Április negyedikén pezsgett az élet a szombathelyi emlékműnél

ugytudjuk.hu 2020-04-04 16:23:00
Magyarország  első számú hivatalos nemzeti ünnepe évtizedekig április 4-e volt. Ez a nap úgy vonult be az 1949-1989 közötti történelembe, hogy a „hősi szovjet csapatok felszabadították hazánkat a fasiszta elnyomás alól". Ami igaz is volt, de helyette kaptunk egy testes diktatúrát, fél évszázadra.

Április 4-re már jó előre készülni kellett. A szombathelyi Felszabadulási Emlékmű (ez a hivatalos neve mindmáig) alatt dísztribünt emeltek, ahova a helyi főelvtársak és a hatalmukat biztosító szovjet, valamint magyar fegyveres erők képviselői elfáradtak, hogy integessenek az alant elvonuló, kivezényelt tömegnek. Főleg a munkásoknak és a velük szövetséges (dísz)parasztságnak. Előfordult néhány kósza értelmiségi is, de mivel ez  réteg minden hatalom szemében szálka, itt sem kellett igazolniuk, ha távol maradtak.  

 

 

Április 4. Vas megyében volt csak igazán divatos. Ennek oka, hogy a legenda szerint ezen a napon Nemesmedvesen űzték ki a legeslegutolsó fasiszta németet, ennek emlékére később tankot is emeltek az alig pár lakosú településen. A kis falu így bekerült a történelembe, a tankönyvekbe, filmekbe. Célpontja lett például a Battonyáról induló (ez a falu meg az első felszabadító szovjet katonát fogadta) felszabadulási stafétának. Az árnyaltabb történetírás később vitatta a dátum abszolutizálását, de hivatalos kultúrpolitika keményen oda ütött.  

 

 

Az ünnepre minden iskola kötelezően készült, a fiúk formaruhába öltöztek, a lányok úgyszintén. Kék és piros nyakkendős fiatalok tömegei lepték el az utcákat, tereket.  A helyi kultúrházakban (csaknem minden faluban volt ilyen államilag fenntartott intézmény mozival, könyvtárral, ifjúsági KISZ-klubbal) „zengje a zének felszabadítónk hősi nevét" típusú, uniformizált kulturális műsorok peregtek. Ahol volt 19-es veterán, azaz 1919-es vöröskatona, azt virággal felkeresték, ahol volt emlékmű, ott koszorúztak a párttitkár és a tanácselnök jelenlétében.

 

 

Szombathelyen eleinte az emlékműnél, később a Március 15. téri Lenin szobor előtt tartották a központi ünnepséget. Ilyenkor avatták fel a KISZ-eseket, illetve a kisdobosokat, úttörőket. Délután pedig a Művelődési és Sportházban ünnepi nagygyűlést tartottak, szintén kaptafaműsorral. Egy biztos, Lenin mindig és mindenben szerepelt, Kádár viszont nem engedte önmagát tömjénezni, így a buzgómócsingoknak meg kellett elégedniük a „párttal, a néppel egy az utunk" – féle panelekkel. A Savaria Moziban szovjet filmeket vetítettek ingyen, Kocsubej és Csapajev kalandjait, de voltak jobbak is, így az Emberi sors. E napon a város párt-és tanácsi vezetői hálaadó látogatást tettek a Vöröshadsereg úti (ma Huszár) szovjet laktanyában, ahol díszszemlét is tartottak.  

 

 

A 40. jubileumi évforduló országos dekorációs versenyét Szombathely nyerte. A Március 15. tér gyakorlatilag vörösbe öltözött, némi piros-fehér-zöld beütéssel. Szinte minden házon a szovjeteket dicsőítő transzparens lógott. Ez azért már akkor is sok volt, igaz, csak a morgás szintjéig. Sokan kérdezték, hogy miért éppen a Március 15. téren, vagyis a valódi nemzeti ünnepre emlékeztető helyszínen kell a megszállókat ünnepelni?

 

 

A helyben kiadott Életünk című havilap tovább ment. Lehoztak egy verset, amely március 28-tól április 8-ig csak a dátumokat sorolta, majd egy laza stb.-vel ért véget. A tömeg nem, az elhárítás viszont vette – és olvasta - a lapot. (Fel)jelentésükben leírták, hogy „a vers lázító, kimeríti a közösség elleni izgatás tárgyát, mert ellényegteleníti a nemzeti ünnepet, azt sugallva, hogy április 4. éppen olyan közönséges hétköznap, mint a többi".

Idők múlnak, új demokráciák és diktatúrák jönnek, a politikai étlap változik. Ma már április 4-edike a legtöbb magyar szemében csupán egy olyan dátum, mint volt ebben a bizonyos versben.  

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.