Harmadával növelné meg egy magántulajdonos belvárosi telkét ingyen a győri önkormányzat

Pintér Bence 2024-01-30 16:46:00
Korábban a Győr-Szol adta el a murvás parkolónak használt Apáca utcai telket, most kap még hozzá a közösből, hogy házat építhessen. A terület védett régészeti lelőhely egyébként.

Egy olvasónk keresett meg minket még 2022 őszén, amikor indoklás nélküli értesítést kapott, hogy többé nem parkolhat a győri Apáca utca és az Újkapu utca sarkán álló murvás parkolóban, ahol a Győr-Szoltól bérelt parkolóhelyet havi 10 ezer forintért.

Ennek, mint utólag kiderült, az volt az oka, hogy a terület gazdát cserélt. Egyelőre ismeretlen összegért egy belvárosi üzlettulajdonos vásárolta meg a városi tulajdonban álló telket.

Ebben még semmi különösebben érdekes nincs, és abban sem, hogy a parkoló továbbra is parkolóként üzemelt, csak immár kétszeres áron, 20 ezer forintért lehetett itt a magántulajdonostól helyet bérelni.

Most csütörtökön azonban partnerségi egyeztetést tartanak a városházán, mivel más egyéb módosítás mellett módosítják a településrendezési terv erre a telekre vonatkozó részét is. Nem is akárhogy:

a város a jelek szerint ingyen hozzácsap 67 négyzetméter közterületet a 152 négyzetméteres telekhez,

olyan 67 négyzetmétert egyébként, amely a térképeket összevetve jelenleg is a murvás, elkerített parkoló része a valóságban. Jogilag azonban nem a 2022 októberében magánkézbe adott telekhez, hanem a közterületi részhez tartozik.

Felmerül a kérdés, hogy ezen a 67 nm-en eddig akkor milyen alapon szedett bérleti díjat a parkolásra az új tulajdonos.

Így néz ki az indoklás:

„A tulajdonos a mindössze 152 m2 területű ingatlant ki szeretné egészíteni a telekkel határos jelenleg közterületbe eső területrésszel, amely jelenleg az Apáca utca részét képezi. A történelmi térképek azt igazolják, hogy a telekhatárok régebben a tulajdonos által megvalósítani kívánt állapot környékén húzódtak. A tulajdonos a kialakuló telken egy egylakásos lakóépületet kíván építeni.”

És valóban, egy 34 oldalas, történelmi térképeket felvonultató tanulmány készült a telekről. A szóban forgó 67 négyzetméterből 64 korábban valóban a telek részét képezte, ennek felfejtéséhez azonban nem kell történelmi térképekig menni, csak 2006-ig – akkor csatolták ugyanis el, amikor a város közterületet rendezett a területen, mint az a terület tulajdoni lapjából kiderült.

A történelmi tanulmány egyébként a terület 100 százalékos beépítését nem javasolja, és felhívja a figyelmet, hogy a terület kiemelt régészeti lelőhely.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.