A Barátság utcai lakását felgyújtó férfi most a Kiskar utcában teszi tönkre egy társasház életét

BZ 2018-09-18 16:35:00
A lakók rettegnek, de tanúskodni nem mernek, mert tartanak a megtorlástól.

Szombathely belvárosában, a Kiskar utca 9-ben él egy férfi, aki lassan teljesen élhetetlenné teszi a társasház lakóközösségének életét.

"Szinte nem telik el úgy nap, hogy N.I. valamilyen módon ne adná tudtára a többi lakónak, hogy itt van a házban" - mondta el egy névtelenséget kérő házbéli.

Üvöltözik, dörömböli az ajtókat, rongálja a liftet, vagy éppen a lépcsőházat. Nemrég a saját lakásuk ajtaját is kellett kicserélni, mert darabokra törte.

Balra az összetört ajtóból megmaradt valami

A házban lakik kisgyerekes család és több idős ember is, akikben folyamatosan félelmet kelt.

Viselkedése miatt rendszeresen kell kihívni a rendőrséget, jelenlétük azonban hosszú távon hatástalan. Információink szerint olyan is előfordult, hogy egy házban lakó édesapa maga rendezte volna le a problémát, de garázadaság gyanújával végül őt vitték el bilincsben.

A házban lakók elmondása szerint az elmúlt két hónapban átlagban heti kétszer legalább jártak a Kiskar utca 9-ben a rendőrök.

Feltettük kérdéseinket a Vas megyei Rendőr-főkapitányságnak, az alábbiakra lettünk volna kíváncsiak:

Az elmúlt két hónapban hányszor hívták ki a rendőrséget a Kiskar utca 9-be? Pontosan hány eljárás indult, milyen ügyben? Indult-e büntetőeljárás bármilyen ügyben? Történt-e előállítás, illetve személyi sérülés bármelyik Kiskar utca 9-es esetnél?

A rendőrség szűkszavúan, a kérdéseket kikerülve válaszolt, így azt cseppet sem neveznénk megnyugatónak:

"a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai minden esetben reagáltak, amikor bejelentés érkezett és megtették a szükséges intézkedéseket Szombathelyen, a Kiskar utca 9. szám alatti társasháznál."

Barátság utca 17. újratöltve

Ez már eddig sem szép, de még messze nincs vége a történetnek. Ha valakinek ismerősek lennének a fenti motívumok, esetleg a férfi monogramja, akkor nem árulunk el vele nagy titkot: a házban lakó férfi ugyanaz az ember, akivel hasonló problémák merültek fel éveken át a Barátság utca 17-ben.

Ott többször is tüzet okozott, legutolsó alkalommal, idén január 24-én teljesen ki is égett a lakása, de más lakásokban is kár keletkezett. Azt az ügyet azóta is büntetőeljárás keretében vizsgálja egyébként a rendőrség.

Most a Kiskar utca 9. lépcsőháza hangos N.I. életmódja miatt

Megkerestük a társasházat kezelő SZOVA Zrt-t is. Tudnak a problémáról, folyamatosan kapcsolatban vannak a lakók, illetve a SZOVA illetkései (közös képviselő, a társasházkezelési-osztályvezető illetve a cég ügyvédje).


A SZOVA közlése szerint nem sok eszköz van a probléma rendezésére, de igyekszenek kiállni a sérelmet elszenvedő lakók mellett. A társasházkezelő írásban felszólította a bepanaszolt családot a házirend betartására, természetesen eredménytelenül.

Azonban a történet egyik legszomorúbb része ez lesz:

A SZOVA Zrt-nek társasházkezelőként ezen kívül lehetősége lenne eljárást indítani a lakók ellen birtokháborítás és/vagy károkozás miatt, ezt azonban a bűncselekmények elszenvedőinek tanúvallomásával kell alátámasztani.

A tanúskodást azonban senki nem vállalja, mivel tartanak az esetleges megtorlástól.

Tekintve, hogy a férfi szüleivel él ott, érthető az óvatosságuk.

A cég hivatalos levéllel a rendőrséghez fordult, listát kértek arról, milyen rendőrségi intézkedések történtek a bepanaszolt lakók ellen. Abban csak bízhatunk, hogy őket nem pattintja le a Vasi Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Kiskar utcai társasház közös helyiségeiben esett károk javítását a társasház közös költségvetéséből fizetik ki, de rongálás esetén akkor lehet a rongálóra terhelni a költségeket, ha az elkövető felelősségét megállapító hivatalos dokumentum áll rendelkezésre.

Fontos lenne, ha helyén kezelnék ezt a problémát a hatóságok. Nem túlzás leírnunk, N.I. veszélyt jelent a környezetére. Senkinek nem hiányzik egy újabb kiégett lakás, sem az, hogy bárkiben (beleértve saját magát is) kárt tegyen.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.