Fotó: Vágvölgyi Bálint

Évi 190 millió forintot kell majd fizetnie 12 évig Szombathelynek a közvilágítás megújításáért

Farkas Bazsi, Unyatyinszki György
2018. november 14. szerda, 11:22
Kétmilliárd helyett, 1,2 milliárdot kell kiperkálni.

Kétmilliárd forint helyett most 1,2 milliárdból lesz megoldva a szombathelyi közvilágítás korszerűsítése - hangzott el egy mai sajtótájékoztatón Balassa Péter (Jobbik), önkormányzati képviselőtől. A politikus a tájékoztató elején döbbenetét fejezte ki, hogy egy ilyen horderejű ügyben csupán szerkesztőségünk képviselte magát a helyi médiumok közül, szerinte ez azt mutatja, hogy a politikai akarat felülírja a helyi média működését. 

 


Balassa elmondta, hogy másfél éve dolgozik azon, hogy ne születhessen egy, a szombathelyiek számára kedvezőtlen politikai döntés a közvilágítás korszerűsítésével kapcsolatban. Emlékeztet, hogy 2015-ben egy közgyűlési határozatot követően láttak neki a közvilágítás korszerűsítését célzó beruházás előkészítésének. A képviselő azt mondta, hogy az ő politikai torpedójának köszönhetően nem fizetettek ki a szombathelyiek plusz 800 millió forintot az Eliosnak, ami ellen egyébként idő közben OLAF eljárás is indult .

 

 

Balassa hangsúlyozta, hogy aránytalan a közbeszerzési bíráló bizottság működése, amíg korábban volt ellenzéki kontroll és rálátás, addig ez mára teljesen eltűnt. A politikus kifogásolta, hogy a tendert elnyerő K&H Bank nem helyi alvállakozókkal kíván dolgozni. Korábban ugyanis a szombathelyi Kárpáti Kelemen utca világítás korszerűsítését a helyi Villkász Kft végezte, ráadásul kiválóan. 

 


A Jobbikos képviselő azt mondta, úgy látszik ezentúl pénzintézetekkel kell majd az önkormányzatnak tárgyalni, ez lett a Fideszes strómanok legújabb játszótere.

 

Szombathely a közvilágítást teljesen önkormányzati pénzből újítja meg. Az 1,2 milliárdos beruházást 12 évig, évi 190 millió forintos törlesztővel rendezi a város. 

 


Balassa azt mondta, hogy olyan adatok jutottak el, hozzá, hogy a korszerűsítés után 57%-os áramszámla megtakarítás jelentkezik a városnál. 
 

 

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz István korábbi üzlettársai nyerték el a szombathelyi közvilágítás cseréjére kiírt uniós pályázatot. Korábban felmerült, hogy a Tiborczhoz köthető Elios pályázik a K&H Bank alvállalkozójaként, ám az Elios-botrány kirobbanása után ebből kihátráltak a felek. Az Elios helyére azonban a 13 milliárd forintos botrányban is nevesített cégek léptek be.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás