A kőszegi jegyző más levelet küldött el a horrorkecske áldozatainak, mint amit közzétett a város Facebook-oldalán

Nagy Donát 2020-09-29 16:57:00
Személyes barátságok nehezítik a sztorit, ahol aktatologatással próbálják meg jobb belátásra bírni a jószágot.

A Rambo nevű, felajzott kameruni kecske már hetek óta kóborolhat szabadon Kőszeg külterületén, kalandozása pedig jókora pusztítással jár. Agresszív viselkedését kerítések, és az ott lakók nyugalma bánja.

Gazdája, az osztrák Rudolf Dostal - akit a környéken mindenki csak Rudinak hív - látványosan nem foglalkozik a dologgal, ingatlanjának kerítését nem hajlandó megjavítani, vagy az állatot megkötni, sokszor kapuját is nyitva hagyva megy jobb dolgára a nyugdíjas taxis. A rendőrség tehetetlen, amíg nincsen súlyos sérülés, ők nem illetékesek.

Erdősi Péter és párja, Nóra jobb híján a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalhoz fordultak segítségért, mivel leginkább talán a házaspár szenved a kecskeuralom miatt. Rambot többször vasvillával kellett kikergetni saját kertjükből, az agresszív állat miatt gyermekeiket sem tudják felügyelet nélkül kiengedni játszani. Saját kecskéiket bár bezárva tartották, nemrég inkább eladták őket, ugyanis Rambo rendszeresen be akart hozzájuk jutni. De a kert növényei, és Nóráék tyúkjai is megszenvedik ezt az időszakot.

Fotók: Olvasói fotó

A megoldás az lenne, ha a horrorkecskét végre bezárná osztrák gazdája, vagy ha ezt nem tudja megtenni, elvinné Kőszegről. De Magyarországon élünk.

Korábbi cikkeink alatt jó páran osztották meg kecskepörkölt receptjeiket, de a problémáról valójában nem maga az állat tehet.

A hivatalos megoldás útja viszont sokkal nehezebben járható.

Kezdetben a szomszédok próbálták megértetni Rudival, hogy ez így nincs jól. Még kötelet is vittek neki, hogy legalább azzal kösse meg az állatot. Az osztrák gazdát azonban mindez nem érdekelte. Ő egyébként hivatalosan nem itt, hanem Bécsújhelyen lakik, bár a szomszédok szerint életvitelszerűen egyértelműen Kőszegen tartózkodik.

Péter bejelentése az önkormányzat felé saját elmondása szerint először nyitott fülekre talált. Felvették a jegyzőkönyvet, és úgy tűnt, hamarosan lépéseket tesznek az osztrák gazda felé, kikényszerítve az állat hatékony elzárását. Valójában azonban semmi látványos nem történt.

Egyik alkalommal aztán a rendőröket is kihívták, de Rudi kezét legyintve egyből felhívta Kőszeg korábbi fideszes polgármesterét, Huber Lászlót. Az ex-politikus így a helyszínen próbálta nyugtatni a helyieket, hogy csak apróságról van szó. Huber a helyiek szerint egyébként jó kapcsolatban van Rudival, heti két - három alkalommal is látogatást tesz a külföldi telkén.

Később a hivatalos iratokból kiderül, hogy Rudi valóban barátjaként jelölte meg Hubert.

Az egyébként tényleg elképesztő, amikor a Nóra által mutatott videón az látszik, ahogy a rendőr próbálja megértetni Rudival a törvények betartásának fontosságát, mire az osztrák gazda csupán a kezével hesseget.

Sajnos azonban úgy tűnik, Huber nem kívánja jó kapcsolatát felhasználnia a helyeik megsegítésére. Amikor megkérdeztük a témával kapcsolatban, csupán annyit mondott, ez az egész nevetséges.

Péterék nem akartak nagy felhajtást a sztoriból, csupán szerettek volna élni a nyugalomhoz való jogukkal, de látva a tétlenséget, megfogalmaztak egy nyílt levelet, amit aztán közzé is tettek a Facebookon.

Horrorkecske tart rettegésben egy családot Kőszegen

Nem mindennapi levelet tett közzé egy kőszegi lakos a Facebookon. A leírás alapján a család szomszédságában élő kecske, Rambo hetek óta háborítatlanul szaladgál, rombol Kőszegen anélkül, hogy az illetékes jegyző bármit is tenne. A jól megtermett állat sokszor agresszív, számos alkalommal kellett már különböző eszközökkel megfutamítani.

A történet fonalát mi is itt vettük fel, közben pedig kiderült: Kőszeg jegyzője a Vas Megyei Kormányhivatalnak jelentett összeférhetetlenséget, ezért az ügy átkerült Szombathelyre.

Először mi is arra gyanakodtunk, hogy Huber színre lépése lehet az összeférhetetlenség oka, de mivel az ex-politikus már nem része a városirányításnak, ezért ebben nem voltunk biztosak.

