfél éve dolgozik azon, hogy ne születhessen egy, a szombathelyiek számára kedvezőtlen politikai döntés a közvilágítás korszerűsítésével kapcsolatban. Emlékeztet, hogy 2015-ben egy közgyűlési határozatot követően láttak neki a közvilágítás korszerűsítését célzó beruházás előkészítésének. A képviselő azt mondta, hogy az ő politikai torpedójának köszönhetően nem fizetettek ki a szombathelyiek plusz 800 millió forintot az Eliosnak, ami ellen egyébként idő közben OLAF eljárás is indult .

Balassa hangsúlyozta, hogy aránytalan a közbeszerzési bíráló bizottság működése, amíg korábban volt ellenzéki kontroll és rálátás, addig ez mára teljesen eltűnt. A politikus kifogásolta, hogy a tendert elnyerő K&H Bank nem helyi alvállakozókkal kíván dolgozni. Korábban ugyanis a szombathelyi Kárpáti Kelemen utca világítás korszerűsítését a helyi Villkász Kft végezte, ráadásul kiválóan. 


A Jobbikos képviselő azt mondta, úgy látszik ezentúl pénzintézetekkel kell majd az önkormányzatnak tárgyalni, ez lett a Fideszes strómanok legújabb játszótere.

Szombathely a közvilágítást teljesen önkormányzati pénzből újítja meg. Az 1,2 milliárdos beruházást 12 évig, évi 190 millió forintos törlesztővel rendezi a város. 


Balassa azt mondta, hogy olyan adatok jutottak el, hozzá, hogy a korszerűsítés után 57%-os áramszámla megtakarítás jelentkezik a városnál. 
 

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz István korábbi üzlettársai nyerték el a szombathelyi közvilágítás cseréjére kiírt uniós pályázatot. Korábban felmerült, hogy a Tiborczhoz köthető Elios pályázik a K&H Bank alvállalkozójaként, ám az Elios-botrány kirobbanása után ebből kihátráltak a felek. Az Elios helyére azonban a 13 milliárd forintos botrányban is nevesített cégek léptek be.

Szólj hozzá!

Az LMP egyenlően osztaná szét a tizenharmadik havi nyugdíjra szánt keretet

A párt elképzelése szerint minden nyugdíjas egyformán kapna havi 40 ezer forintos nyugdíjemelést.

Már a jövő évi hollywoodi színészcéh díjainak átadását is két hónappal eltolták

Valószínűleg a jelenleg tetszhalott állapotban lévő mozik miatt csúszik a díjátadó.

Bottas nyerte a nyári idénynyitót az osztrákoknál

A pole pozícióból rajtoló Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte vasárnap a Forma-1-es Osztrák Nagydíjat, amely a koronavírus-járvány miatt csaknem négy hónapos csúszással kezdődő idény első futama volt.

A Barcelona illetékese szerint Messi nem megy sehova

Messi szerződése jövőre jár le, beindultak a találgatások.

Lezuhant egy vitorlázógép Miskolcon

Az oktató, egy 55 éves férfi és a tanuló, egy 33 éves nő súlyosan megsérült. 

Megállítottak két férfit a rendőrök Győrben, majd kirepült az ablakon egy üvegfiola

Kristályos szerkezetű kábítószergyanús anyagot találtak a rendőrök a fiolában.

Bükön és Kőszegen is ittas sofőrt fogtak a rendőrök

Mindkettejük ellen büntetőeljárás indult.

Átlépte a koronavírus-fertőzöttek száma a 11 milliót világszerte

Több mint fél millió áldozatot szedett a járvány.

Extrém erős lesz az UV-sugárzás vasárnap

Napközben, 11 és 15 óra között kerülni kell a napozást.

LMP: Örökre be kell tiltani a glifozát gyomirtót

Az LMP országgyűlési javaslatban kezdeményezi, hogy a gyomirtószert tiltsák be, amint lejár 2022 végéig szóló engedélye.

Koronavírus: két új fertőzött, egy új áldozat Magyarországon

140 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.

Az autós biztosítója fogja kifizetni a szombathelyi Liget utcában összetört hídkorlátot

A sofőr bejelentette a károkozást az önkormányzatnál, de még nem tudni, mennyibe fog fájni az új korlát.

Tévhit, hogy egy kutyaév hét emberivel egyenlő

Különböző korú labradorokat vizsgáltak a tudósok.

van még itt cikk a témában:

Kézzel készített oklevelekkel köszönték meg a szombathelyi háziorvosok a városvezetés járvány idején nyújtott segítségét

A városháza mindig azonnal intézkedett, a doktorok nem tudtak lehetetlent kérni – méltatta Neményéket Haklits Györgyi címzetes főorvos.

Mit tanulhat Budapest a vidéki városoktól? – Karácsony Gergely és Ungár Péter beszélgetése

Mit tanulhat Budapest Szombathelytől vagy Győrtől? Milyen kihívásokkal néz szembe a zöldpolitika a következő években? Ungár Péter és Karácsony Gergely beszélgettek az Ökopolisz Alapítvány nyári akadémiáján a Törésvonal Intézet szervezésében.