Ipari kapuk az energiahatékonyságért

ugytudjuk.hu 2024-08-21 13:59:00
Ha valakinek tippelnie kellene, hogy egy ipari létesítmény mely pontján lehet komoly energiamegtakarítást elérni, bizonyára elsőre nem az ipari kapu jutna az eszébe.

Pedig ezeket naponta akár több százszor is mozgatják, komoly elektromos energia mennyiséget felemésztve, illetve a hosszú nyitási és zárási idő alatt is komoly energiaveszteség képződik, amennyiben hűtött, illetve fűtött helyiségekről van szó, arról nem is beszélve, hogy sokszor a rakodási idő teljes tartama alatt nyitva hagyják őket, afféle rossz gyakorlatként.

Az EnergyHub Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer iránt érdeklődő ügyfelei számára remek fejlesztési lehetőséget jelentenek a modern gyorsmozgású ipari kapuk, amik épp csak a járművek áthaladásakor vannak nyitva, gyorsan nyílnak és záródnak, kiküszöbölve a fent leírt pazarlást.

A rámpakiegyenlítők hőszigetelése

Az épületen belül is találhatóak olyan vízszintes vaskapuk, úgynevezett rámpakiegyenlítők, amelyek komoly energiaveszteséget idéznek elő a fűtés hatékonyságának csökkentésével. A felületük jellemzően acél, ami nem éppen a kedvező hőátbocsátási tényezőjéről híres, ezért a rámpák komoly hőveszteség forrásai, attól függetlenül, hogy használatban van-e a rámpa vagy sem.

Ma már erre a problémára is van hatékony megoldásunk, hiszen a termozsilip beépítésével a hőszigetelés megoldható a rámpakiegyenlítőkön is, főleg gyorskapukkal kombinálva jelentenek hatékony megoldást.

Termozsilip gyorskapuval

Vegyük példának azt az 1999-ben épült, 7800 négyzetméteres, gázzal fűtött ipari épületet, amelyben nemrégiben a hagyományos ipari kapukat (majd húsz darabot) gyorsmozgású spirál kapukra cserélték.

A cég logisztikai gyakorlata alapján a kapukat átlagosan napi tízszer nyitják, alkalmanként átlag tíz percet voltak nyitva korábban, ami összesen – a számítások szerint – évi 67.000 kWh energiaveszteséget okozott.

Megtérülési idő

Ha csak pusztán a fűtési költségmegtakarítással számolunk, a beruházás megtérülése mindössze 15 hónap lenne, viszont az EKR kínálta lehetőségekkel ez 9 hónapra csökken. Ezen túl az éves energiamegtakarítás majd 5 millió forint évente.

Amivel a megtakarítást ki kell igazítani, az a kapuk várható karbantartási költsége. Egy hagyományos kapu átlagosan 30 ezerszer nyitható egy karbantartási ciklusban, ami jóval kevesebb, mint ami a modern gyorsnyitású modelltől várható, így a beruházással a karbantartási költségeken is lehet komoly összegeket spórolni.

A modern gyorsmozgású kapuk akár kétszázötvenezer nyitást is teljesítenek egy karbantartás alatt, ami egy évre vetítve napi akár 680 nyitás-zárást tesz lehetővé.

Amennyiben ezt a tételt is figyelembe vesszük, az éves megtakaritás szintje jelentősen megnövekszik a fent számolt majd ötmillió forinthoz képest, tehát a hagyományos ipari kapuk modern gyorskapukra való cseréje termozsilippel kombinálva igazán komoly energiamegtakarítással járó beruházás lehet.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Az e-rolleres, a gyalogos és kerékpáros közlekedés áll az idei Biztonság Hete középpontjában

Az év első hat hónapjában 319, személyi sérüléssel is járó baleset okozói vagy elszenvedői voltak az e-rollereket használók.

A paleo étrend hatása a testünkre

Az életmódváltás sosem egyszerű, sokszor még a legkisebb változtatásokat is nehéz beépíteni a mindennapokba, ha már egy sok éve megszokott rutint próbálunk elhagyni vagy teljesen felváltani egy másikkal. A legnehezebb a modern étkezést átalakítani és egy egészséges alternatívára váltani.

Tízedannyi mikroműanyag van a Balatonban, mint a Bodrogban

Ezer liternyi Balaton-vízben 21 mikroműanyag található, a Kis-Balatonban 7-8 körül van ez a szám, míg Magyarország egyik legszennyezettebb vizében, a Bodrogban 214,8 műanyagszemcsét számoltak össze a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kutatói.

Újból csökken az üzemanyagok ára

Azért még így se olcsó!

Akad olyan szeszes ital, ami sosem fog kimenni a divatból!

Az idők változnak, és az italok világában is markánsan megmutatkoznak különböző trendek, amelyek hatására egyes nedűk korábbi fénye elhalványul, míg mások szinte felragyognak az ismeretlenségből.

Egis Körmend: a begyűrűzött gazdasági válság miatt tovább csökkent a csapat költségvetése

Bebes polgármesternek hiába küldtünk kérdéseket a témában, egyelőre nem válaszolt. 

Új számon lehet elérni a győri kukás céget

A megszokott hívásfogadási időszakokban.

Amit a postai utánvétről tudni érdemes

Sajnos a hírekben és a közvetlen környezetünktől is gyakran hallhatunk olyan esetekről, amikor egy gondosan feladott csomag, aminek az ellenértékét a vásárló előre rendezte, nem érkezett meg a megadott címre vagy a kiválasztott csomagpontra.

Eső után köpönyeg

A Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést.

Egy 33 éves férfit fogtak el a rendőrök Győrszabadhegyen, aki engedély nélkül vitt el Pannonhalmáról egy gépkocsit

Érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezett és a kábítószer-gyorstesztje is pozitív eredményt mutatott.