A terhes piskóta és a csepp, avagy a magyar burzsoázia randevúja a centrumtőkével

ugytudjuk.hu 2020-12-13 09:29:39
Alighanem az utóbbi évek egyik legfontosabb könyvét írta meg egy 39 éves szociológus, a Politikatörténeti Intézet munkatársa, Éber Márk Áron. Arra keresett választ, hogy mi történt a magyar társadalommal, annak osztályszerkezetével 1989 és különösképpen 2010 után. Eredeti fejtegetéseiben arra is választ keres, miként szerveződhetne lázadó erővé az ország kétharmadát kitevő, alávetettségben élő munkásság, amely jelenleg csak névlegesen osztály. 

Nem könnyű olvasmány Éber könyve, A csepp, amely a Félperifériás magyar társadalom osztályszerkezete alcímet viseli. Nem könnyű, de megéri átrágni magunkat rajta, mert szinte „krimiszerű” izgalmakat kínál az ország sorsára fogékony olvasóknak. Hiszen kit ne érdekelne a saját sorsa, osztályhelyzete, jövője? És az, hogy miért nem ő a „tehetséges gázszerelő” és miért nem ér fabatkát sem a négy diplomája a NER-rendszerben.  

A szerző már az elején leszögezi, hogy sok forrásból merít (a szakirodalom külön fejezetet ölel fel) és hogy hosszú évekig dolgozott a művén. Amelynek igazán eredeti megállapítása a címe: a jelenlegi magyar társadalom szerkezete csepp alakú.

De miért a csepp-hasonlat?  A kutatók, éppen a téma közérthetősége miatt, a bonyolult, elvont tartalmak megjelenítésére nem ritkán metaforát alkalmaznak. Így lett a kádári kispolgárság kifejezője a „Terhes babapiskóta”, ami két szélén vékony, közepén viszont kör alakú és széles. Ezzel fejezve ki azt, hogy a legtöbb megkérdezett ember a „középosztályhoz”, vagyis a piskóta közepére pozícionálta magát. A piramis-modell az osztályokat írja le, amíg a körte százalékosan és szintek szerint mutatja ki, hogy a népesség melyik „kasztba” tartozik.  

Ébernél a cseppnek van egy vékony nyaka és egy hordószerű, széles alja. A csepp aljában találjuk a tőkének alávetett, a munka által kizsákmányolt munkások osztályait, valamint a teljesen lecsúszott, szegény rétegeket. Ez a magyar társadalom 70 százaléka. Ők azok, akiket létbizonytalanságban tart a rezsim és akikből él, felhalmoz, építi a saját osztályát, a nemzeti burzsoáziát.

A csepp nyakában vannak a több rétegű, köztes osztályok. Az állam kegyeltjei (katonai-rendőri vezetők, főhivatalnokok, kormánypárti vezetők, politikusok, átállt vezető értelmiségiek) megelőzik a korábbi, vesztes tömb tagjait (független értelmiségiek, tudósok, művészek, újságírók, menedzserek, magánvállalkozók), míg a csepp csúcsán áll (él) az elit: ők a nemzeti burzsoázia vezetői, az állami (köz)pénzből feltőkésített oligarchák.

Ez a felső „tized”, az az 1 százalék, amely ma a nemzeti összes javak 70 százalékát birtokolja! Éber megállapítja: ekkora vagyoni-pénzügyi aránytalanságra még nem volt példa a magyar történelemben.

Ugyanakkor ez a szupergazdag – mindössze pár száz fős – réteg maga is alávetett. Mégpedig a nyugat-európai centrumtőkének, amely a mi esetünkben leginkább a németet jelenti. Ez a centrumtőke kihelyezi munkafolyamatait (globalizáció), így újabb kizsákmányolások révén sokszorozza meg hasznát, folytatva a tőkefelhalmozást.

Tehát a kizsákmányoló, nemzeti tőkésosztály maga is alávetett a centrumtőkének és ez meghatározza politikai irányát és mozgását. Szükségszerűen arra törekszik, hogy a felhalmozást mintegy „kézbe vegye" (lásd: multik elüldözése) és hatalmát bebetonozza az alsóbb osztályok kemény elnyomásával. Ez az út szükségszerűen vezet két irányba, amely lényegében egy: vörös, vagy fekete diktatúra. 

