Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

ugytudjuk.hu 2024-04-11 09:11:31
Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Nézzük, melyek a leggyakoribb kifejezések, amelyeket illik ismernie akár a kezdőknek is. Cikkünkből az is kiderül, milyen egyéb készségekkel kell még rendelkeznie annak, akit vonz a rendezvényszervező szakma!

Az angol fontos

A jó rendezvényszervező számos olyan készséggel rendelkezik, amely megkönnyíti a mindennapi munkáját, ezek közül az egyik az angolnyelv-tudás. Bár a szakmában gyakoriak a francia kifejezések is, mégis napjainkban a legfőbb fogalmak angolul hangoznak el egy megbeszélésen.

Aki nem szeretne felsülni egy meetingen vagy egy kollégával való egyeztető találkozón, az jó, ha megtanulja a legalapvetőbb szakszavakat. Íme, néhány ezek közül:

●    Ajánlat: proposal, offer, quote, esetleg quotation
●    Beszállító: vendor vagy supplier
●    Forgatókönyv: agenda, scenario, de itinerarynek is nevezik
●    Rendezvényhelyszín: venue
●    Székpánt: chair sash
●    Színpadtechnika: stagecraft

Persze sok más kifejezés van még, amelyet meg is tanítanak például a MOE Rendezvényakadémia által szervezett rendezvényszervező tanfolyamon is. Az oktatók célja ugyanis az, hogy jól felkészült, talpraesett munkavállalókkal gazdagodjon a rendezvényszervezés világa, így mindent megtesznek annak érdekében, hogy felkészítsék a tanulókat a kihívásokra.

További hasznos készségek

Van azonban egy rossz hírünk: nem elég ismerni az angol szavak jelentését, tudni kell azt is, mit takarnak valójában. Hiába magolja be valaki ugyanis, hogy a surlófény az uplight, a körasztal pedig roundtable, tudnia kell azt is, melyiket hol alkalmazza.

Ahhoz pedig, hogy sikeres legyen egy-egy rendezvény, sok-sok tapasztalatot kell szerezni. Ezért biztatnak arra mindenkit a rendezvénymenedzsment kurzus oktatói is, hogy minél előbb kezdjen el a szakmában tevékenykedni – akár önkénteskedni.

A kitartás, az elkötelezettség, az ambíció olyan tulajdonságok, amelyek sokat érnek ezen a területen. Az elméletnél sokszor többet számít a gyakorlat.

Az adminisztrációhoz is érteni kell

Egy rendezvény megszervezése többlépcsős folyamat, sok-sok előkészület előzi meg a konkrét eseményt. Ebben a szakaszban történik az ajánlatkérés, folynak a tárgyalások, megkezdődik a helyszínbejárás, készülnek a meghívók. Ezekhez adminisztratív készségek is kellenek, de itt is szükség van egy-egy terminus technicus ismeretére – akár angolul is.

Nehezíti a helyzetet, ha egy hosszabb kifejezésről van szó, amit rövidítve használnak a szakavatottak. Például az ajánlatkérés angolul request for proposal, amit RFP-nek rövidítenek. A TBC a rendezvényszervezésben azt jelenti: megerősítésre vár (to be confirmed).

Érdemes tehát alaposan felkészülni a szakzsargonból is, ha profik szeretnénk lenni, szerencsére a MOE Rendezvényakadémia tanfolyama ebben segítségünkre van.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.