"A közalkalmazotti státusz munkavállaló barát volt, az átalakítások munkáltatóbarátnak tekinthetőek"

Farkas Bazsi 2020-05-11 06:15:00
Ez a szombathelyi AGORA vezetőjének, Horváth Zoltánnak a véleménye a tervezetről. Előfordulhat, hogy minderre azért van szükség, hogy a veszélyhelyzet miatti leállás után könnyebben lehessen kirúgni a kulturális dolgozókat.

Jelenleg is zajlik a kulturális dolgozók jogi státuszának átalakítását javasló törvénytervezet országgyűlési vitája, melyben a közalkalmazotti státusszal rendelkező közművelődési, közgyűjteményi, előadóművészeti dolgozók a munka törvénykönyve alá kerülnének. A javaslattal kapcsolatban Horváth Zoltánt, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatóját kérdeztük.


 Az intézményvezető elmondta, hogy a kulturális szervezetek Magyarországon jelenleg rendkívül sokféle tevékenységet látnak el, sokféle fenntartási háttérrel. A közgyűjtemények és közművelődési intézmények esetében jellemzőbb az állami, vagy önkormányzati intézményi működtetés, bár a legnagyobb közművelődési intézmények között a nonprofit kft.-k is nagy számmal vannak jelen. Az előadóművészeti szervezetek esetében gyakoribb már a céges forma (rájuk így eddig is a munka törvénykönyve vonatkozott). Kisebb számban, de a szektorban jelen vannak civil szervezeti háttérrel működő szervezetek is.


A közalkalmazottak kedvezményei az elmúlt évtizedekben jelentősen leépültek (mára már csupán a 12 alkalmas utazási kedvezmény maradt), a közalkalmazotti bértábla gyakorlatilag érvényét vesztette azzal, hogy a garantált bérminimum magasabb lett a bértábla legmagasabb összegeinél. Ezt kapja a közkultúrában dolgozók jelentős része, azonban ez is iszonyatosan kevés pénz, kulturális illetménypótlékkal együtt is nagyjából

nettó 150 ezer forint körüli összeg.

Ezen a területen nem vezettek be semmilyen életpályamodellt. A gyakran este, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon is dolgozó kulturális munkatársaknak az alacsony fizetés és társadalmi megbecsültség mellett a közalkalmazotti törvény jelentett minimális védelmet. Ez gyakorlatilag megszűnik.

Míg a közalkalmazotti státusz munkavállaló barát volt, addig az átalakítások munkáltatóbarátnak tekinthetőek.

Nagyobb rugalmasságot ad az esetleges átalakításokkor az intézményvezetők kezébe. Erre a veszélyhelyzet miatti leállás következtében szükség is lehet, hiszen minden kulturális intézményt meglehetősen nehéz helyzetbe hozott a rendkívüli állapot.

Valószínűleg erre is reagált a kormányzat a javaslattal, azonban a jelenlegi bizonytalanságban, így még jobban féltik a jövőjüket a kulturális ágazatban dolgozók, akiknek bár megígértek egy 6%-os fizetésemelést (és ez nyilván mindenkinek jól jön), ez nem oldja meg az anyagi problémájukat még. Továbbra is félni kell attól, hogy magas szakmai tudással rendelkező munkatársak hagyják el a pályát.

Horváth szerint az AGORA kulturális központként azért van a többieknél némileg jobb helyzetben, mert más városokban működnek hasonló típusú szervezetek nonprofit kft-ként, így van minta arra, hogy ezeknél a településeknél, hogy működik a nem közalkalmazotti munka. Az igazgató szerint a kulturális kormányzat egyik célja a kezdeményezéssel az is lehet, hogy azoknál a szervezeteknél, ahol ez megoldható átálljanak a nem profitorientált céges működésre.

Nemrég Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatója, a KDNP önkormányzati képviselője is  - némi spéttel - kifejtette véleményét a változtatásokkal kapcsolatban.

 

Melega Miklós: A közalkalmazotti jogviszony kivezetéséről szóló bejelentés időzítése nem volt a legszerencsésebb választás

Több hete húzódik már, hogy megtudhassuk Melega Miklós, KDNP-s önkormányzati képviselőnek, a Vas Megyei Levéltár igazgatójának véleményét a közalkamazotti státusz megszüntetéséről, ami a közgyűjteményben és a kultúrában dolgozókat érinti. Az erről szóló törvényjavaslatot Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök helyettes nyújtotta be. Melegát korábban hiába kérdeztük, nem nyilatkozott az ügyben.

 

Melega Miklós: fáj a közalkalmazotti státuszom tervezett elvesztése

Ahogy arról már korábban írtunk nagy átalakítást tervez a kormány a kulturális szektorban. Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök helyettes javaslatára ugyanis megszűntetnék a közgyűjteményekben és kultúrában dolgozók közalaklmazotti státuszát és piaci alapra helyeznék azt. A szakszervezet nemrég élesen kritizálta a kormány álláspontját. A szakemberek leginkább azt féltik, hogy közalkalmazotti státuszuk megszűnésével a mostaninál még kiszolgáltatottabbak lesznek.

 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.