A nap, amikor a szombathelyi Lenin szobor elindult

ugytudjuk.hu 2020-04-07 10:26:00
Ujjongó tömeg fogadta a vezér bukását, akinek szobrát az országban elsőként a szombathelyiek távolították el.

1990. március 30, péntek: izgalmasan alakult ez a nap is. A szombathelyi városi tanács délután 3 órára rendkívüli tanácsülést hívott össze. Ezen egyetlen napirendi pont szerepelt, mégpedig a Március 15. téren lévő Lenin szobor gyors elbontása.

Az előzményekhez tartozik, hogy az országgyűlési választások első fordulójában lényegében eldőlt a tanácsi hatalom sorsa. A vezető helyeken a demokratikus pártok jelöltjei szerepeltek, az MSZMP már korábban szétesett, az utódpárt MSZP pedig alig-alig volt látható. A városi tanács elnöke, Elek Tibor ráadásul folyamatos polémiába keveredett a Lenin szobor eltávolítását már fél éve követelő Éhen Gyula Körrel és személyesen annak elnökével, Kozma Gáborral. A vita nyomán a szobrot a kör aktivistái március 11-én, vasárnap délelőtt letakarták, így az már nem „díszítette" a nemzeti ünnepet.

Fotók: Gombás Endre



A választás ugyan kétfordulós volt, de a demokratikus erők győzelméhez kétség sem férhetett. Ezt belátva a tanácselnök rendkívüli ülést hívott össze március 30-án, péntek délutánra. A téma a szobor eltávolítása volt. Az ülésen egyhangúlag szavaztak arról, hogy a „műalkotást" a lehető legrövidebb időn belül elbontsák és a városgazdák Jászai Mari utcai telepére szállítsák. A legrövidebb idő tényleg rövid volt: az akcióra még aznap este, nem sokkal a szürkület után került sor, meglepetésszerűen.

De hiába dolgoztak gyorsan a munkások, az éber taxisok cb-rádiókon szinte azonnal tele kürtölték a várost és valóságos tömegek indultak el a térre. Az Éhen Gyula Kör tagjai az elsők között érkeztek, nagy taps fogadta őket. A politikai pártok képviselői a tér távolabbi pontjain dekkoltak, onnan figyeltek. Aztán a tömeg körbe vette a munkásokat és a felállványozott szobrot, így a gyorsaság éppen úgy oda lett, mint a meglepetés. Időközben lámpákat hoztak, megjelent a sajtó, a filmesek.

Közben a tömeg nőttön nőtt. Mindenki kíváncsi volt arra, hogy az örökéletűnek hitt szovjetorosz  bolsevik vezér miként hull a semmibe. Amikor a daru megbillentette Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotását, mintegy 2 ezer ember egyszerre hördült fel. Amikor pedig a szobor elvált a talapzattól, óriási ováció tört ki, rezegtek az ablakok. De a legnagyobb hatást nem ez, hanem egy nem tervezett manőver váltotta ki.  A szobrot azonnal teherautóra akarták tenni, de valami miatt kifordult a kötelékből és a térkövezetbe csapódott. Nagy durranás, majd egetverő éljenzés követte a kis malőrt. Aztán egy fiatal keménymag megrohamozta Lenint, cigarettát tettek a fejére, lábbal bökdösték. Ekkorra a munkások is észbe kaptak, gyorsan platóra pakolták a monstrumot.

Fotók: Gombás Endre



A lenini út ezúttal nem a jövőbe, hanem a raktárba vezetett. A téren többen is szónokoltak, „ha azt akarjátok, hogy a sapkás ne jöjjön vissza, akkor menjetek el szavazni jövő vasárnap" – ez volt a visszatérő motívum. Az elbontáson a rendőrség nem volt jelen, a munkásőrség pedig már nem létezett. A városi tanács egy időre elhárította a támadásokat, közeledtek az első szabad önkormányzati választások. Hogy számukra milyen eséllyel, azt éppen ez a történelmi esemény üzente meg. Történelmi, mert a Varsói Szerződés tagállamai közül elsőként Magyarországon, Szombathelyen távolították el a kommunista jelképet. 

Köszönet a fotókért Gombás Endrének!

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.