Érdemes időt szánni a weboldal sebességének optimalizálására

ugytudjuk.hu 2024-10-10 10:03:47
Napjainkban az embereknek már nincs türelme kivárni azt, hogy 4-5 másodpercig tartson, mire betölt egy weboldal. Ha túlságosan lassú egy honlap válaszideje, akkor a legtöbben bezárják azt, és jó eséllyel vissza sem térnek oda a későbbiek során.

Így tehát teljesen mindegy, hogy vállalati honlapról, hírportálról, webshopról vagy személyes blogról beszélünk, feltétlenül törekednünk kell arra, hogy kedvező legyen a betöltési ideje. Máskülönben jó eséllyel látogatókat, ügyfeleket fogunk veszíteni, írja blogjában a Sybell.

Több oka is van annak, amiért fontos a weboldal gyorsasága

A felhasználói élmény mellett a SEO szempontoknak való megfelelés miatt is lényeges, hogy a weboldalunk kellően gyorsan töltődjön be. A keresőmotorok ugyanis a betöltési időt is rangsorolási tényezőként használják. Ha lassú az oldalunk, akkor lehetnek bármilyen kiváló tartalmaink, könnyen lehet, hogy nem fogunk elérni jó helyezéseket.

Ha szeretnénk valamilyen terméket vagy szolgáltatást értékesíteni a honlapunkon, akkor kiemelt fontossága van a weboldal gyorsaságának. Ez ugyanis közvetlen hatással van a konverziós arányra. Egy-egy másodperces késés is érzékelhető csökkenést okozhat a konverziós arány tekintetében. Aki tehát nem szeretné, hogy ügyfelei a gyorsabb honlappal rendelkező riválisnál kössenek ki, annak minden követ érdemes megmozgatnia, hogy faragjon a betöltési időn.

Könnyen mérhető egy weboldal sebessége

Nem kell stopperrel mérni az oldalunk sebességét. Ennek méréséhez remek eszközök állnak rendelkezésre a virtuális térben, mint amilyen a Google PageSpeed Insights, a GTmetrix vagy éppen a Pingdom Tools. 

Ezek a szoftverek részletesen megmutatják, hogy miként teljesít a honlapunk. Ráadásul nemcsak az esetleges hiányosságokra hívják fel a figyelmet, hanem arra is rávilágítanak, hogy miként lehet egy konkrét webhelyet optimalizálni.

Ezek a legfőbb okai annak, ha lassú egy oldal

Jellemzően a túlságosan nagy méretű képekkel szokott a gond lenni, amik nagyon lassítják egy weboldal betöltési idejét. Ezeket célszerű tömöríteni és csak akkora felbontásban megjeleníteni, amely észszerű. Válasszunk megfelelő formátumot és tömörítési szintet!

Érdemes bizonyos időközönként átnézni, hogy minden pluginra valóban szükség van-e. Ha találunk olyat, amire nincs, attól célszerű rögvest megszabadulni. Megesik, hogy néhány bővítmény nem is kompatibilis egymással.

A nem jól optimalizált kód ugyancsak felelőssé tehető a nem túl tempós oldalbetöltésért. A felesleges szkriptfájlok csigalassúvá tehetnek egy oldalt. Célszerű lenyesni a sallangokat a kódból, és a lehető legnagyobb mértékben minimalizálni, tömöríteni.

Módszerek, ahogy tovább gyorsítható egy oldal

A fenti módszerek mellett használhatuk WordPress oldal esetén sebességoptimalizáló bővítményeket. Ezek tömörítik a CSS és JavaScript fájlokat vagy épp a képeket, így javítva az oldal sebességét. Szerver oldali gyorsítótár használatával és adatbázis-optimalizálással szintén remek eredményeket lehet elérni.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Négy tanácsnok fog dolgozni Szombathelyen ebben a ciklusban

Bokányi Adrienn, Szuhai Viktor, és Németh Ákos mellett Kelemen Krisztián is tanácsnoki kinevezést kapott.

Egy férfi mutogatta magát a szombathelyi Romkert-sétányon

A kis mutatványának, most nagy következményei lesznek.

Gesztenyés programmal csábít a szombathelyi Fő tér

Lesz sült gesztenye és jó zene. Jövő hétre vésse be mindenki a naptárba.

Kiss Norbert kamionversenyző jövőre is történelmet írna

A hatszoros Európa-bajnok Kiss Norbert a 2025-ös idényben szeretne a kamion Európa-bajnokság történetének legsikeresebb pilótájává válni.

A hírolvasás szórakoztató is lehet

A hírek követését nem mellőzhetjük teljesen az életünkből, hiszen képben kell lennünk bizonyos mértékben a világ történéseivel – az viszont egyáltalán nem mindegy, milyen formában dolgozzuk fel a különféle forrásokat.

Pénteken tartják a győri alakuló közgyűlést

Napirendi pont lesz az szmsz felülvizsgálata.

Balhé volt egy kőszegi focimeccsen

Az egyik szurkoló ittasan poharakat dobál a pályára, majd az egyik játékost meg is rúgta.

Milyen egy jó riasztórendszer, és miért van rá feltétlenül szükségünk?

Manapság, a világban zajló változások, amiket a híradások is rendszeresen közvetítenek nekünk, arra indítanak bennünket, hogy még a korábbiaknál is jobban megbecsüljük azt, amink van. Ugyanis ha elveszítjük ezeket, ma már sokkal nehezebb lesz pótolni őket.

VIDEÓ - Balesetet okozott egy 33 éves férfi Győrben, majd elsétált a helyszínről

Átsodródott a szemközti sávba és összeütközött az ott szabályosan közlekedő járművel.

40 esetben is nem létező termékeket árult egy szombathelyi nő

Most a bíróság dönt a további sorsáról.

LMP: A kormány továbbra is biztosítsa kulturális folyóirataink létét!

1 milliárd 800 millió forintot von el az állam leginkább kulturális folyóiratoktól.

Törvényességi felülvizsgálatot kezdeményeznek Győrben a polgármesteri jogkörök szűkítése, és az SZMSZ módosítása miatt

Pintér Bence Győr polgármestere és Balog-Farkas Renáta önkormányzati képviselő nyújt be panaszt.

Megalakult a Vas Megyei Közgyűlés, Melega Miklós lett az egyik alelnök

Majthényi László maradt az elnök, Kondora Bálint és Marton Ferenc újraválasztott alelnökök lettek.

A hét közepén ismét újabb esőre kell készülni

A hét végére azonban ismét csökken a csapadék esélye, a több-kevesebb napsütés mellett a hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 20 Celsius-fok körül várható.

A Falco-meccs bojkottjára szólítottak fel az Egis Körmend szurkolói csoportjai

A piros-fekete drukkerek azt panaszolják, hogy kevés vendégjegyet adott nekik a szombathelyi klub.