12 év fegyházra ítélte a bíróság a szombathelyi szeretőket, akik a nő férjét akarták meggyilkolni

Farkas Bazsi 2024-10-22 16:43:37
Az áldozat egy ismert orvos.

A bíróság tájékoztatása szerint a Szombathelyi Törvényszék a letartóztatásban lévő I. rendű vádlott bűnösségét előre kitervelten, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében - mint társtettes -; a letartóztatásban lévő II. rendű vádlottét pedig előre kitervelten, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében - mint társtettes - és aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében mondta ki. Az I. rendű vádlottat ezért 12 év fegyházra, míg a II. rendű vádlottat halmazati büntetésül szintén 12 év fegyházra ítélte azzal, hogy nem bocsáthatóak feltételes szabadságra.

A vádlottak 2022 júniusában ismerkedtek meg, majd rövidesen szerelmi viszony alakult ki közöttük. Mivel a II. rendű vádlott úgy vélte, hogy férje - a sértett - nem egyezne bele a válásukba – amivel a vádlottak zavartalan együttélését megakadályozná –, az I. rendű vádlottal közösen elhatározták, hogy a sértettet megölik. Ezért a II. rendű vádlott 2022 decembere és 2023 márciusa között a sértettel közösen lakott szombathelyi házban az I. rendű vádlottól e célból átvett, ismeretlen összetételű szert kevert a sértett által fogyasztott tejbe, illetve a neki készített ételbe, legalább ötször azért, hogy őt megmérgezzék. A sértettnek a beadott szertől csak hasmenése lett, így a vádlottak elhatározták, hogy éjszaka, álmában fognak az életére törni. Ezért a vádlottak 2023. március 12-én délután találkoztak, majd 20 óra körül a II. rendű vádlott gépkocsival a családi házuk garázsába vitte az I. rendű vádlottat, aki ott – amíg a sértett és a házaspár autizmus spektrumzavarral élő fia (a fiatalabb sértett) elaludtak – 22 óra 20 percig várakozott. Ezalatt a vádlottak folyamatosan üzeneteket váltottak egymással, ennek során a II. rendű vádlott – a társával történt egyeztetés alapján – egy négyrét hajtott, körülbelül 25x40 cm nagyságú frissentartó fóliadarabot készített elő cselekményük végrehajtásához. A vádlottak ezután a ház emeletén a II. rendű vádlott által egyedül használt hálószobában várakoztak, majd 2023. március 13-án 1 óra 30 perc körül – miután az I. rendű vádlott gumikesztyűt húzott és a fóliadarabot magához vette – a fürdőszobán keresztül az alvó sértett hálószobájába mentek. Az I. rendű vádlott a sértett arcára húzta az előkészített fóliát – ezalatt a II. rendű vádlott lefogta a sértett lábait –, amit azonban tartósan nem sikerült a sértett orrára és szájára szorítania, mert a sértett felébredt és védekezésül beleharapott az I. rendű vádlott jobb kezébe, aki ekkor közepes, illetve nagy erővel, ököllel ütlegelni kezdte a sértett arcát. A sértett segítségért kiáltott és védekezésül többször az I. rendű vádlott felé ütött, ennek során az ágyból a II. rendű vádlottra ráesett, aki megpróbálta befogni a sértett száját, s aki az ő bal kezébe is beleharapott.

Miután a sértett a földre került, kiáltozott, az I. rendű vádlott pedig többször belerúgott a felsőtestébe közepes, illetve nagy erővel. A zajra felébredt a szomszéd szobában alvó - fiatalabb - sértett és az előtérből a sértett szobájába ment, ahol többször megpróbálta felkapcsolni a világítást, amit az I. rendű vádlott mindig lekapcsolt, illetve őt felszólította, hogy azonnal menjen ki a helyiségből. A fiú azonban a szobában maradt és a gardróbhelyiségbe vezető nyíláshoz ment, és ott is megpróbálta felkapcsolni a lámpát, ahol a II. rendű vádlott – azért, hogy ne zavarja őket cselekményükben – átkulcsolta a fia lábait, aki azonban kiszabadult és őt az ágyra lökte. Ekkor a II. rendű vádlott kirángatta a szobából a fiát annak szobájába, aminek az ajtaját belülről bezárta, a kulcsot a zsebébe tette, és megtiltotta neki, hogy a segélyhívó központba telefonáljon, gyermekével azt közölte, hogy betörő van a házban, és majd csak akkor lehet segítséget hívni, ha megfelelő lesz a helyzet.

