fotó: Orbán Zoltán / Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Az egész ország együtt figyelheti a baglyokat

Nagy Donát
2020. január 21. kedd, 06:58
A madártani egyesület közös, összehangolt megfigyelésre hívja a lakosságot.

Péntektől hétfőig tart az erdei fülesbagoly telelőhelyek lakossági, országosan összehangolt felmérése - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

 

Bárki részt vehet az erdei fülesbagoly országos telelőhelyeinek felmérésében.

 

A lakossági felmérésének célja egyrészt, hogy a szakértők pontosabb információkat kapjanak a telelő baglyok területi eloszlásáról és nagyságrendjéről. Másrészt fel kívánja hívni a figyelmet a különleges viselkedésű állatokra, de az év közben ritkán látható baglyok akár tömeges megfigyelése rendkívül izgalmas élmény is – áll az egyesület közleményében.

 

Erdei fülesbagoly telelőhelyek országos, lakossági felmérése

Az országosan összehangolt, egyidőben végzett szinkron számlálás 2020-ban január 24-27. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart. A telelő baglyokat azonban nem csak ilyenkor lehet számolni! A bagolycsapatokról egész télen várjuk az adatokat, melyeket akár utólag, a tavasz folyamán is érdemes beküldeni (lásd később, a "Hogyan és hova jelentsem az adatokat?"

 

A Magyar Madártani Egyesület arra buzdítja gyerekeket és felnőtteket, hogy még több időt a szabadban töltve természetvédelmileg is hasznos önkéntes munkát végezzenek a madárvilág védelme érdekében. A telelő baglyokat egyébként nemcsak ilyenkor lehet megszámolni a telelő baglyokat, az egyesület egész évben várja az a bagolycsapatokról szóló információkat.

 

Az erdei fülesbagoly a 2020-as év madara

Vágvölgyi Bálint Nagy volt a küzdelem, megérdemelt a győzelem. Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja, az erdei fülesbagoly lett 2020-ban az év madara, miután a Magyar Madártani Egyesület tavaly nyári internetes lakossági szavazásán a három választható madárfajra (uráli bagoly, erdei fülesbagoly, füleskuvik) közül az kapta a legtöbbet.

 

Az erdei fülesbagoly 2020-ban az év madara címet is elnyerte.
comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás