Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

ugytudjuk.hu 2024-04-11 09:11:31
Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Nézzük, melyek a leggyakoribb kifejezések, amelyeket illik ismernie akár a kezdőknek is. Cikkünkből az is kiderül, milyen egyéb készségekkel kell még rendelkeznie annak, akit vonz a rendezvényszervező szakma!

Az angol fontos

A jó rendezvényszervező számos olyan készséggel rendelkezik, amely megkönnyíti a mindennapi munkáját, ezek közül az egyik az angolnyelv-tudás. Bár a szakmában gyakoriak a francia kifejezések is, mégis napjainkban a legfőbb fogalmak angolul hangoznak el egy megbeszélésen.

Aki nem szeretne felsülni egy meetingen vagy egy kollégával való egyeztető találkozón, az jó, ha megtanulja a legalapvetőbb szakszavakat. Íme, néhány ezek közül:

●    Ajánlat: proposal, offer, quote, esetleg quotation
●    Beszállító: vendor vagy supplier
●    Forgatókönyv: agenda, scenario, de itinerarynek is nevezik
●    Rendezvényhelyszín: venue
●    Székpánt: chair sash
●    Színpadtechnika: stagecraft

Persze sok más kifejezés van még, amelyet meg is tanítanak például a MOE Rendezvényakadémia által szervezett rendezvényszervező tanfolyamon is. Az oktatók célja ugyanis az, hogy jól felkészült, talpraesett munkavállalókkal gazdagodjon a rendezvényszervezés világa, így mindent megtesznek annak érdekében, hogy felkészítsék a tanulókat a kihívásokra.

További hasznos készségek

Van azonban egy rossz hírünk: nem elég ismerni az angol szavak jelentését, tudni kell azt is, mit takarnak valójában. Hiába magolja be valaki ugyanis, hogy a surlófény az uplight, a körasztal pedig roundtable, tudnia kell azt is, melyiket hol alkalmazza.

Ahhoz pedig, hogy sikeres legyen egy-egy rendezvény, sok-sok tapasztalatot kell szerezni. Ezért biztatnak arra mindenkit a rendezvénymenedzsment kurzus oktatói is, hogy minél előbb kezdjen el a szakmában tevékenykedni – akár önkénteskedni.

A kitartás, az elkötelezettség, az ambíció olyan tulajdonságok, amelyek sokat érnek ezen a területen. Az elméletnél sokszor többet számít a gyakorlat.

Az adminisztrációhoz is érteni kell

Egy rendezvény megszervezése többlépcsős folyamat, sok-sok előkészület előzi meg a konkrét eseményt. Ebben a szakaszban történik az ajánlatkérés, folynak a tárgyalások, megkezdődik a helyszínbejárás, készülnek a meghívók. Ezekhez adminisztratív készségek is kellenek, de itt is szükség van egy-egy terminus technicus ismeretére – akár angolul is.

Nehezíti a helyzetet, ha egy hosszabb kifejezésről van szó, amit rövidítve használnak a szakavatottak. Például az ajánlatkérés angolul request for proposal, amit RFP-nek rövidítenek. A TBC a rendezvényszervezésben azt jelenti: megerősítésre vár (to be confirmed).

Érdemes tehát alaposan felkészülni a szakzsargonból is, ha profik szeretnénk lenni, szerencsére a MOE Rendezvényakadémia tanfolyama ebben segítségünkre van.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.