"A közalkalmazotti státusz munkavállaló barát volt, az átalakítások munkáltatóbarátnak tekinthetőek"

Farkas Bazsi 2020-05-11 06:15:00
Ez a szombathelyi AGORA vezetőjének, Horváth Zoltánnak a véleménye a tervezetről. Előfordulhat, hogy minderre azért van szükség, hogy a veszélyhelyzet miatti leállás után könnyebben lehessen kirúgni a kulturális dolgozókat.

Jelenleg is zajlik a kulturális dolgozók jogi státuszának átalakítását javasló törvénytervezet országgyűlési vitája, melyben a közalkalmazotti státusszal rendelkező közművelődési, közgyűjteményi, előadóművészeti dolgozók a munka törvénykönyve alá kerülnének. A javaslattal kapcsolatban Horváth Zoltánt, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatóját kérdeztük.


 Az intézményvezető elmondta, hogy a kulturális szervezetek Magyarországon jelenleg rendkívül sokféle tevékenységet látnak el, sokféle fenntartási háttérrel. A közgyűjtemények és közművelődési intézmények esetében jellemzőbb az állami, vagy önkormányzati intézményi működtetés, bár a legnagyobb közművelődési intézmények között a nonprofit kft.-k is nagy számmal vannak jelen. Az előadóművészeti szervezetek esetében gyakoribb már a céges forma (rájuk így eddig is a munka törvénykönyve vonatkozott). Kisebb számban, de a szektorban jelen vannak civil szervezeti háttérrel működő szervezetek is.


A közalkalmazottak kedvezményei az elmúlt évtizedekben jelentősen leépültek (mára már csupán a 12 alkalmas utazási kedvezmény maradt), a közalkalmazotti bértábla gyakorlatilag érvényét vesztette azzal, hogy a garantált bérminimum magasabb lett a bértábla legmagasabb összegeinél. Ezt kapja a közkultúrában dolgozók jelentős része, azonban ez is iszonyatosan kevés pénz, kulturális illetménypótlékkal együtt is nagyjából

nettó 150 ezer forint körüli összeg.

Ezen a területen nem vezettek be semmilyen életpályamodellt. A gyakran este, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon is dolgozó kulturális munkatársaknak az alacsony fizetés és társadalmi megbecsültség mellett a közalkalmazotti törvény jelentett minimális védelmet. Ez gyakorlatilag megszűnik.

Míg a közalkalmazotti státusz munkavállaló barát volt, addig az átalakítások munkáltatóbarátnak tekinthetőek.

Nagyobb rugalmasságot ad az esetleges átalakításokkor az intézményvezetők kezébe. Erre a veszélyhelyzet miatti leállás következtében szükség is lehet, hiszen minden kulturális intézményt meglehetősen nehéz helyzetbe hozott a rendkívüli állapot.

Valószínűleg erre is reagált a kormányzat a javaslattal, azonban a jelenlegi bizonytalanságban, így még jobban féltik a jövőjüket a kulturális ágazatban dolgozók, akiknek bár megígértek egy 6%-os fizetésemelést (és ez nyilván mindenkinek jól jön), ez nem oldja meg az anyagi problémájukat még. Továbbra is félni kell attól, hogy magas szakmai tudással rendelkező munkatársak hagyják el a pályát.

Horváth szerint az AGORA kulturális központként azért van a többieknél némileg jobb helyzetben, mert más városokban működnek hasonló típusú szervezetek nonprofit kft-ként, így van minta arra, hogy ezeknél a településeknél, hogy működik a nem közalkalmazotti munka. Az igazgató szerint a kulturális kormányzat egyik célja a kezdeményezéssel az is lehet, hogy azoknál a szervezeteknél, ahol ez megoldható átálljanak a nem profitorientált céges működésre.

Nemrég Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatója, a KDNP önkormányzati képviselője is  - némi spéttel - kifejtette véleményét a változtatásokkal kapcsolatban.

 

Melega Miklós: A közalkalmazotti jogviszony kivezetéséről szóló bejelentés időzítése nem volt a legszerencsésebb választás

Több hete húzódik már, hogy megtudhassuk Melega Miklós, KDNP-s önkormányzati képviselőnek, a Vas Megyei Levéltár igazgatójának véleményét a közalkamazotti státusz megszüntetéséről, ami a közgyűjteményben és a kultúrában dolgozókat érinti. Az erről szóló törvényjavaslatot Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök helyettes nyújtotta be. Melegát korábban hiába kérdeztük, nem nyilatkozott az ügyben.

 

Melega Miklós: fáj a közalkalmazotti státuszom tervezett elvesztése

Ahogy arról már korábban írtunk nagy átalakítást tervez a kormány a kulturális szektorban. Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök helyettes javaslatára ugyanis megszűntetnék a közgyűjteményekben és kultúrában dolgozók közalaklmazotti státuszát és piaci alapra helyeznék azt. A szakszervezet nemrég élesen kritizálta a kormány álláspontját. A szakemberek leginkább azt féltik, hogy közalkalmazotti státuszuk megszűnésével a mostaninál még kiszolgáltatottabbak lesznek.

 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.