A kőszegi horrorkecske sztorija maga a magyar valóság

Nagy Donát 2020-09-22 08:51:51
A történet egyszerű: az egyik szomszéd agresszív állata folyton kiszökik, rombol, fenyeget. A bejelentések után mégsem történik semmi.

Tegnap írtunk arról, hogy egy kecske tart rettegésben egy kőszegi családot. A panaszos által a Facebook-on közzétett nyílt levél megszületését azonban sok minden megelőzte.

Horrorkecske tart rettegésben egy családot Kőszegen

Nem mindennapi levelet tett közzé egy kőszegi lakos a Facebookon. A leírás alapján a család szomszédságában élő kecske, Rambo hetek óta háborítatlanul szaladgál, rombol Kőszegen anélkül, hogy az illetékes jegyző bármit is tenne. A jól megtermett állat sokszor agresszív, számos alkalommal kellett már különböző eszközökkel megfutamítani.

Péter és Nóra néhány héttel ezelőtt "találkozott" először Ramboval. A valójában kameruni juh a Kőszeg külterületén lévő házuk mellett, az utcán mászkált háborítatlanul, mondjuk úgy, felizgatott állapotban. Péteréknél ugyanis - akkor még - szintén volt pár kecske a ház mellett tartva későbbi hasznosságuk okán, azonban Ramboval ellentétben egy karámba voltak bezárva.

Rambo fajának hímjei a párosodási szándékot jelezve szó szerint folyamatosan összepisilik magukat, szaguk így markáns, szúrós. Ilyenkor a közelükben lenni nagy önuralmat kíván egy ember részéről.

A kameruni juh gazdáját a környékbeliek csak Rudinak hívják, ő egy osztrák állampolgárságú férfi. Magyarul nem beszél, angolul is alig, ami Péterék szerint sokszor megnehezíti vele a kommunikációt. Már amikor hajlandó egyáltalán a férfi kommunikálni.

Fotók: Olvasói fotó

A tulajdonosnak ugyanis számtalanszor jelezték, hogy javítsa meg a kerítést, zárja be megfelelő módon a haszonállatát, de úgy tűnt, ő ezt nem akarja megtenni, egyszerűen nem érdekelte. Többször is úgy ment el otthonról, hogy a kapuja nyitva volt, a kerítésén pedig mindenféle rések voltak. Később már Péterék vittek neki kötelet, hogy azzal kösse ki az állatot, mert féltik az agresszív állattól a gyerekeket; de Rudi erre sem tartott igényt.

Péterék elmondása szerint az osztrák férfi több jószága is szabadon mászkál a környéken, tyúkjai, kutyái is sokszor kint vannak. Szerencsére a többi állata nem agresszív, de a helyiek rögtönzött lakógyűlésén többek is kifejezték félelmüket.

Egyik napon ismét kint kóborolt Rambo az utcán, és ötletszerűen elkezdte lebontani a kerítéseket. Ekkor Péterék kihívták a rendőrt, aki a helyszínre érve látta a felfordulást, de mivel a tulajdonost nem találták otthon, abban maradtak, hogy újra kijön, amikor Rudi hazaérkezik. Még aznap így is történt, az osztrák kecskegazda hazatérte után újra a helyszínre jött a rendőr.

Rudi azonban nem működött együtt a hatósággal, és valamiért egyszerre felhívta Huber Lászlót, Kőszeg korábbi fideszes polgármesterét.

Nóra többek között megmutatta azt a videót, ahol az egyébként németül is tudó rendőr éppen próbálja "meggyőzni" Rudit, hogy Magyarországon be kéne tartani a magyar törvényeket. Rudi viszont nem akart együttműködni a hatósággal, nem is igen volt hajlandó a rendőrrel beszélni, Huber tolmácsolásán keresztül mondta a környékbelieknek, hogy ez csak apróság, egy bagatel dolog. A rendőrségi jegyzőkönyv írása közben többször emlegette, hogy ismeri Hubert, és Básthy Bélát is, Kőszeg jelenlegi fideszes polgármesterét.

A rendőr jegyzőkönyvet írt, majd nem történt semmi. Hetekig.

Péter elmondása szerint a rendőrségen egyébként nagyon megértőek voltak, azt mondták, ha bármi gáz van, rögtön szóljanak nekik és kimennek újra. De tenni nem tudnak semmit annak ellenére sem, hogy a jegyzőkönyvbe is beleírták, az elkóborló állat agresszíven viselkedik.

Közben Rambo rendszeresen átjárt a szomszédokhoz, tönkretette a kerítéseket, lelegelte a termést. Az autóval kiállás is lehetetlenné vált a kertből, mivel kapunyitásra ismét ott termett, és beszaladt a kameruni juh. A gyerekeket szintén nem lehetett az amúgy békés környékre kiengedni játszani, de még a saját kertbe sem, mert Rambo bármikor berambózhatott.

Péterék közben saját kecskéiket is eladták, mivel egyszerűen képtelenség volt a kameruni juh agresszív viselkedését kezelni, és úgy gondolták, talán így nem fog átjárni hozzájuk. Ez azonban nem így történt: Rambo több helyen is tönkretette a kerítést, és akadt olyan is, hogy Péterék tyúkóljába szabadult be, majdnem összetaposva a szárnyasokat.

A családfő közben az önkormányzathoz fordult, mert ingóságai mellett féltette kisgyermekeit is az agresszív kecskétől. Elmondása szerint először nem voltak vele segítőkészek az ügyintézők, de amikor a hivatalban is hallották, hogy a vonal másik végén éppen vasvillával próbálja neje kizavarni az állatot a kertjükből, akkor úgy tűnt, valóban foglalkozni kezdenek az üggyel.

De aztán valahogy mégsem történt semmi.

Péter azt mondja, ő úgy tudja, összeférhetetlenség miatt időközben átkerült az ügy Szombathelyre. A kőszegi önkormányzattól pedig soha, senki sem jött ki legalább megtekinteni a környéket.

Rambot közben többször is vasvillával, ilyen-olyan kerti szerszámmal kellett kierőszakolni a magánkertekből. Az állat - a látott videók alapján - amúgy nemigazán volt megijedve az emberektől, a nagy szarvaival biztonságban érezte magát.

Fotók: Olvasói fotó

Ottjártunkkor egyébként éppen az osztrák férfinál volt Huber László ex-polgármester, ezért amíg a hivatalos válaszokra várunk, szerettük volna megkérdezni tőle, miért őt hívta fel egyszerre az osztrák tulaj, illetve tud-e valamit segíteni a probléma kezelésén a láthatóan jó kapcsolata révén. Huber a távozásakor először nem értette a kérdést, milyen kecskéről van szó, majd csak annyit válaszolt, "ez már nevetséges", és hagyjuk őt kijárni az autójával.

Péter azt mondta, ők nem akartak ebből ügyet csinálni, de mivel azt látják, hogy hetek óta semmi sem történik, és Rambo valóban megkeseríti az életüket, kénytelenek voltak nyílt levelet írni, amit közzétettek a Facebookon is.

Az üggyel kapcsolatban a kőszegi, valamint a szombathelyi önkormányzatnak, és a rendőrségnek is írtunk. Ha választ kapunk a kérdéseinkre, természetesen közzétesszük.

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.