A kép illusztráció: Pixabay

Fantasztikus felvétel készült a Naprendszeren kívülről érkezett üstökösről

ugytudjuk.hu
2019. október 17. csütörtök, 17:37
Az üstökös óránként 177 ezer kilométerrel száguld át a Naprendszerben.

Az eddigi legjobb felvételt készítette az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Hubble űrteleszkópja a Naprendszeren kívülről érkezett 2I/Borisov üstökösről.

 

A Hubble az amerikai űrkutatási hivatal honlapja szerint október 12-én készítette az eddigi legélesebb képet, amelyen az üstökös magja körüli porkoncentráció látható. Az üstökös magja túl kicsi ahhoz, hogy az űrteleszkóp érzékelni tudja.A Hubble a hétvégén mintegy 420 millió kilométer távolságból készített róla képeket. Ezeket hozták nyilvánosságra szerdán.

 

 

 

A 2I/Borisov a második ismert csillagközi látogatója a Naprendszernek. Az Oumuamua nevű objektumot 2017-ben észlelték, a szivar alakú űrszikla 38 millió kilométerre haladt el a Naptól az előtt, hogy elhagyta a Naprendszert.

 

Az üstököst először egy krími amatőr csillagász, Gennagyij Boriszov fedezte fel augusztusban.

 

„Rejtély, hogy ez a kettő (csillagközi látogató) miért ilyen különböző” – fogalmazott David Jewitt, a Kaliforniai Egyetem tudósa, a Hubble megfigyelőcsoportjának vezetője.

 

Másfelől „nagyon figyelemre méltó”, hogy az üstökös felépítése hasonlónak tűnik a Naprendszer többi üstököséhez – mutatott rá Amaya Moro-Martin, a baltimore-i Űrteleszkóp Tudományos Intézet kutatója.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás