Ahogy visszahívták Molnárt a VasiVíz éléről, a MEKH szerint mégis megvan a kaposvári víziközmű-szolgáltató vezérigazgatójának szakmai gyakorlata a poszt betöltésére

Farkas Bazsi 2020-09-16 10:34:34
Egy csapásra elég lett a távhőszolgáltatásban és hulladékgazdálkodásban szerzett tapasztalat.

Lassan egy szappanoperára emlékeztetnek azok a fordulatok, amik a magyar víziközmű-szolgáltatók és a Magyar Energetikai És Közmű-szabályozási Hivatal főszereplésével lezajló történetben bekövetkeznek.

Tavaly, év végén döntött úgy a szombathelyi közgyűlés, hogy visszahívja a VasiVíz vezérigazgatói posztjáról Kohuth Viktor vezérigazgatót, a helyére pedig Molnár Miklóst javasolja az igazgatóságnak megválasztani. A folyamat végbe is ment, Molnár kezdte el vezetni a céget. 

Csakhogy az egész többről szólt, mint hogy ki legyen a vizes cég feje. A VasiVíz egy mamutcég, sok pozícióval, az elmúlt évtizedben pedig a helyi Fidesz egyik bástyája volt. 

Molnár átszavazásával tavaly létrejött új baloldali többség már közel egy évvel a választás előtt át tudta venni a városvezetői többséget, így Hende Csaba, a térség fideszes parlamenti képviselője bosszúra szomjazott.

Lehet, hogy Sasvári Szilárd, volt fideszes országgyűlési képviselő és Bakondi György, belbiztonsági főtanácsadó fia is szabálytalanul lett vezérigazgató

Nagyjából négy hónappal ezelőtt kezdődött a cirkusz a VasiVíz vezérigazgatói kinevezése miatt. A cég vezetésére, a többségi tulajdonos, szombathelyi önkormányzat Molnár Miklóst, a Pro Savaria akkori önkormányzati képviselőjét jelölte ki. Molnárt végül aztán az igazgatóság meg is szavazott a cég élére.

Történetesen a víziközmű-szolgáltatókat felügyelő szerv, a Magyar Energetikai És Közmű-szabályozási Hivataln elnöke, hogy hogynem egy szintén a Fideszhez közel álló személy volt ebben az időben. Dorkota Lajos, Dunaújváros fideszes választókerületi elnöke, a párt korábbi parlamenti képviselője még kitüntetést is kapott korábban Hendétől. A MEKH tehát pillanatok alatt megállapította, hogy Molnárnak nincsen meg a pozíció betöltéséhez szükséges 5 éves szakmai tapasztalata, így őt vissza kell hívni. 

A fegyver azonban fordítva sült el, ugyanis tömegesen érkeztek meg a MEKH-hez a közérdekű bejelentések, amiben több más víziközmű-szolgáltatónál fennálló hasonló szabálytalaságra hívják fel a figyelmet. 

A MEKH-nek ugyanis időközben megváltozott a jogértelmezése, korábban úgy vélekedtek a szabályozásról, hogy a vezetőnek és a helyetteseinek együtt kell meglennie az 5 éves szakmai tapasztalatnak, Molnár ügyében azonban úgy nyilatkoztak, hogy a vezetőnek egyedül kell meglennie az 5 éves gyakorlatnak.

Molnár Miklósnak nem, Bakondi György Patriknak elég a gazdasági életben szerzett tapasztalat egy víziközmű-szolgáltató irányításához

Egyre kacifántosabb a magyarországi víziközmű-szolgáltatók vezetőinek helyzete. Történt ugyanis, hogy idén januárban megválasztotta a VasiVíz igazgatósága Molnár Miklóst vezérigazgatónak. Erre a kézivezérelt fideszes média ráugrott a Pro Savaria korábbi képviselőjére, mondván, hogy nincsen meg a szükséges gyakorlata a cég vezetéséhez.

Így azonban több cég vezérigazgatója is érintve lett az ügyben. 

  • Virág László (kinevezve 2017-ben), Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.
  • Sasvári Szilárd (kinevezve 2016-ban), Heves Megyei Vízmű Zrt.
  • Áfra Barnabás János (kinevezve 2017-ben), Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt.
  • Bakondi György Patrik (kinevezve 2017-ben), Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.

De érintve volt a teljes egészében a fideszes városvezetésű Kaposvár tulajdonában álló KAVÍZ, és annak vezetője Szaka Zsolt. A cég esetében elmarasztaló határozat született, erről már augusztus 14-én írtunk. A határozatot azonban csak szeptember 10-én tette közzé a MEKH a honlapján, azzal a friss határozattal egy időben, amely a korábbi elmarasztalást visszavonja. 

Az új határozat szerint Szaka a távhőszolgáltatásban és hulladékgazdálkodásban szerezte meg korábban a víziközmű-szolgáltató vezérigazgatói posztjához szükséges 5 éves gyakorlatot.

Időrendbe szedve egészen pontosan így történtek az események:

  1. A MEKH határozatban marasztalta el a VasiVizet, szerintük ugyanis hiányzik Molnár szakmai gyakorlata.
  2. A MEKH több jelentést is kap, hogy ez alapján több víziközmű szolgáltatónál is hasonló aggályok merülnek fel.
  3. A MEKH vizsgálatokat kezd, többek elmarasztalja a KAVÍZ-t. 
  4. A szombathelyi közgyűlés engedve a MEKH nyomásának visszahívja Molnár Miklóst.
  5. A MEKH megsemmisíti a KAVÍZ kapcsán hozott korábbi határozatot, mivel szerintük annak vezetőjének a távhőszolgáltatásban és hulladékgazdálkodásban szerzett korábbi tapasztalati kielégítőek az előírt 5 éves követelményt nézve. 

Kíváncsian várjuk, hogy a többi, fentebb említett 4 cég tekintetében mikor születik hasonló megállapítás. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.