Dr. Zalán Gábortól, Kőszeg jegyzőjétől hétfőn viszont válaszokat kaptunk. Az általa aláírt papírt a város Facebook oldalán is közzétették.

Leveléből kiderül, hogy valóban Huber ténykedése miatt kellett átadni az ügyet a szombathelyi önkormányzatnak.

Tették ezt azért, hogy az elfogultság gyanúja se merülhessen fel senkiben az egykori városvezető jelenléte miatt.

Igaz, az nem teljesen világos, hogy az egykori polgármesternek miért van még mindig akkora hatalma a hivatal felett, hogy ha ő színre lép, akkor a kőszegi önkormányzat lefagy? A város vezetésével járó, megválasztott titulus hatalma vajon mennyi időre?

Érdemes pontról-pontra is számba venni, mivel teltek a hivatali napok az utóbbi időben:

  • augusztus: Rambo, a kameruni kecske rendszeresen terrorizálja a környéken élőket, gazdája viszont nem hajlandó a kisujját sem mozdítani a megoldás érdekében
  • szeptember 1.: egy újabb eset után a lakók kihívták a rendőrséget. Itt hívta segítségül Rudi gazda Huber Lászlót is.
  • szeptember 2.: Péter bejelentést tesz az önkormányzatnál az agresszív állat miatt
  • szeptember 3.: a hivatal elkéri a rendőrség jegyzőkönyvét
  • szeptember 7.: a rendőrség elküldi a jegyzőkönyvet
  • szeptember 9.: összeférhetetlenség miatt Kőszeg jegyzője az ügyet jelenti Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatójánál
  • szeptember 11.: megérkezik az összeférhetetlenségről szóló jelentés
  • szeptember 14.: a hivatal megalapozottnak tartja az összeférhetetlenséget, ezért átadja a problémát Szombathelynek
  • szeptember 21.: Rambo továbbra is háborítatlanul kószál, ezért megszületik az első nyílt levél a témában, így köztudomásra kerül a kecskeügy
Fotók: Olvasói fotó

Dr. Zalán Gábor leveléből egyébként kiderül az is, hogy ő és Básthy Béla (Fidesz-KDNP) jelenlegi kőszegi polgármester - aki a leírtak szerint csak a múlt heti nyílt levélből értesült az egész problémáról - a hasonló esetek kiküszöbölése, megelőzése érdekében a közterület-felügyelőkkel közreműködve a jövőben fokozottan figyelemmel kísérik majd a jogszabályi előírások betartását.

Két levél létezik, de nem csak ez a baj

Kedden aztán kiderült, hogy a jegyző által a város Facebook oldalára kitett levele nem ugyanaz, mint amit a kecskesztori elszenvedői kaptak

Security Check Required

null

Ez egyébként sok mindent elárul azzal kapcsolatban, hogyan zajlik a városiak tájékoztatása az ügyről. Mind a bővített, Kőszeg hivatalos Facebook oldalára feltöltött és szeptember 28-i keltezésű, mind a házaspár számára e-mailben megküldött, tartalmában szerényebb, szeptember 25-i levél úgy fogalmaz, hogy a Péter kérésére indított birtokvédelmi eljárásban a város jegyzője kérte a Vas Megyei Kormányhivatalt, vegyék el tőle az ügyet. Birtokvédelmi eljárást egyébként akkor szokás megkezdeni, amikor

a birtokost birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában jogalap nélkül háborítják.

Csakhogy ilyen eljárást nem kért Péter, és bár a Vas Megyei Kormányhivatal a birtokvédelmi eljárás szabályaira hivatkozva adta inkább az ügyet Szombathelynek, a megyeszékhelyen már állatvédelmi hatósági eljárást indítottak - utóbbira hivatkozva viszont nem kérhette volna Kőszeg az összeférhetetlenséget.

Tehát, hadd összegezem: nem birtokvédelem, hanem állatvédelem, ezért az utóbbi törvény szabályozza. Ez alapján Ön az ügyünkben kizárási okra nem hivatkozhat, mivel sem én, sem Rudolf D. osztrák szomszédunk nem vagyunk az illetékességi területén belüli önkormányzat, sem annak szerve, de legkevésbé sem polgármesterek! Hogy fokozzam: korábbi főnöke, Huber László önjelölt tolmács/jóbarát még annyira sem!
Ha a megyei kormányhivatal által küldött levélben foglaltak helytállóak - márpedig Ön is erre hagyatkozik válaszlevelében - , akkor Ön inkább bújt egy Önt a törvény szerint meg nem illető kizárási ok mögé, minthogy rövid határidőn belül helyszíni szemlére küldje munkatársait, segítve ezzel a probléma gyors orvoslását.
Vajon ezt miért tette? Talán megfelelési kényszerből? Talán, mert soha nem is akart érdemben foglalkozni a bejelentésünkkel?
Öntől valószínűleg sohasem tudjuk meg, addig is marad a találgatás.

- írja Erdősi Péter, az eredeti panaszos.

Eközben pedig Ramboval, a kecskével továbbra sem történik semmi.

Szólj hozzá!

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.