"A közalkalmazotti státusz munkavállaló barát volt, az átalakítások munkáltatóbarátnak tekinthetőek"

Farkas Bazsi 2020-05-11 06:15:00
Ez a szombathelyi AGORA vezetőjének, Horváth Zoltánnak a véleménye a tervezetről. Előfordulhat, hogy minderre azért van szükség, hogy a veszélyhelyzet miatti leállás után könnyebben lehessen kirúgni a kulturális dolgozókat.

Jelenleg is zajlik a kulturális dolgozók jogi státuszának átalakítását javasló törvénytervezet országgyűlési vitája, melyben a közalkalmazotti státusszal rendelkező közművelődési, közgyűjteményi, előadóművészeti dolgozók a munka törvénykönyve alá kerülnének. A javaslattal kapcsolatban Horváth Zoltánt, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatóját kérdeztük.


 Az intézményvezető elmondta, hogy a kulturális szervezetek Magyarországon jelenleg rendkívül sokféle tevékenységet látnak el, sokféle fenntartási háttérrel. A közgyűjtemények és közművelődési intézmények esetében jellemzőbb az állami, vagy önkormányzati intézményi működtetés, bár a legnagyobb közművelődési intézmények között a nonprofit kft.-k is nagy számmal vannak jelen. Az előadóművészeti szervezetek esetében gyakoribb már a céges forma (rájuk így eddig is a munka törvénykönyve vonatkozott). Kisebb számban, de a szektorban jelen vannak civil szervezeti háttérrel működő szervezetek is.


A közalkalmazottak kedvezményei az elmúlt évtizedekben jelentősen leépültek (mára már csupán a 12 alkalmas utazási kedvezmény maradt), a közalkalmazotti bértábla gyakorlatilag érvényét vesztette azzal, hogy a garantált bérminimum magasabb lett a bértábla legmagasabb összegeinél. Ezt kapja a közkultúrában dolgozók jelentős része, azonban ez is iszonyatosan kevés pénz, kulturális illetménypótlékkal együtt is nagyjából

nettó 150 ezer forint körüli összeg.

Ezen a területen nem vezettek be semmilyen életpályamodellt. A gyakran este, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon is dolgozó kulturális munkatársaknak az alacsony fizetés és társadalmi megbecsültség mellett a közalkalmazotti törvény jelentett minimális védelmet. Ez gyakorlatilag megszűnik.

Míg a közalkalmazotti státusz munkavállaló barát volt, addig az átalakítások munkáltatóbarátnak tekinthetőek.

Nagyobb rugalmasságot ad az esetleges átalakításokkor az intézményvezetők kezébe. Erre a veszélyhelyzet miatti leállás következtében szükség is lehet, hiszen minden kulturális intézményt meglehetősen nehéz helyzetbe hozott a rendkívüli állapot.

Valószínűleg erre is reagált a kormányzat a javaslattal, azonban a jelenlegi bizonytalanságban, így még jobban féltik a jövőjüket a kulturális ágazatban dolgozók, akiknek bár megígértek egy 6%-os fizetésemelést (és ez nyilván mindenkinek jól jön), ez nem oldja meg az anyagi problémájukat még. Továbbra is félni kell attól, hogy magas szakmai tudással rendelkező munkatársak hagyják el a pályát.

Horváth szerint az AGORA kulturális központként azért van a többieknél némileg jobb helyzetben, mert más városokban működnek hasonló típusú szervezetek nonprofit kft-ként, így van minta arra, hogy ezeknél a településeknél, hogy működik a nem közalkalmazotti munka. Az igazgató szerint a kulturális kormányzat egyik célja a kezdeményezéssel az is lehet, hogy azoknál a szervezeteknél, ahol ez megoldható átálljanak a nem profitorientált céges működésre.

Nemrég Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatója, a KDNP önkormányzati képviselője is  - némi spéttel - kifejtette véleményét a változtatásokkal kapcsolatban.

