Te gondoltál már a nyugdíjas éveidre?

ugytudjuk.hu 2024-09-03 16:10:00
Bár a hírekben időről időre foglalkoznak a nyugdíjrendszerrel, illetve annak problematikájával, a legtöbb ember addig nem foglalkozik vele, amíg a saját bőrén meg nem érzi a rendszer hátulütőit.

És akkor még nem is szaladtunk előre az időben, hiszen hazánk népességének az elöregedésével együtt jár az is, hogy a majdani nyugdíjasokra sokkal kevesebb aktív korú jut. Ez persze tovább gyengíti az amúgy is ingatag lábakon álló rendszert.

Éppen ezért hatványozottan lényeges, hogy az öngondoskodás égisze alatt elkezdj mihamarabb megtakarításokat felhalmozni, akár nyugdíj előtakarékossági számla formájában, amely majd kényelmesen ki tudja egészíteni az államtól kapott nyugdíjat. Csak így lesz majd lehetséges az, hogy a pihenéssel töltött éveid alatt is tisztességes életszínvonalat tudj biztosítani magadnak.

De milyen formát válassz?

Ha megnézed a Bankmonitor állami nyugdíjkalkulátorát, akkor bizony a legtöbb esetben elfehéredett arccal kezdesz el azon agyalni, hogy hogyan is fogsz tudni ennyi pénzből megélni. Az életkorod, a nettó jövedelmed és a legmagasabb iskolai végzettséged megadásával egy hozzávetőleges kalkulációt tudsz végezni. Természetesen ez nem kőbe vésett szám lesz, hiszen az évek során rengeteg tényező változhat, de azért egy kiindulási alapnak nem rossz.

Az egyik megtakarítási forma, amely jelenleg viszonylag kevés embert képes megszólítani, az a nyugdíj előtakarékossági számla, éppen ezért mai cikkünkben ezt a lehetőséget vesszük górcső alá. Tesszük mindezt azért, mert komoly változást állt be ennél a megtakarítási típusnál, így akár több ember számára is érdekes lehet.

Mi is az a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), és hogy működik?

A korábbiakkal ellentétben már az Államkincstárnál is lehet ilyen jellegű számlát nyitni, ám a többi szolgáltatóval (bankokkal, befektetési szolgáltatókkal) ellentétben itt állampapírokba lehet befektetni, ami mint tudjuk, meglehetősen biztos módja a pénz értékének megtartásának, sőt, akár növelésének is.

Amit fontos még kiemelni, hogy az államkincstári NYESZ teljes mértékben díjmentes, így ez egy további vonzó tényezőt jelent azoknak, akik idős korukat nem szeretnék a véletlenre bízni!

Az állampapír mint olyan biztonságos döntés, mentes a kamatadótól, és magas hozamot hozhat, továbbá kiszámítható is – nem csoda, ha egyre nagyobb népszerűségnek kezd örvendeni. A néhány kattintással nyitható számla megnyitását követően, ha tíz adóév után válsz nyugdíjjogosulttá, akkor adómentesen jutsz a pénzedhez, a köztes időben pedig még személyi jövedelemadó-visszatérítés is üti a markodat – méghozzá a lehető legtöbb –, amennyiben kb. 40.000 Ft-nyi összeget megtakarítasz havonta.

Ne halogasd a kezdést!

Bár talán fiatalon nem tűnik olyan égetőnek a kérdés , ám ha a fentebbi számolgatást időben megkezded, akkor gondos tervezéssel akár azt is meg tudod ugrani, hogy a nyugdíjas éveidben akár havi 100.000 Ft pluszt elő tudj teremteni magadnak a megtakarításodnak hála.

Minél hamarabb állsz neki megtakarítani, annál nagyobb gondtalansággal és önfeledtséggel várhatod a nyugdíjas éveket. Ahhoz azonban, hogy ez valóban így legyen, szükséged lesz egy kiváló megtakarításra, amit a Bankmonitor segítségével könnyen ki is tudsz választani!

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Víz alá kerülhet a Petőfi híd alatti parkoló

Az ingyenes parkolót az üzemeltető 2024. szeptember 13-án pénteken reggel 8 órától lezárja.

Az ÖBB azt javasolja, hogy ne utazzunk vonattal Ausztriába a várható heves esőzések miatt

Az osztrák vasúttársaság a nemzetközi utasok számára az utazáshoz rugalmas jegyhasználatot biztosít.

6 évre ítélték a sárvári "rabszolgatartót"

Másodfokon kapta meg a súlyosabb ítéletet a vádlott.

Pénteken borult idő várható kiadós esővel, záporral

Délutántól délnyugat felől szakadozik a felhőzet.

Az e-rolleres, a gyalogos és kerékpáros közlekedés áll az idei Biztonság Hete középpontjában

Az év első hat hónapjában 319, személyi sérüléssel is járó baleset okozói vagy elszenvedői voltak az e-rollereket használók.

A paleo étrend hatása a testünkre

Az életmódváltás sosem egyszerű, sokszor még a legkisebb változtatásokat is nehéz beépíteni a mindennapokba, ha már egy sok éve megszokott rutint próbálunk elhagyni vagy teljesen felváltani egy másikkal. A legnehezebb a modern étkezést átalakítani és egy egészséges alternatívára váltani.

Tízedannyi mikroműanyag van a Balatonban, mint a Bodrogban

Ezer liternyi Balaton-vízben 21 mikroműanyag található, a Kis-Balatonban 7-8 körül van ez a szám, míg Magyarország egyik legszennyezettebb vizében, a Bodrogban 214,8 műanyagszemcsét számoltak össze a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kutatói.

Újból csökken az üzemanyagok ára

Azért még így se olcsó!

Akad olyan szeszes ital, ami sosem fog kimenni a divatból!

Az idők változnak, és az italok világában is markánsan megmutatkoznak különböző trendek, amelyek hatására egyes nedűk korábbi fénye elhalványul, míg mások szinte felragyognak az ismeretlenségből.

Egis Körmend: a begyűrűzött gazdasági válság miatt tovább csökkent a csapat költségvetése

Bebes polgármesternek hiába küldtünk kérdéseket a témában, egyelőre nem válaszolt. 

Új számon lehet elérni a győri kukás céget

A megszokott hívásfogadási időszakokban.

Amit a postai utánvétről tudni érdemes

Sajnos a hírekben és a közvetlen környezetünktől is gyakran hallhatunk olyan esetekről, amikor egy gondosan feladott csomag, aminek az ellenértékét a vásárló előre rendezte, nem érkezett meg a megadott címre vagy a kiválasztott csomagpontra.