A kőszegi horrorkecske sztorija maga a magyar valóság

Nagy Donát 2020-09-22 08:51:51
A történet egyszerű: az egyik szomszéd agresszív állata folyton kiszökik, rombol, fenyeget. A bejelentések után mégsem történik semmi.

Tegnap írtunk arról, hogy egy kecske tart rettegésben egy kőszegi családot. A panaszos által a Facebook-on közzétett nyílt levél megszületését azonban sok minden megelőzte.

Horrorkecske tart rettegésben egy családot Kőszegen

Nem mindennapi levelet tett közzé egy kőszegi lakos a Facebookon. A leírás alapján a család szomszédságában élő kecske, Rambo hetek óta háborítatlanul szaladgál, rombol Kőszegen anélkül, hogy az illetékes jegyző bármit is tenne. A jól megtermett állat sokszor agresszív, számos alkalommal kellett már különböző eszközökkel megfutamítani.

Péter és Nóra néhány héttel ezelőtt "találkozott" először Ramboval. A valójában kameruni juh a Kőszeg külterületén lévő házuk mellett, az utcán mászkált háborítatlanul, mondjuk úgy, felizgatott állapotban. Péteréknél ugyanis - akkor még - szintén volt pár kecske a ház mellett tartva későbbi hasznosságuk okán, azonban Ramboval ellentétben egy karámba voltak bezárva.

Rambo fajának hímjei a párosodási szándékot jelezve szó szerint folyamatosan összepisilik magukat, szaguk így markáns, szúrós. Ilyenkor a közelükben lenni nagy önuralmat kíván egy ember részéről.

A kameruni juh gazdáját a környékbeliek csak Rudinak hívják, ő egy osztrák állampolgárságú férfi. Magyarul nem beszél, angolul is alig, ami Péterék szerint sokszor megnehezíti vele a kommunikációt. Már amikor hajlandó egyáltalán a férfi kommunikálni.

Fotók: Olvasói fotó

A tulajdonosnak ugyanis számtalanszor jelezték, hogy javítsa meg a kerítést, zárja be megfelelő módon a haszonállatát, de úgy tűnt, ő ezt nem akarja megtenni, egyszerűen nem érdekelte. Többször is úgy ment el otthonról, hogy a kapuja nyitva volt, a kerítésén pedig mindenféle rések voltak. Később már Péterék vittek neki kötelet, hogy azzal kösse ki az állatot, mert féltik az agresszív állattól a gyerekeket; de Rudi erre sem tartott igényt.

Péterék elmondása szerint az osztrák férfi több jószága is szabadon mászkál a környéken, tyúkjai, kutyái is sokszor kint vannak. Szerencsére a többi állata nem agresszív, de a helyiek rögtönzött lakógyűlésén többek is kifejezték félelmüket.

Egyik napon ismét kint kóborolt Rambo az utcán, és ötletszerűen elkezdte lebontani a kerítéseket. Ekkor Péterék kihívták a rendőrt, aki a helyszínre érve látta a felfordulást, de mivel a tulajdonost nem találták otthon, abban maradtak, hogy újra kijön, amikor Rudi hazaérkezik. Még aznap így is történt, az osztrák kecskegazda hazatérte után újra a helyszínre jött a rendőr.

Rudi azonban nem működött együtt a hatósággal, és valamiért egyszerre felhívta Huber Lászlót, Kőszeg korábbi fideszes polgármesterét.

Nóra többek között megmutatta azt a videót, ahol az egyébként németül is tudó rendőr éppen próbálja "meggyőzni" Rudit, hogy Magyarországon be kéne tartani a magyar törvényeket. Rudi viszont nem akart együttműködni a hatósággal, nem is igen volt hajlandó a rendőrrel beszélni, Huber tolmácsolásán keresztül mondta a környékbelieknek, hogy ez csak apróság, egy bagatel dolog. A rendőrségi jegyzőkönyv írása közben többször emlegette, hogy ismeri Hubert, és Básthy Bélát is, Kőszeg jelenlegi fideszes polgármesterét.

A rendőr jegyzőkönyvet írt, majd nem történt semmi. Hetekig.

Péter elmondása szerint a rendőrségen egyébként nagyon megértőek voltak, azt mondták, ha bármi gáz van, rögtön szóljanak nekik és kimennek újra. De tenni nem tudnak semmit annak ellenére sem, hogy a jegyzőkönyvbe is beleírták, az elkóborló állat agresszíven viselkedik.

Közben Rambo rendszeresen átjárt a szomszédokhoz, tönkretette a kerítéseket, lelegelte a termést. Az autóval kiállás is lehetetlenné vált a kertből, mivel kapunyitásra ismét ott termett, és beszaladt a kameruni juh. A gyerekeket szintén nem lehetett az amúgy békés környékre kiengedni játszani, de még a saját kertbe sem, mert Rambo bármikor berambózhatott.

Péterék közben saját kecskéiket is eladták, mivel egyszerűen képtelenség volt a kameruni juh agresszív viselkedését kezelni, és úgy gondolták, talán így nem fog átjárni hozzájuk. Ez azonban nem így történt: Rambo több helyen is tönkretette a kerítést, és akadt olyan is, hogy Péterék tyúkóljába szabadult be, majdnem összetaposva a szárnyasokat.

A családfő közben az önkormányzathoz fordult, mert ingóságai mellett féltette kisgyermekeit is az agresszív kecskétől. Elmondása szerint először nem voltak vele segítőkészek az ügyintézők, de amikor a hivatalban is hallották, hogy a vonal másik végén éppen vasvillával próbálja neje kizavarni az állatot a kertjükből, akkor úgy tűnt, valóban foglalkozni kezdenek az üggyel.

De aztán valahogy mégsem történt semmi.

Péter azt mondja, ő úgy tudja, összeférhetetlenség miatt időközben átkerült az ügy Szombathelyre. A kőszegi önkormányzattól pedig soha, senki sem jött ki legalább megtekinteni a környéket.

Rambot közben többször is vasvillával, ilyen-olyan kerti szerszámmal kellett kierőszakolni a magánkertekből. Az állat - a látott videók alapján - amúgy nemigazán volt megijedve az emberektől, a nagy szarvaival biztonságban érezte magát.

Fotók: Olvasói fotó

Ottjártunkkor egyébként éppen az osztrák férfinál volt Huber László ex-polgármester, ezért amíg a hivatalos válaszokra várunk, szerettük volna megkérdezni tőle, miért őt hívta fel egyszerre az osztrák tulaj, illetve tud-e valamit segíteni a probléma kezelésén a láthatóan jó kapcsolata révén. Huber a távozásakor először nem értette a kérdést, milyen kecskéről van szó, majd csak annyit válaszolt, "ez már nevetséges", és hagyjuk őt kijárni az autójával.

Péter azt mondta, ők nem akartak ebből ügyet csinálni, de mivel azt látják, hogy hetek óta semmi sem történik, és Rambo valóban megkeseríti az életüket, kénytelenek voltak nyílt levelet írni, amit közzétettek a Facebookon is.

Az üggyel kapcsolatban a kőszegi, valamint a szombathelyi önkormányzatnak, és a rendőrségnek is írtunk. Ha választ kapunk a kérdéseinkre, természetesen közzétesszük.

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.