 

Melega Miklós: A közalkalmazotti jogviszony kivezetéséről szóló bejelentés időzítése nem volt a legszerencsésebb választás

Több hete húzódik már, hogy megtudhassuk Melega Miklós, KDNP-s önkormányzati képviselőnek, a Vas Megyei Levéltár igazgatójának véleményét a közalkamazotti státusz megszüntetéséről, ami a közgyűjteményben és a kultúrában dolgozókat érinti. Az erről szóló törvényjavaslatot Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök helyettes nyújtotta be. Melegát korábban hiába kérdeztük, nem nyilatkozott az ügyben.

 

Melega Miklós: fáj a közalkalmazotti státuszom tervezett elvesztése

Ahogy arról már korábban írtunk nagy átalakítást tervez a kormány a kulturális szektorban. Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök helyettes javaslatára ugyanis megszűntetnék a közgyűjteményekben és kultúrában dolgozók közalaklmazotti státuszát és piaci alapra helyeznék azt. A szakszervezet nemrég élesen kritizálta a kormány álláspontját. A szakemberek leginkább azt féltik, hogy közalkalmazotti státuszuk megszűnésével a mostaninál még kiszolgáltatottabbak lesznek.

 

Szólj hozzá!

Fátyolfelhős csütörtök vár ránk

A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű.

Ipari kapuk az energiahatékonyságért

Ha valakinek tippelnie kellene, hogy egy ipari létesítmény mely pontján lehet komoly energiamegtakarítást elérni, bizonyára elsőre nem az ipari kapu jutna az eszébe.

Hende Csaba Felsőcsatáron járt

Na nem azért, hogy megnézze a rottyon lévő gyermeküdülőt, hanem azért, hogy új kenyeret majszoljon.

Mi alapján válasszuk ki a festékanyagot a nyomtatónkhoz?

Az elmúlt években számos olyan jelenségre, tendenciára lehettünk figyelmesek, melyekre korábban nem volt példa. Ezek közé tartozik többek között a digitalizáció is, ami azt jelenti, hogy sok feladatot, folyamatot teljes egészében digitálisan, az okoseszközök használatával végzünk el.

Tippek tapasztalt kamionsofőröktől kezdőknek

Ez a hivatás nem egyszerűen csak egy munka, erre születni kell – hallottuk már néhány kamionostól, és valóban van benne valami, mert igen nagy szükség van a talpraesettségre és az alkalmazkodóképességre, ha vérbeli kamionos szeretnél lenni.

Így épül fel a szemlencse és így vigyázhatunk rá helyes táplálkozással

A szemlencse az emberi szem egyik legfontosabb része, hisz segít fókuszálni a beérkező fényt a retinára, hogy éles képet láthassunk.

Országos ipartörténeti konferenciát tartanak Győrben

Az eseményt a Győri Ipartörténeti Alapítvány szervezi.

Férfias örömök a négy fal között

Az emberekben erős a kívánság és a törekvés afelé, hogy örömöt, boldogságot tudjanak átélni. A sokféle motiváció közül, ami mozgat bennünket, ez az egyik legintenzívebb késztetés, amely ráadásul az életünk szinte minden frontján megjelenik.

Harminc robotból álló flotta szállítja az alkatrészeket az Audi új gyártósorán

Az Audi Hungaria munkatársai mintegy három éven keresztül tesztelték a robotok teljesítményét és kihasználtságát a projekt élesítése előtt.

A pénteki program: sok meleg, egy kis szél, esetleg némi eső

Nagyobb eséllyel Sopron térségében néhol lehet zápor, zivatar.

A Babaváró hitel 30 év felett is elérhető?

A Babaváró támogatás az elmúlt években hatalmas népszerűségnek örvendett. Kamatmentessége és a szabad felhasználhatóság nagy előnyt jelent a többi konstrukcióval szemben azok esetében, akik gyermeket terveznek. Az elmúlt időszakban változott néhányszor a szabályozás, ezért is érdemes beszélni arról, mi a helyzet 30 felett.

Új tulajdonosa van a Budapest Honvédnak

Amely már szerződést is bontott Csertői Auréllal.

A győri Laposnál verekedőket keresi a rendőrség

Aki látta mi történt, hívja a hatóságot!

Az elmúlt 154 év legextrémebb júliusa volt az idei

Vagyis a hőmérséklet és csapadék együttes elemzése alapján a legszélsőségesebb, az extremitást pedig a kiugróan magas hőmérséklet és az alacsony csapadékösszeg okozta.