900 ezer férőhelyes tojófarm épülhet Vas megyében

Fehér Buda 2018-08-14 18:29:00
A német beruházó terveinek nem örülnek a helyiek, már aláírásgyűjtésbe is kezdtek.

Mikosszéplak határába 900 ezer férőhelyesre tervezett tojófarm épülhet, írja a Magyar Idők. A beruházást a Duna Tojás Kft. kezdeményezte. A céget nemrég alapították Győrben, azonban egy németországi tulajdonos áll mögötte. Bojtos Zoltán, a társaság ügyvezetője szerint már csak egy engedélyre van szükségük ahhoz, hogy elkezdjék az építkezést. 

A kivitelezés első ütemében három istálót és egy csomagolóüzemet építenének, ám ennyi helyiség "csak" 450 ezer tyúk tartására lenne elegendő. Az ügyvezető szerint a további fejlesztések az üzem eredményességétől függnek és a következő öt évben valósülnának meg. A létesítmény üzemeltetéséhez 20-25 fő lenne szükséges, abban reménykednek, hogy a környező településekből érkezne a munkaerő.

Aggályos múltú a német család 

Az ügyvezető szerint azért esett a választás éppen Magyarországra, mert hazánkban kevesebb tojást termelnek, mint amennyit egyébként a piac felvenne. A termelés nagy részét azonban még így is külföldre szállítaná a német beruházó.

A német tulajdonos neve Stefan Pohlmann, az ő édesapja Anton Pohlmann, akit az elmúlt években Németországban és Amerikában is eltiltottak a nagyüzemi állattartástól. Az idősebb Pohlmann a '90-es években állítólag több tízezer szalmonellával fertőzött tyúkot ölt meg úgy, hogy kikapcsolta a telep szellőztetőrendszerét, de ugyanebben az évtizedben méregnek számító anyaggal permeteztette az istállóit. 

A termelők szerint a piac rovására mehet egy ekkora beruházás

Egy ilyen hatalmas tojófarm idegen a magyar piacon, ezért már most ellenzik a tojástermelő gazdaságok. A tojástermelőket összefogó Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint a termelők azért aggódnak, mert tőkeerőben és termelői kapacitásban messze elmaradnak a mikosszéplaki üzemtől, de etikai aggályaik is vannak a német beruházó múltja miatt.

@@tyúkok egy farmon_0.jpg@@Tyúkok egy tojófarmon Forrás: Youtube

A BTT szerint a termelők attól is félnek, hogy az új farm rontaná a magyar tojások jó hírnevét. de még az is borsot törhet az orruk alá, ha a termelés indulásakor elszipkázza a takarmányt a mikosszéplaki termelő. A BTT szerint az új telep napi takarmányigénye 100 tonna körül alakulhat, ami meglehetősen leterhelné a hazai takarmánygyártó üzemeket.

A helyiek a megnövekedett forgalomtól tartanak

Habár az új létesítmény engedélyei szerint a helyieknek nem kell tartaniuk a zaj- és bűzterheléstől, a környező településeken már aláírásgyűjtésbe kezdtek. A megnövekedett forgalomtól elsősorban Hosszúpereszteg és Zalavég tarthat, de a Szajki-tavaknak is meggyűlhet a baja. Hosszúpereszteg polgármestere, Farkas Margit azt mondta a Magyar Időknek, hogy az engedélyek kiadása előtt nem egyeztettek a falu lakosaival, pedig a számításaik szerint hetente akár 350 kamion is megfordulhat majd a tojófarmon. A polgármester szerint ekkora forgalom már zavarná a községben élők biztonságát és nyugalmát.

Márton András, Zalavég polgármestere arról nyilatkozott a lapnak, hogy az átmenő forgalom már ma is jelentős, az érintett útszakasz ráadásul rossz állapotban van, ezért a falu vezetése ellenzi a telep felépítését. A térség turisztikai szempontból sem elhanyagolható, hiszen a közelben van a Jeli Arborétum, egy horgásztó, termállétesítmények, és még a Szajki-tavak is. Az utóbbi fejlesztését kiemelten kezelik Vas megyében, amit megnehezítene, ha felépülne a mikosszéplaki tojófarm.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.