Az erdei fülesbagoly a 2020-as év madara

Vágvölgyi Bálint 2020-01-06 11:48:00
Nagy volt a küzdelem, megérdemelt a győzelem.

Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja, az erdei fülesbagoly lett 2020-ban az év madara, miután a Magyar Madártani Egyesület tavaly nyári internetes lakossági szavazásán a három választható madárfajra (uráli bagoly, erdei fülesbagoly, füleskuvik) közül az kapta a legtöbbet.

Az egyesület honlapján azt írják erről a fajról, hogy közepes termetű, álcázó mintás tollazatú, hosszú felmereszthető tollfülű bagoly. Szárnya hosszú és keskeny, röpte csapongó. A fiókák első tollazatát fehéres pehelytollak alkotják.

Erdei fülesbagoly ágak között pihen / Roosting Long-eared Owl, Budapest (2017.05.18.)

Videó: Orbán Zoltán A Madárbarát kert program részleteit a következő oldalon találja: http://www.mme.hu/madarbarat_kert_program A madárvédelmi eszközökről részletesen olvashat itt: http://www.mme.hu/napi_madarvedelem A felvétel ablaklesből készült, erről részletesen olvashat a következő oldalunkon: http://www.mme.hu/fotozzunk_-_otletek Felvétel: EOS 7D Mark II + Canon 100-400 mm / f 4,5-5,6 L IS II, Canon Extender EF 2x III; Canon EOS 5D Mark II + Canon 25-105 mm / f 4 IS L, Canon 17-40 mm / f 4 USM L; Swarovski CT 101 Carbon Tripod állvány, Manfrotto 701HDV videó fej.

Hatalmas elterjedési területű madár, Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt költ. A világállomány mintegy 28%-a él Európában. Magyarország leggyakoribb bagolyfajának állománya 6 500-12 000 pár közé becsülhető.

Ragadozó életmódot folytató faj, fő táplálékát kirágcsálók képezik, de helyenként és időszakonként jelentős lehet énekesmadár zsákmányolása is. A hazai köpetvizsgálatok alapján leggyakrabban mezei pockot, erdeiegér-fajokat és házi egeret fog. Őszönként hatalmas, települési szinten akár több százas csapatokban jelenik meg a falvak, városok fáin, hogy itt áttelelve, éjszakánként innen kijárva vadásszanak.

Telelő erdei fülesbaglyok / Wintering Long-eared Owls at Kisújszállás city - Hungary (2018.01.10.)

Videó: Orbán Zoltán Zene / Music: Retreat by Jason Farnham (source: YouTube) A videóhoz tartozó cikket itt olvashatja: http://www.mme.hu/magyarorszag-bagoly-fovarosaban-jarva A bagolyetető egérvárakról itt olvashat: http://www.mme.hu/bagolyeteto_egervar A Madárbarát kert program részleteit a következő oldalon találja: http://www.mme.hu/madarbarat_kert_program A madárvédelmi eszközökről részletesen olvashat itt: http://www.mme.hu/napi_madarvedelem Felvétel: EOS 7D Mark II + Canon 100-400 mm / f 4,5-5,6 L IS II, Canon Extender EF 2x III; Canon EOS 5D Mark II + Canon 25-105 mm / f 4 IS L, Canon 17-40 mm / f 4 USM L; Swarovski CT 101 Carbon Tripod állvány, Manfrotto 701HDV videó fej.

Emberkövető viselkedése miatt az elektromos szabadvezeték-hálózaton az áramütés, az autók és vonatok általi elütés számos madár pusztulását okozza minden évben. Az erdei fülesbagoly Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A faj hazai állománya jelenleg nem veszélyeztetett, de alapvetően a mezőgazdasági területekhez kötődő fajként folyamatos odafigyelést igényel.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.