Kádár rendszere államkapitalizmus volt

A szerző több lényegi megállapítást is tesz művében. Ezek egyike, hogy a kádári munka-tőke szerkezet, a tőke oldaláról nézve, nem államszocializmus, hanem államkapitalizmus volt. Talán ezért is történhetett meg gyorsan és hatékonyan a késő-kádári technokrácia átállása és térfoglalása a rendszerváltás után. A régi-új elit köztes osztályt alkotott, magas érdekérvényesítő képessége révén az államhatalomig is eljutott (színészek, filozófusok, történészek, ex-gyárvezetők, kádári bankárok a az 1990 utáni parlamentben). A centrumtőke ezt felismerve osztályszövetséget kötött velük és létrejött egy techno-bürokrata hatalmi tömb, amely „liberálisnak, baloldalinak, europérnek” határozta meg önmagát. 

Valójában ez a hatalmi tömb privatizálta az állami vagyont, jelentős nemzeti vagyonelemeket juttatva a nyugati centrumtőkének (a Horn-kormány alatt kerültek külföldi, főleg német és francia tulajdonba a víz-gáz- és áramszolgáltatók, erőművek). „A technokrata tömb valójában éppen úgy a tőkefelhalmozásban volt érdekelt, mint a centrumtőke, ezáltal kemény jobboldali, a munkásosztályt alávetettségben tartó és kizsákmányoló osztálypolitikát folytatott” – fejti ki a szerző..

A folyamat a technokrata tömb 2006-os politikai válsága, majd a 2008-as gazdasági világválság nyomán vett fordulatot és a 2010-es választásokkal zárult le. A politikai hatalom átvétele „helyzetbe hozta” a rivális nemzeti tőkét, amely önmagát „konzervatív, nemzeti, polgári” jelzőkkel illette. Új osztályszövetség köttetett a centrumtőkével, ennek nyomán indult el a társadalom cseppszerű átalakulása.

Éber kifejti, hogy a centrumtőke versenyelőnyhöz juttatta új szövetségesét a bankszektorban, a médiában, az építőiparban és a kiskereskedelemben. Vissza nem térítendő támogatásokkal, protekcionista beruházásokkal tőkésítette fel az új elitet, amely így fokozatosan a csepp felső nyúlványába került. Mindeközben a centrumtőke hatalmas profitra tett szert (például a német autógyárak, beszállítók révén), stabilizálta a nemzeti burzsoázia hatalmát. A bukott technokrata-tömb köztes osztályai rétegeződtek, bizonyos rétegek pedig a csepp alsó részébe csúsztak, az alávetett és kizsákmányolt munkásosztályhoz.  

Megváltoztatható-e ez a helyzet?- ez talán a könyv legizgalmasabb kérdése. A szerző levonja a következtetést a „nemzeti erők” 2010-es, kétharmados hatalomra jutása nyomán: „Riválisai hídfőállásainak elvételével, az állam kulcspozícióinak elfoglalásával a győztes nemzeti burzsoá tömb uralkodó osztállyá szervezte magát. A kiszorított technokrata-gazdasági tömb mindeddig elhárította magától, hogy szövetségi rendjébe bevonja a társadalom többségét: a külföldi és helyi tőkének alávetett helyi munkát, vagyis a munkások osztályait. Amíg ez így marad, a félperifériás hegemónia egészen biztosan megdönthetetlen marad”.

Világos beszéd. Éber azonban e borongós következtetésen túl a változtatás kérdését is felveti. „A jelenleg uralkodó osztályszövetség, a centrumtőke és a nemzeti tőke szövetsége, gátlástalanul használja az etnikai megosztást, fenntartja a létbizonytalanság a csepp kétharmadában, mint fegyelmező erőt. Célja annak megelőzése, hogy a rezsim megváltoztatására alkalmas erők alakuljanak ki.

A jövő attól is függ, hogy a köztes osztályok kedvezőtlenebb helyzetű, lecsúszó frakciói és az alávetett, alsó munkás osztályok képesek lesznek-e ténylegesen osztályokká szerveződni és ily módon létrehozni egy új gazdasági-politikai tömböt... Hogy  aláássák-e a 2008, illetve 2010 után kiépült félperifériás hegemóniát és gyökeresen átalakítják-e az alapjául szolgáló tőkefelhalmozási rezsimet.”

Orbán sorozatos kétharmadai után eléggé nehéznek látszik a magyar társadalom csepp-szerkezetének módosítása,

mind politikai, mint gazdasági oldalról. De már az sem kevés, ha látjuk e bonyolult, komplex rendszernek a mozgását, szándékát és kitapinthatjuk gyenge pontjait. A tőkefelhalmozás rendjének változását mindig tudásfelhalmozás előzi meg és ez utóbbi érdekében sokat tett le az asztalra könyvével Éber Márk Áron. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.