Valahogy pont csak a fideszes képviselők oszthattak szét 5,2 millió forintnyi ételutalványt Sárváron

Fehér Buda 2020-09-09 10:15:00
A jegyző szerint a polgármester saját hatáskörben dönthetett, hogy hogyan osztja szét az utalványokat. Az ellenzék szerint ezzel mozgósított a választásokkor a Fidesz.

Még áprilisban írtunk arról, hogy információink szerint több millió forintnyi tescós utalványt vásárolt be 2019 végén Sárvár az őszi, önkormányzati választások után. Ezzel önmagában nincs probléma, hiszen a polgármesternek joga van arra, hogy a költségvetésből elkülönítsen egy összeget arra, hogy abból a városban élő rászorulók segítséget kapjanak. Lapunk azonban úgy értesült, hogy az utalványokat csak a fideszes képviselők oszthatták szét, a saját belátásuk szerint.

Információink szerint az egyenként 5000 forint értékű tescós utalványok kiosztása pedig olyan csendben történt, hogy az ellenzéki képviselők először nem is tudtak a létezésükről. Erre csak jóval később derült fény, amikor a városlakók közt szétment a híre annak, hogy valakik kaptak az utalványokból, valakik pedig nem.

Az ügyben közérdekű adatigénylés formájában fordultunk a sárvári önkormányzathoz, rákérdeztünk arra, hogy

  • összesen mekkora összeget különített el a polgármester, Kondora István (Fidesz-KDNP) a tescós utalványok vásárlására,
  • ebből hány darab, és milyen címletű utalványt vásárolt az önkormányzat,
  • mely képviselők hány darab tescós utalványt vettek fel, és milyen címletben,
  • illetve arra, hogy milyen szempontok alapján osztották ki őket a sárvári polgárok között.

Az adatigénylésünkre csak nyögvenyelősen érekezett válasz. A város főjegyzője pont azután küldte meg a válaszokat, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának jeleztük, nem reagál levelünkre a sárvári önkormányzat.

Szíjártó Valéria, főjegyző aztán válaszában azt írja, Sárvár Város Önkormányzata 2019 végén 5,2 millió forintból vásárolt be összesen 5200 darab, egyenként 1000 forintos utalványt. Arra a kérdésre, hogy milyen szempontok alapján döntötték el, kik kaphatnak az utalványokból, azt a választ kaptuk, hogy, az Önkormányzat 2019. évi költségvetésről szóló rendelete 21. § (8) bekezdése alapján a polgármester külön kérelem nélkül, egyenként legfeljebb 5000 forint összegű utalványt juttathat az Önkormányzatnál szociális ellátásban részesíthető, vagy nagycsaládos, vagy a gyermekét egyedül nevelő szülő, vagy egyedül álló nyugdíjas, vagy méltányossági alapon kiutalt bérlakásban élő, vagy a Sárvári Gondozási és Családjóléti Központban személyes gondoskodást nyújtó alapellátásban részesülő, vagy rokkant,- egészségkárosodott vagy tartósan beteg személyeknek.

A főjegyző annyit még hozzáfűzött a kérdéshez, hogy a költségvetési rendelet a polgármesterre bízza annak meghatározását, hogy az itt felsorolt személyi körből mely sárvári polgároknak kíván utalványt juttatni.

Arra a kérdésre, hogy mely képviselők, hány darab utalványt vettek fel, és milyen címletben, azt a választ kaptuk, a rendelet lényege szerint a polgármester egy, a rendelet által meghatározott személyi körnek juttathat utalványt. Eszerint ő határozhatja meg az átadás módját is, ami lehet például postai úton történő kézbesítés, vagy akár személyes kézbesítés is.

A főjegyző szerint azonban nem közérdekű adat, hogy milyen módon jutott el az emberekhez az utalványok,

de azt elárulta döntő részben a Gondozási és Családsegítő Központ munkatársai kézbesítették az utalványokat a rendeletben meghatározott személyek részére.

Így a válaszból nem derül ki, pontosan melyik fideszes képviselők kézbesíthettek az utalványokból.

Az ügyben megkerestük Németh Zsoltot, a Híd a Jövőnkért Egyesület önkormányzati képviselőjét, aki elmondta, a kérdéseinkre exakt módon nem kaptunk választ, hiszen a főjegyző leveléből nem derül ki, hogy konkrétan melyik képviselők és mennyi utalványt oszthattak szét. Németh szerint ezért egyértelműen gyanakvásra ad okot a tescós utalványok effajta szétosztása.

Németh egyébként abban nem kételkedik, hogy biztosan szabályszerű volt a szétosztás, de erkölcsileg és politikailag abszolút aggályosnak találja azt a kérdés, hogy miért csak a hatalmi pozícióban lévő képviselők értesültek az utalványszétosztás lehetőségéről.

„Miért csak hozzájuk kerülhettek tescós utalványok? A polgármester úr miért érzi úgy rendjén valónak, hogy a képviselőtestület csak egy bizonyos részét részesíti előnyben? Az pedig végképp érdekes, hogy Klimits képviselő úr azt tapasztalhatta, hogy Szabó Zoltán, aki akkor már nem volt képviselő, és még nem volt alpolgármester feltételezhetően tescós utalványok ígéretével mozoghat a körzetében. Ezt mindenki döntse el.”

Németh szerint azt a kérdést is felveti az ügy, hogy a választások eredményét befolyásolhatja-e az utalványok kérdése, vagy sem.

Amennyiben azt mondják, hogy ez nem befolyásolja a választások eredményét, akkor tisztelettel javaslom, hogy mostantól 2024-ig csak az ellenzéki képviselők legyenek jogosultak a tescós utalványok szétosztására. Enyhén szólva is megdöbbentő és faramuci ez az egész helyzet” – zárta le a képviselő.

Hopp, egy kajálós fotót találtál a cikkben?! Akkor klikk IDE, hogy megtudd, hogyan nyerheted meg az ebédedet! 

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.