Engedély nélkül hordta el a fél domboldalt és épített támfalat a Fidesz szombathelyi képviselőjelöltje, Pehi Orsolya

Farkas Bazsi 2024-05-08 16:52:39
Komoly tájsebet okozott ezzel a Jókai parkban.

Egykor Szombathely szőlő dombja volt a Jókai park mellett húzódó domboldal. 

A közparkok iránti igény a 19. század végén éledt fel - kezdi így a szombathelyi főépítész, Sütő Gabriella szerkesztőségünek írt válaszát. A Szépítő Egyesület szorgalmazta az akkori város peremén, a Középhegyen húzódó szőlőhegyek lábánál a park kialakítását. 1897-ben született meg az átfogó parkosítási koncepció gondolata, melynek alapján a Kálváriadomb alatt egy szökőkúttal és vendéglátóhellyel ellátott közparkot, a későbbi Szent István parkot építettek ki. 

Máig a park jellegzetes építménye az 1898-ban épült víztorony. 1900-ban a Szépítő Egylet elhatározta a víztorony környékének a rendezését is. 1900. nyarán nyílt meg az első vendéglátóhely, a Pollák-féle kioszk, majd 1906-ban a Rauscher Miksa tervezte Kioszk. Sajnos ez utóbbi is leégett valamikor a 40-es évek végén. Szerencsére a víztorony egyik oldalán ma is áll az 1893-ban épült Farkas-villa, a másik oldalán pedig az 1902-ben épült Wälder Alajos tervezte Anna-villa.

A későbbiekben a park felett épült lakóházakat a tulajdonosaik jellemzően a Jégpince és a Középhegyi utak felől közelítették meg gépkocsival. 

A parkból is megközelíthető a Jókai utca 17. szám alatti telek a Pehi-család tulajdona. Ahogy arról korábban már a Nyugat.hu is írt, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje Pehi Orsolya a telken nemrég épült ház lakója és résztulajdonosa.

A telek helyrajzi száma 4692. Ez az egy úgynevezett „nyúlványos telek”, a rajta lévő 2002-ben épült lakóház is a Középhegyi út felől a Víztorony utcán át kapott útcsatlakozási engedélyt. Tehát a 4692 helyrajzi szám alatti ingatlan építési telek, már 22 éve áll lakóház rajta, területe 2092 m 2.

Fenti térképmásolaton is jól látszik, hogy tárgyi ingatlan lenyúlik egészen a Szent István parkig. 2021-ben az építtetők egyszerű bejelentést tettek annak érdekében, hogy ezen az ingatlanon egy további lakóépületet építhessenek. Az akkor hatályos szabályozás alapján az ingatlanra a Kertvárosi, villa-jellegű lakóterület (Lkev) előírásai vonatkoztak. Ennek értelmében a telekméret lehetővé tette egy újabb önálló lakóépület építését is.

A Vas Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály – Építésügyi Osztály 1. Szombathely szervezeti egysége 2021. február 19-én tájékoztatást állított ki az új lakóépület építésére vonatkozó hiánytalan bejelentésről. A tájékoztatásban foglaltak alapján „A bejelentési dokumentáció hiánytalan benyújtásáról történő tájékoztatás nem jelenti a dokumentáció tartalmi megfelelőségét, amelynek ellenőrzésére vonatkozóan szükség esetén külön építésfelügyeleti eljárást indítunk.”

Az önkormányzat egyszerű bejelentéshez kötött tevékenységek végzését megelőzően (mint pl. családi ház építése) nem folytathat le településképi véleményezési eljárást. Ettől függetlenül az építész tervezőnek be kell tartania Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a településkép védelméről szóló 26/2017. (XII.20.) önkormányzati rendeletében foglalt előírásokat. Mint pl. „a város településképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek védelme, jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása”. 

„A helyileg védett területen az utcaképi illeszkedést a szomszédos épületek, a csatlakozó közterületek szemben lévő térfalának épületei vonatkozásában kell biztosítani.”

Fotó: Farkas Bazsi

A helyileg védett környezetben, mint amilyen a Jókai utca is, fokozottan ügyelni kellene az építészeti igényességre és szakszerűségre, a lejtős terepre illesztésre és a környezethez való illeszkedésre.

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklet 20. sora alapján 

a rendezett alsó terepszinttől számított 1,5 m magasságot meghaladó támfal építése építési engedély köteles tevékenység.

Tehát a parkban sétálók által kifogásolt, a parkolóhelyek körül kialakított magas gabion támfal létesítése – a lakóházzal ellentétben - építési engedély köteles tevékenység. Arra, hogy a támfal kapott-e építési engedélyt, az eljáró hatóság, azaz a Vas Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály – Építésügyi Osztály 1.
Szombathely szervezeti egysége tud válaszolni.

Fotó: Farkas Bazsi

Megkerestük az Kormányhivatalt, ahol azt a választ kaptuk, hogy

 nem történt engedélykérés a domb kimarására és a támfal építésére. 

Vagyis a Pehi Orsolya úgy alakított ki magának parkolót és okozott ezzel komoly tájsebet szombathely egyik legrégebbi parkjában, hogy az alapvető szabályokat sem tartotta be.

A furcsa az az, hogy a kormányhivatal a használatbavételi engedély kiadásakor nem észlelte a támfalat, és kezdett eljárásba miatta. Ezt ugyanis hivatalból kellett volna megtennie. Az eljárás akár azt az eredményt is hozhatta volna, hogy tulajdonosokat kötelezik az eredeti állapot visszaállítására. 

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.