Nyári gumi és nyári vezetési tanácsok erős napsütés és nagy esők esetében 

ugytudjuk.hu 2024-08-14 11:30:02
Számtalan olyan általános tanácsot hallhatunk, amelyek az autóvezetés legfontosabb szabályait foglalják magukba. A nyári közlekedést azonban ezek mellett néhány dolog igencsak meg tudja nehezíteni. A nagy forróság, a napsütés megviseli a szervezetünket, emiatt nagyon sokszor nehezebben megy a koncentrálás egyes forgalmi helyzetekben. 

Mivel az emberek rendszerint nyár közepén indulnak el nyaralni, az utakon is sokkal több az autó, ez pedig dugókat is eredményezhet.
De nézzük, mi mindent kell szem előtt tartanunk annak érdekében, hogy biztonságos és balesetmentes lehessen a közlekedés a nyári hónapokban is?

Hogyan vezessünk és mennyire legyünk óvatosak nyáron? 

Legyen szó téli vagy nyári közlekedésről, az autógumink állapotának rendszeres ellenőrzéséről nem szabad megfeledkeznünk! Ilyenkor egyrészt meg kell néznünk azt, hogy az adott évszaknak megfelelő gumiabroncs van-e felszerelve az autónk kerekeire, másrészt ellenőriznünk kell azt, hogy az adott abroncs megfelelő állapotban van-e, megfelelő-e a nyomása és hogy mekkora a profilmélysége. Ha a guminyomásmérő nem a megfelelő értéket mutatja, akkor indulás előtt fújjuk fel az abroncsokat! Jó tudni, hogy mintegy 3%-ot spórolhatunk meg az üzemanyagon akkor, ha megfelelő az abroncsnyomás. 

A téli gumiabroncsokat tavasszal mindenképpen le kell cserélnünk, hiszen azok a nagy melegben könnyedén elkopnak és eldeformálódnak, de a meleg hónapokban nem is biztonságos velük a közlekedés. Az Autotire szerint gépjárművünket a nyári időjárásra is mindig fel kell készítenünk! Ilyenkor a gumik mellett ellenőriznünk kell a hűtőfolyadék, a motorolaj, az ablakmosó folyadék és természetesen az üzemanyag szintjét is. Sajnos váratlan probléma, egy meghibásodás bármikor felütheti a fejét, így az akár a nyaralásunkat is tönkre teheti. Egy hosszabb út előtt éppen ezért vizsgáljuk meg az akkumulátort, a világítást, a fékrendszert, de nézzük át az elsősegély-felszerelést, ellenőrizzük a kötelező tartozékok meglétét is.

Hasznos tanácsok a nyári vezetéshez

Mielőtt útnak indulunk, nézzük meg azt, hogy mekkora a forgalom és hogy milyen időjárás várható. A nyári zivatarok idején különösen fontos a vezetési stílus megváltoztatása, ez ugyanis a ráfutásos balesetek, illetve a kicsúszások megelőzésének előfeltétele. Az aquaplaning (vízen futás) során az autó szinte irányíthatatlanná válik, ezért ha vezetés közben egy nagyobb, összefüggő vízfelületet látunk, a sebességen mindenképpen csökkentsünk! 

Természetesen nem csak az esőzések, hanem a tűző nap is megnehezítheti a dolgunkat akkor, ha mi vezetjük az autót. A forró nyári napokon nagyon magas lehet az autó belső hőmérséklete, ezért indulás előtt szellőztessük ki az utasteret, és ha van, akkor kapcsoljuk be a légkondit. Nyáron elengedhetetlen, hogy a vezetéshez napszemüveget használjunk, hiszen az csökkenti a vakító napfényt, ez pedig különösen a délutáni órákban lehet fontos, amikor a nap alacsonyabban áll, és közvetlenül a látóterünkbe süt. 

Állítsuk be napellenzőt is, hiszen ez is segíthet árnyékolni a szemet a közvetlen napfénytől, de a nyári forróságban fontos az is, hogy mindig legyen nálunk hideg víz, hiszen a megfelelő hidratáltság segít abban, hogy jobban tudjunk koncentrálni, és hogy éberek maradjunk akár egy hosszabb út során is. 

Szponzorált tartalmat olvastál! 

Szólj hozzá!

Az e-rolleres, a gyalogos és kerékpáros közlekedés áll az idei Biztonság Hete középpontjában

Az év első hat hónapjában 319, személyi sérüléssel is járó baleset okozói vagy elszenvedői voltak az e-rollereket használók.

A paleo étrend hatása a testünkre

Az életmódváltás sosem egyszerű, sokszor még a legkisebb változtatásokat is nehéz beépíteni a mindennapokba, ha már egy sok éve megszokott rutint próbálunk elhagyni vagy teljesen felváltani egy másikkal. A legnehezebb a modern étkezést átalakítani és egy egészséges alternatívára váltani.

Tízedannyi mikroműanyag van a Balatonban, mint a Bodrogban

Ezer liternyi Balaton-vízben 21 mikroműanyag található, a Kis-Balatonban 7-8 körül van ez a szám, míg Magyarország egyik legszennyezettebb vizében, a Bodrogban 214,8 műanyagszemcsét számoltak össze a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kutatói.

Újból csökken az üzemanyagok ára

Azért még így se olcsó!

Akad olyan szeszes ital, ami sosem fog kimenni a divatból!

Az idők változnak, és az italok világában is markánsan megmutatkoznak különböző trendek, amelyek hatására egyes nedűk korábbi fénye elhalványul, míg mások szinte felragyognak az ismeretlenségből.

Egis Körmend: a begyűrűzött gazdasági válság miatt tovább csökkent a csapat költségvetése

Bebes polgármesternek hiába küldtünk kérdéseket a témában, egyelőre nem válaszolt. 

Új számon lehet elérni a győri kukás céget

A megszokott hívásfogadási időszakokban.

Amit a postai utánvétről tudni érdemes

Sajnos a hírekben és a közvetlen környezetünktől is gyakran hallhatunk olyan esetekről, amikor egy gondosan feladott csomag, aminek az ellenértékét a vásárló előre rendezte, nem érkezett meg a megadott címre vagy a kiválasztott csomagpontra.

Eső után köpönyeg

A Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést.

Egy 33 éves férfit fogtak el a rendőrök Győrszabadhegyen, aki engedély nélkül vitt el Pannonhalmáról egy gépkocsit

Érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezett és a kábítószer-gyorstesztje is pozitív eredményt mutatott.