Mindezek alatt az I. rendű vádlott folytatta a sértett ütlegelését és rugdosását, ennek során elmondta neki, hogy korábban is meg akarták mérgezni, de életben maradt, mert erős az immunrendszere. A dulakodás során az I. rendű vádlott egy, a komódon álló vázával fejbe verte a sértettet, aki a földre esett, az I. rendű vádlott ekkor még többször megrúgta, mire a sértett – azért, hogy az életét mentse – beszélni kezdett hozzá és felajánlotta neki, hogy bármit megad, ha a vádlott felhagy a bántalmazásával. A dulakodás így abbamaradt, ezért a II. rendű vádlott kijött a fia szobájából, kívülről rázárta az ajtót, hogy továbbra se tudjon segítséget nyújtani a sértettnek, majd utóbbi szobájába ment, ahová az I. rendű vádlott kérésére egy kenyérvágó kést vitt a konyhából. A II. rendű vádlott aztán visszament a fiú szobájába annak megakadályozása végett, hogy akár az ablakon kimászva hívjon segítséget. Mivel a sértett addig kitartóan ellenállt és védekezett, a II. rendű vádlott pedig az őket megzavaró - fiatalabb - sértettet kényszerült távol tartani, az I. rendű vádlott magára maradt, ezért ekkor közölte a sértettel, hogy ezt „eltolták”, nem úgy sikerült, ahogy szerették volna. Miután a sértett szobájában így csend lett, a II. rendű vádlott a fiával együtt átmentek a sértett szobájába, ahol őt a vádlottak az ágyra emelték, vizet vittek neki, a sértett pedig beleegyezett a válásba és megígérte a vádlottaknak, hogy a bántalmazása miatt nem tesz feljelentést. Ezután a vádlottak a szobát kitakarították, az ágyneműhuzatot, a lepedőt és a függönyöket kimosták, majd lefeküdtek aludni. 

A sértett a bántalmazás következtében többszörös sérülést szenvedett el. Tekintettel a sérülések nagy számára, az alkalmazott erőbehatás mértékére és jellegére, a sérült testtájakra és az elkövetéshez használt eszközre (frissentartó fólia), fennállt a súlyosabb, közvetlen életveszélyt vagy akár az élet kioltását eredményező sérülések kialakulásának reális lehetősége, az azért maradt el, mert a sértett mindvégig kitartóan, sikeresen védekezett, illetve a fiú közbelépése megzavarta a vádlottakat cselekményük végrehajtásában, befejezésében.

Az ítélet ellen az ügyész mindkettő vádlott vonatkozásában hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabásért jelentett be fellebbezést. Az I. rendű vádlott és védője a cselekmény jogi minősítésének téves megállapítása, másodlagosan enyhítés végett; a II. rendű vádlott és védője pedig teljeskörű fellebbezést jelentett be, a tényállás helytelen megállapítása, bizonyítási indítványok elutasítása, másodlagosan enyhítés végett.

A törvényszék a vádlottak letartóztatását fenntartotta, a végzést az I. rendű vádlott és védője tudomásul vette, míg a II. rendű vádlott és védője fellebbezést jelentettek be.

Szólj hozzá!

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?

Nem ismerte el bűnösségét a kiskorú veszélyeztetésével vádolt szombathelyi sportegyesületi edző

Az egyik sértett az edzőtáborban elszenvedett bántalmazás miatt nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket is elszenvedett, és kórházi ellátásra szorult.

Így változik meg az üzleti környezet a NIS2 irányelv hatálybalépésével

Komoly időszakban vagyunk, ami az üzleti környezetet illeti, mert a NIS2 irányelv hatálybalépésével sok minden megváltozik a nagyvállalati szférában. Ennek nyomán egy nagyon komplex kibervédelmi környezet alakul ki, ami az Európai Unión belül kap teret.

Félpucérra vetkőzve akart egy férfi lopni Győrben

Barkácsgépeket takart el a levetett ruhájával.

CDP, CRM, DMP - mi a különbség?

Jellemzően több webáruház még mindig CRM szoftvert alkalmaz, ritkább esetekben Data Management Platformot (DMP). A cikkben bemutatjuk a CRM szoftverek hiányosságait, és azt is eláruljuk, hogy ezeket hogyan oldja meg a CDP. 

Ezért fontos, hogy megfelelő olaj- és levegőszűrőt válasszunk motorkerékpárunkhoz

A motorkerékpár megbízható működése és élettartama nagyban függ attól, hogy milyen alkatrészeket használunk. Az olaj- és levegőszűrők cseréje fontos a megfelelő működés érdekében, és nem elhanyagolható szempont a megfelelő alkatrész kiválasztása.

Magyar Klipszemle: Pogány Induló videója kapta a fődíjat

Pogány Induló Úgy hiszem című dalához készült kisfilm kapta a fődíjat a 8. Magyar Klipszemle-gálán. A nyertesek között van Azahriah, a Carson Coma és Krúbi is.

Prostitúció Szentgotthárdon

Élettársát kényszerítette testének árulására egy férfi.

Megbüntette a Médiatanács a Győr+ Rádiót

Nem sugároztak elegendő közszolgálati műsort.